Motorola Edge 40 Pro - kráska s chybičkami

Recenzia prémiového modelu s výkonným hardvérom, krásnym 6,7'' displejom, 50 Mpix fotoaparátom s OIS a veľmi slušnou výdržou batérie, ktorú nabijete ultra rýchlo.

Ak hľadáte smartfón, s ktorým to bez problémov potiahnete niekoľko ďalších rokov, zrejme do vášho výberu zaradíte najmä vlajkové lode rôznych výrobcov. Výber je naozaj široký. Tie sa ale zvyčajne držia nad cenovou úrovňou tisíc eur. Ak chcete ušetriť, môžete medzi favoritov zaradiť novinku Motoroly.

Séria Motorola Edge 40 zahŕňa na Slovensku dvojicu modelov, základný a Pro. Ten prvý sme už otestovali a recenziu hľadajte pod názvom Motorola Edge 40 - príjemné prekvapenie. Za necelých 600 eur získate veľmi dobre vybavený aj dizajnovo podvedený android. V redakcii máme ale aj lepšie vybaveného súrodenca, na ktorého sme boli, vzhľadom na cenovku, ešte o niečo prísnejší. Ako obstál?

Už názov tohto textu napovedá, že nič nie je dokonalé, ani Motorola Edge 40 Pro. Dokonalý smartfón sme ešte neobjavili, vždy sa pri testovaní nájde niečo, čo by sa dalo vylepšiť. Až máme podozrenie, že to výrobcovia robia úmyselne, aby mali dôvod vydávať ďalšie a ďalšie modely. :-)

Podobne ako Edge 40 aj Edge 40 Pro prekvapí pri otváraní balenia jemnou vôňou, ktorá sprevádza aj kompletné balenie. Po čase je intenzita vône už nižšia, no stále ju z telefónu či adaptéru cítite. Tá disponuje podporou 125 W rýchleho nabíjania, takže po kúpe nemusíte riešiť zaobstaranie rýchlonabíjačky. 

Ani ochranného krytu. Je ale z pevného plastu, nie ohybného silikónu, čo môže niekomu vadiť. Odporúčam nejaký obal používať, pretože Edge 40 Pro nemá vzadu protišmykový povrch ako Edge 40. Konštrukcia je síce z matného skla a odoláva odtlačkom, no v ruke sa šmýka. Obdĺžnikový fotomodul na zadnej strane, ktorý vytŕča nad povrch, pekne dorovnáte práve pribaleným krytom a manipulácia s telefónom bude vďaka nemu istejšia. 

Oceňujem plnohodnotnú certifikáciu IP68, takže telefón zvládne nielen prašné prostredie a ošplechnutie vodou, ale nemal by mu ublížiť ani pobyt pod vodnou hladinou do hĺbky 1,5 metra počas maximálne 30-tich minút.  

Bočné steny sú oblé, všetky štyri, takže nikde nič nereže do dlane. Až na malé a tenké tlačidlá, tie sú mierne ostré, ale žiadna tragédia. Ľahko ich nahmatáte a k ich umiestneniu nemám žiadne vážnejšie výhrady. Našťastie, nasilu pretláčané Google tlačidlo v ľavej stene, známe z niektorých starších modelov, tu už nenájdeme. 

V spodnej stene sa nachádza slot na SIM kartu, rýchle USB-C 3.2 a reproduktor. Druhý nájdeme hore a stereo zvuk môžeme len pochváliť. Je dostatočne kvalitný aj hlasný, takže ak si občas pustíte nejaký film alebo hudbu nahlas, nebudete sa pred ostatnými za reprodukciu zvuku hanbiť. 

Pri smartfónoch Motoroly sme zvyknutí, že zvyčajne ponúka dva sloty na SIM karty, tentoraz tu máme možnosť vložiť len jednu nanoSIM a ak chcete dual SIM funkciu, musíte si aktivovať eSIM profil. Miesto na microSD kartu chýba úplne. Musí vám stačiť 256 GB úložisko. V čase cloudu to ale zrejme pre väčšinu nebude problém. Na niektorých trhoch sa predáva aj 512 GB verzia, u nás len 256 GB. 

Pýchou novej Motoroly je 6,67-palcový zaoblený displej s pOLED panelom, Full HD+ rozlíšením, podporou HDR10+ a až 165 Hz obnovovacou frekvenciou, ktorý pred poškodením chráni odolné sklo Gorilla Glass Victus. Maximálny jas je 1300 nitov. Čitateľnosť za slnečného počasia je dobrá, ale nie úplne najlepšia. Môže za to výrazne lesklá obrazovka, ktorá odráža okolie. Toto je hlavnou slabinou displeja. 

Krásny displej bude zrejme to prvé, čo vás pri prvom zoznámení s telefónom niekde na predajni očarí. Jasné farby, živá tapeta a rýchlosť pri skrolovaní. V nastaveniach nájdete množstvo prispôsobení, vrátane nočného režimu, frekvencie blikania, tmavého motívu a podobne. Nájdete tu všetko, na čo ste z Motoroly zvyknutí, vrátane širokej škály úprav ikon, písma, farieb, motívov či rozloženia.

Lákadlom novinky je maximálna 165 Hz obnovovacia frekvencia. Štandardom je dnes už 120 Hz, prémiové modely sa pýšia 144 Hz a niektoré aj 165 Hz frekvenciou. Úprimne, rozdiel medzi 120 Hz a 165 Hz asi nespoznáte. Navyše, v nastaveniach rýchlosti máte na výber 165 Hz iba napevno, nie je súčasťou adaptívneho zobrazenia. Čo je určite škoda. Pretože ak si nastavíte 165 Hz, zbytočne vám narastie spotreba energie a úžitok je otázny. Odporúčam nechať to na systém a nastaviť si automatický režim so 120 Hz. 

Čo si pri Motorole užívam, sú známe Moto funkcie a Moto gestá. Tradičný Always on displej tu nenájdete, obrazovka sa rozsvieti po ťuknutí alebo zdvihnutí telefónu, no mne to nevadí. Aj pri svojom primárnom telefóne mám AOD nastavený na ťuknutie. Výhodou Moto obrazovky je rýchly prístup do aplikácie, ktorej notifikácia je na zamknutom displeji zobrazená. Prípadne môžete bez odomknutia telefónu na správu odpovedať. 

Pochváliť musím aj čítačku odtlačkov integrovanú do displeja. Je rýchla a takmer stopercentná. Ak ju skombinujete s rozpoznávaním tváre, odomknutie telefónu bude bleskové. Na výber máte pri čítačke z troch rôznych animácií. Notifikačnú diódu úspešne nahradí osvetlenie okrajov, ktoré sa aktivuje po prijatí upozornenia a pri prichádzajúcom hovore. Zobrazovanie si môžete naplánovať podľa rozvrhu a na výber máte zo šiestich farieb. 

Výkonu má Motorola Edge 40 Pro na rozdávanie. Vďačí za to známemu prémiovému čipsetu Snapdragon 8 Gen 2 a 12 GB operačnej pamäti RAM typu LPDDR5X. Oceňujem použitie rýchleho typu pamätí, vrátane úložiska UFS 4.0. Pri používaní to naozaj pocítite. Celkovo je systém rýchly a dobre vyladený. Beží tu Android 13 doplnený len o Moto funkcie, čo poteší fanúšikov čistého Androidu.

Napriek tomu, že výrobca sľubuje tri veľké aktualizácie systému a štyri roky dodávania bezpečnostných záplat, mám na Motorolu, čo sa rýchlosti aktualizácií týka, ťažké srdce. Nielen že na nové verzie Androidu musia majitelia čakať dlhšie než pri konkurenčných značkách, ale aj bezpečnostné záplaty dodáva štvrťročne a nie každý mesiac, ako by sa patrilo. 

Teraz je koniec júna a Motorola Edge 40 Pro má stále iba aprílové bezpečnostné záplaty, pritom Samsung poslal na svoje zariadenia už júnový bezpečnostný update. Takže nech si výrobca hovorí čo chce, v aktualizáciách má stále čo doháňať. 

Pritom v nastaveniach, sekcii venovanej softvéru, sám vysvetľuje, prečo sú aktualizácie dôležité, že chránia telefón pred hrozbami pri zlyhaní zabezpečenia a opravuje chyby systému. Paradox. Ak vám ale na zabezpečení až tak nezáleží, zrejme vám nebude prístup Motoroly prekážať. 

Kto si kupuje prémiový smartfón, zrejme očakáva kvalitné fotoaparáty. Tie v Edge 40 Pro nenadchnú, ale ani výrazne nesklamú. Zadné trio tvorí dvojica 50 Mpix snímačov (hlavný a širokouhlý) a 12 Mpix teleobjektív s výborným clonovým číslom f/1.6, určený hlavne na portréty. Ako tradičný teleobjektív, ktorý by ste chceli využiť na priblíženie vzdialených objektov, veľmi neposlúži. 

Máme tu len dvojnásobný optický zoom, čo nie je nič extra, ale výsledok je dobrý. Dá sa využiť až 16-násobné digitálne priblíženie, ale nevidím dôvod, prečo by ste to mali robiť. Fotografia je plná šumu. Teleobjektívu chýba i optická stabilizácia obrazu, tú nájdeme len pri hlavnom objektíve. 

Takže naozaj hlavne na portréty. Tam máte na výber tri vzdialenosti, Štandard (50 mm), Široký (35 mm) a Priblíženie (85 mm). Na prvý pohľad vyzerajú snímky na obrazovke dobre, no pri podrobnejšom preskúmaní nájdeme chyby. 

S bokeh efektom (samotným rozostrením) si poradí dobre, s oddelením objektu od pozadia už má softvér problémy. Najmä ak ide o dlhé vlasy. Občas ich časť vymaže a výsledok nie je dobrý. Pri tomto prémiovom modeli ma to prekvapilo, aj lacnejšie Motoroly si v niektorých prípadoch poradili s portrétovým režimom lepšie než Edge 40 Pro. 

Hlavný fotoaparát produkuje veľmi dobré snímky, najmä za dostatku svetla a slušný je i širokouhlý objektív. Aj keď 114° uhol záberu veľmi široký nie je a v noci sa ho neoplatí používať. Čo sa farieb a kontrastu týka, s výsledkom som bola zvyčajne spokojná. No ak si potom priblížite detaily na snímke, môžete niekedy vidieť príliš násilný post processing. Najmä, keď fotíte prírodu. 

Takisto je celkom zbytočné prepínať na nočný režim, nechajte všetko na automatike, fotografia bude prirodzenejšia a krajšia. Pohrať sa môžete s režimom zvýraznená farba, ktorý môžete využiť nielen pri fotografii, ale aj pri nahrávaní videa. Výsledok môže byť veľmi efektný. Samozrejmosťou je Duálne snímanie, kedy využívate naraz prednú i zadnú kameru. 

Širokouhlý objektív zároveň poslúži na makro snímky, ktoré sú celkom pekné a poteší nahrávanie makro videa v 4K rozlíšení. To ocenia napríklad nechtárky, ktoré chcú zaznamenať detailný výsledok svojej práce. 

Videá dokáže Motorola nahrávať aj v 8K rýchlosťou 30 snímok za sekundu, no nielen kvôli úložisku odporúčam radšej zvoliť 4K so 60 fps. Stabilizácia videa je veľmi slušná. Pokiaľ sú vaše videá určené hlavne pre sociálne siete, zrejme vám bude stačiť Full HD. Ak cez messenger pošlete 4K video, kvôli vysokej komprimácii má nakoniec horšiu kvalitu než štandardné Full HD. 

Predná kamera sa pýši 60 Mpix rozlíšením (štandardne fotí do 15 Mpix veľkosti) a zvládne aj 4K video s 30 fps. Takže ak ju chcete využívať na vlogovanie, zrejme budete spokojní. Pre prirodzený výsledok si vypnite skrášlenie tváre. 

Príjemne ma prekvapila výdrž na jedno nabitie. Napriek tomu, že tu máme 4600 mAh akumulátor, aj pri vyššej záťaži sa môžete spoľahnúť na celodennú výdrž. Cez dovolenku alebo víkend, vám bude stačiť nabíjať každý druhý deň. 

No aj keď budete potrebovať narýchlo doplniť energiu, žiadny problém. S dodávanou 125 W nabíjačkou to zvládnete z nuly do 100 % za necelú polhodinu. Ak budete nabíjať pri 20 %, strávi telefón pripojený k nabíjačke asi dvadsať minút. Počítajte ale s vyššou teplotou telefónu pri nabíjaní. 

Motorole Edge 40 Pro nechýba ani 15 W bezdrôtové nabíjanie a poslúži aj na bezdrôtové dobíjanie druhých smartfónov či Bluetooth slúchadiel. V prípade, že máte telefón dlhší čas odložený v šuplíku, percentá miznú minimálne. Aj po niekoľkých dňoch nečinnosti je tam stále dostatok energie na bežné používanie. V nastaveniach batérie môžete zapnúť ochranu proti nadmernému nabitiu, čím sa predĺži životnosť batérie. 

Výhody:

+ matná úprava zadnej steny

+ oblé hrany netlačia do dlane

+ certifikácia IP68

+ pekný displej (až 165 Hz)

+ spoľahlivá a rýchla čítačka odtlačkov

+ vysoký výkon

+ rýchly systém

+ širokouhlý fotoaparát

+ predná kamera zvláda 4K 60 fps videá

+ rýchle nabíjanie

+ bezdrôtové nabíjanie

+ slušná výdrž batérie

+ hlasné stereo reproduktory

+ bohaté balenie

+ príjemná cena za top model

+ Ready For

Nevýhody:

- šmykľavý povrch

- výrazne lesklý displej

- chýba slot na druhú SIM kartu

- absencia microSD

- teleobjektív využiteľný len na portréty

- bokeh efekt s chybami

- pomalé aktualizácie

Orientačná cena: 899 eur

Záver

Motorola Edge 40 Pro vo mne zanechala rozpačité dojmy. Na jednej strane ide o vlajkový model, ktorému nechýba pekný dizajn, certifikovaná vodeodolnosť, kvalitný displej s vysokou obnovovacou frekvenciou, výkonný čipset, hlasné stereo reproduktory, rýchly systém s návykovými Moto funkciami, pripojenie cez Ready For ani super rýchle nabíjanie batérie (vrátane bezdrôtového) s dobrou výdržou. Pochváliť treba aj bohaté balenie. 

Na druhej strane je pekný displej veľmi lesklý, takže za slnečného počasia sa vám na ňom odráža okolie, zaoblené boky sú občas pri čítaní textu na príťaž, sklenená zadná stena s peknou matnou úpravou je šmykľavá a fotoaparáty nebudú zrejme dôvodom, pre ktorý by ste si tento telefón kupovali. Kontroverzné sú aj aktualizácie. Výrobca sa síce chváli dlhoročnou podporou, ale čo z toho, keď zaostáva v rýchlosti a z čo najskoršieho dodania bezpečnostných záplat si veľkú hlavu nerobí. 

Ak by ste si mysleli, že vás od kúpy Motoroly Edge 40 Pro týmto odhováram, mýlite sa. Ide o veľmi dobrý a výkonný smartfón za dobrú cenu. Ak mu odpustíte zopár nedostatkov, ktoré pre vás môžu byť druhoradé, môžete s ním byť spokojní. Veď aj môj zoznam výhod v závere recenzie je dlhší než počet mínusov. Ako som písala v začiatku textu, úplne dokonalý telefón ešte nikto nevyrobil. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu