Honor Magic4 Pro – rúbe vysoko

Recenzia prémiového, vode odolného androidu s kvalitným 6,8 OLED displejom, výkonný čipsetom trojicou výborných fotoaparátov s OIS, hlasnými stereo reproduktormi a 4600 mAh batériou s bleskovým káblovým aj bezdrôtovým nabíjaním.

Odlúčenie od materského Huawei, ktoré nastalo pred približne rokom a pol, značke prospelo. Oslobodila sa od embarga, konečne mohla opäť začať využívať zákazníkmi stále preferované Google služby a dokonca sa v domácej Číne vyšvihla na vrchol v predajoch smartfónov. 

To všetko zrejme vedenie firmy posmelilo a rozhodla sa bojovať o svoje miesto medzi prémiovými zariadeniami. Už Honor 50, ktorého recenziu si môžete prečítať v tomto článku, spĺňal všetko, čo by ste od vlajkovej lode očakávali. Top model série Magic4 mieri ešte vyššie.

V čase písanie recenzie sme ešte nepoznali slovenskú cenovku, no správy zo zahraničia naznačovali, že prekročí tisíceurovú hranicu. To si môže dovoliť len málo značiek, lebo zákazníci tohto cenového segmentu patria k tým najnáročnejším. Očakávajú kvalitné spracovanie, vysoký výkon, výbornú výbavu a doplnkové funkcie. 

Toto všetko im Honor Magic4 Pro naozaj ponúkne. Už pri prvom uchopení do ruky máte pocit, že držíte prémiové zariadenie. Elegantný dizajn dotvára skosenie zaoblených bočných strán smerom do stredu, čo  napomáha aj istejšiemu držaniu. Vpredu i vzadu nájdeme sklo, boky spevňuje kov.

Konštrukcia spĺňa certifikáciu IP68, ktorú od top modelov už zvyčajne očakávame, zvládne tak ponorenie do 1,5 hĺbky po dobu 30 minút. V pravej bočnej stene je umiestnený vypínač a tlačidlá ovládania hlasitosti, protiľahlá strana je prázdna. 

V dolnej sa nachádza reproduktor, USB-C konektor, mikrofón a slot na dve nanoSIM karty, v hornej nechýba infraport na ovládanie domácej techniky, mikrofón a druhý reproduktor. Významnú časť zadnej strany zaberá kruhový fotomodul s trojicou fotoaparátov, 3D ToF kamerou určenou na snímanie hĺbky a presnejšie automatické zaostrovanie, LED diódou a senzorom blikania. 

Podľa výrobcu efektívne redukuje blikanie pri fotografovaní. Periskopický teleobjektív, ktorý sa pýši 3,5-násobným bezstratovým priblížením a až 100-násobným digitálnym zoomom, je umiestnený v strede tohto kruhu. Rovnaký dizajn s veľkým kruhom vzadu dostal aj cenovo dostupný súrodenec Honor Magic4 Lite (recenzia), ktorý sa v našich obchodoch už predáva. 

Lesklá stena nami testovanej tyrkysovej verzie, zachytáva odtlačky prstov a pri dopade svetla pôsobí ako zrkadlo. Ak sa chcete vyhnúť častému lešteniu, siahnite po priesvitnom kryte, ktorý je súčasťou balenia. Zároveň dorovnáte vystupujúci fotomodul, a tak sa okolo neho nebude usádzať prach a špina. 

Magic4 Pro je veľký a ťažký telefón, redakčná váha ukázala hodnotu 217 gramov, no prekvapivo pri používaní to až tak nevadí. Väčšina zákazníkov podľa mnohých výrobcov preferuje veľké displeje, a tak je 200-gramová hmotnosť dnes už skôr štandardom než výnimkou. No treba priznať, že sú aj oveľa ľahší konkurenti s rovnako veľkým displejom. 

Predná strana patrí 6,8-palcovému OLED displeju s jemným rozlíšením 1312 x 2848 bodov a až 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Displej patrí medzi špičku na trhu, má vysokú svietivosť, takže vás nesklame ani za slnečného dňa a navyše disponuje technológiou PWM s vysokou frekvenciou 1920 Hz, ktorá minimalizuje blikanie obrazovky a eliminuje tým únavu očí používateľa. 

V hornej a dolnej časti je iba jemne zaoblený, boky sú naopak zakrivené oveľa výraznejšie, takže pri prezeraní webových stránok alebo fotografií môže byť obsah po bokoch zdeformovaný. Rámy sú minimálne, v hornej časti obrazovky je oválny výrez na predný fotoaparát a 3D ToF kameru, ktorá má na starosti pri zabezpečení pomocou odomykania tvárou pokročilé skenovanie. 

Nastavenie obnovovacej frekvencie môže byť v štyroch režimoch: Dynamická (1 Hz - 120 Hz), Vysoká (120 Hz), Stredná (90 Hz) a Štandardná (60 Hz). Výrobca odporúča používanie dynamického režimu, kedy sa frekvencia automaticky prispôsobí zobrazenému obsahu a je energeticky menej náročný než režim vysokej frekvencie. 

V displeji je integrovaná ultrazvuková čítačka odtlačkov, ktorá je rýchla, presná a nemám k nej žiadne pripomienky. Môžete ju používať aj keď máte vlhké alebo znečistené prsty. problém však môžete mať pri nalepení ochranného skla alebo fólie, nie každé sklo je s touto čítačkou kompatibilné a nemusela by fungovať správne. 

Honor Magic4 Pro je vybavený piezoelektrickým displejom, ktorý prenáša zvuk, ktorý dopĺňa dva reproduktory. Kvalita reprodukcie zvuku je výborná a hlasná, pričom ani pri vysokej hlasitosti nedochádza k zhoršeniu kvality a podľa mňa patrí k tomu najlepšiemu, čo dnešné top modely smartfónov ponúkajú. 

Nevýhodou piezoelektrického displeja je, že zvuk pri hovore vychádza z displeja, takže ho môže počuť okolie. Honor preto pridal funkciu AI Privacy Call, ktorá tento problém eliminuje. Upozorňuje, že najlepšie funguje pri 60 % a nižšej hlasitosti, no zároveň negarantuje, že okolie nebude počuť ani slovo z vášho hovoru. Podľa mojich skúseností sa pri strednom nastavení hlasitosti hovoru unikajúci zvuk ničím neodlišoval od bežných telefónov. 

Ako správna vlajková loď ponúka Magic4 Pro výkonný čipset, v tomto prípade Snapdragon 8 Gen 1 doplnený 256 GB úložiskom a 8 GB operačnou pamäťou RAM. Slot na microSD karty chýba. Na vybraných trhoch je dostupný aj vyšší variant s 512 GB úložiskom a 12 GB RAM. Technológia GPU Turbo X zabezpečí, že pri hraní hier bude spotreba energie a teplota procesora v optimálnej kombinácii. 

Nad operačným systémom Android 12 beží nová používateľská nadstavba Magic UI 6.0 s množstvom prispôsobení a doplnkovými funkciami. Po zapnutí telefónu, potrebnom prvom prihlásení a nastavení účtu odporúčam vyhradiť si čas na podrobné zoznámenie so všetkými funkciami a možnosťami prispôsobenia. Niektoré zaujímavé funkcie sú ukryté hlbšie v menu. 

Stále mi však zopár vecí v nadstavbe chýba. Napríklad zobrazenie notifikačnej lišty po potiahnutí prstom po obrazovke zhora nadol, ktoré je dostupné vo viacerých značkách telefónov. Tu sa ale na Honoroch zobrazí vyhľadávanie. Takisto systém stále agresívne zatvára na pozadí bežiace aplikácie, aby šetril energiou. V nastaveniach si viete určiť, ktoré apky bude systém ignorovať a nechá ich bežať. 

Široké možnosti nastavenia máte nielen pri tapetách, motívoch, rozložení domácej obrazovky a ikonách aplikácií, ale aj pri Always on displeji. Na výber máte množstvo obrázkov a sami si zvolíte, či sa bude zobrazovať až po ťuknutí na zhasnutú obrazovku, stále alebo v plánovanom čase. Je celkom zbytočné mať AOD zapnutý stále aj počas noci. Jeho naplánovaním zapnutia a vypnutia si ušetríte energiu v baterke.

Fotoaparáty Honor Magic4 Pro patria bez debaty medzi špičku. Zatiaľ najviac nadšená som bola z výkonu Huawei P50 Pro, no tento Honor sa mu približuje. Nie som si istá, či hlavný fotoaparát a teleobjektív je pri Honore úplne rovnaký ako pri Huawei, ale parametre majú také isté. Trojica fotoaparátov odvádza veľmi dobrú prácu a aj náročný používateľ by mal byť spokojný. 

Či už fotíte za denného svetla vonku alebo v interiéri, fotografie majú detaily, sú ostré a dynamický rozsah je takisto výborný. Ak ste boli pri značke Honor zvyknutí na bledšie podanie farieb, Magic4 Pro sa výslednou farebnosťou skôr podobá Samsungu. 

Pri použití širokouhlého fotoaparátu, ktorý sa pýši 50-megapixelovým snímačom, sú niektoré miesta na fotografii tmavšie, aj detailov vidno menej než pri hlavnom fotoaparáte, no bežnému človeku to pravdepodobne prekážať nebude. Na displeji fotoaparátu vyzerajú veľmi dobre. 

Hlavný aj širokouhlý fotoaparát síce ponúkajú maximálne 50 Mpix rozlíšenie, no technológia spájania pixelov spôsobí, že výsledná fotografia má 12,6 Mpix. Ak chcete využiť plné rozlíšenie, musíte ísť do ponuky režimov Viac a ťuknúť na Vysoké rozlíšenie. Podľa mňa je to však zbytočné. Získate síce viac detailov, ale ostrosť je mierne nižšia a začína sa objavovať aj šum. 

Lákadlom Honoru Magic4 Pro je 64-megapixelový periskopický teleobjektív s 3,5-násobným optickým priblížením. Ja zvyčajne teleobjektív na fotoaparátoch využívam ako ďalekohľad, teda na prečítanie vzdialených nápisov, priblíženie zaujímavých objektov a podobne. 

Výsledky sú veľmi uspokojivé, no samozrejme, čím viac zoomujete, tým sa kvalita znižuje a pri 100-násobnom digitálnom priblížení je fotografia neostrá a zašumená. Ale zvyčajne sa dozviete, čo ste potrebovali. Napríklad, čo sa nachádza hore na kostolnej veži alebo čo je na nápise hore na budove. 

Pri približovaní som si všimla, že občas sa teleobjektív prepol na hlavný fotoaparát, vtedy bola výsledná kvalita o niečo horšia, keďže išlo o výrez, nie o optické priblíženie. Musela som znovu medzi fotoaparátmi opakovane prepínať, niekedy stačilo pohnúť telefónom, aby sa opäť aktivoval periskopický teleobjektív. 

Makro zábery ma bavili. Honor našťastie nezvolil samostatný makro objektív, ale na snímanie blízkych objektov sa využíva širokouhlý fotoaparát. Buď sa po priblížení automaticky aktivuje makro režim, prípadne ho môžete manuálne zapnúť v časti Viac, kde je režim Super makro. 

Ako je pri značke Honor (a Huawei) už roky zvykom, neponúka snímanie fotografií do pomeru strán 16:9, ale tvrdohlavo 4:3. Ďalším obmedzením je nahrávanie 4K videí pri 60 fps do dĺžky 15 minút. Pri Full HD rozlíšení obmedzenie časom nie je. Rovnako je na tom s nahrávaním 4K videí predná 12 Mpix kamera. K výkonom prednej kamery ale výhrady nemám. Poteší 100° uhlom záberu a kvalitnými fotografiami. 

Batéria s kapacitou 4600 mAh neohúri. Jeden deň bežného používania zvládne s rezervou večer približne 30 %. Ak budete smartfón cez deň využívať na navigáciu, počúvanie hudby, sledovanie sociálnych sietí a pritom budete veľa fotografovať a nahrávať videá, od rána do večera s jedným nabitím nevydržíte. 

Našťastie je tu 100 W rýchle nabíjanie, ktoré dodá telefónu šťavu z nuly do 100 % za pol hodinu. Do 50 % to zvládne za desať minút. Dobrou správou je, že súčasťou balenia je nielen ochranný kryt, ale aj 100 W nabíjačka. Paráda. Fanúšikov bezdrôtového riešenia poteší 100 W bezkáblové nabíjanie a samozrejmosťou je reverzné dobíjanie kompatibilných zariadení. 

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia s certifikáciou IP68

+ výborný displej

+ vysoký výkon

+ Magic UI 6.0 s množstvom nastavení

+ kvalitné fotoaparáty

+ stereo reproduktory

+ super rýchle 100 W káblové aj bezdrôtové nabíjanie

+ bohaté balenie (ochranný kryt aj rýchlonabíjačka)

Nevýhody:

- cena

- výrazne lesklá konštrukcia zachytáva odtlačky

- obmedzenie na 15 minút pri nahrávaní 4K videa

- výdrž batérie

Orientačná cena: 1099 eur

Záver

Honor Magic4 Pro sa právom pýši titulom vlajková loď, ktorým ho nazýva výrobca. Ponúka všetko, čo by sme od top modelu očakávali. Kvalitnú konštrukciu s certifikáciou IP68, výborný displej, vysoký výkon, stereo reproduktory, batériu so super rýchlym káblovým a bezdrôtovým nabíjaním aj všestranné fotoaparáty s periskopickým teleobjektívom. A nechýbajú mu Google služby, takže máte k dispozícii plnohodnotný android. 

Medzi najväčšie mínusy zrejme bude patriť cena, ktorá prevyšuje sumu 1000 eur. Zachraňuje ju darček, ktorý dostanete pri kúpe novinky v Orangei - notebook Honor X15. Zatiaľ však telefón nie je dostupný v bežnom predaji, čo výrazne limituje prípadných záujemcov o jeho kúpu. 

Skúšobné fotografie:

 

 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei16.06.2022 - 07:57 Trvalý odkaz

Vďaka za super recenziu. Prečítal som celú až do konca počas prestávky v robote🙂o tento telefón sa celkom zaujímam,lebo už som v minulosti mal Honor 20 Pro a bol to slušný stroj. Premýšľam buď nad týmto alebo S20+ 🤷🏻‍♂️

sonycat16.06.2022 - 17:09 Trvalý odkaz

Pekný deň prajem, pán Karol ja S20+ mám, pred ním som mala krátko Galaxy Note 10+, na ktorý som prešla z Huawei P30. A keď porovnám tieto 3 mobily čisto len z hľadiska fotenia, tak najlepšie sa mi fotilo s P30, hoci to ani nebola vlajková Pro verzia....a nielen fotilo, ale aj fotky sú zo subjektívneho hľadiska lepšie a to nielen pre mňa, ale aj pre moje okolie...nie raz sa mi pri používaní S20+ zacnie za P30....tak keby ja mám osobne tú možnosť výberu, S20+ nevolím. Nielen fotenie, ale aj výdrž batérie nie je žiadna sláva a má aj ďalšie muchy. I keď to teda môže byť len ten môj kus.
Mať tú možnosť, opáčim to s Honorom Magic4 Pro.

Karol Sendrei16.06.2022 - 18:48 Trvalý odkaz

In reply to by sonycat

Vďaka za názor. Ťažké to je,keď jedna skupina ľudí Samsungy vychvaľuje do nebies a druhá skupina zase hovorí,že to nieje ktoviečo🤷🏻‍♂️Ja som už 6 rokov na iOS a už chcem zmenu. Nechcem už další iPhone. Takže až mi o dva mesiace skončí kontrakt,tak už chcem prejsť na nejaký top android 🤷🏻‍♂️

Celá diskusia 9 príspevkov