TCL Plex - generálka bez vážnej chyby

Recenzia 6,5-palcového androidu s pekným displejom, silnou batériou a štvoricou fotoaparátov.

V kategórii do tristo eur to začína vrieť. Medzi silnými hráčmi ako Honor, Motorola, Samsung či Xiaomi sa zrazu objavili tri nové písmená.

Ako sme sa už mnohí presvedčili, aj za menej než tri stovky si dnes dokážete kúpiť solídny mobil, ktorý vám vydrží dva roky aktívneho používania bez vážnejších kompromisov. Bežné je úložisko 64 aj 128 GB, pekný Full HD+ displej, silná batéria či popri bežnom aj ultra širokouhlý fotoaparát. Inak tomu nie je ani v prípade modelu TCL Plex za 269 eur. Predáva sa už asi mesiac.

Holding TCL Communication nie je žiadny nováčik, aktuálne produkuje mobilné telefóny značiek Alcatel, BlackBerry a TCL. Spoločnosť spadá do skupiny TCL Corporation, ktorá bola založená o rok skôr, než som sa narodil. Za 38 rokov už stihli spustiť výrobu audio kaziet, televízorov, práčok či chladničiek. Od roku 2003 napríklad vyrábajú televízory Thomson a tuším vyrábajú aj nejaké TV obrazovky pre Samsung. Výrobu však treba diverzifikovať, a podobne, ako do vôd mobilnej komunikácie skočili mnohé iné firmy (Bosch, Siemens, BenQ, Samsung), skúša to aj TCL - aktuálne tretí najväčší výrobca televízorov na svete.

Zdá sa, že v "Telephone Communication Limited" zvolili podobnú stratégiu ako v Huawei. Drahšie smartfóny tak budú niesť logo TCL, lacnejšie telefóny ostanú verné Alcatelu.

TCL Plex je prvým kúskom tejto značky v našom regióne. Za 269 eur ponúkne vlastnosti už celkom bežné pre smartfóny s cenovkou do 300 eur. A tak mám v ruke 6,5-palcový android s pekným IPS displejom s výrezom pre prednú kameru. Všetky parametre, ako vždy, nájdete v článku TCL Plex (základné info).

Obrazovku od výroby chráni fólia, ktorá mierne zvyšuje nielen odolnosť, ale aj odlesky a zachytávanie odtlačkov prstov. Dlho by som to s ňou asi nevydržal.

Mriežka reproduktora sa kvôli veľkému displeji presunula úplne hore. Tomu musíte prispôsobiť aj polohu telefónu počas hovoru. Hlasný reproduktor sa nachádza výhradne dole, vedľa USB-C konektora. Jeho kvalita neoslní, ale to nie je v tejto kategórii nič výnimočné.

Ak hľadáte niečo, čo TCL Plex odlíši od konkurencie, tak mám pre vás dobrú správu. Okrem ovládania hlasitosti a vypínača napravo sa tu nachádza aj špeciálne tlačidlo v ľavej bočnej stene.

Jednoduchému stlačeniu pravdepodobne nepriradíte žiadnu funkciu, to by ste stále omylom niečo spúšťali, no dvojitému stlačeniu a dlhému podržaniu môžete nastaviť spustenie nejakej úlohy (časovača, otáčania obrazovky, vyčistenia aplikácií na pozadí, snímky obrazovky či svietidla) alebo akejkoľvek aplikácie. Pre funkciu Smart Key si TCL pripravil nielen položku v nastaveniach, ale aj samostatnú aplikáciu.

Tých aplikácií od výroby je tu však na môj vkus akosi priveľa. Výmena telefónu (prenos nastavení zo starého mobilu), kalkulačka, kompas či rádio potešia, no prehrávač videí, prehrávač hudby, druhý prehliadač internetu, Microsoft News, T-Cast alebo Centrum Pomoci mi za ten týždeň len prekážali.

Bloatware-u od Googlu a TCL je tu skutočne až-až. Na druhej strane, vždy ho môžete nahádzať do nejakého priečinka, nikdy nespustiť a zo 128 GB úložiska vám stále ostane dostatok miesta na všetko ostatné. A ak by náhodou nestačilo, môžete dual SIM premeniť na obyčajný mobil s podporou microSD kariet. Druhý slot pre SIM kartu je totiž hybridný.

Audio jack v hornej stene môžete použiť aj na počúvanie FM rádia s RDS a RT. Uvidíte tak nielen názov stanice, ale aj počúvanej relácie či skladby.

Odomykacia obrazovka sa od ostatných androidov odlišuje čiernobielym dizajnom. Pripomína Moto Obrazovku (Moto Display) na Motorolách. Akurát, že v nich ide o úlohu navyše - zamávate nad mobilom a on vám ukáže čas a ikony aplikácií s nejakým upozornením. A keď ikonu podržíte, vidíte text správy či udalosti v kalendári, keď stlačíte vypínač, vidíte normálnu odomykaciu obrazovku so všetkými informáciami. Tu je to iné.

Na Plex-e vidíte po rozsvietení obrazovky len orámovaný čas a dátum, hornú lištu a ikony aplikácií s upozornením. Ale čo sa presne deje, to sa dozviete až po úplnom odomknutí (napríklad rozpoznaním tváre, čo funguje pri dostatku svetla celkom spoľahlivo). Horná lišta na odomykacej obrazovke obsahuje len skratky, no žiadne upozornenia.

Dvojitým poklepaním displej prebudíte. Nefunguje to najspoľahlivejšie, ale lepšie, než nič. Dvojitým ťuknutím do ikony na odomykacej obrazovke skočíte rovno do danej aplikácie. V nastaveniach rozpoznávania tváre (Zabezpečenie a lokalita) vám odporúčam vypnúť automatické odomknutie tvárou pri zapnutí obrazovky. Tvár tak začne Plex rozpoznávať až po posune prsta po odomykacej obrazovke. Vyhnete sa tak rôznym omylom a môžete navyše využiť štvoricu skratiek, ktoré vysuniete odspodu. Ja som tak spúšťal napríklad svietidlo.

Okrem tváre môžete TCL Plex odomknúť aj priložením prsta na čítačku v zadnej stene. Niekto má toto miesto rád, ja som mu nikdy na chuť neprišiel. Čítačke môžete zapnúť aj rôzne gestá, napríklad vymazanie oznámení dvojitým poklepaním či návrat domov podržaním alebo stiahnutie hornej lišty ťahom prsta. U mňa by to znamenalo skôr množstvo neúmyselných úkonov, preto som nič z toho radšej nezapínal.

Podobné možnosti ponúkajú aj smartfóny Huawei a Honor. Na tie som si spomenul aj po vysunutí skratiek zo spodnej hrany odomykacej obrazovky, ktoré TCL nazýva Zástupcovia Rýchleho prístupu.

Keď rozsvietite TCL Plex (a predtým zablokujete okamžité odomknutie tvárou), dostanete príležitosť vysunúť zospodu rýchle spustenie štyroch vami vybraných funkcií. Svietidlo nevyžaduje dodatočné zadanie hesla / rozpoznanie tváre, ostatné funkcie ako časovač, kalkulačku či nastavenie budíka musíte odomknúť.

Fotoaparát môžete rýchlo spustiť niekoľkými spôsobmi. Napríklad odsunutím odomykacej obrazovky do strany, ako na iPhone. Alebo dvojitým stlačením vypínača. Funguje to totiž kedykoľvek.

Fotoaparáty na TCL Plex ma, vzhľadom na cenu, milo prekvapili. Denné zábery sú ostré, k nim nemám výhradu. Milým prekvapením je nočný režim.

Dvojnásobné digitálne priblíženie považujem za zbytočné, tak isto aj vyskladanie záberov do 48-megapixelových súborov. Fotografujte buď 12 Mpix s pomerom 4:3 alebo 9 Mpix s pomerom 16:9 a budete určite spokojní.

Širokouhlý fotoaparát už trpí optickou vadou, ale to je pri tejto cene v poriadku. Aj napriek tomu som ho používal rád a pomerne často. A nielen vonku, ale napríklad aj v reštauráciách, kde bolo menej svetla. Večer je to už bieda. Širokouhlý fotoaparát nezaostruje, ale to som ani nečakal. Obraz je ostrý od 50 cm až do nekonečna.

Príjemným prekvapením je digitálne stabilizované 4K video z hlavnej kamery. Len ho musíte zapnúť v nastaveniach fotoaparátu. Ešte viac ma prekvapilo, že stabilizáciu vidieť rovno počas záznamu. V tejto cenovej kategórii totiž väčšinou zaznamenávate roztrasený obraz a stabilizácia je uskutočnená až na pozadí, dodatočne.

Účinná stabilizácia videa je prítomná aj pri zázname Full HD videa širokouhlou kamerou. Počas záznamu nemôžete prepínať medzi hlavným a ultra wide fotoaparátom, rozhodnúť sa musíte predtým.

Predná kamera ponúka nízke (len 6 Mpix) rozlíšenie . Režim portrét, ktorý by mal pozadie rozostriť, je prudko nespoľahlivý. Ten radšej ignorujte. Záznam Full HD videa prednou kamerou vytvára výrazný výrez z celého obrazu, ale zato je slušne stabilizovaný.

Ak vás zaujíma viac informácií o fotoaparáte a chcete si pozrieť viac skúšobných záberov a videí, otvorte si článok Takto fotí TCL Plex.

V balení TCL Plex nájdete okrem 18 W nabíjačky aj bezfarebný priehľadný obal. Žiaľ, ľahko sa poškriabe a tvrdý materiál sa šmýka v ruke len o čosi menej než samotný telefón. Zohnať lepší kryt na Plex nebude ľahké, a tak buďme radi aj za toto riešenie. Fólia, ako som už spomínal, je na displeji nalepená od výroby. Za tých pár dní sa na nej neobjavil ani jeden škrabanček, takže to nebude biedny celofán, ako som čakal.

Po prvom spustení každej aplikácie na vás vyskočí otázka na automatické spustenie. Neverím, že priemerný zákazník bude tejto komplikovanej otázke rozumieť, a tak stačí, keď zakaždým stlačíte "Zrušiť".

V oznámeniach som podržaním prsta vypol predpoveď počasia. Inak by som mal celý čas v hornej lište ikonu obláčika.

Keďže je Plex veľký mobil, potešilo ma, že ťahom prsta od stredu domácej obrazovky nadol stiahnem hornú lištu. Lenže, na Huaweioch takto spustím šikovné ovládanie, ktoré by sa zišlo aj tu. Nakoniec som zistil, že ho spustím ťahom prsta zo spodnej tretiny domácej obrazovky nahor. Vyskúšajte si to aj vy. A skúste tiež odsunúť domácu obrazovku do strany, objaví sa Smart panel s predpoveďou počasia či obľúbenými kontaktmi.

Ovládanie gestami nájdete v nastaveniach navigačnej lišty v rámci nastavení displeja. Vždy, keď môžem, trojicu tlačidiel v spodnej časti vypínam a inak tomu nebolo ani tu. Ťah dohora zo stredu spodnej hrany znamená krok domov - podobne ako na iPhonoch či Huaweioch. Krok späť je trochu netradičný - pripomína mi ovládanie gestami na Samsungoch - ťahom prsta hore po krajoch spodnej hrany. Teda nie zľava doprava (alebo opačne) ako na Huaweioch, Honoroch či Xiaomi, ale opäť odspodu hore, akurát z jedného zo spodných rohov. Dá sa na to zvyknúť.

Ak chcete vidieť nedávne aplikácie, stačí po ťahu odspodu hore prst na obrazovke podržať. Opäť platí, že kto sa takéhoto ovládania bojí, resp. zľakne, ten sa ho nikdy nenaučí. Ale chce to zopár ťahov a určite vám to pôjde. A je to vyslovene návykové.

Milo ma prekvapila vysoká citlivosť obrazovky, bez problémov som Plex ovládal v tenkých textilných rukaviciach bez akejkoľvek úpravy pre ovládanie dotykových displejov.

Zaujímavou funkciou je Super Bluetooth, teda pripojenie až štyroch audio zariadení, do ktorých Plex pošle naraz zvuk. A nechýba ani audio kalibrácia pre synchronizáciu týchto zariadení.

Občas som sa stretol s pomalšími reakciami mobilu. Dá sa povedať, že išlo o zriedkavý jav najviac očividný pri fotografovaní momentiek. Ale inak sa mi ani raz nestalo, že by mi výkon tohto telefónu nestačil na bežné použitie. Mal som v ňom vlastnú SIM kartu niekoľko dní.

Výdrž na jedno nabitie musím pochváliť. Veľký displej síce čo to spotrebuje, ale 3800 mAh batéria vám vystačí na celý deň. S prehľadom.

Výhody:
+ príjemný pomer ceny a výkonu
+ veľký 6,5-palcový IPS displej s podrobnými nastaveniami
+ slušné fotoaparáty a stabilizované video
+ fajn nadstavba a rozšírené funkcie
+ šikovné tlačidlo Smart Key
+ 18 W nabíjanie 3800 mAh batérie

Nevýhody:
- zadná stena sa veľmi šmýka
- priveľa zbytočných aplikácií rovno od výroby
- otravná otázka pri prvom spustení každej apky
- nespoľahlivé rozsvietenie poklepaním
- pekná, ale obmedzená odomykacia obrazovka
- vysoká hmotnosť (193 gramov)

Orientačná cena: 269 eur

Záver

Toto bude zaujímavé. Z konkurentov musím spomenúť nový Xiaomi Redmi Note 8T, zabehnutú Motorolu One Vision, netradičný Honor 9X s vysúvacou prednou kamerou či bestsellery Huawei P30 Lite a Samsung Galaxy A50. Priznám sa, že si ani len neviem predstaviť vyberať dnes mobil za približne 250 eur.

TCL Plex je vydarený mobil, ktorý vyniká 128 GB úložiskom, 6 GB RAM a nastaviteľným tlačidlom v bočnej stene. Nová nadstavba ničím nesklame, akurát sa musíte pripraviť na netradičnú odomykaciu obrazovku. Fotoaparáty patria v tejto cenovej kategórii k najlepším, a tak by som sa asi rozhodoval podľa rozmerov.

Mne skôr vyhovujú menšie a hlavne ľahšie zariadenia, ako napríklad P30 Lite. Príjemnú hmotnosť má aj Galaxy A50 so 6,4-palcovým AMOLED displejom a 4000 mAh batériou. To dokazuje, že TCL je stále síce elegantný a na prvý aj druhý pohľad plnohodnotný prístroj, no v prípade renomovaných výrobcov cítiť aj vývoj v oblasti odľahčenia mobilu.

TCL Plex je tak bežný mobil z radu nižšej strednej triedy, v ktorej sa nemusí za nič hanbiť. Na premiéru celkom dobrá práca. Všetky parametre, ako vždy, nájdete v článku TCL Plex (základné info).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu