Ako dezinfikovať mobilný telefón

Tejto téme sme sa na našom webe venovali už dávnejšie, no nezaškodí si pripomenúť, že povrch mobilného zariadenia býva semeniskom baktérií a virov. Nezabúdajte preto na jeho pravidelné čistenie.

Mobil máme v ruke nielen doma, ale aj vonku, prípadne sa ho dotýkajú ďalšie osoby. To so sebou prináša riziko možnej nákazy. Človek sa nevedomky veľmi často dotýka svojej tváre, a tak preniesť si nákazu z telefónu prstami dotykom úst či pretrením očí nie je žiadny problém.

Preto odporúčame pravidelnú očistu povrchu telefónu. Niekoľko základných tipov priniesol aj Honor vo svojej správe. 

Predtým, ako sa pustíte do celého procesu dezinfekcie, dôkladne si umyte ruky odporúčaným spôsobom a pre istotu vypnite svoj telefón. Pri citlivých obrazovkách tým predídete neželanému spusteniu funkcií alebo aplikácií. 

Na dezinfekciu mobilných zariadení dobre poslúžia prípravky na báze alkoholu, ako je isopropyl alkohol alebo podobné látky (napr. na čistenie okuliarov alebo fotoaparátu). Prípravok najskôr naneste na papierovú utierku alebo utierku z mikrovlákna, nie priamo na telefón.

Keď používate kryt na telefón, takisto ho nezabudnite vyčistiť. Nikomu svoj telefón nedávajte do rúk, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Na hovory mimo domova je lepšie používať bezdôtové slúchadlá, nemusíte tak vyberať telefón z vrecka a riskovať, že sa na jeho povrchu zachytí vírus. O tom, že telefón sa nenosí na WC ani s ním nemáme manipulovať pri jedle, snáď netreba hovoriť. 

Pokiaľ nemáte k dispozícii žiadny vhodný prostriedok, vždy je lepšie otrieť povrch zariadenia aspoň suchou handričkou alebo papierovou vreckovkou, než nerobiť nič. 

Spravte si z čistenia svojho telefónu pravidelný rituál, znížite tým možnosť priniesť si zvonku nejakú nákazu. A keď pominie obdobie koronavírusu, vo svojom užitočnom návyku pokračujte. Ochránite si zdravie aj pred inými infekčnými ochoreniami.

Nedávno sme vám priniesli informáciu, že smartfóny Huawei a Honor si môžete nechať vydezinfikovať aj zadarmo. Dnes sú ale tieto prevádzky zatvorené, takže zatoaľ ostáva len domáca dezinfekcia. 

Zdroj: tlačová správa Honoru

Diskusia k článku:

Erik19.03.2020 - 12:31 Trvalý odkaz

Zaujímavé, teraz neviem kde je pravda. Pretože pár dní dozadu iný nemenovaný portál dával tiež návod na dezinfekciu mobilu. Tam práve nedoporučovali prípravky s obsahom alkoholu, nakoľko sa môže poškodiť oleofóbna vrstva na displeji.

Peter19.03.2020 - 13:10 Trvalý odkaz

Podľa mna to máš jedno, ja to umývam vodkou 40%, slivovicou 52%, tuhým mydlom na ruky a opláchnem pod tečúcou vodou, dezinfekčným gélom, už som aj riedidlom a handričkou umýval telefon a nič mu niet. A tá oleofóbna vrstva? tým sa nezaoberaj ... :)

Peter19.03.2020 - 13:11 Trvalý odkaz

pochopiteľne, treba aby bol ten telefón vodeodolný, ak ho chceš oplachovať tečúcou vodou :D

Tomas19.03.2020 - 14:45 Trvalý odkaz

Pod tecucou vodou by som ziadny, ani vodeodolny mobil, neodporucal oplachovat. IP rating treba brat s rezervou, skor ako pomyselnu poistku pri nahodnom kontakte s vodou. Umyselne by som telefon do vody nikdy nedaval, ani v pripade dezinfkcie.

Celá diskusia 7 príspevkov