Android 14: dôraz na prispôsobenie, bezpečnosť a možnosti pre slabozrakých či nepočujúcich

Nová verzia operačného systému od Googlu chce ponúknuť viac spôsobov, ako vyjadriť svoj štýl. Zároveň kladie dôraz na lepšiu bezpečnosť či prístupnosť pre slabozrakých a nepočujúcich.

Nové možnosti prispôsobenia vďaka AI sú jednou z horúcich tém okolo Androidu 14. Najnovšia verzia operačného systému od Googlu sa postupne dostáva von a príde napríklad na tieto smartfóny či tablety od Samsungu. Samozrejmosťou bude množstvo nových funkcií a možností. Android 14 chce používateľom ponúknuť viac spôsobov, ako sa vyjadriť. 

Dôraz pritom kladie na rozšírené možnosti prispôsobenia. Ide napríklad o jednoduchšie prepínanie medzi tapetami či úprava skratiek na uzamknutej obrazovke. Tá sa po novom bude dať prispôsobiť pomocou nových šablón. Samozrejmosťou budú rôzne štýly písma či úprava farieb tak, aby uzamknutá obrazovka čo najlepšie vystihovala váš štýl. 

Ďalším pilierom Androidu 14 je väčšia kontrola nad svojim zdravím prostredníctvom jednoduchšej správy zdravotných údajov. Tie sú podľa Googlu často izolované v rôznych aplikáciách, čo môže sťažiť ich prístupnosť. Po novom by sa mali ukladať jednotným spôsobom do centra s názvom Health Connect, odkiaľ sa majú synchronizovať s obľúbenými aplikáciami ako Oura či Peloton. 

Google zároveň upozorňuje, že tieto dáta budú šifrované a ani on sám k nim vraj nebude mať prístup. Android 14 má navyše lepšie nakladať aj s povoleniami pre rôzne aplikácie. Po novom vás upozorní v prípade, že konkrétna apka zdieľa vaše údaje s tretími stranami. Bezpečnosť systému sa zároveň posilní aj pomocou nového PIN kódu. Odteraz musí obsahovať minimálne šesť znakov, namiesto štyroch. 

Okrem toho pribudnú aj možnosti prístupnosti pre slabozrakých používateľov, ktorí ocenia intuitívnejšiu lupu s možnosťou priblíženia aj oddialenia. K tomu sa pridávajú aj rýchle nastavenia textu, ktoré umožnia upraviť veľkosť písma. Android 14 navyše nezabudol ani na nepočujúcich používateľov. Chce im ponúknuť viac možností v oblasti konektivity s ich načúvacími zariadeniami. 

Spomína sa napríklad jednoduchý spôsob smerovania zvuku do rôznych výstupov. Google zároveň chápe, že zvukové notifikácie nemusia byť účinným spôsobom upozornenia pre každého, preto v Androide 14 ponúkne aj upozornenia pomocou LED blesku, ktorý bude blikať v prípade novej notifikácie. 

Zdroj: Google


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu