Apple iPhone 13 - malý krok vpred

Recenzia základného modelu s výkonným čipsetom, 6,1'' displejom, kvalitným fotoaparátom a veľmi slušnou výdržou batérie. Oproti predchodcovi prináša len málo vylepšení.

Uvedenie novej generácie iPhonov vždy patrí medzi najočakávanejšie udalosti roka. Podobne ako vlani, aj tentoraz Apple predstavil štyri modely. Kompaktný mini, základný iPhone 13 a dva s prívlastkom Pro, zamerané pre náročnejších používateľov, ktorí chcú to najlepšie a neváhajú si oproti základnej verzii priplatit niekoľko sto eur. 

V jeden čas som mala k dispozícii na test nielen iPhone 13 (základné info), ale aj iPhone 13 Pro (základné info), obidva so 6,1-palcovou uhlopriečkou. Mohla som teda takmer naraz porovnávať výkony, displeje aj výdrž batérie. Hlavný rozdiel medzi nimi je v displeji a najmä fotoaparátoch. Zvyšná hardvérová výbava je takmer identická.

Ak je pre vás kvalita fotoaparátov na mobile to hlavné, odporúčam priplatiť si za Pro verziu. Dostanete iPhone s kvalitnejším výstupom, nechýba mu teleobjektív s trojnásobným (použiteľným) optickým priblížením a páčili sa mi aj makro zábery. Tie "obyčajnou" trinástkou neviete nasnímať. 

Aj napriek tomu, že dizajn iPhonu 13 sa oproti iPhonu 12 veľmi nezmenil, až na menší výrez v displeji a diagonálne usporiadanie zadných fotoaparátov, obal z dvanástky na trinástku použiť nemôžete. Nesedia hardvérové tlačidlá. Sú mierne posunuté, čo je veľká škoda. Mala som v šuplíku odložený jeden obal z testovania iPhonu 12, ale iP 13 ani iP 13 Pro som ním chrániť nemohla.

Obsah balenia je rovnaký ako vlani. Nenájdete v ňom nabíjačku, iba tradičné dokumenty, nástroj na vyberanie SIM karty a kábel s Lightning konektorom. Kto čakal, že iPhony konečne dostanú modernejšie USB-C, asi bol sklamaný. Napriek tomu, že nové iPady už zvyčajne USB-C konektorom disponujú, iPhony stále majú starý známy Lightning. 

Kto už má doma nejaký starší iPhone alebo príslušenstvo, zrejme mu to nebude prekážať. Nový používateľ iPhonu však bude musieť investovať minimálne do nabíjačky a možno aj do druhého kábla. Jeden je niekedy naozaj málo. Ja mám druhý napríklad v aute. 

Keď plánujete kúpu novej nabíjačky, určite odporúčam investovať do 20 W adaptéra. Rozdiel v čase medzi nabíjaním pomalým 5 W a 20 W je takmer hodina. Použiť môžete aj nabíjačku od iPadu. Z 15 % do 80 % to rýchlonabíjačkou Applu zvládne iPhone 13 za približne hodinu. To vám na celodenné používanie bude pravdepodobne stačiť. 

Ak zvyknete nabíjať do 100 % a patríte k bežným používateľom, po nabíjačke budete siahať pravdepodobne každý druhý deň. Výdrž na jedno nabitie je vzhľadom na výkonný hardvér veľmi dobrá. Nabíjať môžete aj bezdrôtovo, no maximálny výkon 15 W dnes patrí už k slabším hodnotám. 

Apple stále nesprístupnil reverzné bezdrôtové nabíjanie kompatibilných zariadení, hlavne príslušenstva, na ktoré som si zvykla napríklad na Samsungoch. Nabiť Apple Watch alebo bezdrôtové slúchadlá AirPods položením na zadnú stranu iPhonu, tak ani v roku 2021 nie je možné. 

Zadná stena je pri iPhone 13 opäť lesklá, kovové bočné steny matné. Na iPhone 13 Pro je to naopak. Tak, ako pri minuloročnej generácii. Ak plánujete iPhone 13 nosiť bez ochranného obalu, nevyhnete sa častému lešteniu od odtlačkov. 

Nechýba ochranná vrstva Ceramic Shield ani certifikácia IP68, ktorá zaručuje, že telefón by mal vydržať bez poškodenia v hĺbke šiestich metrov po dobu 30-tich minút. Hlavným medzigeneračným rozdielom v dizajne je diagonálne usporiadanie modulov zadných fotoaparátov a o 20 % menší výrez v displeji, ktorý ukrýva nielen prednú kameru, ale aj množstvo senzorov vrátane technológie Face ID pre pokročilý sken tváre. 

Napriek menšiemu výrezu sa viac ikon do hornej lišty nezmestilo. Teda, asi by sa zmestilo, no softvér je nadizajnovaný tak, ako je. Určite je miesto na vylepšenie. Napríklad márne čakáme na zobrazenie percent zostávajúcej energie v ikone batérie. Pre Apple to zrejme nie je dôležité. Prepracovať by sa patrilo aj aplikáciu Kontakty, ktorá stále za androidovou verziou zaostáva. 

Displej iPhonu 13 má iba pevnú 60 Hz zobrazovaciu frekvenciu, kým Pro verzia sa pýši adaptívnou 120 Hz frekvenciou. Výrazný rozdiel v používaní pri rolovaní po displeji som však nezaznamenala. Úprimne, mne stačí aj tých 60 Hz. Čitateľnosť na priamom slnku je stále výborná, nemala som problém rozpoznať, čo čítam alebo aký obsah sa mi zobrazuje. 

Viaceré špekulácie pred oficiálnym uvedením hovorili o možnom nasadení obľúbenej funkcie z androidov - Always on displeji. Nedočkali sme sa. Dôvod, prečo Apple možnosť zobrazovať notifikácie a vybrané informácie aj na zhasnutej obrazovke nepridal, sme sa nedozvedeli. Či sa obáva skrátenia výdrže alebo nie je s funkcionalitou zatiaľ spokojný a prinesie ju v ďalšej generácii, ostáva nezodpovedané. 

Výkonu majú iPhony 13 na rozdávanie. Všetky štyri modely spája čipset Apple A15 Bionic vyrobený 5 nm technológiou so šiestimi jadrami CPU a štvorjadrovým GPU. Problém nie je ani so zahrievaním tela telefónu pri vysokej záťaži. Na tomto Apple naozaj zapracoval. 

Rovnako nie je veľmi čo vytknúť operačnému systému iOS 15. Tradične ide o rýchly, svižný systém a nie je rozdiel, či používate iPhone 13 alebo iPhone 13 Pro. Odozva reakcií je stále vysoká, aplikácie sa otvárajú rýchlo. Podrobnosti o hlavných novinkách v systéme, sme priniesli v tomto článku

Konektivitu zabezpečuje široká podpora navigačných satelitov, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6 a nechýba 5G ani NFC pre bezkontaktné platby. Okrem fyzickej nanoSIM môžete využiť elektronickú eSIM a mať tak z iPhonu dual SIM. 

Stereo reprodukcia zvukov už roky patrí na iPhonoch a iPadoch medzi špičku. Inak tomu nie je ani pri tohtoročných modeloch. Zvuk je dostatočne hlasný, počujete basy aj výšky. Žiadna kritika. 

Na zadnej strane sa opäť nachádza iba dvojica objektívov, za ktorými sú ukryté 12-megapixelové snímače. Hlavný a širokouhlý fotoaparát sú takmer rovnaké ako pri dvanástkach. Ponúkajú rovnaké objektívy s rovnakým clonovým číslom, ale hlavný fotoaparát dostal o niečo väčší snímač (1,7 µm pixel vs. 1,4 µm), ktorý by mal prepustiť viac svetla, čím by sa malo dosiahnuť lepších výsledkov než pri iPhone 12. Plusom trinástok je lepší postprocessing, za ktorý vďačia novému čipsetu a technológia optickej stabilizácie z minuloročného iPhonu 12 Pro Max. 

Môj subjektívny pocit je, že výrazný rozdiel v kvalite nevidno. Ak by ste chceli vymeniť iP 12 za iP 13 len kvôli fotoaparátom, nerobte to, škoda peňazí. 

Za dobrého denného svetla získate z hlavného fotoaparátu veľmi kvalitné snímky s dobrým kontrastom, farbami v teplejších odtieňoch a dostatkom detailov. Širokouhlý fotoaparát je fajn, rada ho používam, ale občas sa na fotografii detaily strácajú, snímky majú najmä s ubúdajúcim svetlom viac šumu a na nočné fotenie som radšej používala iba hlavný objektív napriek tomu, že nočný režim na širokouhlom fotoaparáte nechýba. Nočné snímky z hlavného fotoaparátu sa mi páčili. 

Na malom displeji telefónu vyzerajú fotografie dobre, no akonáhle ich pozeráte na väčšom monitore alebo zoomujete prstami po displeji, objavíte nedostatky. Širokouhlý fotoaparát nedisponuje automatickým zaostrovaním, to zostalo výsadou Pro verzií, a tak neposlúži ani na makro zábery. 

Nočný režim sa zvyčajne aktivuje automaticky, ale môžete ho aj vypnúť alebo si ručne zvoliť dĺžku uzávierky, od jednej sekundy až po maximálne 30 sekúnd. Vtedy je najlepšie mať telefón opretý o pevnú podložku alebo na statíve. 

Keďže chýba teleobjektív, na priblíženie snímaného objektu môžete použiť iba 2-násobné optické alebo 5-násobné digitálne priblíženie. Výsledok neurazí, ale ani nenadchne. Videá sú silnou stránkou aj bežných trinástok a kto hľadá smartfón najmä na nahrávanie videí, neurobí krok vedľa ani voľbou iPhonu 13, ktorému nechýba nahrávanie HDR videa s Dolby Vision. 4K videá so 60 fps nahráte aj prednou 12 Mpix kamerou. 

Novinkou je režim Film, kedy môžete počas nahrávania videa preostrovať medzi tvárami snímaných osôb. Režim je dostupný pri zadnej aj prednej kamere. Zaostrovanie na konkrétnu osobu vrátane úpravy hĺbky ostrosti sa dá zmeniť aj po uložení videa. V tomto režime sa však nedá približovať. 

Výhody: 

+ kvalitná konštrukcia s IP68

+ pekný displej

+ vysoký výkon

+ svižný iOS 

+ kvalitný hlavný fotoaparát 

+ výborné stereo reproduktory

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

Nevýhody: 

- cena

- chýba Always on displej

- iba 60 Hz displej

- malé zmeny v kvalite fotoaparátov oproti iP 12

- chýba reverzné bezdrôtové nabíjanie

- konkurencia ponúka rýchlejšie nabíjanie

Orientačná cena: od 899 € (128 GB)

Záver

Základný Apple iPhone 13 ponúka očakávaný štandard. Výkon mu vystačí aj na ďalšie roky, OLED displej  s jemnosťou 460 ppi patrí medzi kvalitné a nesklame ani výdržou batérie. Fotografie z hlavného fotoaparátu a najmä videá patria medzi špičku. Prechod z iP 12 mi zmysel nedáva, majitelia starších iPhonov však pravdepodobne budú s novým modelom spokojní. 

Ak túžite po ešte lepšom displeji s adaptívnou až 120 Hz obnovovacou frekvenciou, oceníte možnosti fotoaparátu Pro verzií, ktorým nechýba teleobjektív, makro snímky, fotenie do formátu RAW a ste ochotní si za to priplatiť, tak pre vás je určený iPhone 13 Pro. 

Apple iPhone 13 zapožičal na testovanie Telekom. Ďakujeme!

Skúšobné fotografie:

 

 

Diskusia k článku:

Jessyka Palkova04.10.2021 - 14:59 Trvalý odkaz

Dobry den Lenka,

precitala som si Vas clanok a ak mozem poprosit o radu budem velmi rada, a o co ide?
Mam iPhone 13 , no som tazky fotograficky antitalent a aj preto vela nefotim. Mozno aj z tohoto dovodu som ani len netusila ze sa da prepnut len na sirokouhly alebo len na hlavny fotoaparat, kedy ako pisete su snimky hlavne v nocnom rezime krajsie. Mohli by ste mi prosim vysvetlit ako a kde sa ten rezim prepina aby fungoval len hlavny fotoaparat? V nastaveniach som nic podobne nevidela, idealne by bolo aj so snimkou ako je to v tej Vasej skvelej recenzii.
Vopred velmi pekne dakujem a prajem krasny den.
S pozdravom Jess

Lenka Ivančíková04.10.2021 - 17:11 Trvalý odkaz

Medzi hlavnym a sirokouhlym fotoaparatom prepinate na displeji v apke fotoaparat. Oznacenie 1x je platne pre hlavny objektiv, tuknutim na 0,5x prepnete na sirokouhly. Ikony vidno aj v recenzii na obrazku so snimkami obrazovky fotoaparatu.

Jessyka Palkova05.10.2021 - 15:22 Trvalý odkaz

Velmi pekne dakujem, ano to som si vsimla ako v recenzii tak aj priamo v apke foto, len som netusila co presne znamenaju....prajem krasny zvysok dna

dzulio07.10.2021 - 07:35 Trvalý odkaz

pro verzie maju 5 jadrovu GPU

Celá diskusia 6 príspevkov