Sony Ericsson C702

SKÚSENOSTI majiteľa Odolný 3G Cyber-shot s 3,2 MPix fotoaparátom s AF, GPS, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Sony Ericsson C702

Prečítajte si skúsenosti Michala Zimu:

Michalove predchádzajúce fóny boli Siemens S55, potom mal CX75, po ňom Nokiu N6230i a pred Sony Ericssonom C702 používal Nokiu 6300, ktorú teraz využíva ako druhý mobil.

Konštrukcia:

Plusy:

Musím vyzdvihnúť skutočne kvalitnú konštrukciu prístroja. Žiadne vŕzganie ani iné pazvuky sa pri držaní neozývajú, a aj kvalita použitých plastov je na veľmi dobrej úrovni. Ruka v ruke s kvalitou použitých materiálov ide aj klávesnica, ktoré je takisto vynikajúca. Tvrdé klávesy majú dostatočný zdvih a dobre sa používajú.

Mínusy:

Výhrady mám k štvorsmerovému tlačidlu, ktoré ma trochu ostré hrany a pri dlhšom používaní (napr. pri surfovaní po webe) má človek otlačený palec. Aj keď som chválil kvalitnú konštrukciu modelu, bol som veľmi prekvapený, že už po niekoľkých dňoch používania sa na vrchnej (sivej) časti prístroja tesne nad displejom objavili ošúchané miesta. Ako keby sa sivá farba z plastu olupovala a poď ňou sa obnažujú čierne miesta. Telefón síce nosím vo vrecku bez akéhokoľvek puzdra, ale aj tak sa mi to nepozdáva. Výrobca v návode na použitie udáva, že telefón má zaistenú odolnosť podľa štandardu IP54. Teda neviem, ale za túto informáciu by som ruku do ohňa nedal.

Displej:

Plusy:

Oceňujem displej, ktorý je prekrytý veľmi kvalitným plastom. Zatiaľ sa ukazuje ako veľmi odolný voči akýmkoľvek škrabancom. Aj jeho veľkosť je viac, ako dostatočná. Čitateľnosť je takisto dobrá.

Mínusy:

V porovnaní s inými Sony Ericssonmi sa mi zdá, že displej tohto modelu má nižší kontrast. Ako veľké negatívum hodnotím úplné zhasínanie displeja po zablokovaní kláves. Človek tak nevidí zmeškanú udalosť ani aktuálny čas a musí stlačiť tlačidlo na ovládanie hlasitosti.

Ovládanie a prostredie operačného systému

Plusy:

Veľmi návykové a skutočne praktické je tzv. inteligentné vyhľadávanie mien, o ktorom už Rišo písal aj v recenzii. Stačí v pohotovostnom režime stlačiť napr. 738 a mobil vám okamžite ponúkne prvého Petra (alebo Petry) v telef. zozname. Zopárkrát sa mi už stalo, že som túto funkciu chcel využiť aj vo svojej Nokii 6300-ke.

Mínusy:

Telefón nie je až taký svižný. Ak počúvam rádio, alebo hudbu a popritom minimalizujem nejakú Java aplikáciu, telefón už citeľne zaostáva za stlačeniami tlačidiel. Neviem, ako páni zo Sony Ericssonu tvorili firmvér, ale zopár múch by to určite chcelo vychytať. Niekoľkokrát sa mi telefón samovoľne reštartoval. Pri otváraní aplikácie Jimm sa viackrát stalo, že ju telefón neotvoril, ale vyhodil ma do nastavenia internetu pre Java aplikácie. Takisto sa mi niekoľkokrát stalo, že po prvom pripojení a odpojení z WAP-u sa potom telefón nechce opätovne na WAP prihlásiť. Neviem, či je to chyba siete, alebo firmvéru, ale s Nokiou som predtým taký problém nemal. Pomohlo iba vypnutie a zapnutie prístroja.

Richard Hombauer: Výhodou moderných Sony Ericssonov je jednoduchá aktualizácia softvéru prístroja cez Sony Ericsson Update Service v teple domova. V prípade C702 trvala aktualizácia pár minút. A práve aktualizácia môže predísť takýmto chybám.

SMS správy a emaily

Plusy:

Práca s SMS správami je pohodová, rýchla, len mi trošku dlhšie trvalo, kým som si zvykol, že u Sony Ericssonu sa medzera zadáva stlačením mriežky. Chválim veľmi dobré možnosti organizácie a ukladania správ, ktoré možno rozdeliť do najrôznejších kategórií. Takisto je plusom aj možnosť ich ukladania na pamäťovú kartu. Pri odosielaní správy vám telefón ponúkne niekoľko posledných adresátov správ, čo sa hodí, najmä ak posielate veľa správ jednému človeku.

Mínusy:

U e-mailového klienta ma zamrzela nemožnosť pracovať naraz s viacerými kontami.

Prehrávač hudby a rádio:

Plusy:

Aj keď tento model nepatrí do kategórie Walkman, dá sa hovoriť o pomerne kvalitnej reprodukcii hudby. Počúval som prehrávač cez Koss PortaPro (samozrejme s redukciou) a s výsledkom som bol vcelku spokojný. Aj dodávané slúchadlá hrajú pekne aj bez nastavovania ekvalizéra. K rádiu takisto nemám najmenšie výhrady. Chválim výrobcu za RDS, alternatívne vyhľadávanie frekvencie a dobré príjmové vlastnosti. Takisto za plus považujem možnosť ovládať hlasitosť a prepínať skladby/stanice bočnými tlačidlami na ovládanie hlasitosti aj pri zablokovanej klávesnici.

Mínusy:

Škoda, že sa nedá vo vlastných skratkách vytvoriť položka priamo pre prístup k prehrávaču (zvláštne, že pre rádio sa skratka vytvoriť dá). Tak musím pri spúšťaní hudby vchádzať do Médií a "preklikať sa" až k prehrávaču.

Budík

Plusy:

Nedá mi nespomenúť päticu budíkov, ktoré je možné nastaviť samostatne a, samozrejme, ponúkajú opakované budenie v ten-ktorý deň. Je to veľmi praktické najmä pre ľudí, ktorí nevstávajú každý deň v rovnakom čase. Tak si možno nastaviť budík špeciálne na každý deň týždňa.

GPS:

Plusy:

GPS sa pomerne rýchlo spúšťa. Aplikáciu Stopár spomeniem neskôr. Aplikáciu Google Maps väčšina čitateľov pozná a zostáva nám už iba Wayfinder. Wayfinder som v podstate zapol iba raz, ale užívateľské prostredie a aj spôsob navigácie je vyriešený veľmi dobre. Zaujímavosťou je aj možnosť hlasovej navigácie. Vo všeobecnosti však musím povedať, že okrem Stopára som vo väčšej miere ostatné aplikácie nevyužíval.

Mínusy:

GPS je ozaj veľký žrút energie. Takže stačí hodina-dve Stopára a batéria dostáva riadne zabrať. Zároveň treba poznamenať, že bez väčšieho dátového balíka navigácia úplne stráca zmysel.

Fotoaparát

Plusy:

Pochvalu si však zaslúži rýchle spúšťanie, kvalitné spracovanie aktívneho krytu objektívu a tlačidla spúšte. Plusom je aj možnosť tzv. geo-taggingu, aj keď ja osobne som túto funkciu ešte nevyužil. Kvalita fotografií je za slnečného dňa nadpriemerná. Rovnako kvalitné je aj makro – to musím osobitne vyzdvihnúť, nakoľko sa mi podarilo urobiť zopár veľmi pekných snímok. Praktickým detailom je aj možnosť nechať prisvetľovaciu diódu svietiť ako príručnú baterku.

Mínusy:

Jednoznačne chýba digitálny stabilizátor obrazu. Často sa mi podarí "vyrobiť" rozmazanú snímku. Aj kvalita snímok je najmä v interiéroch kolísavá. V porovnaní s kolegovou K800i fotí C702 v interiéri jednoznačne horšie. Autofocus nastavený na detekciu tváre nefunguje vždy tak, ako by mal – niekedy aj pri fotografovaní osôb dosiahnem lepší výsledok s focusom nastaveným na automatiku. Video síce ma rozlíšenie 320x240, ale o jeho kvalite by sa dalo polemizovať. Ako negatívum hodnotím aj pridelenie klávesovej skratky časovaču. Omnoho skôr by sa tam možno hodilo napr. nastavenie automatického zaostrovania, kvôli ktorému treba vstupovať do menu fotoaparátu.

RIchard Hombauer: Fotoaparát v C702 bol pre mňa menším sklamaním.

Nakoľko je toto môj prvý mobil značky SonyEricsson, vyzdvihnem aj niektoré funkcie a aplikácie, ktoré sa v prístrojoch iných výrobcov neobjavujú:

Prvou je určite TrackID. Dátová spotreba je nízka a informácie o skladbe sú presné. Druhou je aplikácia Diaľkové ovládanie. Používam ju na ovládanie notebooku a ozaj je to vynikajúca vec. Treťou aplikáciou, ktorá stojí za spomenutie je hra Brain Juice. Ide o logickú hru, ktorá preverí vaše matematické, geometrické a logické schopnosti a ozaj sa pri nej dá zabiť čas. Aplikáciu Stopár som už párkrát využil pri cyklistike a nemôžem o nej nič zlé povedať. Po tréningu na bicykli, či behu máte pomerne presné informácie o prejdenej vzdialenosti, či spálených kalóriách.

Aj keď je C702 dumb, oceňujem minimalizáciu Java aplikácií, ktorá určite patrí medzi plusy tohto telefónu.

Bol som milo prekvapený internetovým prehliadačom, ktorý je rýchly a dobre sa používa. Aj keď na surfovanie po webe používam Operu mini, pri wapovaní mi viac vyhovuje vstavaný NetFront. Určite si zaslúži byť spomenutý ako plus tohto modelu.

Aj keď telefón nezvláda "online" mass storage, pri pripojení USB kábla telefón ponúkne možnosť tzv. prenosu médií, čo je prakticky online výmena dát medzi telefónom a počítačom.

Richard Hombauer: V prípade prenosu médií mi vadí, že v počítači nevidím miniatúry snímok, ale len ich zoznam. Preto vždy radšej volím mass storage, aj keď s nutnosťou odpojiť rádiovú časť mobilu.

Na záver ešte poznámka k aktívnemu krytu objektívu. Všetci vieme, ako je vyriešený. Jedinú výhradu, ktorú proti nemu mám je, že sa v plastovom výlisku na tele prístroja zachytáva prach. Ten sa potom dostane aj pod kryt až k objektívu, takže ho treba pravidelne vytierať. V porovnaní s K800i to teda vidím ako mínus. Na druhej strane ale nehrozí „náhodné“ spustenie fotoaparátu napr. vo vrecku.

Záver:

Pri kúpe nového prístroja som sa rozhodoval medzi C702 a C902. Nakoniec zvíťazila 702-ka hlavne kvôli zvýšenej odolnosti a prítomnosti GPS modulu. Aj keď ho nemožno porovnávať so smartfónmi, v kategórii dumbfónov (rozumej nesmartfónov) má len veľmi málo konkurentov. Jeho najväčšími devízami sú kvalita spracovania, dobrá klávesnica, prítomnosť GPS modulu a pomerne kvalitného fotoaparátu. Jediná vec, ktorá mi na tomto modeli chýba je asi gravitačný akcelerátor, pretože si myslím, že v takom prístroji by nemal chýbať. Veľkou výhodou je aj jeho súčasná cena, ktorá je na veľmi prijateľnej úrovni.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.11.2008 - 13:50

Tento fon mam odkedy sa dal kupiť u Nas stale ho použivam a stale ide a to neratam koľko mi spadol na zem dokonca 2krat vo vode :D je to nezmar!

anonymous18.11.2008 - 17:24 Trvalý odkaz

Vito: osobne by som IP54 i veril, predsa prach a špliechnutie vody prežije ve?a telefónou

anonymous18.11.2008 - 21:42 Trvalý odkaz

LUB0SS: Ja ho mam asi tyzden, mozem potvrdit naznaky osuchania v hornych rohoch. Predtym som mal W810. Ostatne veci su v poriadku, zatial iba pozitivne dojmy.

anonymous19.11.2008 - 07:17 Trvalý odkaz

Marek: Mal som tiež C702. Kupoval som ho práve pre jeho deklarovanú odolnos?. Ale opak bol pravdou!!! Už za dva dni používania (v kancelárií a doma) som mal pod displejom prach!!!!!!!! O ošúchaných rohoch ani nehovorím. A navyše po dvoch týžd?och mi telefón tak zamrzol, že už bol tri krát na reklamácií a doteraz ?akám ako sa predajca zachová. T.j. vráti peniaze, alebo si vyberiem nový mobil. SUMÁR - Super reklama na mizerný telefón...

anonymous19.11.2008 - 11:19 Trvalý odkaz

miguel: Teraz neviem, ci myslis tento clanok ako reklamu, alebo vo vseobecnosti, ale myslim si, ze som bol objektivny. Osuchane rohy som spomenul, rovnako aj obcasne zamrzanie. O prachu pod sklickom pisat nemozem, nakolko sa ziadny doteraz neobjavil.

Celá diskusia 55 príspevkov