Google začne budúci rok viac tlačiť na svoj 30 % podiel z nákupov v aplikáciách

Spoločnosti sa prestáva páčiť, že veľké firmy začínajú obchádzať ich platobný systém, ktorý má na starosti nákupy v aplikáciách. Svoje o tom vie napríklad Epic Games, ktorý s Googlom kvôli províziám vedie tvrdý spor.

Americký gigant si berie 30 % províziu zo všetkých nákupov v aplikáciách, ktoré ponúka obchod Google Play. V aktuálnom vyhlásení hovorí, že svoj podiel plánuje od 30. septembra 2021 presadzovať prísnejšie. Aktuálne sa totiž systém s províziami, ktorý je natívnou súčasťou Google Play, dá obísť. 

Aplikácie ako Spotify alebo Netflix si pýtajú údaje o vašej platobnej karte priamo, čím systém provízií Googlu dokážu obísť. Práve kvôli tomu vedie firma spor s Epic Games, ktorý odmietal platiť 30 % navyše. Samotný Android však vývojárom ponúka akúsi obchádzku tým, že výrobcom umožňuje integráciu ich vlastných obchodov s aplikáciami.

Patria medzi ne napríklad Samsung Galaxy Store a AppGallery od Huaweiu. Vývojári sa tiež môžu uchýliť k službám tretích strán ako APKMirror, prípadne ponúkať možnosť stiahnutia ich aplikácie na vlastnom webe. 

Zdroj: Google


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu