OnePlus 8T - zabudnite na hodinové nabíjanie

Prvý kontakt s najnovším top modelom značky Oneplus so 6,6'' Full HD displejom, výkonným hardvérom a super rýchlym nabíjaním.

Nie je to tak dávno, čo sme mali v redakcii na test OnePlus Nord, ktorý má cenovku približne 400 eur a ponúka veľmi dobrý pomer cena / výkon. Jeho recenziu si môžete prečítať v článku s názvom OnePlus Nord - vydarený kompromis. Len týždeň po oficiálnom uvedení najnovšieho OnePlus 8T mám možnosť tieto dva modely aspoň narýchlo porovnať. 

Novinka je drahšia o približne 230 eur (kombinácia 8 GB RAM + 128 GB pamäť), za čo dostanete displej s vyššou obnovovacou frekvenciou (úprimne: výrazný rozdiel medzi 90 Hz a 120 Hz nevidím), výkonnejší procesor a silnejšiu batériu s rýchlym 65 W nabíjaním. Certifikovaná vodeodolnosť aj bezdrôtové nabíjanie, ktorými by OnePlus mohol konkurovať napríklad top modelom Samsungu, stále chýba. Šuplík pre SIM karty má aspoň gumené tesnenie proti vniknutiu tekutiny. 

Môžete sa však spoľahnúť na výborný a rýchly systém Android 11 s nadstavbou OxygenOS 11, jednu z najlepších čítačiek odtlačkov pod displejom a najmä na super rýchle nabíjanie Warp Charge 65. Práve tieto tri vlastnosti sú dôvodom, prečo by som OnePlus 8T bez problémov odporučila. 

Najväčším prekvapením pre mňa bolo rýchle nabíjanie. Telefón som dala na nabíjačku, keď kapacita 4500 mAh batérie klesla na 7 %, o 11 minút neskôr ukazoval stav nabíjania 50 %, 19 minút po zapojení nabíjacieho kábla svietilo na displeji už 70 % a do 100 % kapacity akumulátora to trvalo presne 33 minút. Paráda. 

Nepotrebujem hrubý a ťažký telefón s obrou batériou, stačí mi, ak 15 minút nabíjania vystačí na celý deň používania. A na to sa pri OnePlus 8T môžete spoľahnúť. Telefón som používala ako primárme zariadenie na hovory, komunikáciu cez sociálne siete, čítanie e-mailov, pričom na pozadí stále bežala synchronizácia, bolo zapnuté GPS, Bluetooth, NFC aj Wi-Fi. 

Skrátka, keď používam hocijaký telefón, nikdy sa neobmedzujem vypínaním jeho funkcií, používaním šetriča batérie a podobne. Pri mojom spôsobe používania som nabíjala každý druhý deň, čo považujem za veľmi dobrú výdrž. 

K 6,55-palcovému displeju s pomerom strán 20:9 a 120 Hz obnovovacou frekvenciou nemám žiadne výhrady. Aj za slnečného počasia som na obrazovke mohla prečítať správy a videla zobrazený obsah, no mám subjektívny pocit, že OnePlus Nord mal maximálny jas nastavený ešte vyššie než 8T. 

Nechýbajú tu ani stereo reproduktory, jeden je v spodnej stene spolu s USB-C konektorom a šuplíkom pre dve nanoSIM karty (bez slotu pre microSD kartu), druhý v mriežke nad displejom. Sú dostatočne hlasné, ale kvalitou patria medzi priemer, no som rada, že tam sú. Skúste si pri prehrávaní filmu alebo hudby rukou zakryť horný reproduktor a nechajte hrať iba ten spodný. Ten rozdiel je naozaj poznať. 

O dostatočnom výkone sa netreba podrobne rozpisovať, stačí pozrieť do tabuľky nášho základného infa, kde sa dočítate všetky kompletné špecifikácie. Nám na test dorazilo testovacie balenie s telefónom v najvyššej pamäťovej verzii, teda v kombinácii 12 GB RAM a 256 GB úložiska, ktoré má v oficiálnom e-shope OnePlus cenovku 719 eur. 

Používateľská nadstavba OxygenOS 11 sa mi páči. Obsahuje množstvo doplnkových funkcií a podrobných nastavení, takže odporúčam po zakúpení prejsť každú jednu položku v menu a ťuknúť na všetko, na čo sa ťuknúť dá. Nechýba Ambient displej, rozsvietenie displeja po zodvihnutí či dvojitom ťuknutí. 

Na ovládanie telefónu som si zvolila gestá, ktoré využívam na všetkých testovacích telefónoch, pokiaľ túto možnosť ponúkajú. Gestom si viete stiahnuť navigačný panel aj vyrolovať menu s aplikáciami. Na OnePlus modeloch oceňujem hardvérový posuvník umiestnený v pravej bočnej stene, ktorý výrobca nazýva Alert Slider. Posúvaním prepínača rýchlo volíte medzi tichým vibračným a normálnym režimom. Režimy si viete upraviť v nastaveniach.

