Sony Ericsson G705

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom 3G slajder s 3 Mpix fotoaparátom, HSPA, Wi-Fi aj GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 95 x 47 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 127 mm,

hmotnosť: 98 gramov (zistená: 99 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm (2,4''),

fotoaparát: 3 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., 30 FPS, AAC zvuk),

pamäť: 175 MB + 1 GB Memory Stick Micro (M2), 1 000 kontaktov, SMS zdieľaná,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps), HSUPA

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (online prenos médií), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, blogovanie, akcelerometer,

batéria: BST-33, 950 mAh, Li-Pol

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, IrDA, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, Memory Stick Micro 1 GB, USB kábel, stereo slúchadlá, CD (Sony Ericsson PC Suite, správca médií), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Už je to pomerne dávno, čo Sony Ericsson uviedol nové dvojičky. Reč je o modeloch G705 a W705. Oba majú veľa spoločných vlastností, zároveň sú však aj dostatočne rozdielne. Modelu W705 sa budeme venovať v samostatnom článku.

modelu G705 sa opiera o základné piliere značky. Či sa vám pravidelné tvary páčia, to nechám na vašom hodnotení. Základným stavebným prvkom je plast, a sem smeruje moja najväčšia výhrada. Vrásky na čele mi spôsoboval najmä batérie. Pri akomkoľvek stisku dáva o sebe vedieť nie veľmi príjemným vŕzganím. Predná stena je zasa z lesklého plastu, takže neustále bojujete s odtlačkami. Vysúvací mechanizmus je však spracovaný pomerne dobre, vôľa hornej časti je minimálna a posunu pomáha aj pružina. Použitie konektorov sa zúžilo jedine na Fast port, ktorý sa nachádza na ľavom boku. Napriek tomu, že túto polohu zväčša kritizujem, v hornej časti až tak veľmi neprekáža.

pod displejom sú dostatočne veľké, ich stisk a odozva sú príjemné. Počas používania som nemal problem s ovládaním telefónu aj bez pozerania. Napriek tomu som mal stále pocit, že mohli byť viac vystúpené, alebo priestorovo lepšie odlíšené. Alfanumerická klávesnica je ukrytá posuvnou hornou časťou. Jednotlivé tlačidlá tvoria akési stĺpce a sú od seba priestorovo odlíšené. Vertikálne rozlíšenie je však pomerne slabé a ani po týždni som nepísal úplne bez preklepov. Navyše je ich odozva pomerne tuhá, takže pri dlhších textoch si prsty určite unavíte.

patrí k jednoznačnej špičke vo svojej triede. Rozmery sú úctyhodné, čitateľnosť je za každých podmienok výborná. Momentálne počasie a striedanie svetelných podmienok ako na hojdačke preverilo aj kvality svetelného senzora. Reagoval presne a rýchlo podľa aktuálnych podmienok. Prostredie sa prakticky nezmenilo. Stále chýba aktívna pohotovostná obrazovka, ktorá sa dá aspoň čiastočne nahradiť aplikáciou PIM Wallpaper. Menu môže mať štyri spôsoby zobrazenia bez možnosti vlastného usporiadania. V základe sú rovnako štyri základné témy, tri obsahujú prepracované Flash menu.

si našiel svoje miesto na zadnej strane spolu s prisvetľovacou diódou. Objektív nie je nijak chránený a chýba mu aj autofókus. Nastavenia sú pomerne bohaté, nechýba výber režimu, rozlíšenie, vyváženie bielej, či záznam polohy. Výsledné fotografie však zodpovedajú len priemeru práve kvôli chýbajúcemu zaostrovaniu. Video je na tom veľmi podobne. Už sme si zvykli na záznam zvuku vo formáte AAC, čo oceníte najmä pri zázname rozhovorov. Rozlíšenie QVGA je však už mierne nedostatočné. Všimol som si jednu zvláštnosť v preklade, kde pri ukladaní fotografie sa na displeji objavil nápis Ukladá ťa. Pri nahrávaní videa je však všetko v poriadku. Na prezeranie fotografií a videa slúži výborná multimediálna galéria s rozdelením obsahu. Použitie akcelerátora zasa prináša komfort pri prezeraní.

V galérii objavíte ešte jednu položku s názvom

. Ide o Java aplikáciu s jednoduchým prístupom k online videám, jednoduchým prostredím, vyhľadávaním a možnosťou zdieľania vlastných výtvorov. Počas testovania som si na ňu veľmi rýchlo zvykol, pozor však na prenesené dáta.

Hudobné funkcie sú zastúpené najmä

. Jeho pozícia je už štandardne v ponuke . Nechýba mu kompletná správa a rozdelenie hudobnej knižnice, voľba ekvalizéra, či spôsobu prehrávania. Doplnkom výbavy je aj s podporou RDS a automatickým ladením staníc. Mrzí ma, že chýba Radio Text, teda zobrazenie rozšírených info. Chýbajúci 3,5 mm konektor nahrádza výrobca aspoň redukciou na kábli od slúchadiel. A čo by to bol za Sony Ericsson, keby nepodporoval .

Hlavným rozdielom medzi modelmi G705 a W705 je prítomnosť GPS prijímača. Sony Ericsson G705 ho obsahuje aj s príslušným softvérovým vybavením. Pod položkou

nájdete odkaz na Google Mapy aj navigačný softvér Wayfinder. U oboch si treba dať pozor na dáta, keďže mapy sa sťahujú online.

Vnútorná pamäť 120 MB je rozšíriteľná kartami Memory Stick Micro. Výrobca pribalil na začiatok jednu s kapacitou 1 GB. Slot je umiestnený pod krytom, na jej výmenu však nemusíte batériu vyberať.

Telefónny zoznam nezaznamenal prakticky žiadne zmeny. Jeho kapacita je limitovaná na 1000 záznamov s maximálne 7 číslami a slušnou dávkou detailov. Nechýba vyhľadávanie postupným písaním, voľba zobrazenej pamäte, či vzdialená synchronizácia. Prítomné je aj Inteligentné vytáčanie z pohotovostnej obrazovky. Zoznam hovorov by si už zaslúžil inovácie, pretože rozsah zobrazovaných informácií k jednotlivým záznamom je veľmi strohý. Profily sa takisto nezmenili, čo je rozhodne na škodu. Chýba im časovanie, či samostatné nastavenie rôznych druhov melódií.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Priečinok správ je spoločný pre SMS aj MMS. Spoločný je aj editor, čo má svoje výhody aj nevýhody. V testovanej verzii sa prijaté správy ešte nezobrazovali ako konverzácia. E-mailový klient zostáva bez zmien. Pracuje s POP3, IMAP4 aj Push mailom, nedokáže však zobraziť viac účtov naraz, chýba mu aj prehliadač dokumentov. Všetko sú to veci, ktoré u Sony Ericssonov neustále opakujeme.

Prenos dát sa nedá označiť inak ako výborný. Nezabudlo sa na podporu prenosov od GPRS po HSDPA. Celé to dopĺňa prítomné

, čo je stále nadpriemer v kategórii mobilov bez otvoreného operačného systému. Rovnako dobre je na tom aj . Pohyb po stránke zlepšuje virtuálna šípka, pre zobrazenie na šírku stačí vďaka akcelerátoru otočiť mobil na stranu. Vďaka klávesovým skratkám je ovládanie veľmi príjemné a rýchle. Prehliadač rovnako podporuje plnohodnotný web aj so zobrazením jednoduchších Flash animácií. Na lokálne pripojenie poslúži dodávaný USB kábel aj s možnosťou nabíjania, pokiaľ ste skôr za bezdrôtové technológie, tak môžete použiť samozrejme aj Bluetooth.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

V oblasti organizácie času výborne poslúži starý známy kalendár. Rozsah nastavení je pomerne veľký, nechýba samozrejme možnosť opakovania a pripomienok. Pätica budíkov vás zobudí v požadovaný čas, deň, nastaviť si môžete dobu odkladu, melódiu alebo FM rádio, úroveň hlasitosti, poznámku a všetko ozdobiť vlastným obrázkom.

Nezabudlo sa ani na úlohy s pripomenutím volania, poznámky so zobrazením na pohotovostnej obrazovke, kalkulačku, diktafón, stopky, odpočítavanie a úschovňu hesiel.

Práca s

patrí stále v prípade Sony Ericssonov k špičke. Nechýba minimalizácia a spustenie viacerých aplikácií naraz. V telefóne nájdete niekoľko hier a aplikácií predinštalovaných. Za zmienku stojí Accu Weather na informovanie o počasí, Walk Mate na počítanie prejdenej vzdialenosti v krokoch, či Standby World Clock 3D na zobrazenie troch svetových časov s pravidelným obmieňaním.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria BST-33 s kapacitou 950 mAh udrží G705 pri živote približne 2 dni pri zapnutej 3G sieti, kontrole mailov, surfovaní cez Wi-Fi a pomerne častom používaní. Vypnutím 3G siete a miernejšími nárokmi na používanie by nemal byť problém priblížiť sa k hranici 4 dní, čo považujem za veľmi slušný výsledok.

Výhody:

- výborne čitateľný veľký displej

- prítomnosť Wi-Fi a GPS

- priamy prístup k YouTube prostredníctvom aplikácie

Nevýhody:

- vŕzgajúci zadný kryt a lesklá predná časť

- žiadne inovácie v oblasti E-mailového klienta a zoznamu hovorov

- chýba autofókus a vyššie rozlíšenie videa

Orientačná cena: 229 € (6 898,85 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson G705 je zaujímavým spestrením portfólia. Kombinuje výbornú konektivitu s podporou GPS a možnosťou navigácie. Prekážal mi najmä vŕzgajúci zadný kryt a neustála potreba čistenia prednej časti. Vhod by určite prišiel aj autofókus. V každom prípade sa jedná o zaujímavý mobil s výbornou výbavou.

Produktová stránka: Sony Ericsson G705

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Sony Ericsson G705 / W705

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.03.2009 - 14:07

DJTuning: Vidim ho ako lacnejsi variant C905,fotak moc nevyuzivam,ale zato dioda na prisvietenie sa hodi,vypada to ako najvhodnejsi kandidat pre mna :-)

anonymous09.09.2008 - 23:46 Trvalý odkaz

megaace: tragedia, ze takyto telefon nema autofocus...

navyse na rozdiel od starych Gckovych modelov uz nema tlacitko "nazad"

teraz som na pochybach, ci kupit G900ku, lebo citim, ze vyjde za par dni nieco ako G900, ale s GPS :-)

anonymous10.09.2008 - 10:40 Trvalý odkaz

graffoo: co sa tyka fast portu, tak nevidim ani tak problem v tom, ze to je propietarny port, ale skor v jeho prevedeni. na dnesnu dobu to je velky port, ktory uz roky trpi detskymi chybami - zanasanie kontaktov a nasledne problemy aj s obycajnym nabitim fonu ci pripojenim sluchadiel (viem, da sa to cistit, ale u inych znaciek toto robit nemusim). naviac tie "nozicky" sa vedia rady zlomit...

anonymous10.09.2008 - 14:42 Trvalý odkaz

brakin: no mne fastport vyhovuje, niekolko krat sa mi stalo ze mi skoro mobil zletel, a vdaka nemu ostal pevne na nabke, kdezto nokia a ten tenucky jack mobil neudrzia, este som nemal problem s fastport, obcas ho prebehne cistou zubnou kefkou a je pokoj. ale myslim si ze to je vec pohladu

anonymous10.09.2008 - 15:11 Trvalý odkaz

paly: re-mám a mal som SE,na každom sa mi pokazil fast-port a aj z okolia viem,že sú s ním len problémy! Vy ste asi tí štastní ?o im ide.

Celá diskusia 54 príspevkov