PlayStation VR2: nová generácia virtuálnej reality od Sony

Sony sľubuje, že hráčov ponorí do virtuálnych svetov tak, ako nikdy predtým. Nový headset virtuálnej reality umožní hráčom napríklad cítiť pulz hernej postavy počas vypätých situácií. Okrem toho bude sledovať váš pohľad, na ktorý môžu reagovať charaktery v hre.

Druhá generácia virtuálnej reality od Sony sa konečne stáva realitou. Výrobca ju predstavil na tohtoročnom veľtrhu CES. Oficiálny názov znie PlayStation VR2 a samotný headset doplní aj nový ovládač PlayStation VR2 Sense. Sony hovorí o úplne novej úrovni, ktorá umožní hráčom preniknúť do herných svetov tak, ako nikdy predtým. Finálna podoba novinky zatiaľ zostáva skrytá, ale dozvedeli sme sa aspoň technické špecifikácie. 

Základné parametre:

Typ zobrazenia: OLED, rozlíšenie panela​: 2000 x 2040 na oko, obnovovacia frekvencia panela​ 90Hz a 120Hz, nastaviteľné šošovky, zorné pole: 110 stupňov, šesťosový systém snímania pohybu (trojosový gyroskop, trojosový akcelerometer)​, IR snímač priblíženia, štyri kamery na sledovanie náhlavnej súpravy, tracking​IR kamera na sledovanie každého oka zvlášť, vibračná spätná väzba, USB-C, stereofónny konektor pre slúchadlá

Medzi kľúčové vlastnosti PlayStation VR2 patrí vizuálna vernosť. Má ju zaručiť 4K HDR 110-stupňové zorné pole a vylepšené vykresľovanie obrazu. Vďaka OLED displeju podporuje headset rozlíšenie 2000 × 2040 na každé oko a plynulú obnovovaciu frekvenciu 90 / 120Hz. Vo vnútri PS VR2 sa nachádzajú kamery, ktoré sledujú kam sa pozerajú vaše oči.

Tieto vnemy sa následne budú odrážať aj v hernom svete bez potreby ďalších externých kamier. V praxi sa to môže prejaviť napríklad tak, že na váš pohľad bude reagovať herná postava. Headset má tiež zabudované nové vibračné senzory, ktoré hráčom majú pridať ďalší vnem virtuálneho sveta. 

Budú tak napríklad cítiť zvýšený pulz postavy počas vypätých situácií, predmety prechádzajúce okolo či ťah vozidiel pri zbesilej jazde. O novú úroveň zvuku sa zas postará Tempest 3D audio, ktorým je nová PS5 (recenzia) povestná. O ďalšiu integráciu s virtuálnym prostredím sa má postarať nový ovládač PlayStation VR2 Sense. 

Bude mať haptickú odzovu a adaptívne spúšte. Sony sa s PS VR2 zameralo tiež na jednoduchosť a celý headset sa má ku konzole pripájať iba jedným káblom. Ďalšie informácie sa zrejme dozvieme v najbližších mesiacoch. Špekuluje sa, že PS VR2 by mohol byť k dispozícii počas vianočnej sezóny. 


Zdroj: blog.playstation.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu