O2 spustilo v Bratislave pilotnú testovaciu prevádzku 5G siete

Pred desiatimi rokmi spustilo O2 ako prvé na Slovensko testovanie 4G LTE, dnes oznámilo komerčnú testovaciu prevádzku 5G siete v Bratislave.

Momentálne u nás beží proces prideľovania nových frekvencií (najmä v pásme 700 MHz) a súčasťou prípravy na spustenie sietí piatej generácie je aj jej testovanie. 

Príchod 5G sietí sprevádza nielen v našej krajine množstvo hoaxov šírených najmä cez sociálne siete. Dezinformácie pramenia najmä z nedostatku alebo zlého vyhodnotenia informácií. Téme sme sa venovali aj v článku 5G siete vraj ohrozujú naše zdravie.

Operátor testuje technológiu viacerých dodávateľov a jej správanie v reálnej prevádzke. Testovacia 5G  prevádzka je dostupná vo viacerých lokalitách Bratislavy: Petržalke, Dúbravke, Karlovej Vsi a Ružinove. V každej lokalite je použitá technológia iného dodávateľa - Nokie, Ericssonu, Huawei a ZTE. O výsledku výberového konania a zvolení dodávateľa bude informovať oeprátor v nasledujúcich mesiacoch. 

Cieľom nie sú najvyššie rýchlosti, ale čo najlepšia priepustnoť siete, aby mal zákazník čo najlepší zážitok z používania. Počas testu, ktorý bol súčasťou tlačovej konferencie bola nameraná rýchlosť až vyše 600 Mbps. Maximálna rýchlosť je vyše 1 Gbps. Limitujúcim faktorom nie je sieť, ale telefón. 

Zákazníci O2 majú možnosť vyskúšať 5G a jej rýchlosti v spomínaných štyroch lokalitách Bratislavy. Okrem podmienky byť v pokrytí 5G musia mať svoju SIM kartu v kompatibilnom telefóne. Zatiaľ O2 podporuje jedenásť modelov zariadení. Dalšie budú postupne pribúdať. 

V rámci testovania 5G siete O2 preveruje plnenie hygienických noriem jednotlivých technológií meraniami elektormagnetického žiarenia (EMF), ktoré sú samozrejmou súčasťou sprevádzkovania každého vysielača.

Meranie ukázalo, že hodnoty EMF sú porovnateľné s doterajšími technológiami a niekoľkonásobne nižšie než limity stanovené legislatívou. Či už priamo pri anténach, v bytoch pod nimi alebo v priestore s najlepším pokrytím, pričom obytné priestory priamo pod anténami sú z pohľadu EMF žiarenia najmenej exponovanými. 

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.10.2020 - 20:28 Trvalý odkaz

Žiaden podporovaný Samsung?
Dovolím si tvrdiť, že najviac 5G zariadení v éteri sú práve Galaxy..

Celá diskusia 2 príspevky