Telekom: nové lokality s pokrytím LTE

Podľa informácií od nášho čitateľa by mala byť mobilná dátová sieť LTE spustená v ďalších jedenástich lokalitách. Sieť štvrtej generácie tak môžu využívať zákazníci už v 18-tich mestách Slovenska.

V polovici novembra tohto roka spustil Telekom prevádzku mobilnej 4G / LTE siete. V prvej fáze však bolo pokrytých iba päť miest a začiatkom decembra k nim pribudli Sereď a Sládkovičovo.

Na novembrovom stretnutí s novinármi informoval operátor o svojich plánoch do budúcnosti. Ďalšie mestá majú nasledovať ešte do konca tohto roka a do troch mesiacov od spustenia slovenskej prevádzky chce Telekom sprístupniť LTE pre 20 % populácie.

Podľa tipu od nášho čitateľa by mala byť rýchla dátová 4G / LTE sieť spustená už aj v týchto mestách: Nové Mesto nad Váhom, Dolný Kubín, Poprad, Humenné, Martin, Piešťany, Ružomberok, Bánovce nad Bebravou, Topoľčany, Hlohovec, Leopoldov.

Na mape pokrytia sieťou LTE však ešte 11 nových lokalít nenájdete, objaviť by sa tam mali až v pondelok 16. 12. 2013.

ikona

Telekom: LTE spustené (14. 11. 2013)Telekom spúšťa od 15. novembra 2013 celoslovenskú prevádzku mobilnej 4G / LTE siete. V prvej fáze je však pokrytých iba päť miest, do troch mesiacov chce operátor pokryť 20 % populácie. Do polovice februára budú môcť zákazníci surfovať v LTE sieti bez príplatkov.

Maximálne teoretické rýchlosti LTE sú v sieti Telekomu na úrovni 73 Mbps pre download a 23 Mbps pre upload. Reálne rýchlosti sú, v závislosti od vyťaženia siete a prístupe k BTS, približne polovičné.

Kvôli blízkosti k hraniciam a možným prekryvom sa, bohužiaľ, Bratislava a Košice zatiaľ siete LTE nedočkajú.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Diskusia k článku:

petris 14.12.2013 - 17:35

kedy konecne telekom dokryje oblasti kde nema ziadny signal alebo len predpotopne gprs? robit lacne piar s lte "s uzasne obrovskym objemom dat" ak je to este limitovane len pre vybrany segment zakaznikov - ano citate dobre - len pre vybrany segment zakaznikov ktori podla telekomu maju tie spravne pausaly - je vrcholne trapne. [IMG]http://i43.tinypic.com/2nw3gy8.jpg[/IMG]

Jakuvero14.12.2013 - 19:34 Trvalý odkaz

odkedy musi operator mat pokryte vsetky oblasti na 100%, aby nasledne mohol zvysovat rychlosti v oblastiach, ktore su pokryte uz nejakym signalom?
tomu uvazovaniu fakt nerozumiem

petris15.12.2013 - 10:29 Trvalý odkaz

ved si zajdi do terenu popracovat v gprs alebo ziadnom pokryti. mozno sa ti potom rozsvieti.

a s tym vasim lte naozaj ide o traposinu. nielen ze je to na velmi malom uzemi pricom klamete o celoslovenskej prevadzke ale este aj na tom malom uzemi to obmedzujete len pre vybranych.

hanba vam.

nerd15.12.2013 - 11:53 Trvalý odkaz

petris ma niekto lepsie pokrytie LTE ako telekom?
ma na slovensku telekom najhorsie pokrytie 3G signalom?

petris15.12.2013 - 12:08 Trvalý odkaz

ja viem ze v tom vasom komjatickom inkubatore ministrov a ministerskych pracovnikov sa niektore veci chapu tazsie ale snazne ta prosim necitaj tam to co chces aby tam bolo. citaj len to co tam je teda co som skutocne aj napisal.

klamstva o celoslovenskej prevadzke lte a este aj obmedzovanie na vybrane pausale. a to pisem este aj o tom ze na slovensku len telekom ma kopu miest kde ponuka maximalne gprs.

treba o tom pisat a hovorit. treba sirit osvetu medzi ludmi. aj napriek odporu komjaticanov a im podobnych :-)

ide len a vylucne o fakty. aj ked sa ti podla tvojej reakcie citaju tazko.

Celá diskusia 71 príspevkov