DC's Justice League: Cosmic Chaos - detská komiksovka

Máte doma malých fanúšikov Batmana, Supermana či Wonder Woman? V tom prípade by vám nemala uniknúť hra DC's Justice League: Cosmic Chaos, ktorá je pre deti ako stvorená.

Čakáte na veľkú a dospelácku Justice League hru? Nuž, tak čakajte ďalej. DC's Justice League: Cosmic Chaos je totiž záležitosť pre detských hráčov, ktorých chce zaujať farebným vizuálom, humorom a jednoduchou hrateľnosťou. Zároveň ide o ďalšiu hru z DC sveta, po nie práve vydarených Gotham Knights (recenzia). Bude teda aspoň tu dôvod na radosť? 

Bláznivý a odľahčený príbeh 

DC's Justice League: Cosmic Chaos rozpráva bláznivý a odľahčený príbeh, ktorý správne korenia vtipné dialógy medzi postavami. Superman, Batman a Wonder Woman v ňom čelia diabolskému záporákovi z inej dimenzie, ktorý si hovorí Pán Mxyzptlk. 

Ten by rád so svojou partiou zloduchov ovládol svet a Liga spravodlivosti sa mu musí postaviť skôr, než stihne naplniť svoje nekalé plány. Samotná zápletka nie je nič prevratné, ale udrží si vás na zhruba tých 8 až 9 hodín v hlavnej kampani. Môžu za to hlavne sympatické dialógy a tiež spomínaný humor. 

Slušná dĺžka hlavnej dejovej linky sa navyše dokáže natiahnuť tým, že budete poctivo zbierať všetko možné a dáte priestor aj vedľajším questom. V tomto prípade by ste sa mohli dostať na nejakých 12 až 15 hodín, čo je naozaj tučný herný čas. 

Sandboxová akcia v malom mestečku 

Po stránke hrateľnosti čakajte sandboxovú mlátičku s top-down kamerou, teda pohľadom umiestneným zhora. Hrať budete konkrétne za troch členov Justice League, teda Supermana, Batmana a Wonder Woman. Počas celej hry sa medzi nimi viete ľubovoľne prepínať. 

Súbojový systém hrdinov je jednoduchý, ale napriek tomu dokáže zabaviť. Sústredí sa len na udieranie doplnené špeciálnymi útokmi, ktoré sú unikátne pri každej z postáv. Superman dokáže napríklad vystreľovať z očí ničivý laser, Batman má svoje batarangy a Wonder Woman sa v tomto smere spolieha na svoj bič, resp. laso pravdy. 

Špeciálnych schopností je niekoľko a po použití vždy chvíľu trvá, kým sa dobijú. V ceste vám budú stáť agresívni rybí ľudia, kraby resp. rôzne príšery. Hra ich celý čas pekne variuje od jednoduchších po tuhšie, ktoré treba mlátiť o niečo dlhšie. Do toho sa pridávajú aj mini bossovia s vlastným ukazovateľom zdravia. 

Mimo súbojov budete tráviť čas prechádzaním otvoreného prostredia mestečka Happy Harbor. To slúži ako základňa Justice League a obsahuje zberateľské predmety, voliteľné úlohy či interakciu s NPC postavami. 

Každý z hrdinov má svoj vlastný spôsob rýchleho cestovania po mape, kde Superman klasicky lieta, Batman plachtí a Wonder Woman používa laso. Na presun môžete dokonca využiť aj miestne vozidlá. Ich jazdný model je však naozaj biedny a tak som sa im počas hry skôr vyhýbal. Autori okrem týchto možností nezabudli ani na jednoduché RPG prvky. 

Postupom vpred sa bude zvyšovať úroveň vášho tímu a môžete si odomykať aj rôzne schopnosti. Skvelým príkladom je Supermanov mrazivý dych, ktorý som si počas hrania dosť obľúbil. Okrem toho nechýbajú rôzne zberateľské predmety, oblečenie či špeciálne obálky komiksov. 

