Motorola Edge 40 - príjemné prekvapenie

Recenzia tenkého a ľahkého smartfónu s matnou úpravou zadnej steny, 6,5 '' displejom, dostatočným výkonom, IP68 a veľmi slušným fotoaparátom s OIS. Poteší bezdrôtovým nabíjaním.

Motorola Edge 40 (základné info) oproti predchádzajúcej generácii Edge 30 (základné info) mierne pribrala na hmotnosti, no stále je hodnota 172 gramov veľmi príjemná. Pri podobnej veľkosti uhlopriečky sa konkurencia pohybuje aj okolo 200-gramovej hranice.

Hrúbka konštrukcie je podľa výrobcu necelých osem milimetrov a môžem potvrdiť, že Motorola Edge 40 je naozaj štíhla a ľahká, čo oceníte nielen pri prenášaní v taške, ale aj pri dlhom hovore, alebo čítaní správ na internete v posteli pred spaním. Ruka vás nebude bolieť tak, ako s iným, oveľa ťažším modelom. 

Na zadnej strane je použitý materiál označený ako "vegánska koža". No s ozajstnou umelou kožou na drahých modeloch to nemá veľa spoločného. Je vidno, že sa šetrilo a hlavným bol dizajn, než reálne používanie. Ako vegánska kože to vyzerá iba na pohľad.

V realite materiál pripomína skôr gumu a hlavnou výhodou je, že nezachytáva odtlačky. O rôznych nečistotách, prachu a malých vláknach sa to povedať nedá. Tie sa naopak na zadnú stenu prichytávajú a čistenie nie je také jednoduché ako pri hladkom povrchu. 

Aj preto som Motorolu testovala oblečenú do priesvitného ochranného obalu, ktorý je súčasťou balenia. Nie je však z mäkkého silikónu, ale tvrdého plastu, zle sa tak dáva dole. Balenie je samostatnou kapitolou.

Nielenže je celé z recyklovaných materiálov, ale po otvorení vás ovanie jemná vôňa. Celé balenie je prevoňané nevtieravou vôňou, čo zrejme ocenia viac ženy než muži. Určite však poteší pribalená 68 W rýchlonabíjačka. Po kúpe telefónu tak nemusíte riešiť žiadne ďalšie výdaje.

Motorola Edge 40 atakuje v slovenských obchodoch šesťstoeurovú hranicu, ktorá je konkurenciou slušne obsadená. Novinka to tak nemá ľahké. Pomôcť môže certifikovaná odolnosť voči vode a prachu IP68, čo je predsa len väčšia istota pri nečakanom páde do vody alebo silnejšom ošplechnutí, než slabšia IP52, ktorou disponoval predchodca. Novinke nechýba ani bezdrôtové nabíjanie, ktoré u konkurencie nájdeme skôr pri drahších zariadeniach.

V spodnej stene sa nachádza slot pre nanoSIM kartu, USB-C konektor a reproduktor. Druhý, ktorým dosiahnete stereo reprodukciu zvuku veľmi slušnej kvality, umiestnil výrobca do úzkej mriežky nad displejom. V hornej stene nájdeme len pomocný mikrofón. Tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač našli svoje miesto tradične v pravej bočnej stene, ľavá ostala prázdna. 

Ak chcete využívať Edge 40 ako dual SIM, môžete, no máte k dispozícii iba jeden slot na fyzickú nanoSIM a k tomu si musíte aktivovať elektronickú eSIM. Podpora pamäťových microSD kariet úplne chýba.

Z malého vyvýšeného ostrovčeka na zadnej strane mierne vyčnievajú dva objektívy. Vôbec neprekáža, že sú iba dva a oceňujeme, že namiesto zbytočného dvojmegapixelových makro a bokeh fotoaparátov zvolila Motorola do tandemu k 50 Mpix hlavnému fotoaparátu 13 Mpix širokouhlý. 

Zvyšné dva, ktoré tvrdohlavo pridávajú výrobcovia v rámci marketingu (viac pásikov, viac Adidas), naozaj nepotrebujete. S rozostrením pozadia si pohodlne poradí softvér a blízke zábery môžete pokojne zosnímať hlavným fotoaparátom alebo použiť režim vysokého rozlíšenia a objekt neskôr orezať. 

OLED displej so 6,55-palcovou uhlopriečkou a Full HD+ rozlíšením sa pýši až 144 Hz obnovovacou frekvenciou. Číslo je to pekné, no ak nastavíte dynamické obnovovanie, reálne ho softvér použije málokedy. Môžete si však v nastaveniach zvoliť 144 Hz "natvrdo", pripravte sa ale na rýchlejšiu spotrebu energie.

Frekvencia obnovovania sa dá nastaviť ručne aj na 60 Hz, 120 Hz alebo to necháte na systém. Vtedy je maximum 120 Hz, čo je podľa mňa ideálne. Ak sa vám nepozdávajú vopred navolené farby displeja, takisto si ich viete upraviť v nastaveniach. 

Čitateľnosť na slnku veľmi dobrá, ale nie vždy úplne ideálna, maximom je jas 1200 nitov. Text prečítate aj za slnečného počasia, občas ale nebol obraz tak ostrý, ako som zvyknutá z drahších modelov. Žiadne výrazné problémy som nemala ani s integrovanou čítačkou odtlačkov. Párkrát sa mi stalo, že som palec prikladala na snímač opakovane, ale väčšinou bolo rozpoznávanie bezproblémové. 

O výkon sa stará 6 nm čipset Dimensity 8020 od MediaTeku a na bežné úlohy aj graficky menej náročné hry úplne stačí. Pozornejšie (rozmaznanejšie) oko môže občas postrehnúť mierne pomalšie reakcie systému, no v tejto cenovej kategórii nečakám rýchlosť top modelu. 

Kombinácia 8 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB úložiska, z ktorého máte k dispozícii po rozbalení približne 221 GB, bude zrejme väčšine stačiť. Nevýhodou je absencia microSD kariet, no pokiaľ budete využívať niektoré cloudové úložisko, nebude to problém. 

Operačný systém Android 13 je doplnený o Moto funkcie, obľúbené Moto akcie a široké možnosti prispôsobenia vzhľadu prostredia. Na upozornenie pri doručenie notifikácie môžete využiť osvetlenie okrajov, na výber máte niekoľko farieb. 

Nechýba ani podpora pre Ready For, kedy obrazovku telefónu môžete zrkadliť na externom zariadení, použiť ju ako webkameru, zdieľať jednoduchšie súbory s počítačom a podobne. 

Motorola nepatrí medzi výrobcov, ktorí sa s aktualizáciami systému ponáhľajú. Pri Edge 40 však sľubuje výrobca dve veľké updaty Androidu, teda až na Android 15 a štyri rokov dodávania bezpečnostných záplat. Uvidíme. 

Hlavný fotoaparát s 50 Mpix snímačom prekvapí clonou s číslom f/1.4, ktorú nájdeme v telefónoch iba ojedinele a skôr na drahých top modeloch. Vysoká svetelnosť by mala pomôcť najmä pri zhoršených svetelných podmienkach, kedy oceníte aj optickú stabilizáciu a PDAF zaostrovanie. 

A fotoaparát naozaj nesklamal. Cez deň vie vytvoriť veľmi pekné snímky, ostré, nechýbajú detaily a farby sú prirodzené. Širokouhlým 13 Mpix fotoaparátom so 120° uhlom, ktorému nechýba automatické zaostrovanie, zhotovíte aj makro zábery. Tiež vydarené. 

S ubúdajúcim svetlom na širokouhlých záberoch pribúda šum a strácajú sa detaily, preto ak chcete snímať v noci alebo v interiéri, použite hlavný fotoaparát. A budete spokojní. Aj v takmer úplnej tme vie fotoaparát spolu so softvérom vykúzliť pekné fotografie s detailmi. Ak použijete nočný režim, výsledná snímka môže byť niekedy presvetlené až príliš. Skúšajte, uvidíte. 

Niekomu môže chýbať štandardný teleobjektív. Dvoj- alebo štvornásobne priblížené fotografie sú ale stále pekné a použiteľné. 

Maximom pri nahrávaní videa je 4K s 30 fps, na zadnej i prednej 32 Mpix kamere. Rýchlosť 60 snímok za sekundu viete mať iba pri Full HD rozlíšení. Stabilizácia obrazu videa je slušná. Predná kamera automatické zaostrovanie neponúka.

Kapacita batérie 4400 mAh neohúri, nie je to 5000 mAh, ako sme pri modeloch Motoroly zvyknutí, ale ostala som príjemne prekvapená výdržou na jedno nabitie. Moje menej náročné používanie, ktoré zahŕňalo niekoľko desiatok minút hovoru denne, sledovanie sociálnych sietí, čítanie správ, sem tam nejaká fotografia, stačilo na to, že som nemusela nabíjať každý deň. Reálna výdrž bola približne deň a pol.

Ak ste teda náročnejší používateľ, výdrž vám klesne na jeden deň, no aj tak sa nemusíte obávať, že by ste cez deň museli hľadať nabíjačku. Z nuly na 100 % to trvá dodávanou 68 W nabíjačkou asi trištvrte hodiny. Príjemným bonusom je bezdrôtové nabíjanie, ale druhé zariadenie Motorolou Edge 40 bezdrôtovo nedobijete, reverzné chýba. Škoda. 

Výhody:

+ úprava zadnej steny

+ pohodlné a bezpečné držanie v ruke

+ pekný až 144 Hz displej

+ dostatok výkonu

+ veľmi slušný fotoaparát

+ výdrž na jedno nabitie

+ stereo repro

+ rýchle nabíjanie

+ bezdrôtové nabíjanie

+ certifikácia IP68

+ bohaté balenie

Nevýhody:

- absencia druhého slotu na SIM kartu

- chýba podpora microSD

- nahrávanie 4K videí max s 30 fps

- chýba teleobjektív

- na zadnú stenu sa zachytávajú jemné vlákna a prach

Orientačná cena: 599 eur

Záver

Motorola Edge 40 je elegantný smartfón s príjemnou úpravou zadnej steny, nízkou hmotnosťou a tenkým profilom, ktorý sa výborne drží v ruke. Po kúpe nemusíte riešiť výdaje za rýchlonabíjačku ani obal. Všetko je súčasťou balenia. Ponúka veľmi slušnú výbavu, dostatočný výkon, pekný displej, hlasné stereo reproduktory a nemusí sa hanbiť ani za dva fotoaparáty vzadu. Naopak, výsledky sú veľmi dobré. 

Oceňujeme certifikáciu odolnosti IP68, slušnú výdrž batérie, ktorú dobijete aj bezdrôtovo a rýchle káblové nabíjanie. Fanúšikov dual SIM zrejme zamrzí absencia druhého slotu na fyzickú SIM, nenájdeme tu ani podporu microSD. So svojou cenou atakujúcou 600-eurovú hranicu, to ale nebude mať v silnej konkurencii ľahké. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu