Huawei P smart Z - mohutný zjav bez vykrojenia

Recenzia cenovo dostupného mobilu s obrovským displejom bez výrezu, silnou batériou a vysúvacou prednou kamerou.

V posledných rokoch sme si už pomaly zvykli na vykrojenia displejov, ktoré sa snažia čo najviac vyplniť predné steny smartfónov. Ak ale chcete mobil s čo najväčšou obrazovkou bez akýchkoľvek vykrojení a výrezov, musí výrobca trochu experimentovať. Napríklad pomocou vysúvacieho predného fotoaparátu, ktorý vykukne z hornej steny len vtedy, keď ho treba; pri selfie záberoch alebo videohovoroch. 

Komplikuje to, resp. úplne bráni odomykaniu tvárou, ale pokiaľ takýto zámok telefónu vôbec nepoužívate, bude sa vám toto riešenie pozdávať. 

Pripraviť sa musíte ešte na dve obmedzenia. Prvé je zanedbateľné - na vysunutie prednej kamery si musíte sekundu počkať. Druhé môže byť problém - toto riešenie ešte očividne nedokáže zabezpečiť zvýšenú odolnosť mobilu voči vode.

Lenže tu sa pohybujeme v cenovej kategórii okolo 260 eur, v ktorej sa s garantovanou  odolnosťou voči ponoreniu pod vodnú hladinu vôbec nestretávame. A tak sa poďme pozrieť na jedinečný, prekvapivo lacný kúsok s obrovskou obrazovkou i batériou.

Hneď na úvod upozorním, že mám na stole 200-gramovú lopatku. Dizajnovo jej nemám čo vyčítať, no na čítanie webových stránok či pozeranie videí v posteli to nie je úplne najvhodnejšie. Ruky vás po nejakej dobe začnú omínať. Ale stále je Huawei P smart Z ľahší než iPhone XS Max s trochu menšou obrazovkou (navyše s výrazným vykrojením) a o štvrtinu slabšou batériou. 

Ako si tak Huawei P smart Z - mimochodom mobil s asi najhorším názvom, s akým som sa tento rok stretol - obzerám, poteším sa USB-C konektoru a audio jacku. Škoda, že v balení nájdete len slabú 10 W nabíjačku a mizerné slúchadlá. Tie použijete nielen na telefonovanie, ale aj počúvanie jednoduchého FM rádia. Pri počúvaní hudby však reguláciu hlasitosti zabezpečí jedine dvojité tlačidlo na bočnej strane mobilu. Na slúchadlách nájdete len mikrofón a tlačidlo pre príjem a ukončenie hovoru.

V hornej stene sa okrem vysúvacej kamery ukrýva aj šuplík na dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu pamäťovku typu microSD. Ach, kiež by Huawei nadobro skoncoval s experimentom typu Nano Memory Card a vrátil sa k štandardu, ako v tomto prípade.

Keďže Huawei P smart Z neodomknem tvárou, využívam okrem kreslenia vzoru po obrazovke aj čítačku odtlačkov v zadnej stene. Dvojicu objektívov, ktoré z nej len veľmi mierne vystupujú, ochránite akýmkoľvek tenkým puzdrom. Vrelo vám to odporúčam. Neverím, že ich ochranné sklíčko je obzvlášť odolné, hoci je po mojej skromnej skúške pevnejšie než plast na zadnej stene.

Tvarovanie mobilu je prispôsobené pohodlnému držaniu v jednej ruke. To je dobre. A teším sa aj z možnosti prepnúť ovládanie mobilu z trojice tlačidiel na gestá. Pri používaní v jednej ruke sú viac než žiaduce. 

Displej sa nerozsvieti ani po zodvihnutí mobilu, ani po poklepaní po obrazovke. To je škoda. Nepočítajte ani s rôznymi variáciami Always On funkcie. Tento displej s podpriemernou čitateľnosťou na slnku a relatívne slabým maximálnym jasom nie je na také niečo technologicky pripravený. A nečakajte ani informačnú LED diódu. Skrátka, displej sa rozsvieti len po stlačení vypínača.

V nastaveniach Upozornení však môžete zapnúť rozsvietenie obrazovky po prijatí správy či inej notifikácie aj v úplne tichom režime.  

Tu ale nedostatky veľkej Full HD+ obrazovky končia. Na domácej obrazovke vidím naraz 30 + 5 ikon, reakcie na dotyky sú spoľahlivé, výrobca na displej dokonca nalepil priamo vo výrobe ochrannú fóliu. 

Na jednotlivých ikonách sa môžu zobrazovať bodky, ktoré upozorňujú na nejakú novinku týkajúcu sa danej služby či funkcie. 

Keď podržíte prst na ikone fotoaparátu, môžete rovno skočiť do záznamu videa, keď na Gmaili, uvidíte nadpis naposledy prijatej správy a možnosť písať novú. V tomto Samsungy stále zaostávajú. Potiahnutím prsta od stredu domácej obrazovky nadol spustíte šikovné vyhľadávanie čohokoľvek - kontaktov, udalostí v kalendári či aplikácií. 

Nadstavba Huaweiu (EMUI 9.0.1) sa mi dlhodobo pozdáva aj graficky páči. Mám rád aj dialer (číselník) od tohto výrobcu, aj aplikáciu Správy, ktorá na rozdiel od Samsungov zobrazuje v zozname konverzácii nové správy celé hrubým písmom, nie len nejakú nenápadnú bodku s počtom prijatých správ. 

V nastaveniach si môžete naozaj prispôsobiť kadečo. To je tiež veľkou devízou EMUI nadstavby v zariadeniach Huawei a Honor. Akurát vám odporúčam prejsť poctivo položku po položke. Fakt si dajte tú námahu a kliknite na všetko. Zobrazovanie percenta batérie vedľa jej ikony namiesto v nej je neskutočné plytvanie miestom. Ale aj to viete zmeniť.

Fotoaparát môžete spustiť dvojitým stlačením hlasitosti nadol. Žiaľ, Huawei dlhé roky priraďuje k tejto funkcii aj rýchle odfotenie prvej snímky. Je vždy rozmazaná a zakaždým si v nastaveniach fotoaparátu zmením rýchle spustenie na iba "otvoriť fotoaparát". Spravte tak aj vy. 

Slabinou fotoaparátov v Huaweioch je absencia pomeru 16:9. Video tak nahrávate s takýmto pomerom strán, ale fotografie môžu byť len 4:3 (teda 12:9) alebo 19:9. Na porazenie. A tak zapínam 19:9, čo znamená orez zo 16 Mpix na 10 Mpix. To je stále viac než na drahých Huaweioch s 12 Mpix základným foťákom. Fotografie vďaka tomu vidím na celom displeji, bez výrezu a je to vlastne celkom príjemné. 

Snímky zodpovedajú cenovej kategórii. Širokouhlý fotoaparát tu úplne chýba, kvalita toho základného (26-milimetrového) je hodná tejto kategórie. Večer vám pomôže režim Noc. Viac sa už dočítate v článku Takto fotí Huawei P smart Z, v ktorom nájdete aj skúšobné videá a fotografie. 

Predný fotoaparát ponúka slušné výsledky, akurát som možno očakával aj zaostrovanie. Neviem, prečo. Každopádne, ide o slušný predný fotoaparát zaostrený na blízke objekty, akým je napríklad vaša tvár. 

 Hoci mi tu už chýbal širokouhlý fotoaparát, na ktorý som si zvykol aj pri najlacnejších smartfónoch, oveľa viac kritizujem absenciu stereo reprodukcie zvukov. Tento 6,6-palcový displej je priam určený na konzum videí. A tie by boli so stereo reprodukciou zvukov oveľa pôsobivejšie. A tak si dajte do uší radšej slúchadlá, základný reproduktor nepatrí k najlepším na svete. 

Pochváliť musím výdrž na jedno nabitie. Deň a pol aktívneho, naozaj aktívneho používania zabezpečí integrovaná 4000 mAh batéria bez akýchkoľvek problémov. A keď mobil na dlhšie odložíte, napríklad na dovolenke, môžete sa bez obáv spoľahnúť na 2 - 3 dni fungovania. Ťažko to vyjadriť slovami, ale Huawei P smart Z patrí k mobilom s najdlhšou výdržou na jedno nabitie. 

Huaweie sú známe tým, že až príliš ochotne zatvárajú aplikácie, ktoré nepoužívate. Ale akoby sa v tomto smere niečo zlepšilo, lebo navigáciu Waze mi Huawei P smart Z natvrdo nezavrel po pár minútach minimalizovania ani vtedy, keď som v nej nemal zapnuté navigovanie do nejakého cieľa. Tak mi dajte vedieť, milí majitelia tohto smartfónu, ako to je vo vašom prípade. Stretávate sa so zatváraním aplikácií na pozadí, či ani nie?

Mimochodom, za túto cenu poteší aj 64 GB úložisko a 4 GB RAM. Myslím, že do tristo eur ide o slušný štandard roku 2019.

Výhody:
+ veľmi dobrá výdrž na jedno nabitie
+ chipset Kirin 710 zabezpečuje slušné reakcie 
+ vysúvací predný fotoaparát umožnil použiť veľký displej bez výrezu
+ ovládanie gestami funguje spoľahlivo a pri týchto rozmeroch je veľmi žiaduce

Nevýhody:
- obrovské rozmery a hmotnosť tesne nad 200 gramov
- displej má svoje medzery (čitateľnosť na slnku, prebudenie poklepaním...)
- chýba odomykanie tvárou a čítačka odtlačkov sa nachádza vzadu
- chýba širokouhlý fotoaparát
- niekomu môže chýbať informačná LED dióda či Always On funkcia 
- pri sledovaní videí by som ocenil stereo reproduktory
- pomalá nabíjačka v balení

Orientačná cena: 269 eur

Záver

Aj napriek mnohým kompromisom sa mi táto lopata páči. Pre ľudí, ktorí neodomykajú mobil tvárou či nefotia svojky prináša Huawei smartfón s veľkým displejom pri čo najmenších možných rozmeroch, bez akéhokoľvek výrezu. A keď sa popri veľkom displeji pozrieme aj na 4000 mAh batériu, je jasné, že tých 200 gramov nakoniec nie je až tak veľa. Škoda absencie stereo reproduktorov, tie by z tohto cenovo dostupného kúsku spravili revolučný stroj na konzum videí. Takto je to skôr veľký mobil do veľkých rúk s parádnou výdržou na jedno nabitie a veľmi atraktívnou cenovkou.  

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P smart Z.


 

Diskusia k článku:

Knoxville03.08.2019 - 21:56 Trvalý odkaz

Hneď v úvode recenzie. Vysúvací modul selfie fotoaparátu komplikuje,respektíve úplne bráni odomykaniu tvárou. Možno pri tomto výrobcovi. Oneplus 7 Pro ukázal,že to ide a dokonca veľmi rýchlo a spoľahlivo.Aj napriek tomuto,pre niekoho,"obmedzeniu"...

Celá diskusia 1 príspevok