Honor Watch ES - animovaný tréner na zápästí za stovku

Recenzia športových inteligentných hodiniek s nízkou hmotnosťou, animáciami rôznych cvičení a približne týždňovou výdržou na jedno nabitie.

Záujemca o smart hodinky alebo fitnes náramok má dnes v obchodoch už dostatočne širokú ponuku. Šikovné zariadenia nájdete v rôznych cenových kategóriách a ani ten, kto nechce dať za podobné príslušenstvo stovky eur, nemusí dlho hľadať. 

Značka Honor si od svojho uvedenia dáva záležať na produkcii cenovo dostupných a zároveň technologicky vyspelých zariadeniach. Kolega Richard už dlho a rád používa inteligentné hodinky Honor MagicWatch 2, ktoré poslúžia aj na hovory a nemusíte ich celý týždeň nabíjať. Jeho skúsenosti sa dozviete z recenzie Dva mesiace s hodinkami Honor MagicWatch 2 (46 mm)

Novinka, ktorá sa nedávno dostala do slovenských obchodov, patrí síce medzi smart hodinky, ale dizajnom by som ju zaradila skôr medzi športové náramky. Sú kompaktné a ľahké, cez deň som ich na ruke takmer nevnímala. Na test mi prišli v púdrovo ružovej farbe, v obchodoch však môžete vyberať aj medzi bielym a čiernym variantom. 

Gumený, vymeniteľný remienok má klasické zapínanie, takže nemusíte mať obavy, že sa vám pri prudkých pohyboch samovoľne rozopne a hodinky stratíte. Pevne držia aj na úzkom zápästí. Nevtieravý dizajn sa mi páčil, netrvám na tom, aby mali smart hodinky okrúhly ciferník. 

Farebný AMOLED displej s 1,64-palcovou uhlopriečkou je dostatočne veľký na to, aby ste si prečítali notifikácie aj namerané zdravotné údaje. Ciferník si môžete prispôsobiť aktuálnej nálade a potrebám. Výber v aplikácii Zdravie, ktorú si stiahnete do Androidu aj iOS, je bohatý. 

Zapnúť si môžete Always-on režim, kedy sa vám bude neustále zobrazovať čas a dátum na displeji, pripravte sa však na mierne vyššiu spotrebu energie. Mne sa ale táto funkcia páči. Nemám rada, keď mám len tmavý displej, takto som si stále zobrazený ciferník vhodne upravovala aj k momentálnemu oblečeniu.

Automatický jas väčšinou fungoval bezchybne, len párkrát sa mi stalo, že bol stlmený dlhšie, než bolo nutné. Nemala som problém ani s čitateľnosťou na priamom slnku. Aj reakcie na dotyk boli v poriadku. 

Honor Watch ES poslúžia na tradičné zobrazovanie notifikácií zo spárovaného smartfónu, na správy však nemôžete nijak reagovať. Ani smajlíkom. Potiahnutím po displeji zhora nadol zobrazíte rýchle skratky, indikátor stavu batérie a pripojenia, zdola nahor vyrolujete oznámenia. K ponuke aplikácií sa dostanete stlačením bočného hardvérového tlačidla. 

Hodinky poslúžia na celodenné meranie tepu srdca, okysličenia krvi SpO2 a monitorovanie stresu počas dňa. Konečne je táto funkcia dostupná aj pre majiteľov iPhonov. Pokiaľ budete chcieť svoju myseľ upokojiť, môžete si vybrať z niekoľkých druhov dychových cvičení. 

Technológia TrueSleep pomocou zozbieraných dát počas spánku vyhodnotí kvalitu vášho spánku, pričom berie do úvahy analýzu dýchania a zaznamenané fázy spánku - hlboký, ľahký, REM spánok a bdenie. V mobilnej aplikácii nájdete aj odporúčania na zlepšenie jeho kvality.

Monitor srdcovej frekvencie vás môže upozorniť, ak sa tep dostane nad nastavené maximálne hodnoty alebo senzor zaznamená neštandardné výsledky. Ženy možno poteší funkcia Sledovanie menštruačného cyklu. 

Prichádzajúci hovor môžete len zrušiť, žiadne odoslanie SMS-ky alebo prijatie hovoru hodinky neponúkajú. V menu nájdete predpoveď počasia, ovládanie hudby (dostupné len na androidoch a hudba sa nedá nahrať do pamäte hodiniek), stopky, budík, časovač, baterku a pokiaľ neviete nájsť telefón, môžete ho cez funkciu Nájsť môj mobil prezvoniť. Menu je v slovenčine a s diakritikou.

Pokiaľ budete Watch ES používať so smartfónom značky Honor alebo Huawei, budete mať v menu k dispozícii aj vzdialené ovládanie spúšte fotoaparátu. Iné značky telefónov túto funkciu nepodporujú. Ani ďalšie aplikácie si do hodiniek nedoinštalujete, musí vám stačiť len to, čo tam dal výrobca. 

Výhodou hodiniek Honor Watch ES je nielen automatické rozpoznávanie tréningu, keď bežíte, idete, veslujete alebo ste na eliptickom trenažéri, ale najmä animované cvičenia. V menu sa nachádza 12 animovaných tréningových kurzov so 44 animáciami pohybu od nenáročných kancelárskych cvikov až po cviky nôh, rúk a brušných svalov. 

Priamo na zápästí tak môžete mať šikovného trénera, ktorý vám názorne ukáže, ako jednotlivé cviky vykonávať. Na displeji vidíte počty opakovaní cvikov zaradených do tréningu. 

Okrem animovaných cvičení máte k dispozícii 95 rôznych režimov cvičenia. Vstavané GPS sa v hodinkách nenachádza, a tak na zaznamenanie polohy je potrebné používať GPS modul zo spárovaného smartfónu. S hodinkami som bola aj plávať v bazéne a výsledky môjho snaženia som našla pekne prehľadne zobrazené v aplikácii. Rozpoznali štýl, spálené kalórie, počítali zábery, priemerné tempo aj odplávané dĺžky. A samozrejme tep.

Hodinky nabijete káblom s magnetickým konektorom, ktorý pricvaknete k spodnej stene zariadenia. Pri zapnutom Always on režime, povolených oznámeniach a monitoringu cvičení, mi na jedno nabitie vydržali približne šesť dní. Je to horší výsledok než ponúkajú vybavenejšie Honor MagicWatch 2, ale lepšie než modely od Samsungu. Nabíjanie zvládnu z nuly na 100 % za necelú hodinu. 

Výhody: 

+  nízka hmotnosť

+ príjemné rozmery

+ kvalitný displej

+ animované tréningy

+ približne týždňová výdrž batérie

+ rýchle nabíjanie

+ cena

Nevýhody: 

- uzavretý OS bez možnosti inštalovať apky

- na iOS nefunguje ovládanie hudby

- absencia integrovaného GPS

- nepodporujú hovory (chýba mikrofón)

Orientačná cena:  99 €

Záver

Honor Watch ES sú určite zariadením, nad ktorým sa oplatí uvažovať, pokiaľ hľadáte kompaktné, cenovo dostupné inteligentné hodinky na meranie základných zdravotných funkcií, monitorovanie fyzickej aktivity a nechce sa vám trápiť s častým nabíjaním. Zabudnite však na prijímanie hovorov na hodinkách a počúvanie hudby či zaznamenávanie trasy bez spárovaného telefónu. Za necelých sto eur je to však zaujímavý produkt na trhu. 


 

Diskusia k článku:

Lucia Molnarová03.11.2020 - 13:04 Trvalý odkaz

Hodinky mám pár dní a som s nimi spokojná. Vďaka aktivitám my teraz vynahradzujú fitko. Čo ale ocením vôbec najviac, že ​​je nemusím nabíjať každý deň ako u iných značiek.

Celá diskusia 2 príspevky