Samsung Omnia II (Samsung i8000)

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF, Windows Mobile 6.5, HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6.5 Professional, TouchWiz 2.0,

procesor: 800 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 118 x 60 x 12 mm,

hmotnosť: 128 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), AMOLED 65 536 farieb, 480 x 800 b., 48 x 80 mm, uhlopriečka 94 mm (3,7''), aktívny pohotovostný režim, widgety,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (720 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 2/8/16 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS a nahrávaním), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač a editor dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 500 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 0,308 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby, blogovanie.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, stereo slúchadlá, dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung Omnia II je novým nástupcom staršieho modelu Samsung i900. Prináša niekoľko zmien, menovite rýchlejší procesor, kvalitnejší displej či novú verziu operačného systému.

Samsung i8000 svojim dizajnom kopíruje populárny model S8000 Jet. Rozdiel na fotografiách medzi týmito modelmi sa hľadá ťažko, no v skutočnosti je ľahké ich rozoznať. Nová Omnia totiž disponuje väčším displejom, a teda aj väčšími rozmermi. Dizajn telefónu sa nesie v tradičnom štýle posledných smartfónov od Samsungu. Lesklé čierne materiály a oblé tvary sa mi páčia, ich jedinou nevýhodou je, že telefón musíte často utierať od odtlačkov a nečistôt. Konštrukčným materiálom je plast, no s vŕzganím či praskaním sa asi ťažko stretnete. Telefón je totiž spracovaný kvalitne. Predná strana obsahuje rozmerný displej, pod ktorým sa nachádza trojica tlačidiel. Zadnú stranu tvorí kryt, ktorý je svojim dizajnom zhodný s modelom Jet. V hornej časti teda nájdeme fotoaparát, v spodnej zasa otvor reproduktoru. Na pravej strane sa nachádza zámok displeja, spúšť fotoaparátu a tlačidlo, ktoré vás vráti o úroveň späť. Na ľavej strane je umiestnená dvojica tlačidiel ovládania hlasitosti. V hornom ľavom rohu nájdete otvor na pútko. Zaujímavou je aj horná strana mobilu, ktorá ukrýva microUSB konektor a 3,5 mm jack.

Hlavným ovládacím prvkom Samsung Omnia II je rozmerný dotykový displej. Používa HVGA (480 x 800 bodov) rozlíšenie na 3,7-palcovej uhlopriečke. Ovládanie telefónu dopĺňajú hardvérové tlačidlá, ktoré nájdeme umiestnené rôzne po telefóne. Kocka, ktorá sa nachádza pod displejom, slúži krátkym stlačením na vstup do menu, dlhším spúšťa manažéra spustených aplikácií. Na návrat o úroveň vyššie slúži tlačidlo umiestnené tesne nad spúšťou fotoaparátu. Vráťme sa však ešte k displeju. Ten je vďaka svojim parametrom jasný, ostrý a čistý. Dokonca aj viditeľnosť na priamom slnku je dobrá. Jas displeja riadi automatický senzor, nastaviť ho však môžete aj manuálne. Domácu obrazovku či menu telefónu si môžete plne prispôsobiť. Pripravených je aj sedem grafických tém, ktoré spestria prostredie telefónu. Celé prostredie telefónu je pripravené na ovládanie pomocou prsta. Displej nie je kapacitný a ovládať ho môžete aj stylusom. Ten sa v balení nenachádza. Na zadávanie textu môžete využiť softvérovú qwerty

v horizontálnom alebo vertikálnom režime.

Operačný systém Windows Mobile 6.5 Professional dopĺňa užívateľské prostredie TouchWiz UI 2.0 od Samsungu.

je tvorený tromi domácimi obrazovkami, na ktoré si môžete uložiť pripravené widgety. Ťahom prsta doprava a doľava sa môžete medzi nimi presúvať. Výhodou oproti starším Samsungom je, že widgety sú uzamknuté a premiestňovať ich môžete iba v režime editovania obrazovky. Nevýhodou sú mnohokrát pomalé reakcie telefónu pri presune z obrazovky na obrazovku. Spodná lišta na domácej obrazovke obsahuje skratky k vytáčaniu kontaktov a telefónnemu zoznamu. Horná lišta už tradične obsahuje tlačidlo Štart a štvoricu základných ikon (pokrytie, signál, zvuk, batéria). Poklepaním na ne sa zobrazí panel so skratkami k nastaveniu týchto funkcií. Užívateľ tak má rýchly prístup k správcovi pripojenia, profilov a batérie. Tlačidlom Štart sa dostanete ku všetkým programom, pohodlnejšie a praktickejšie je kompletné menu telefónu, ku ktorému sa dostanete stlačením kocky. To sprístupňuje okrem programov celý obsah telefónu spolu s nastaveniami. Rozdelené je na štyri základné obrazovky - Moje menu, Multimédiá, Internet a Kancelária. Ostatné nezaradené programy a položky nájdete v spodnej lište v kolonke Ostatné. Hlavné menu je možné kompletne editovať, premiestňovať ikony, premenovávať či vytvárať nové sekcie.

Graficky efektnou, no občas pomalou funkciou je ovládacia

so šiestimi skratkami, ktorú môžete aktivovať dlhším stlačením tlačidla nad spúšťou fotoaparátu. Obsahuje skratky ku kontaktom, hudbe, webu, hrám, videám a fotografiám. Prostredie jednotlivých aplikácií v kocke je mierne odlišné od štandardných programov. Napríklad prehrávač hudby či prehliadač fotografií a videa zobrazuje jednotlivé súbory vo forme kartotéky.

"Graficky efektnou, no občas pomalou funkciou je ovládacia so šiestimi skratkami."

Operačný systém Windows Mobile v Samsungu Omnii II nie je najšťastnejším riešením. Vďaka nemu som na telefón častejšie nadával než ho chválil. Listovanie medzi domácimi obrazovkami nie je plynulé, rovnako tak spúšťanie menu pri aktívnych viacerých aplikáciách občas trvá. Častokrát som sa pri práci stretával s ikonou zaneprázdneného telefónu. To už vôbec nehovorím o častej "obľúbenej" chybovej hláške s možnosťami "odeslat" alebo "neodesílat". Jednoducho, Samsung Omnia II sa svojou rýchlosťou a svižnosťou na svoje nesmartfónove dvojča Jet vôbec nechytá.

"Častokrát som sa pri práci stretával s ikonou zaneprázdneného telefónu."

Kvalita fotografií vytvorených Omniou II je priemerná. Pri dobrých svetelných podmienkach ma však niektoré snímky svojou kvalitou príjemne prekvapili. Možnosti prispôsobenia fotoaparátu sú široké. Nastavenia ponúkajú výber z niekoľkých scénických režimov, nastavenie vyváženia bielej, farebných efektov, ISO, kvality či aktivovanie stabiliztora a časovača. Nechýba ani tzv. geotagging, teda zapisovanie GPS súradníc do fotografie. V tmavých priestoroch pomôže LED blesk. Nahrávanie videa umožňuje rovnaké možnosti prispôsobenia. Pri nahrávaní môžete ponechať zapnutú LED diódu. Samsung Omnia II dokáže nahrávať video v rozlíšeni až 720 x 480 bodov. Jeho kvalita je dobrá.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,5 MB, MPEG4; obraz: 720 x 480 b., 30 fps, 2 084kbps; zvuk: AAC, 32 kbps; celkovo: 15 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávanie hudby zabezpečuje

, ktorý slúži nielen pre hudbu, ale aj pre videá. Už pri úvodnom spustení a aktualizovaní hudobnej knižnice mi prehrávač vyhlásil chybu a nedokončil úlohu. Po odkliknutí však fungoval bezproblémov a svoju funkciu si plnil bezchybne. Pri opätovnom spustení, kedy som chcel znovu pridať zhruba 400 skladieb vo formáte MP3 z pamäťovej karty do prehrávača, sa vyskytla rovnaká chyba a Media Player sa znovu zavrel. Riešením bolo používanie štandardnej aplikácie Windows Media, ktorá však neponúkala toľko možností, no aspoň fungovala bezproblémov. Vrátim sa však naspäť k prehrávaču Media Player. Úvodná obrazovka prehrávača je tvorená hudobnou knižnicou, rozdelenou podľa typu obsahu. Pri hudbe sa uložené skladby delia podľa interpretov a albumov. Pri prehrávaní hudby vidíte obrázok albumu, názov a trvanie skladby a ovládací panel. Možnosti prehrávača sú podobné Media Playeru, ktorý nájdete v desktopovej verzii Windowsu. Umožňujú meniť rýchlosť prehrávania a vybrať si niektorý z pripravených ekvalizérov či SRS efektov. Taktiež môžete nastaviť, či má prehrávanie hudby pozastaviť a pokračovať po skončení hovoru. Možnosti videoprehrávača sú rovnaké ako pri hudobnom. Umožňujú nastaviť zvukové efekty pre lepší zážitok z filmov. Prehrávané video sa štandardne zobrazuje na výšku, po otočení telefónu sa video roztiahne na celý displej.

"Mnohí ocenia vydarený digitálny efekt WoW HD, ktorý zvýrazní populárne linky populárnej hudby."

Prekvapením pre mňa bolo

s podporou RDS. Pri prvom spustení rádio automaticky vyhľadá všetky dostupné frekvencie a uloží ich do pamäte. Vysielanie rádia môžete aj nahrávať, a to vo výbornej kvalite 192 kbps vo formáte MP3. Nechýba ani internetové rádio, ktoré dokáže streamovať nielen zvuk, ale aj obraz.

"Vysielanie rádia môžete aj nahrávať, a to vo výbornej kvalite."

V Samsungu Omnia II sa taktiež nachádza aj zabudovaný GPS modul. Vyhľadávanie signálu je otázkou pár sekúnd, presnosť bola pri skúšaní s aplikáciou Google Maps v norme. Pre Windows Mobile existuje množstvo dobrých navigačných aplikácií.

Samsung Omnia II ponúka celkovo 256 MB RAM, no pri prvom štarte hlásila iba 45 MB voľných. Svoje osobné dáta radšej ukladajte do 8 GB vnútornej pamäte, ktorú môžete rozšíriť o ďalších 32 GB na pamäťovej karte microSDHC. Tá sa vkladá pod zadný kryt. Keďže sa jedná o smartfón, jeho pamäť je plne zdieľaná.

Telefónny zoznam v smartfónoch s Windows Mobile, presnejšie "windowsfónoch" (podľa nového termínu Windows Phone), patrí medzi to najlepšie, s čím som sa doposiaľ stretol. Neobmedzená kapacita, detailnosť jednotlivých kontaktov či

postupným písaním, ktoré funguje na mená aj priezviská ma príjemne prekvapili. Vyhľadávaniu napomáha aj horná lišta, v ktorej je abeceda rozdelená po trojici písmen. Stačí teda ťuknúť napríklad na tlačidlo "LMN" a dostanete sa na požadovanú časť telefónneho zoznamu. Samozrejme nechýba ani základné vyhľadávanie posunom prsta. Z pohotovostnej obrazovky môžete využiť aj inteligentné vyhľadávanie kontaktov zadávaním znakov ako pri T9. Pri aktívnom hovore sa po zakrytí senzoru displej deaktivuje. Nemusíte sa tak báť, že by ste počas hovoru niečo omylom stlačili.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Správy SMS a MMS používajú rovnaký priečinok aj editor. Po prijatí správy sa na domácej obrazovke zobrazí odosielateľ a text správy, po niekoľkých sekundách sa aktivuje widget, ktorý zobrazuje počet zmeškaných hovorov, správ a e-mailov. Prijaté správy sa zobrazujú vo forme koverzácií. Bohužiaľ však nejde mazať správy po jednej, po odstránení akejkoľvek časti zmizne celá konverzácia. Používateľ tak nechcene môže prísť o dôležité údaje. Ako som už vyššie spomínal, na písanie správ môžete využiť iba qwerty klávesnicu. Tú však musím pochváliť, nakoľko reaguje veľmi presne. Už od začiatku používania som nemal problém s preklepmi, ktoré sa mi často diali napríklad pri modeloch s Androidom.

"Nie je možné mazať správy po jednej, po odstránení akejkoľvek časti zmizne celá konverzácia."

ponúka možnosť využiť Outlook alebo nastaviť vlastné konto. Pre služby Gmail, Yahoo či AOL sú nastavenia vopred pripravené, stačí len pridať prihlasovacie údaje a klienta môžete ihneď začať používať. Práca s e-mailovým klientom je rýchla, pohodlná a prehľadná. Nechýba podpora niekoľkých kont, automatická kontrola schránky či možnosť prezerať a editovať dokumenty. Automatické sťahovanie správ začína na piatich minútach. Nevýhodou e-mailového klienta je, že pokiaľ používate viacero účtov a chcete ich skontrolovať naraz, musíte vojsť do každého konta samostatne. Problémom, ktorý som taktiež postrehol, bolo časté padanie programu pri sťahovaní správ.

"Nechýba podpora niekoľkých kont, automatická kontrola schránky či možnosť prezerať a editovať dokumenty."

Internetové prehliadače sú prítomné dva. Okrem tradičného Internet Exploreru, ktorý som využíval najmä na wap, sa v telefóne nachádza aj Opera. Tá je vhodnejšia na prezeranie webu, nakoľko je rýchlejšia, pohodlnejšia a narozdiel od Internet Exploreru ponúka prácu s viacerými oknami naraz. Podpora Flashu však naďalej chýba. Správnemu smartfónu nechýba ani plná podpora dátovej konektivity. Zastúpené sú technológie od GPRS po HSPA s rýchlosťou 7,2 / 5,76 Mbps, nechýba ani Wi-Fi či Bluetooth. V ponuke novej Omnie II nájdeme aj aplikácie, ktoré využívajú DLNA. Lokálne sa dokážete s počítačom spojiť prostredníctvom microUSB kábla, ktorý telefón aj nabíja.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Organizačné funkcie patria spolu s telefónnym zoznamom k najlepším.

podporuje mesačný, týždenný, denný prehľad a agendu. Všetky údaje sú prehľadne zobrazené a zoradené. V mesačnom náhľade nechýba ani lišta, ktorá zobrazuje aktuálne denné záznamy. Škoda, že kalendár nie je prepojený s widgetom na domácej obrazovke. Ten vás síce zavedie do kalendára, ale nezobrazuje ani nevyznačuje aktívne udalosti. Výbavu dopĺňajú poznámky, kalkulačka, či záznamník. Budíkov môže byť viacero. Budenia si môžete plne prispôsobiť a naplánovať.

"Škoda, že kalendár nie je prepojený s widgetom na domácej obrazovke."

Výhodou operačného systému je možnosť doinštalovania externých aplikácií. Prístup k nim zabezpečuje v novom operačnom systéme Windows Marketplace. Ten je nutné pri prvom spustení stiahnuť. Aplikácia má 689 kB. V obchode sa nachádzajú prehľadne zoradené programy, pre ich sťahovanie je treba mať Windows Live konto. V telefóne sa nachádza aj zopár prídavných aplikácií ako Facebook klient, MSN Money, MSN Weather a YouTube. Vo Windows Phones nechýba ani tradičná Office zastúpená aplikáciami Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Z hier nechýbajú klasiky ako Bubble Breaker a Solitaire doplnené o jednoduché kocky, Crayon Physics a automobilový simulátor Urban Asphalt GT4.

Výdrž telefónu je úctyhodná, stará sa o to 1 500 mAh batéria. Samsung Omnia II mi vydržal pri menšom zaťažení zhruba dva-a-pol dňa. Pri dennom testovaní v štýle hry, hudba, maily, web sa vybil na takmer polovicu. Pri aktívnom využívaní teda môžete počítať s dvomi dňami.

Výhody:

- 3,5 mm jack,

- TouchWiz 2.0,

- 8 GB pamäte,

- široké možnosti prispôsobenia hudobného prehrávaču a fotoaparátu.

Nevýhody:

- miestami pomalé reakcie,

- problémy s padaním aplikácií,

- nízka hodnota RAM po spustení,

- neaktívny widget kalendár.

Orientačná cena: 420 € (Epicentrum.sk)

Záver

Samsung Omnia II by bol výborným, ak nie jedným z najlepších smartfónov na trhu, nebyť operačného systému Windows Mobile s nadstavbou TouchWiz, ktoré majú tak veľké požiadavky na procesor, že 800 MHz nestačí. Dôkazom je napríklad HTC HD2 s 1 GHz procesorom, ktoré reaguje oveľa svižnejšie. Každopádne, Omnia II je2 pomerne vydarený pracovno-multimediálny nástroj s výbornou funkčnou výbavou. Na Omnii 2 mi vyhovoval jednoduchý, no výborný e-mailový klient, 8 GB vnútornej pamäte, prítomnosť 3,5 mm jacku a veľký jemný displej. Konkurenciou nového smartfónu je HTC Touch2, ktorý ponúka podobnú funkčnú výbavu a rovnaký operačný systém.

Druhý názor

Richard Hombauer: Jaj, keby mala Omnia 2 gigaherzový procesor, nemal by som voči nej výrazné výhrady. S klávesnicou je Omnia PRO, takže kto hľadá smartfón v štýle iPhonu s OS Windows Mobile, musí sa rozhodnúť medzi HTC Touch2 a Samsungom Omnia II. HTC je podľa mňa sympatickejšie, Samsung má lepší displej a nadstavbu. Omnia II vo mne ale nevyvolala žiadne veľké nadšenie. Už teraz som zvedavý na nástupcu s gigaherzovým procesorom, ktorý bude mať vyriešené hlavné nedostatky Samsungu i8000 aka Omnia II.

Produktová stránka: Samsung Omnia II

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.02.2010 - 21:28

mental.disease: Tento samsung. Sice nie je nijak extra inovatívna oproti HTC Touch HD. No dovolím si tvrdi?, že do roka a do d?a Samsung zožerie HTC aj s botami. Tak ako zvalcoval SE a momentálne atakuje Nokiu..

anonymous17.06.2009 - 09:29 Trvalý odkaz

riki: Tak podla recenzii na zahranicnych serveroch tento Samsung je o poznanie lepsi ako nove HTC PRO 2, len tolko k tomu.

anonymous17.06.2009 - 13:54 Trvalý odkaz

stanleyjr : riki htc tp2 ma qwerty a toto nie, takze tazko zrovnavat, ale moze mat rychlejsie reakcie ;)

anonymous17.06.2009 - 15:11 Trvalý odkaz

riki: no pozeram ze som zle napisal.. Tento Samsung je o poznanie lepsi (podla recenzii) ako HTC Diamond 2. To som chcel napisat a HTC PRO 2 ma v Samsungu priameho konkurenta v Samsung OmniaPRO B7610.

anonymous17.06.2009 - 17:03 Trvalý odkaz

garcia: tak to pekne posrali s tym WM... napchat tam slimakoidny vkuse zamrzajuci "akoze" system je krok do vykalov... mali tam dat symbian alebo adroida..

Celá diskusia 177 príspevkov