Huawei Ascend G6 - vydarená imidžovka pre nenáročných

Recenzia cenovo dostupného smartfónu s pekným 4,5'' displejom, dostatočným výkonom a svižnými reakciami. Nedostatky sa hľadajú naozaj ťažko.

Aj v spoločnosti Huawei sa rozhodli isť s prúdom a predstavili "mini" verziu súčasnej vlajkovej lode. Nepočuli ste o žiadnom Ascende P7 mini? Je to dosť reálne. Mini verzia sa totiž na našom trhu predáva pod názvom Ascend G6. Podľa mňa dosť mätúce pomenovanie. Šestka v názve pripomína skôr prepojenie s minuloročnou vlajkovou loďou a aj to G má od P dosť ďaleko. Čo už. Stačí však jeden pohľad a prepojenie s vlajkovou loďou je jasné. Dizajn sa nemení.

ikona

Základné info: Huawei Ascend G6Novinka s dizajnom obľúbenej P6-ky prináša 4,5'' qHD displej, štvorjadrový procesor, 8 Mpix fotoaparát, 5 Mpix širokouhlú prednú kameru a nové používateľské prostredie Emotion 2.0 UI. (živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Áno, dizajn sa nemení. Zmena sa týka použitých materiálov. Odolné sklo na zadnej stene vystriedal plast a pribudol aj odnímateľný zadný kryt. Povrch zadnej steny mi vyhovoval. Navonok hladký povrch sa v ruke príliš nešmýka a nečistoty sa odstraňujú naozaj ľahko.

Plast nájdeme aj na bočných stenách. Snaží sa tváriť ako kov, no je to plast. Prezrádzajú ho bočné spoje, podobne ako u smartfónov značky Samsung. Napriek použitiu plastov nemám konštrukcii čo vyčítať. Telefón pôsobí ako jednoliaty celok a jednotlivé komponenty do seba dobre zapadajú. Bočné hrany nerežú do dlane a ovládanie jednou rukou je pohodlné. Pri troške šikovnosti som Ascend G6 skrotil aj bez zbytočného prehmatávania.

Poznávacím znamením posledných modelov značky Huawei sú slušné rozmery. Osemmilimetrové telo nejde lámať rekordy, no aj tak patrí medzi to najtenšie na trhu. Pocitovo by som mu ešte jeden milimetrík ubral. Šírka a výška sú v norme. Na prednej stene nevidím veľa zbytočného miesta. Nedávno testovaný HTC Desire 610 môže gé-šestke iba závidieť. Skladné rozmery dopĺňa rozumná hmotnosť, konkrétne 115 gramov.

Rozloženie ovládacích prvkov nebolo podľa môjho gusta, ale pomaly som si zvykal. MicroUSB konektor je umiestnený netradične v hornej stene a ešte aj otočený opačne. Takéto riešenie vídavam skôr u modelov menej známych značiek. Najradšej by som ho videl dole, tak ako to má Ascend P7. Spodná stena ostala prázdna. Nachádza sa tu iba otvor na odlúpnutie zadného krytu.

Pravá stena hostí tlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania. Obe tlačidlá majú rovnaký tvar, a to ma občas mýlilo. Okrúhle tlačidlo napájania z modelu Ascend P7 by bolo rozumnejším riešením. Pochválim však ich dobré stláčanie a nahmatanie aj poslepiačky. 3,5 mm audio konektor nájdete v dolných partiách ľavej steny. Na počúvanie hudby som používal moje slúchadlá s L-kovým jackom, čiže toto umiestnenie mi až tak nevadilo. S priamym jackom to už bude asi o čosi horšie.

porovnanie s iPhonom 5S

Na zadnej stene nájdeme mierne zapustený objektív fotoaparátu s LED bleskom, sekundárny mikrofón a hlasný reproduktor. Mriežka reproduktora má po stranách dve menšie nožičky, ktoré sa snažia telefón nadvihnúť a prepustiť tak zvuk. Hlasitosť je vysoká a spokojný som bol aj s kvalitou podania. Ani pri najvyššej hlasitosti nedochádza k výraznému zlievaniu tónov a rezonovaniu konštrukcie.

Po odňatí zadného krytu na vás čaká jedno nie najpríjemnejšie prekvapenie. Batéria je vstavaná. Takéto riešenie naozaj nechápem. Na batérii nájdeme aj NFC anténu. Tu dávam plusový bodík. Vedľa sa nachádzajú sloty na microSD a microSIM kartu.

Nižšia cenovka sa neodrazila na displeji a Huawei opäť siahol po kvalitnom IPS paneli. Na 4,5-palcovej uhlopriečke ponúkne dostatočné qHD rozlíšenie (540 x 960 bodov). Práca s telefónom je pohodlná a text dobre čitateľný. Určite by som sa nebránil HD rozlíšeniu, ale neberiem to ako vážny nedostatok. S displejom ako takým som bol tiež spokojný. IPS technológia je zárukou verných farieb a dobrých pozorovacích uhlov. Pochválim aj dobrú čitateľnosť na priamom slnku. Menšie výčitky smerujú iba k automatickej regulácii jasu. Pri jase nastavenom na maximum a zapnutej automatickej regulácii je používanie v noci dosť nepohodlné. Displej svieti ako divý. Vtedy som musel zavítať do nastavení a jas trochu stiahnuť.

V modeloch P6 a P7 nájdete pod displejom iba nápis výrobcu. Ascend G6 tu má trojicu dotykových tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou. V nastaveniach podsvietenia opäť zaúradoval škriatok a možnosť vždy zapnuté v skutočnosti znamená vždy vypnuté. Druhú možnosť, inteligentné podsvietenie, som tiež akosi nepochopil. V tme alebo na slnku, tlačidlá sa vždy rozsvietili až po kliknutí, a po krátkej chvíli zhasli.

Nezabudlo sa ani na notifikačnú diódu. Nájdete ju nad displejom. Nie je najväčšia, no pochválim aspoň upozorňovanie viacerými farbami. Vedľa nej sa nachádza senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia, slúchadlo s priemernou hlasitosťou a až päťmegapixlový predný fotoaparát.

Pod kapotou nájdeme chipset Snapdragon 400 od Qualcommu (MSM8226). Rovnaký poháňa aj nedávno testované HTC Desire 610. Čiže taký štandard v strednej triede. Chipset pozostáva zo štvorjadrového procesora s taktom 1,2 GHz a grafického procesora Adreno 305. Dostatočná dávka výkonu hravo zvládla aj náročnejšie hry. Ja som vyskúšal zaujímavú racingovku GT Racing 2. Telefón sa ani pri dlhšom hraní príliš neprehrieval. Gigabajt operačnej RAM pamäti patrí dnes už k priemeru. Musím však podotknúť, že úplne postačí. Na pozadí som mal spustených niekoľko aplikácii naraz, pričom prepínanie bolo rýchle a bez opätovného načítavania obsahu aplikácie. K dispozícii je necelých 900 MB a voľných bolo zvyčajne 200 – 250 MB. Z 8 GB interného úložiska je pre užívateľa dostupných 5,49 GB, z toho približne 2,5 GB je vyčlenených na aplikácie. Stačí pár väčších aplikácií, napríklad hier, a voľné megabajty sa vám strácajú priamo pred očami. Na ukladanie objemnejších súborov bude preto rozumné dokúpiť microSD kartu.

V oblasti konektivity pochválim okrem NFC aj podporu LTE sietí. Režim siete si môžete zvoliť v nastaveniach mobilnej siete. V ponuke nastavení ma zaujala aj položka Sieťové aplikácie. Tu nájdete podrobný prehľad prenesených dát cez sieť operátora a Wi-Fi po jednotlivých operáciách. A nielen to. Pri každej aplikácií môžete nastaviť, či sa bude k sieti pripájať cez sieť operátora, cez Wi-Fi alebo obe. Naozaj výborná vec. Pri dátovo náročnejších aplikáciách tak môžete obmedziť pripojenie cez operátora a ušetriť pár megabajtov.

Huawei musím pochváliť za dobre optimalizované prostredie EmotionUI, ktoré beží nad Androidom 4.3. Reakcie sú naozaj svižne a počas celej doby používania som sa nestretol so žiadnymi nepríjemnosťami. Prekážalo mi iba samotné prostredie. EmotionUI sa snaží byť čo najjednoduchším prostredím a uľahčiť používanie menej skúseným majiteľom. Lenže podľa mňa je tu tej jednoduchosti až príliš. Mám na mysli chýbajúcu samostatnú ponuku aplikácií.

Tie sa nachádzajú spolu s widgetmi na domácich obrazovkách. Pri väčšom množstve nainštalovaných aplikácií strácam prehľad, a tak mi neostáva nič iné, iba si aplikácie deliť do priečinkov. Lenže presúvanie každej doinštalovanej aplikácie do priečinka ma naozaj nebaví. Pre mňa nedostatok, no pre niekoho možno výhoda. Ak ani vám nebude takéto prostredie vyhovovať, stačí len zavítať do obchodu Google Play a vybrať iný launcher. Napríklad vydarený Nova Launcher.

Pre menej náročných používateľov, ktorí chcú mať na domácich obrazoviek poriadok a prehľad je prichystaná špeciálna úprava prostredia. Režim Jednoduchý domov zobrazí na obrazovkách veľké ikony najčastejšie používaných aplikácií a vkusný widget počasia a kalendára.

Ikony, pozadie a dokonca aj vzhľad zamknutej obrazovky si môžete zmeniť pomocou jednej z predinštalovaných tém. Mňa zaujal motív Breeze, ktorý na zamknutej obrazovke ponúka až tri skratky.

Vo výsuvnej lište nechýba panel s množstvom skratiek. Poradie a počet si môžete zmeniť v nastaveniach.

Osemmegapixlový fotoaparát som využíval najmä pri dobrých svetelných podmienkach. Vtedy odvádza slušnú prácu a na prezeranie v telefóne alebo zdieľanie na sociálne siete to bohato postačí. Fotoaparát verne zachytáva farby a spokojný som bol aj s ostrosťou snímok. Pri horších svetelných podmienkach už treba samozrejme rátať s pribúdajúcim šumom. Na blízku vzdialenosť môžete použiť blesk. Prostredie je jednoduché a majiteľ nie je zbytočne zmätený množstvom rôznych nastavení. Pripomína mi to prostredie fotoaparátu iOS. Fanúšikovia selfies sa určite potešia prednému päťmegapixlovému fotoaparátu. Ten dobre poslúži na snímanie blízkej tváre. Krajina za vami bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozmazaná.

V pravom hornom rohu sa prepnete do režimu nahrávanie videa. Ascend G6 si poradí aj s nahrávaním vo Full HD rozlíšení. Kvalita je však priemerná a chýba aj automatické preostrovanie počas nahrávania.

UKÁŽKA FULL VIDEA (súbor 87 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 150 MB / min.)

Prehrávač hudby s príjemným grafickým prostredím ma zaujal jednou mimoriadne užitočnou funkciou. Niekedy sa môže stať, že s nainštalovanou aplikáciou vám do zoznamu skladieb pribudne aj zvučka aplikácie, prípadne iný nechcený audio súbor. Tie sú však zvyčajne kratšie než klasické hudobné skladby.

V nastaveniach preto chválim filter dĺžky skladieb, ktoré sa zobrazia v knižnici. Môžete si vybrať od 0 až po 120 sekúnd. Prehrávač delí skladby podľa albumov, interpretov a dokonca aj priečinkov. To sa zíde, ak máte v telefóne uložené skladby s neúplnými tagmi. Po opustení prehrávača nájdete ovládanie vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke.

FM rádio ma až tak nepotešilo. Chýba mu zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT). Najzaujímavejšou funkciou je časovač. Rádio sa vypne automaticky po 1, 15, 30, 45 alebo 60 minútach.

Batéria s kapacitou 2 000 mAh dokázala zvládať moje nároky v priemere deň a pol. Dáta boli zapnuté, automatická synchronizácia všetkého možného taktiež, často som využíval dátovo závislé aplikácie a uskutočnil pár hovorov.

Výhody:

+ elegantný vzhľad a kvalita spracovania

+ pekný IPS displej s dostatočným rozlíšením

+ svižné reakcie

+ dostatočný výkon

+ NFC

+ LTE

Nevýhody:

- vstavaná batéria

- microUSB konektor mohol byť na rozumnejšom mieste

Orientačná cena: 190 € (epicentrum.sk)

Záver:

Huawei Ascend G6 príjemne prekvapil, a považujem ho za vítané osvieženie vo vodách cenovo dostupných smartfónov. Za rozumnú cenu ponúkne elegantný dizajn, dobrý IPS displej, aj keď nie s HD rozlíšením, dostatočný výkon a svižné prostredie. Vážnejšie nedostatky som si nevšimol. Akurát ten microUSB konektor mohol byť pokojne v dolnej, prípadne niektorej z bočných stien. Pochválim prítomnosť NFC a nesmiem zabudnúť ani na podporu LTE. Cenovo dostupný LTE smartfón v ponukách operátorov - takto nejako si predstavujem poslanie tohto modelu.

foto s HDR

foto z prednej kamery

foto s HDR

Diskusia k článku:

Peter 31.07.2014 - 10:54

Zaujimave by bolo porovnanie s L90. U mojej zeny totiz vyhralo prave spominane LG. Vyberala pekny biely telefon a v bielej nazivo vyzera G6 dost neuspokojivo. Tiez bola obava z 2000mAh baterie.

ondrakomous31.07.2014 - 12:39 Trvalý odkaz

tos to si mela vzit Huawei ascend g7, sem byl u toho, jak to vytahl prodavac jednomu starymu pepikovi, ten musel mit tep tak 200, kdyz ho uvidel, no ryhle utikal dom a prodal jim uplne novyho nota 2 za par susnu. tou dobou sem reklamoval xperii z, muzu vam rict, ze xperia z je pro me dokonalej telefon. absolutne dokonalej.zpravovanim. ergonomii. akorat ty blby krytky musite furt oddelavat. proc to pisu, je nesrovnatelne lepsi pocit, kdyz drzite v ruce kov+sklo a plast a prave p7 je udelana presne v tomhle duchu. stoji sice o poznani vic, ale je to holt dan za ty premiovy materialy.

idam31.07.2014 - 12:43 Trvalý odkaz

Nie je to v ponuke ORANGE pod názvom Orange Gova?

Peter31.07.2014 - 13:10 Trvalý odkaz

Nejde o akoze "premiove" materialy, aby to potom clovek drzal v hnusnom puzdre, by pri vysmiknuti na zem sa to rozbije jak umely chrup. Len nazivo je G6 o dost ina, nez na obrazkoch. Tot vsjo.

ondrakomous31.07.2014 - 14:14 Trvalý odkaz

to je dan za premiovy materialy, treba xperia z1 compact se poskrabe jedna basen, to stejny sem mel treba na xperii m2 znicena po dvou dnech, je to vzdycky otazka, co se cloveku vic libi a co je pro nej lepsi, p6 je podle me dizajnove vyborna, obrovska vyhoda, ze ma vymenitelnej zadni kryt, cili kdyz se to cloveku poskrabe, tak to vymenite. on se vam zadnej telefon nerozbije, pokud nemate gramlavy ruky. u xperii z jsem mel paradni folie na predni a zadni stene. i kdybych s tim hazel o sutry, tak se s tim nic nestane, ale na tohle musite ty lidi pripravit, protoze za znicenej mobil je dneska vykup nula. treba u samsungu sou problemovy ramecky, baterky, kazdej ma nejakej neduh, ale i LG sou poruchovy. pro me l90 neni zase az tak zajimava, vic se mi libi l9 2, je myslim jeste o 80euro levnejsi, coz mi prijde very good prize. dost sem si vsiml, ze lidi koukaji i na baleni, jak vidi treba nekde cinsky znaky, tak to moc nechcou a ten huawei se taky strasne spatne vyslovuje, takze se treba nedivim, ze ste vzali to LG. u LG je jeste jedna obrovska vyhoda, baterka, ktera nezere a odladenej system update na kitkat. to je dneska klicovy updaty na kitkat, co sem treba testoval kitkat 4.4.4 neskutecne dobrej system, huawei ma svou nastavbu, treba me uplne nesedi, takovy MIUI s horsima ikonkama. asi bych taky vzal to LG, spis kvuli vyse uvedenym vecem.

Celá diskusia 10 príspevkov