Honor 9X - so širokáčom, ale bez NFC

Recenzia prezlečeného 6,6-palcového Huaweiu P smart Z s niekoľkými viac či menej podstatnými odlišnosťami.

Honor 9X je čerstvá novinka, a predsa nejde o nič nové. Je to totiž upravený Huawei P Smart Z, ktorý sme recenzovali v lete tohto roku.

Rovnaké rozmery aj hmotnosť, rovnaký výkon, úložisko aj pamäť, zhodný displej aj batéria s 10 W nabíjaním. Zopár rozdielov tu však nájdeme.

Huawei P Smart Z ponúka navyše podporu NFC a v jeho balení nájdeme aj jednoduché slúchadlá.

Tento Honor 9X zas navyše ponúkne širokouhlý, hoci nie veľmi použiteľný fotoaparát a v balení namiesto slúchadiel nájdeme praktické bezfarebné puzdro.

Týmto by sme mohli recenziu skončiť. Veď si stačí prečítať moje skúsenosti z augustového testovania: Huawei P smart Z - mohutný zjav bez vykrojenia.

No, predsa len som si spravil pár poznámok, ktoré sú dnes čerstvé a aktuálne. Minulý týždeň som totiž používal Motorolu Moto G8 Plus, priameho konkurenta tejto dvojice.

Motorola vyniká Moto obrazovkou, Moto gestami, silným svietidlom, prepracovaným FM rádiom, stereo reproduktormi a tiež čistým Androidom. Ale je prekvapivo pomalá. Bola by preto škoda nevyzdvihnúť prednosti Honoru 9X, ktorý je rýchlejší, vydrží dlhšie na jedno nabitie a ponúka pekný displej bez vykrojenia.

V prvom rade spomeniem práve veľký 6,6-palcový displej bez akéhokoľvek vykrojenia. Predná kamera sa vysúva, až keď ju naozaj potrebujete, reproduktor určený výhradne na telefonovanie sa skrýva za mriežkou nad displejom. Pri pozeraní videí tak máte (hlavne po roztiahnutí videa) pred očami obraz bez obmedzení.

Teda, pokiaľ nie ste vonku. Čitateľnosť displeja, resp. slabý maximálny jas váš zážitok na slnku výrazne obmedzia. V interiéri je všetko v poriadku.

Veľmi mi chýba prebudenie poklepaním či zodvihnutím mobilu. Nič sa nedá robiť. Chýbať vám bude informačná LED dióda alebo Always on funkcia typická napríklad pre konkurenčný Samsung Galaxy A50.

Oproti Huaweiu P smart Z, telefónu s asi najhorším názvom na trhu, ako aj Motorole Moto G8 Plus, ktorá to tiež pomenovaním úplne nevyhrala, tu máme navyše širokouhlý fotoaparát. Ten ponúkajú aj lacné Samsungy A40, A50. Lenže kým v tých je použiteľný aspoň cez deň, v Honore 9X je nepoužiteľný asi za žiadnych okolností. Prečítajte si článok Takto fotí Samsung Galaxy A50, a potom si otvorte fotky v článku Takto fotí Honor 9X. Raz, dva pochopíte, o čom hovorím.

A týmto môžeme naše skúsenosti s Honorom 9X ukončiť. Používal som ho týždeň. Nemal som problém dať doň SIM kartu, nastaviť všetky aplikácie a používať ako môj hlavný a jediný mobil.

Ak by som mal investovať 250 - 300 eur, kúpil by som si ho kvôli veľkému displeji bez výrezu a výdrži na jedno nabitie. Nijak ma neobmedzovali ani pomalé reakcie, ktorými trpí Moto G8 Plus. Nabíjal som vždy cez noc s 50 % stavom batérie.

Ak však potrebujete NFC, ak by ste radi robili aj nejaké pekné fotky, asi vás odporučím iným smerom. Galaxy A50 stojí v Black Friday ponuke výborných 279 eur, nevidím dôvod ho nekúpiť.

Výhody:
+ veľmi dobrá výdrž na jedno nabitie
+ chipset Kirin 710 zabezpečuje slušné reakcie
+ vysúvací predný fotoaparát umožnil použiť veľký displej bez výrezu
+ ovládanie gestami funguje spoľahlivo a pri týchto rozmeroch je veľmi žiaduce

Nevýhody:
- obrovské rozmery a hmotnosť tesne nad 200 gramov
- displej má svoje medzery (čitateľnosť na slnku, prebudenie poklepaním...)
- chýba odomykanie tvárou a čítačka odtlačkov sa nachádza vzadu
- chýba rozsvietenie mobilu po zodvihnutí
- širokouhlý fotoaparát mizernej kvality
- niekomu môže chýbať informačná LED dióda či Always On funkcia
- pri sledovaní videí by som ocenil stereo reproduktory
- pomalá nabíjačka v balení
- slabé svietidlo
- zamŕzanie widgetov na odomykacej obrazovke (IDS BK)
- veľa balastných aplikácií

Orientačná cena: 279 eur

Záver

Trochu zbytočný smartfón bez NFC, s mizerným širokouhlým fotoaparátom, bez odomykania tvárou či rozsvietenia mobilu po zodvihnutí alebo poklepaní po displeji. Skrátka nudný veľký mobil s primeraným výkonom, obrovským displejom aj silnou batériou.

Ale presne to je jeho hlavná devíza. Ak vám prekáža kamera v displeji, ak chcete skrátka veľký mobil s veľkým displejom, ale primerane tenkými rámikmi aj hmotnosťou, ak pozeráte veľa videí a nič iné vás ani veľmi nezaujíma, ak vám nechýba stereo repro, veď aj tak máte slúchadlá, tak vám Honor 9X odporúčam. Keď som s ním ja týždeň bez problémov vydržal, nenáročný majiteľ z neho môže byť v podstate nadšený. Z výdrže na jedno nabitie určite.

Diskusia k článku:

Marián Petrík01.12.2019 - 09:59 Trvalý odkaz

tento mobil ma sklamal. niektoré mínusy však považujem skôr za plusy. napr. odomykanie tvárou je veľmi málo zabezpečené, preto je dobre, že tam nie je. veľkosť displeja tiež nie je možné považovať za nedostatok, lebo taký veľký displej bol daný pre ľudí, ktorí vyznávajú veľké displeje. čítačka odtlačkov vzadu tiež nie je žiaden nedostatok, je to bežná vec. rozsvietenie displeja po zdvihnutí som na svojom mobile vypol medzi prvými vecami, čo som spravil. stereorepráky za túto cenu asi nemožno žiadať. ja mám výhrady skôr k použitému procesoru, mohol byť výkonnejší a ku kvalite fotoaparátu. preto aj píšem, že ma sklamal.

Celá diskusia 1 príspevok