Autori tu celkovo kládli dôraz na aktívne využitie DC sveta a výsledkom je veľmi príjemný fanúšikovský servis. V hre sa mihne tiež viacero známych postáv, ako Cyborg, Aquaman, Flash či Green Lantern. 

Bude tu tiež veľa rôznych odkazov na komiksový svet superhrdinov. Celkovo je hrateľnosť uspokojivá a snaží sa byť veľmi prístupná. Nemohol som sa však zbaviť pocitu, že je prispôsobená hlavne pre tých najmenších hráčov. 

DC's Justice League: Cosmic Chaos tak nie je z môjho pohľadu ten typ hry, ktorá zabaví všetky vekové kategórie. Dospelým hráčom to môže pripadať príliš jednoduché a ploché, ale ak máte deti, tak tie budú s hrou rozhodne spokojné. 

K dokonalosti však chýba to, že kampaň nie je možné hrať v kooperácii. Pre tú je navrhnutý jeden špeciálny režim, ktorý však pôsobí bezducho a prázdne. V prípade tohto typu hier je absencia kooperačnej kampane naozaj sklamaním. 

Sympatický a farebný vizuál

Čo však naopak poteší je sympatický a farebný vizuál. Veľmi pekne dopĺňa túto verziu detskej Ligy spravodlivosti, kde vynikajú tiež animácie a rôzne farebné efekty. Pozerá sa na to fajn, aj keď je škoda, že otvorené prostredie mestečka sa rýchlo okuká. V tomto smere by som si vedel predstaviť viac variability. 

Trochu fádny mi pripadal aj zvuk, ktorý dookola recykluje tie isté motívy na vrchole s nevýraznou hudbou. Vyniká však naopak dabing postáv, ktorý je naozaj podarený a skvele podtrháva vtipne napísané dialógy. Po technickej stránke DC's Justice League: Cosmic Chaos bežalo stabilne a nezaznamenal som ani žiadne bugy či iné technické nedostatky. 

Na výber tu máte z režimu kvality a výkonu, čo mi prišlo pri takomto menšom titule trochu zvláštne. Teda vzhľadom na to, že jeho grafický kabát nie je žiadny trhač hardvéru. Pri režimoch som si však nevšimol žiadne zásadné vizuálne či snímkovacie rozdiely, takže ich môžete pokojne ignorovať. 

Výhody: 

  • bláznivý a odľahčený príbeh 

  • humor a celkovo vtipné dialógy

  • slušná dĺžka

  • prístupná a zábavná hrateľnosť 

  • dôraz na detských hráčov

  • rôzne odkazy na DC svet

Nevýhody: 

  • hrateľnosť je miestami až príliš jednoduchá 

  • nezabaví všetky vekové kategórie a dospelí hráči môžu byť sklamaní

  • vzhľadom na menšie publikum je škoda chýbajúcej lokalizácie

  • absencia kooperácie v hlavnej kampani

  • nevýrazná hudba

  • v prostredí chýba viac variability

Hodnotenie: 7/10 

Cena: od 49,99 eur 

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s, Nintendo Switch 

Záver

DC's Justice League: Cosmic Chaos je sympatická superhrdinská akcia pre najmenších hráčov. Ponúka bláznivý a odhľahčený príbeh, ktorý nešetrí vtipnými dialógmi a humorom. Zabaví prístupnou hrateľnosťou a jednoduchým súbojovým systémom. Poteší rôznymi odkazmi na DC svet aj sympatickým farebným vizuálom. 

Z môjho pohľadu však ide striktne o zábavu pre najmenšie publikum, z ktorej môžu byť starší hráči skôr sklamaní. Hrateľnosť je totiž miestami až príliš jednoduchá a veľmi tomu chýba kooperácia v kampani. Ak však máte doma detských fanúšikov Supermana, Batmana či Wonder Woman, tak tí budú z hry určite nadšení.
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu