Quick Charge 5 nabije batériu do 50 % kapacity za 5 minút

Podľa výrobcu má ísť o najrýchlejšie nabíjanie na svete dostupné pre masy. Oproti Quick Charge 4 využíva batériu efektívnejšie a s 10-násobným nárastom výkonu prináša veľký pokrok. Zariadenia s Quick Charge 5 uvidíme ešte tento rok.

Firma Qualcomm oznámila najrýchlejšie komerčne dostupné nabíjanie na svete, ktoré sa skrýva v technológii Quick Charge 5. Oproti štvrtej generácii ide o veľký skok a umožňuje nabíjanie rýchlosťou 100 W a viac. Je o 70 % efektívnejšie, 10-krát výkonnejšie a batériu udržiava o 10 stupňov chladnejšiu než predchádzajúce Quick Charge 4. 

Podľa testov zvládne novinka nabiť 4 500 mAh batériu z 0 na 50 % za 5 minút. Úplné nabitie takejto batérie má trvať 15 minút. Quick Charge 5 je kompatibilné s Quick Charge 2 a novším. Zároveň zvládne pracovať aj s protokolom USB PD. Qualcomm tvrdí, že systém nového nabíjania je bezpečný vďaka viacerým druhom ochrany. 

Výrobca očakáva, že Quick Charge 5 sa medzi telefónmi rozšíri v treťom štvrťroku. Podporuje káblové aj bezdrôtové nabíjanie, jedno a dvojčlánkové batérie. Pri jednočlánkových sa výkon obmedzí na 45 W. Nové riešenie už podporujú čipy Snapdragon 865 a 865+. 

Super rýchle 125 W nabíjanie ukázali aj firmy Oppo a Realme. Zatiaľ však ani jedna z nich neprezradila, kedy budú komerčne dostupné pre bežných používateľov. 

Zdroj: Qualcomm


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu