Samsung Galaxy Ace 4 - tu nepomôže ani silné logo

Recenzia 4,3'' androidu s WVGA rozlíšením, priemerným 5 Mpix fotoaparátom a chýbajúcimi senzormi jasu i priblíženia. Potešia svižné reakcie, LTE a NFC.

Smartfóny s prívlastkom Galaxy sú tu s nami už nejaký ten rok. Na poli high-endov to naplno rozbalil model Galaxy S, pre menej náročných používateľov Samsung uviedol model Galaxy Ace. Špičkovým smartfónom radu Galaxy S sa ujde každý rok najväčšia pozornosť, no Samsung nezabúda ani na pokračovateľov modelu Galaxy Ace.

Nám sa do rúk dostal už jeho tretí nástupca. Za ten čas sa však situácia dosť zmenila a v ponuke cenovo dostupných smartfónov si svoje miesta vydobývajú modely kedysi neznámych značiek. Obstojí Galaxy Ace v tomto neľahkom súboji? Nechajme sa prekvapiť.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Ace 4 (G357)Cenovo dostupný smartfón s 4,3'' WVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, OS Android 4.4 KitKat, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, LTE a 1 900 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Samsung opäť vsadil na zaužívaný dizajn. Charakterizujú ho oblé hrany a sivý lem okolo. Ten je už tradične plastový, s imitáciou chrómu a jeho životnosť považujem za otáznu. Presvedčili ma o tom už viaceré modely tejto značky. Ace 4 však možno prekvapí. Nepredbiehajme. Aj zvyšok konštrukcie je plastový. To mi až tak neprekáža. Zhotovenie je kvalitné, jednotlivé diely dobre lícujú, zadný kryt drží na svojom mieste pevne a ani pri silnejšom zovretí v ruke telefón nevydáva žiadne nepríjemné zvuky. Rozmery môžem iba chváliť. Po dlhšej dobe používam telefón skladných rozmerov, ktorý hravo ovládnem jednou rukou. Rozmery 129 x 66 x 9 milimetrov považujem za veľmi rozumné. Plytvanie miesta na prednej stene sa v tomto prípade nekoná. Rozumná je aj hmotnosť s hodnotou 126 gramov. Nami testovaná biela verzia sa mi páčila. Biela farba šikovne kamufluje prípadné odtlačky a pôsobí hodnotnejším dojmom. Hladké línie telefónu narúša prúžkovaný pás prechádzajúci cez strednú časť zadnej steny. Okrem oživenia vzhľadu prináša aj istejšie držanie a manipuláciu.

Rozloženie prvkov sa nemení, čo v kombinácií so slušnými rozmermi znamená bezproblémové nahmatanie všetkého. Pravá stena je typická pre pohodlne dostupné tlačidlo napájania, v protiľahlej sa nachádza tlačidlo hlasitosti, hore nájdeme 3,5 mm audio konektor a mikrofón sa spolu s microUSB konektorom usadil v spodnej stene. MicroUSB konektor trochu sklamal chýbajúcou podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Pár zariadení tejto cenovej relácie ju už ponúka. Na zadnej stene nájdeme mierne vystupujúci objektív fotoaparátu, LED blesk a mriežku hlasného reproduktora.

Odlúpnutím krytu pomocou otvoru v bočnej stene sa dostávame k vyberateľnej batérii a po jej odstránení aj k slotu na microSIM kartu. Slot na microSD kartu sa nachádza na boku, a tak manipulácia s pamäťovou kartou si nevyžaduje vybratie batérie.

Pod displejom je to opäť klasika. Dvom dotykovým tlačidlám s podsvietením, no bez vibračnej odozvy, robí spoločnosť stredné fyzické, ktoré poslúži aj na rozsvietenie zhasnutej obrazovky. Obsah nad displejom je pre mňa sklamaním. Nájdeme tu iba slúchadlo a predný fotoaparát. Zabudlo sa na notifikačnú diódu, senzor automatickej regulácie jasu a dokonca aj na senzor priblíženia, ktorý by počas hovoru zhasol displej a zamedzil tak prípadným nechceným dotykom. V tomto prípade sa displej pri hovore uzamkne a pred ukončením je ho potrebné dvojitým ťuknutím odomknúť. Až následne ho môžete ukončiť. Poviem vám, že je to poriadne otravné a vo väčšine prípadov som sa spoliehal na rýchle zloženie osobou na druhej strane.

Pri pohľade na parametre displeja sa myšlienkami presúvam do roku 2011, kedy bol predstavený model Galaxy S2, ktorý taktiež ponúkol 4,3 palcovú uhlopriečku s rozlíšením 480 x 800 b. Vtedy sme z toho boli namäkko, no v dnešnej dobe je to už skôr podpriemerná hodnota. Ja tu ten raster skrátka vidím. Rovnaké rozlíšenie ponúkne aj niekoľko konkurentov, no ja by som tu rád videl aspoň qHD rozlíšenie. Pri výbere displeja sa žiadna zmena nekoná a Samsung opäť siahol po svojej Super AMOLED technológii. Pochválim ho za dobré pozorovacie uhly a slušnú čitateľnosť na slnku. Ak vám farby prídu presaturované, v nastaveniach si môžete nastaviť iný režim. Mne sa osvedčil režim AMOLED fotografia. A to je jediná zaujímavá funkcia v možnostiach nastavenia displeja. Režim sledovania očí, prípadne režim ovládania v rukaviciach by ste tu hľadali márne.

Samsung si zrejme obľúbil chipset Snapdragon 410 od Qualcommu, keďže ho nájdeme aj v nedávno testovaných modeloch Galaxy A3 a A5. Mimochodom, ide o prvý 64-bitový chipset tohto výrobcu. Pozostáva zo štvorjadrového procesora s taktom 1,2 GHz a grafického procesora Adreno 306. Vďaka nižšiemu rozlíšeniu si hravo poradil aj s náročnejšími hrami. Ja som vyskúšal FIFU 15. Na Galaxy A5 táto hra sekala. Interný ukladací priestor s kapacitou 8 GB ponúkne používateľovi 5 GB, zvyšok si uchmatol systém. Osemgigovú kapacitu možno v dnešnej dobe označiť už skôr za podpriemernú. Určite by sme tu radi videli 16 GB. Tento nedostatok však sčasti kompenzuje možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu.

Stará známa nadstavba TouchWiz dopĺňa Android vo verzii 4.4.4. V porovnaní s TouchWizom v drahších modeloch tejto značky tu však viacero zaujímavých funkcií chýba. Na druhej strane to prospieva celkovej svižnosti, s ktorou som bol spokojný. Akurát po dlhšom prezeraní webu sa zvykli pri návrate na domácu obrazovku občas načítať widgety nanovo. Z 1 GB RAM je k dispozícii približne 900 MB a väčšinou bolo voľných asi 150 - 200 MB.

Zablokovaná obrazovka zobrazí informácie o čase, dátume a v spodnej časti ponúkne možnosť rýchleho spustenia fotoaparátu. Zo zablokovanej obrazovky viem vyrolovať aj výsuvnú lištu, v ktorej nachádzam desať skratiek a rýchle prispôsobenie jasu. To som využíval dosť často. Na domácich obrazovkách sa nič nemení. Môžem si meniť ich počet a nechýba ani cyklický prechod z poslednej na prvú. Pri viacerých obrazovkách to určite má svoj význam. V možnostiach zoznamu aplikácií poteší možnosť skryť nepotrebné aplikácie a rýchle odinštalovanie. V nastaveniach zaujme najmä dátová časť, kde nachádzam NFC a podporu LTE sietí. Samozrejmosťou je možnosť vytvorenia prístupového bodu.

Základné aplikácie od Samsungu sú dobre spracované. Číselník pochválim za podporu inteligentného vytáčania s prehľadávaním v menách a priezviskách, a v zozname posledných hovorov nechýba gesto rýchleho uskutočnenia hovoru potiahnutím po zázname smerom doprava, v opačnom smere je to písanie správy.

Päťmegapixlové rozlíšenie fotoaparátu možno v dnešnej dobe považovať za základnú hodnotu. Zachrániť to mohla aspoň samotná kvalita fotografií, no prekvapenie sa nekoná. Snímkam výrazne chýba ostrosť. Preto som fotoaparát používal minimálne. Z ponuky režimov som párkrát siahol po panoráme, moje obľúbené HDR chýbalo. Video je možné nahrávať maximálne v HD rozlíšení. Na prezeranie videa na displeji telefónu postačí, no na monitore s Full HD rozlíšením tá ostrosť už viditeľne chýba.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 29 MB, MPEG4; 1270 x 720 b., 30 fps; celkovo: 86 MB / min.)

Nemilým prekvapením bolo zistenie, že Samsung akosi zabudol pridať prehrávač hudby z vlastnej dielne. Nájdeme tu tak iba prehrávač Hudba Play od Googlu. V podstate mi to až tak neprekážalo. Z obchodu s aplikáciami som si hneď stiahol PowerAMP player, ktorý patrí k špičke. Dôležitejšie je, že sa nezabudlo na FM rádio. To pochválim za peknú grafiku, možnosť nahrávania vysielania, podporu RDS (zobrazenie názvu stanice), podporu RT (zobrazenie názvu skladby) a funkciu automatického vypnutia po 15, 30, 60 alebo 120 minútach. Rádio je teda zvládnuté na výbornú.

Výdrž batérie s kapacitou 1 900 mAh môžem označiť za mierne nadpriemernú. Pri mojom klasickom používaní so zapnutými dátami a využívaním dátovo závislých aplikácií mi Ace 4 poslúžil v priemere deň a pol.

Výhody:

+ LTE,

+ NFC

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

+ svižné reakcie

Nevýhody:

- chýba automatická regulácia jasu

- chýba senzor priblíženia

- chýba notifikačná dióda

- priemerný fotoaparát

Orientačná cena: približne 160 € (pricemania.sk)

Záver:

Na poli lacných androidov sa toho za posledné roky udialo naozaj dosť. Ponuku ovládli kedysi neznámi, prípadne vtedy ešte neexistujúci výrobcovia, ktorí zvyčajne ponúknu zariadenia s lepším pomerom cena / výkon. A to môže narobiť vrásky najznámejším výrobcom. Model Galaxy Ace 4 to iba potvrdzuje. Ísť do neľahkého boja so smartfónom bez tak základných súčastí, akými sú notifikačná dióda, senzor priblíženia alebo senzor regulácie jasu, to chce naozaj odvahu. Ani to WVGA rozlíšenie sa dnes už príliš nenosí. Pochváliť tak môžem aspoň svižné reakcie a podporu LTE a NFC. Práve podpora LTE z neho môže spraviť zaujímavý základný smartfón v ponuke operátorov.

Diskusia k článku:

Michal 19.03.2015 - 21:42

Na viac ako 130e ten mobil nemá ani keby sa v Samsungu poskladali. Takisto treba spomenut absenciu proximity senzoru. Mne pri použivani či testovani tohto telefonu dost chybal, kedže počas telefonatu častokrat zvyknem na telefone pracovat.

Michal20.03.2015 - 00:33 Trvalý odkaz

Baterka 1900mha sa mi zda praveže v pohode, ine to je s kvalitou bateriek samsung ale inak kapacita vzhladom k rozmerom a displayu je podla mna slušne nadpriemerna. a suhlasim aj s autorom recenzie v tom, že ergonomia je zvladnuta vyborne, na telefone sa fakt dobre pracuje a skvele sadne do ruky. Je to low end plny kompromisov. A je na trhu už snad pol roka, ak nie pol tak 4 mesiace určite. a ak ešte teraz je cena 160e už po kvartalovom zlacnovaní, tak je to zle. Telefon hodný startovacky fakt max 130e. E4 je fakt svojou vybavou a parametrami obdobný a ten ma štartovačku 130-135e toto štartovalo na cene nejakých 180-190e a to je fakt hodne.

Pavol Bednárik20.03.2015 - 09:30 Trvalý odkaz

Za tu cenu sa da kupit mnoho daleko lepsich mobilov

Brano20.03.2015 - 12:00 Trvalý odkaz

sice som ACE4 drzal v ruke len na par minut, ale co som videl v recenziach na youtube tak neviem akym zazrakom sa podarilo samsungu ten telefon celkom dobre odladit. Staci troska hladat videa a porovnavania rychlosti a sviznosti tohto telefonu s inymi pristrojmi a clovek vie na com je. Nie je vsetko o Adidas pruzkoch, pamati RAM, jadrach, rozliseni a inych parametroch. Co som videl na videach tak telefon slapal slusne, displej tiez nebol uplne na zahodenie. Telefon by si mozno zasluzil proximity + nizsiu cenovku

Brano20.03.2015 - 23:05 Trvalý odkaz

aj 130 eur je cenovka ktora je mierne nad limit za takyto typ zariadenia. Operatori to ale nasadia za euro popripade par eur k pausalu a ludia to kupovat budu. Nie je to uplne zla kupa, odladili to dobre, dokonca by som tento telefon aj nenarocnemu uzivatelovi odporucil.

Celá diskusia 17 príspevkov