Apple zaplatí americkým štátom 113 miliónov dolárov za spomalovanie iPhonov

Pred tromi rokmi vypukla aféra, v ktorej bol Apple obvinený zo zámerného spomalovania iPhonov kvôli starnutiu batérie. Výrobca problém priznak a dnes je už známa cena, ktorú zaplatí.

Americký výrobca čelil v roku 2017 obvineniam, že zámerne znižuje výkon procesorov na starších iPhonoch. Firma sa voči tomu najskôr ohradila, neskôr potvrdila, že to robí to kvôli postupne slabnúcej kapacite batérie u starších modelov. Téme sme sa podrobne venovali v článku z decembra 2017 s názvom Apple priznáva úmyselné spomaľovanie starších telefónov.

Januárová aktualizácia z roku 2018 priniesla možnosť vypnúť spomalenie procesora a bol spustený výmenný program, v ktorom si zákazníci s iPhonom 6 a novším mohli nechať vymeniť batériu za zníženú cenu.

Stále však prebiehaly súdne procesy, v ktorých spotrebitelia žalovali Apple. V marci tohto roka dosiahol výrobca dohodu o urovnaní a zaviazal sa zaplatiť majiteľom dotknutých iPhonov spolu 500 miliónov USD za zastavenie hromadnej žaloby.

Teraz sa blíži ku koncu ďalší spor. Spoločnosť Apple zaplatí 113 miliónov amerických dolárov za urovnanie obvinení z 33 amerických štátov. Súčasťou dohody je sľubApplu, že bude na svojej webovej stránke poskytovať pravdivé informácie a správe napájania iPhonov. Vyrovnanie so štátmi podlieha schváleniu súdom.

Zdroj: reuters.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu