Apple iPhone 15 Pro má vážne problémy. Testy ukázali výrazné prehrievanie

Dvojica nových modelov ponúka najmodernejší 3 nm čipset na svete A17 Pro, čo z nich robí aktuálne najvýkonnejšie smartfóny. Majú však chybu, ktorá v niektorých situáciách spôsobuje horúci problém. Doslova. Apple už pripravuje opravu.

Najnovšie modely iPhonov radu Pro ponúkajú výkonný hardvér a ako čerešničku na torte pridal Apple titánový rám. Že to nebola až tak dobrá voľba je jasné všetkým, ktorí majú problém s blednutím farby konštrukcie pri kontakte s pokožkou

Titánový rám môže byť ale aj jednou z príčin, prečo sa iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max prehrievajú v niektorých situáciách oveľa viac, než konkurencia. Krátko po štarte predaja sa začali používatelia sťažovať na prehrievanie dvojice Pro modelov. Web androidauthority.com vykonal porovnávací test v rôznych situáciách a výsledok potvrdil, že Apple má problém..

Prehrievanie hlásili majitelia nielen pri používaní, ale vyššiu teplotu zariadenia si všimli aj pri nabíjaní, napriek dnes už "pomalej" technológii 20 W nabíjania. Redaktor webu Android Authority vzal iPhone 15 Pro do laboratória, aby hlásené prehrievanie overil. 

Vykonal niekoľko testov, ktoré overoval na konkurentoch Google Pixel 7 Pro a Samsung Galaxy S23 Ultra. Telefóny boli bez obalov, bez bežiacich úloh na pozadí a medzi jednotlivými testami dostali čas na vychladnutie. 

V pohotovostnom režime boli na tom všetky tri modely podobne, so spustením rôznych aplikácií a úloh, ako streamovanie či pozeranie webu, začali byť teplotné rozdiely vyššie. No nebolo to až tak alarmujúce. Teploty ostávali pod 30 °C. 

Po testovaní s Geekbench 6 a vyššom zaťažení CPU už teploty išla hore, stále však iPhone 15 Pro mal vyššiu teplotu len o približne jeden stupeň. Teplá konštrukcia je pri 37 °C cítiť, ale nie je to výrazne nepríjemné. 

Väčšie rozdiely začalo byť vidno pri vyššom zaťažení grafického procesora a bolo jasné, že čip A17 Pro má problém. Akonáhle sa zapol šesťjadrový GPU, teplota išla rýchlo hore. Na prekonanie 40°C teploty stačil 5-minútový záťažový test 3DMark Wild Life. Po 20 minútach testu bola teplota iPhonu 15 Pro 47,4 °C, kým Galaxy S23 Ultra dosiahol 44,7 °C a Pixel 7 Pro iba 41,5 °C. 

Najväčší teplotný rozdiel bol pri nahrávaní 4K 60 fps videa. S23 Ultra mal veľmi dobrú teplotu 34,5 °C, Pixel 7 Pro 37,6 °C a iPhone 15 Pro až 43,7 °C, o viac než 9 °C viac než Samsung. To už je pri držaní v ruke nepríjemná teplota. 

Prečo sa iPhony 15 Pro pri niektorých úlohách prehrievajú viac než konkurencia, sa dá iba hádať. Špekuluje sa o nie veľmi vhodnom konštrukčnom riešení, kedy Apple v snahe znížiť hmotnosť telefónu zmenil tepelný systém a v zariadeniach sa kumuluje viac tepla než predtým. Ďalším dôvodom by mohol byť aj titánový rám, ktorý negatívne ovplyvňuje tepelnú účinnosť. 

Apple však vraj už prišiel na príčinu, ktorá môže mať za následok prehrievanie iPhonov 15. Nie je ňou konštrukcia, ale chyba v operačnom systéme iOS 17 a už pripravuje aktualizáciu, ktorá nezníži výkon zariadenia. Čas ukáže či tomu tak naozaj bolo a problém s vysokou teplotou zmizne. 

Zdroj: androidauthority.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu