OnePlus Nord - vydarený kompromis

Prvý kontakt s elegantným androidom so svižným systémom, pekným 6,4'' AMOLED displejom, dostatočne výkonným hardvérom, slušnými fotoaparátmi a solídnou výdržou batérie.

Smartfóny čínskeho výrobcu OnePlus sú medzi zákazníkmi obľúbené pre rýchly systém s pravidelnými aktualizáciami, vydarené fotoaparáty, výkonný hardvér a dostupnejšiu cenu než si za svoje top modely pýta konkurencia. 

OnePlus Nord je kompromisom vo výbave a cene. Za štyristo eur dostanete elegantný telefón s príjemným dizajnom, pekným displejom, slušným výkonom, rýchlym 30 W nabíjaním a fotoaparátmi, ktoré bežnému používateľovi budú určite stačiť. 

Čerešničkou na torte je duálna predná kamera so širokouhlým objektívom, takže ani skupinové selfie nebudú žiadnym problémom. 

Na testovanie prišiel v atraktívnej modrej farbe a nenašiel sa v mojom okolí nikto, komu by sa v tejto verzii nepáčil. Súčasťou testovacieho balenia boli aj tri kryty: modrý, čierny a priesvitný. Farebné verzie mali zdrsnený povrch, a tak sa telefón oveľa istejšie držal v ruke, pričom tvrdý materiál chránil zariadenie pred poškodením. 

V produktovom balení OnePlus Nord je priesvitný obal z mäkkého silikónu. Pomôže dorovnať vystupujúce zadné fotoaparáty a zabráni šmýkaniu zariadenia v ruke. 

V balení sa nachádza aj veľká 30 W nabíjačka s hrubým červeným káblom. Nabitie 4115 mAh batérie je naozaj rýchle a z nuly do 70 % kapacity to trvá menej než pol hodiny. Samotná výdrž patrí k tým lepším. Aj pri náročnom používaní a zapnutej 90 Hz frekvencii displeja mi večer vždy ostalo aspoň 20 %. 

Výkon zabezpečuje Snapdragon 765G spolu s 8 GB alebo 12 GB operačnou pamäťou RAM a nemám mu čo vytknúť. Telefón sa ani pri vyššej záťaži nadmerne nezahrieva a neseká.

Pochvalu si zaslúži aj 6,4-palcový Full HD+ AMOLED displej s pomerom strán 20:9. Disponuje až 90 Hz obnovovacou frekvenciou, takže pohyb po displeji je naozaj plynulý. 

Telefón túto frekvenciu nepoužíva stále, ale iba vtedy, keď je to potrebné. Kto nie je fanúšikom vyšších obnovovacích frekvencií alebo neregistruje žiadnu zmenu pri používaní, má v nastaveniach možnosť zvoliť si tradičných 60 Hz.

Čítačka odtlačkov integrovaná do displeja sa už stala nielen vo vyššej triede štandardom, no málokedy ju chválime za rýchlosť a presnosť. Zvyčajne sa výrobcom nepodarilo priviesť túto technológiu k dokonalosti. OnePlus je snáď jediným, o kom môžem povedať, že jeho čítačka v displeji je naozaj spoľahlivá a veľmi rýchla, a nemala som problém s jej používaním.

Čím si ma OnePlus získalo, je hardvérový prepínač režimov (Alert slider) v pravej bočnej stene. Vďaka textúrovanému povrchu ho ľahko odlíšite od vypínača a podobne ako na iPhone aj tu slúži na rýchlu voľbu tichého, ale aj vibračného režimu. 

Tento jednoduchý a najmä rýchly spôsob voľby tichého režimu na iPhonoch používam často, a na androidoch mi chýba. OnePlus je okrem Applu jediným výrobcom, ktorý ponúka posuvný prepínač. Ak sa mýlim, opravte ma, prosím, v diskusii pod článkom. 

Na pohyb v prostredí telefónu môžete využiť známe navigačné gestá. Pri rozhodovaní medzi 128 GB alebo 256 GB kapacitou úložiska majte na pamäti, že tu nenájdeme slot na microSD kartu. 

Chýba aj notifikačná dióda, o doručených správach a upozorneniach z aplikácií sa dozviete vďaka ambientnému displeju. Podporuje rozsvietenie obrazovky poklepaním, zodvihnutím a obrazovku zobudí aj doručená notifikácia. Fanúšikovia LED diódy však môžu byť sklamaní. 

Fotoaparáty nájdeme vzadu až štyri. Hlavný 48 Mpix, ktorý môžete prepnúť na 12 Mpix, 8 Mpix širokouhlý, 5 Mpix portrétový na bokeh efekt a 2 Mpix makro. Podľa našich skúseností má makro fotoaparát väčší význam až pri použití 5 Mpix snímača a o svojich kvalitách nás nepresvedčil ani na OnePlus Nord. Škoda, že výrobca radšej nezvolil teleobjektív. Druhá výčitka smeruje k absencii fotenia do pomeru strán 16:9.

Hlavný fotoaparát patrí v tejto cenovej kategórii k tomu lepšiemu, zamrzí ale nahrávanie 4K videí iba rýchlosťou 30 snímok za sekundu, pričom predná kamera podporuje 4K videá so 60 fps. Bez širokouhlého objektívu by som si telefón už nekúpila, a tak som rada, že tu nechýba. Za dobrých svetelných podmienok ponúka slušnú kvalitu a účel splní. V tme už jeho zapínanie ale veľký význam nemá. Nastupuje výrazný šum a detaily sa strácajú. 

Vyčítať môžeme novinke chýbajúci audio jack, odolnosť voči ošplechnutiu vodou (aj keď nejaká základná, i keď necertifikovaná odolnosť tu zrejme je) a niektorých by zrejme potešili aj stereo reproduktory. No to by sme sa už dostali do segmentu top modelov s vyššou cenovkou. 

Výhody: 

+ dostatočný výkon

+ kvalitný 90 Hz displej

+ fyzický prepínač režimov

+ rýchly systém OxygenOS

+ kvalitný hlavný fotoaparát

+ solídna výdrž na jedno nabitie

+ rýchle 30 W nabíjanie batérie

Nevýhody: 

- šmykľavá konštrukcia

- chýbajúca certifikovaná vodeodolnosť

- absencia audio jacku

- širokouhlý fotoaparát s ubúdajúcim svetlom stráca na kvalite

Orientačná cena:  od 409 € (128 GB verzia)

Záver

OnePlus Nord má iný ciel než konkurovať vlajkovým lodiam. Od toho má výrobca v portfóliu iné modely. Nord chce ponúknuť výkon, kvalitný displej, slušné fotoaparáty a solídnu výdrž. To všetko zabalené v peknom tele a za dostupnú cenu. A to sa mu podarilo. 

Konkurencia je v tejto cenovej kategórii veľká, a tak to novinka nebude mať jednoduché. No ja jej nemám po približne týždni používania čo vytknúť. Nič zásadné mi nechýbalo. 

Diskusia k článku:

Marián Petrík17.08.2020 - 12:27 Trvalý odkaz

nevydarený kompromis.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.08.2020 - 14:21 Trvalý odkaz

Chyba mi galeria testovacich snimok. Inak s recenziou v podstate suhlasim, pouziva sa skutocne prijemne, displej a vykon na bezne apky fajn, nenarocne hry tiez. Asi som zmlsany vlajkovymi lodami, fotoaparat ma nenadchol, ok vysledky som mal az s apkou gcam, pri najvyssej kvalite a vynuenom zapnuti hdr+ rezimu.

mmx17.08.2020 - 15:01 Trvalý odkaz

A VoLTE v pomaranci funguje? 😂

Celá diskusia 20 príspevkov