Konštrukcia zariadenia je hladká a šmykľavá, preto poteší, že súčasťou produktového balenia je nielen spomínaná rýchlonabíjačka, ale aj prisvitné ochranné puzdro. My sme mali v novinárskom balení aj dva farebné kryty. Používala som ten s imitáciou "vnútorností" telefónu. Jeho okraje presahovali až cez displej, bol pevný, a tak dôkladne plnil ochrannú funkciu. Navyše, netradičný vzhľad lákal pohľady okolia. 

Zadné fotoaparáty nijak výrazne nevystupujú nad povrch zadnej steny, napriek tomu sa bez použitia ocharnného krytu na tvrdej podložke telefón kýve. K výkonu fotoaparátov musím byť viac kritická, než som očakávala. Hlavný ponúka rovnaké parametre ako OnePlus Nord, teda 48 Mpix snímač, clonové číslo f/1.75 a nahrávanie 4K videí so 60 fps. 

Širokouhlý fotoaparát si polepšil na 16 Mpix a dostal širší uhol záberu (pri povolenej korekcii však mierne klesá zobrazovací uhol), vyššie rozlíšenie ponúka aj makro fotoaparát. Naopak, prednej kamere kleslo rozlíšenie a prišla o sekundárny širokouhlý objektív. 

Tam, kde som pri OnePlus Nord konštatovala, že fotoaparát podáva slušný výkon, pri OnePlus 8T, ktorý je o viac než 200 eur drahší musím napísať, že kvalita je vzhľadom k cene priemerná. Škoda. Stále neviete snímať do pomeru strán 16:9, okrem 4.3 a 1.1 máte k dispozícii na celý displej, teda 20:9. 

Na snímkach mi chýbalo viac detailov, s pribúdajúcim zlým osvetlením pribúdal digitálny šum a nijak výrazne ma nenadchol ani nočný režim. Prečo výrobca uprednostil makro fotoaparát pred teleobjektívom nechápem. Možno kvôli cene? Neviem, či je chyba vo fotografovi, ale fotoaparáty OnePlus 8T pre mňa skrátka nie sú dôvodom na kúpu tohto modelu. To stále ostáva hlavne super rýchle nabíjanie a výborný, vyladený operačný systém. 

A špeciálnu pochvalu si zaslúži aj snímač odtlačkov pod displejom. Patrí k tomu najlepšiemu, čo som v poslednom čase skúšala. Žiadna iná značka nemala tak rýchlu a bezproblémovú čítačku integrovanú do displeja ako OnePlus. 

Výhody: 

+ 120 Hz displej

+ výkonný hardvér

+ svižný systém

+ rýchle 65 W nabíjanie (nabíjačka v balení)

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov pod displejom

+ stereo reproduktory

Nevýhody: 

- vzhľadom k cene priemerné fotoaparáty

- niekomu môže chýbať bezdrôtové nabíjanie

- chýba certifikovaná vodeodolnosť

- chýba teleobjektív

Orientačná cena:  629 € (128 GB + 8 GB RAM) / 719 € (256 GB + 12 GB RAM)

Záver

OnePlus 8T je určite telefón, ktorý spĺňa požiadavky aj náročných používateľov. Tešiť sa môžete na krásny displej, rýchly systém plný doplnkových funkcií, nastavení, spoľahlivú čítačku odtlačkov v displeji kombinovateľnú s bezproblémovým rozpoznávaním tváre, solídnu výdrž batérie na jedno nabitie a najmä na super rýchle doplnenie energie.

Fotoaparáty budú zrejme bežnému zákazníkovi stačiť, no od sedemstoeurového smartfónu som očakávala o niečo viac. Namiesto makro fotoaparátu a doplnkového monochromatického snímača by som oveľa radšej privítala teleobjektív. 

Mne osobne by pre kľud v duši asi chýbala certifikácia odolnosti s IP ratingom, ale gumené tesnenie pri slote na SIM karty dáva tušiť, že náhodné ošplechnutie vodou (nie ponorenie), by telefón mohol prežiť. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei20.10.2020 - 19:49 Trvalý odkaz

Na pozadí stále bežala synchronizácia? Ako sa to dá nastaviť?

Lenka Ivančíková20.10.2020 - 20:02 Trvalý odkaz

In reply to by Karol Sendrei

Tym myslim, ze som mala zapnutu synchronizaciu napriklad e-mailovych uctov, Google fotiek a kalendara aj cez mobilne data, teda stale. Nielen na wifi. takisto bezali apky na pozadi, ako Facebook, Messenger, WhatsApp. Lebo v ramci setrenia baterie sa da nastavit obmedzenie pre vybrane aplikacie.

Profile picture for user Pavol Mišún

Pavol Misun21.10.2020 - 11:32 Trvalý odkaz

Velmi som sa tesil na tento telefon. Ostal som vsak sklamany kvoli fotoaparatu, tusim rovnaky hlavny snimac pouzivaju viac ako 2 roky...
Skoda, ostatna vybava je slusna.

tomas07039122.10.2020 - 10:22 Trvalý odkaz

Ináč v Nay je teraz akcia na telefóny, OnePlus 8T po zľave za cca 530e

Celá diskusia 8 príspevkov