Nedajte sa nachytať! Podvodníci zneužívajú Netflix

Spoločnosť ESET zachytila podvod, v ktorom útočníci posielajú falošné SMS-ky. Vydávajú sa za streamovaciu službu Netflix a strašia pozastavením služieb. Snažia sa tým od obetí vylákať prihlasovacie údaje.

Netflix nedávno začal posielať slovenským používateľom informácie o nových pravidlách zdieľania účtov medzi domácnosťami. Využívajú toho aj podvodníci, ktorí obetiam posielajú SMS správy, v ktorých sa vydávajú za Netflix. Nabádajú na kliknutie na odkaz v správe, no nedajte sa nachytať.

Phishingová SMS správa, ktorá straší pozastavením predplatného, na  má jediný účel: vylákať od vás prihlasovacie údaje. Zmiasť vás môže názov odosielateľa, ktorým je Netflix, ale útočníci identitu maskujú prostredníctvom techniky spoofing, ktorá umožňuje zmeniť telefónne číslo odosielateľa SMS správy alebo volajúceho podľa potrieb podvodníkov. 

Ak kliknete na odkaz, presmeruje vás na falošnú stránku, ktorá sa vydáva za Netflix. Namiesto prihlásenia sa do služby ale odovzdáte svoje údaje útočníkovi. Rizikom je nielen odcudzenie účtu, ale vaše údaje môžu predávať na dark webe alebo môžu skúšať, či vaše odhalené heslo nie je používané v iných službách. A problém, je na svete. 

Tak ako iné spoločnosti a inštitúcie ani Netflix nežiada citlivé údaje od používateľov prostredníctvom SMS alebo e-mailu. Vždy buďte pri podobných správach obozretní, overte si adresu odkazu, kam vás chce presmerovať a pri akýchkoľvek pochybnostiach správu ignorujte. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu