Apple predstavil iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 aj novinky pre AirPods

Vývojárska konferencia WWDC 2021 odštartovala prezentáciou noviniek v operačných systémoch určených pre Apple zariadenia. Tradične sme spoznali nové verzie systémov pre iPhony a iPady, nechýbal nový watchOS a prekvapili nové funckie pre slúchadlá.

Videohovory cez FaceTime patria podľa Applu medzi najdôležitejšie nástroje komunikácie, ktoré najmä v čase pandémie pomáhajú ostať v spojení s rodinou a priateľmi. 

Výrobca sa tak rozhodol vylepšiť aplikáciu o priestorový zvuk Spatial audio. Mali by ste sa cítiť, ako keby ste sedeli spolu v jednej miestnosti. Funkcia Voice isolation pomôže potlačiť ruchy okolia a zvýrazní ľudský hlas. Wide spectrum naopak prenáša nielen hlas, ale aj zvuky okolia. 

Pri skupinovom hovore vidno volajúcich v dlaždiciach a vidno, kto v tu chvíľu rozpráva. Naplánovať videohovor na konkrétny deň a čas môžete s funkciou FaceTime Link. Link na naplánovaný konferenčný hovor sa dá poslať aj používateľom androidu, ktorí sa neskôr môžu pripojiť cez web. 

Tým novinky pre FaceTime nekončia. Nová funkcia SharePlay umožní zdieľať s priateľmi filmy, hudbu, svoju obrazovku a podobne. Vďaka SharePlay API sa dá funkcia využívať aj v aplikáciách tretích strán. Spomenuté boli napríklad TikTok, kanály Disney+, NBA či HBO Max. 

Vylepšením prešli aj notifikácie. Dostali dizajn podľa obsahu, aby bolo na prvý pohľad jasnejšie, do ktorej kategórie patria. Aktivovať môžete režim Focus pre lepšie sústredenie bez vyrušovania. 

Novinkou je Live Text, ktorý využíva strojové učenie. Dokáže previesť text z fotografií na bežný text a ďalej sa s ním dá pracovať, napríklad rovno vytočiť telefónne číslo z prevedeného textu. 

Aplikácia Fotky dostala vylepšené a rozšírené vyhľadávanie. Budete môcť vytvárať aj spomienkové filmy z fotografií a videí upravené filtrami, a doplnené hudbou z Apple Music. 

Veľa z noviniek iOS 15 nájdeme aj v iPadOS 15 určenom pre tablety, no navyše sa môžeme tešiť na ďalšie funkcie. Známu Knžnicu aplikácií, ktorá bola doteraz dostupná len na iPhonoch, nájdeme už aj na iPadoch. Vylepšením prešla správa domácich obrazoviek aj widgety, ktoré môžete umiestniť tam, kam potrebujete. 

Výraznejšou zmenou prešiel multitasking, otváranie viacerých aplikácií na jednej obrazovke bude ešte jednoduchšie. Novinkou sú Quick Notes. Poznámky viete vyvolať gestom na obrazovke. Rýchlo si tak môžete zaznamenať čokoľvek dôležité a neskôr s poznámkou pracovať a zdieľať ju. Quick Notes sa v priebehu roka dostanú aj na iOS. 

Zaujímavou novinkou, ktorú Apple prezentoval na konferencii WWDC 2021, je prečítanie doručenej notifikácie hlasovou asistentkou Siri priamo do slúchadiel AirPods bez toho, aby ste museli brať telefón do ruky. 

Slúchadlá rozpoznajú, keď počas prehrávania hudby s niekým budete hovoriť a automaticky stlmnia zvuk v slúchadlách. S rovnakou funkciou už prišli Samsung Galaxy Buds Pro. 

Zmenami prešla aj aplikácia Zdravie, ktorá dostala nové možnosti a funkcie. Dôraz sa kládol na zdieľanie nameraných údajov a hodnôt s lekárom pri zachovaní súkromia a bezpečia uložených dát. 

Vynovené funkcie prináša watchOS 8 pre inteligentné hodinky Apple Watch. Prepracovaná bola aplikácia Fotky s novými možnosťami zdieľania doplnené o text či emotikony. V režimoch cvičení pribudli Pilates a Tai Chi, nová je aj apka pre upokojenie mysle a lepšie sústredenie. 

Vývojári budú mať k dispozícii nové verzie operačných systémov už od 7. júna, verejná beta verzia bude na testovanie sprístupnená v priebehu júla. Vydanie finálnej verzie sa očakáva na jeseň. 
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu