Honor 50 - vydarený návrat

Recenzia elegantného androidu s tenkou a ľahkou konštrukciou, pekným 6,6'' OLED displejom, výkonným hardvérom, kvalitným fotoaparátom a batériou so super rýchlym 66 W nabíjaním.

Je to presne rok, čo Huawei vydal oficiálnu správu, že predá značku Honor spoločnosti Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd. Dcérska firma týmto pre nás logickým krokom získala po osamostatnení od "zabánovaného" Huawei opäť prístup ku Google službám a technológiám amerických výrobcov, ako sú napríklad čipy. 

Reštrikcie zo strany vlády USA doviedli čínskeho výrobcu k odlúčeniu obidvoch značiek, pričom v novembri 2020 vedenie Huawei vyhlásilo, že tento krok urobila firma s cieľom zabezpečiť prežitie značky Honor a zároveň dúfa, že bude na trhu smartfńov opäť úspešná. 

Prvým smartfónom, ktorý sa na náš trh dostal po osamostatnení, je Honor 50 (základné info). V redakcii sme ho testovali približne týždeň a môžeme povedať, že novinka má všetky predpoklady stať sa žiadaným produktom. 

V približne rovnakom čase prišiel na globálny trh aj Huawei Nova 9 (základné info), s ktorým má Honor 50 veľa spoločného, no smartfón Honoru vyhráva 5G konektivitou, fotoaparátom a najmä podporou Google služieb. Aj keď sa dá dnes už veľmi dobre fungovať aj s tzv. AG smartfónom, teda telefónom, kde je primárnym obchodom pre sťahovanie aplikácii App Gallery.

Predsa len, s Google službami je používanie smartfónu komfortnejšie. Hlavne pre zákazníka, ktorý nemá veľa skúseností s inštaláciou apk. súborov a hľadaní softvéru u tretích strán. V telefóne rovno po kúpe nájde vopred nainštalované známe aplikácie Googlu ako Mapy, YouTube, Mail, Fotky a podobne a nemusí sa zaoberať sťahovaním ich alternatív.

Honor 50 zaujme už na prvý pohľad. Do redakcie prišiel na test model v prevedení Frost Crystal, ktorý zaujme najmä dámy. Trblietavá zadná stena v kombinácii so slnečnými lúčmi vytvára zaujímavé farebné efekty. Napriek lesklému materiálu na konštrukcii nevidno odtlačky prstov tak, ako je pri tomto type bežné. 

Pri meraní hmotnosti zaradenia ukázala redakčná váha 178 gramov a pri držaní v ruke je rozdiel medzi dnes tradičnou 200-gramovou (a viac) plackou naozaj cítiť. Dobrému pocitu pri používaní pomáha aj tenká konštrukcia so zaoblenými bočnými stenami. Kto by mal strach, že mu mobil môže vypadnúť z ruky, v balení nájde silikónový priesvitný kryt, ktorý napomáha istejšiemu držaniu a dorovná vystupujúce zadné fotoaparáty. 

Súčasťou balenia je aj 66 W nabíjačka a USB-C kábel, ktorá dodá telefónu 70 % energie len počas 20-minútového dobíjania. Z nula do 100 % to zvládne za necelú trištvrte hodinku. Rýchle nabíjanie je pre mňa veľmi návykové a už si nedokážem predstaviť, že by som mala mať mobil na nabíjačke dve a viac hodín. Cez noc nabíjam málokedy. 

Konštrukcia podľa špecifikácií výrobcu nespĺňa certifikáciu vodeodolnosti, no slotu na dve nanoSIM karty nechýba gumené tesnenie, takže prípadné ošplechnutie vodou by nemuselo byť tragickým problémom. Ale nespoliehajte sa na to, samozrejme. 

Na tele sa ešte nachádza tradičný USB-C konektor, mikrofóny, vypínač, tlačidlá ovládania hlasitosti a len jeden reproduktor. Dostatočne hlasný a priemernej kvality. Infraport, na ktorý sme boli pri niektorých starších modeloch zvyknutí, chýba. 

Pýchou Honoru 50 je displej. Na 6,57-palcovej OLED obrazvke s rozlíšením 1080 x 2340 bodov môžete využívať adaptívnu zobrazovaciu frekvenciu až 120 Hz. Napevno sa dá nastaviť aj 60 Hz alebo 120 Hz. Displej navyše disponuje technológiou PWM s vysokou frekvenciou 1920 Hz, ktorá minimalizuje blikanie obrazovky a eliminuje tým únavu očí používateľa. 

Displej má výrazne zaoblené bočné steny (75°) s veľmi úzkym rámom, čo vyzerá veľmi efektne. Vo vycentrovanom otvore je ukrytá 32 Mpix predná kamera, nad ktorou sa nachádza tenká mriežka reproduktoru aj s integrovaným mikrofónom. 

Telefón využíva platformu Snapdragon 778 5G, spoľahnúť sa môžete na dostatočný výkon aj pri náročnejších operáciách. Technológia GPU Turbo X zabezpečí, že pri hraní hier bude spotreba energie a teplota procesora v optimálnej kombinácii. 

Operačná pamäť má kapacitu 6 GB alebo 8 GB a je kombinovaná so 128 GB prípadne 256 GB úložiskom bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Pri tak veľkom internom priestore to ale zrejme bežnému používateľovi vadiť nebude. Výhodou tohto riešenia je rýchlejšie zobrazovanie uloženého obsahu. 

Nad operačným systémom Android 11 beží používateľská nadstavba Magic UI 4.2 s intuitívnym a prehľadným prostredím. Po zapnutí telefónu, potrebnom prvom prihlásení a nastavení účtu odporúčam vyhradiť si čas na podrobné zoznámenie so všetkými funkciami a možnosťami prispôsobenia. 

Niektoré zaujímavé a užitočné funkcie sú ukryté až hlbšie v menu, ťuknite na všetky podkategórie, aby ste sa dostali ku všetkým možnostiam. nechýba rozsvietenie obrazovky po prijatí notifikácie, zodvihnutí telefónu či dvojitom ťuknutí na zhasnutý displej. 

K dispozícii máte Always on funkciu so širokou škálou rôznych dizajnov. Môžete si naplánovať, od kedy do kedy sa bude AOD zobrazovať. V noci túto funckiu nepotrebujete a môžete tak šetriť batériu. Na zabezpečenie obsahu máte na výber okrem hesla a PIN-u aj snímač odtlačkov integrovaný do displeja a rozpoznávanie tváre. Snímač funguje rýchlo a dosť presne, nemôžem sa sťažovať. 

Rozpoznávanie tváre sa môžete spoľahnúť len za dobrého svetla, v úplnej tme nefunguje, čo je vzhľadom na absenciu infra kamery logické. V nastaveniach máte na výber priame odomknutie po rozpoznaní alebo až po slajdnutí prstom po obrazovke. 

V systéme sa môžete pohybovať pomocou navigačných tlačidiel alebo gestami. Gestá sú vždy medzi prvými funkciami, ktoré v novom telefóne nastavím. Je to veľmi pohodlné. Keď sa neskôr z androidu vrátim späť na iPhone, vždy mi to chýba a nechápem, prečo Apple najmä gesto späť bojkotuje. 

Na zadnej strane je dominantným prvkom zostava fotoaparátov, ktorá sa skladá z dvoch kruhových objektov. Horný ukrýva 108-megapixelový snímač, spodný 8 Mpix širokouhlý fotoaparát a dva 2 Mpix senzory. Jeden je určený na rozostrovanie pozadia, druhý na makro zábery. 

Pri snímaní v základnom režime máte k dispozícii prepínanie na širokouhlý objektív a využiť môžete až 10-násobné digitálne priblíženie. Dvoj až štvornásobné je ešte použiteľné, no maximálne je občas plné šumu. 

Pri dobrom svetle je kvalita fotografií veľmi dobrá a príjemne prekvapil aj širokouhlý fotoaparát. Na snímkach síce už vidno menej detailov, to je ale bežné pri širokouhlom objektíve aj u konkurencie. Vzhľadom na cenovku nemôžete očakávať výsledok ako z dvojnásobne a viac drahších smartfónov. Bežný používateľ ale bude podľa mňa spokojný. 

Na výber máte množstvo režimov, nechýba portrétový, profesionálny ani nočný. Hlavný fotoaparát využíva technológia spájania deviatich pixelov do jedného pre zvýraznenie detailov a ostrosť snímky, výsledná veľkosť je tak 12 megapixelov. Ak chcete využiť maximálne rozlíšenie 108 Mpix, musíte ísť do ponuky Viac a ťuknúť na Vysoké rozlíšenie. 

V nastaveniach máte na výber pomer strán pri snímaní 4:3, 1:1 a 19,5:9. Obľúbený 16:9 už tradične pri tejto značke chýba. Stále nevieme prečo. Ak budete fotografovať za zhoršených svetelných podmienok, použite režim Noc. Na fotografii uvidíte viac detailov, bude jasnejšia. Nie vždy je rozdiel medzi automatickým a nočným režimom viditeľný, no občas som bola príjemne prekvapená. 

Honor 50 cieli na mladých zákazníkov, čo vidno na zvolení 32 Mpix širokouhlej prednej kamery s možnosťou skrášlenia tváre či rozostrenia pozadia a pridaním režimu Multi-Video. Výrobca komunikuje tento model ako vlogovací telefón. 

Zaujme možnosťami nahrávania prednou a zadnou kamerou naraz. Duálny záznam môžete mať rozdelený na dve polovice, pričom záber z každej kamery má na obrazovke rovnakú veľkosť, prípadne si zvolíte selfie záber v zmenšenej podobe (obraz v obraze). 

Dokonca môžete nahrávať zadnou kamerou dva rôzne záznamy naraz. Jeden obraz je v bežnom režime, v druhom môžete približovať podľa potreby. S Multi-Videom sa dá naozaj "vyhrať". Prepínať medzi režimami môžete aj počas nahrávania videa. Stačí záznam pozastaviť, prepnúť režim a pokračovať v nahrávaní. 

Pre kreatívnych používateľov je tu video režim Príbeh, ktorý obsahuje deväť vopred pripravených šablón inšpirovaných Multi-videom s hudbou, takže bez akýchkoľvek zložitých a dodatočných úprav viete vytvárať krátke klipy. Pri klasickom videu môžete nahrávať aj v 4K rozlíšení s 30 fps, pri režime Multi-video je maximom Full HD s rovnakou snímkovacou frekvenciou. 

Pri bežnom používaní budete zrejme 4300 mAh batériu nabíjať každý druhý deň, tak ako ja. Pri sielnej záťaži, kedy som veľa fotografovala, nahrávala videá, počúvala hudbu a používala navigáciu, som musela dať telefón na nabíjačku už večer. No ako som už spomínala na začiatku článku, nabitie je rýchle. Z 13 % na 60 % to trvalo len 15 minút, do plnej kapacity sa telefón nabil za 38 minút. 

Orientačná cena: od 449 eur (128 GB)

Výhody

+ tenká a ľahká konštrukcia

+ dizajn

+ kvalitný OLED displej

+ dostatok výkonu aj na náročné operácie

+ všestranný fotoaparát s množstvom režimov

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ super rýchle nabíjanie

+ 66 W nabíjačka v balení

Nevýhody

- niekomu môže chýbať teleobjektív

- potešila by certifikovaná vodeodolnosť

- nedá sa fotografovať do pomeru strán 16:9

- chýbajú stereo reproduktory

Záver

Honor 50 je výborný smartfón, ktorým sa Honor opäť vrátil do hry. Táto značka je obľúbená pre svoj veľmi dobrý pomer cena / výkon, no po obmedzení prístupu k licenciám Googlu stratila medzi zákazníkmi na atraktivite. Teraz sa vracia späť a v pravý, predvianočný čas. Ak sa dostane do ponuky operátorov, môže zamiešať karty v číslach predaja ostatných výrobcov. 

Aktuálne má v predpredaji nastavenú cenovku 449 eur (6 GB + 128 GB), za ktorú dostanete elegantný telefón s tenkou a ľahkou konštrukciou, 5G konektivitou, kvalitným displejom, všestranným fotoaparátom so zaujímavým video režimom a slušnou výdržou na jedno nabitie. Lákadlom je aj 66 W akumulátor, ktorý je súčasťou balenia. 

Určite by potešila certifikovaná vodeodolnosť, stereo reprodukcia zvuku či optická stabilizácia obrazu, no fanúšikovia značky Honor majú po dlhšom čase opäť k dispozícii smartfón so známou nadstavbou. Konkurencia je však silná, preto to Honor 50 5G určite nebude mať ľahké. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Peter01.01.2022 - 14:44 Trvalý odkaz

Honor 50, záloha do NAS domáci server Synology . Mne osobne sa nepodarilo nájsť úložisko v sieti. Pravdepodobne to ani nieje možné 🤔Na honor 20 a honor 9 bez problémov.

Celá diskusia 1 príspevok