Dva mesiace s HTC One

Dvojmesačné skúsenosti s výkonným androidom, ktorý láka na kvalitnú konštrukciu, výborný 4,7'' Full HD displej a inovatívny fotoaparát s novými funkciami.

Začiatkom leta sa mi dostal do rúk špičkový smartfón HTC, na ktorý som bola naozaj zvedavá. Zaujal ma už pri svojom predstavení vo februári tohto roka, a preto ma dosť mrzelo, že na trh prišiel s nečakaným oneskorením. Konkurencia to rozbehla naplno, Sony Xperia Z sa v obchodoch objavila pár týždňov po svojom oficiálnom debute a Samsung Galaxy S4 na seba tiež nenechal dlho čakať. Len to One-ko nie a nie prísť. Ale čakanie sa oplatilo.

HTC One som celé dva mesiace používala ako svoj primárny telefón, prežil so mnou aj letnú dovolenku pri mori, kde som ocenila fotografické funkcie, hlavne automatický zostrih videa a výbornú čitateľnosť displeja aj na priamom slnku. A hlavne, poskytol mi všetko to, čo od svojho telefónu očakávam.

Konštrukcia

Konštrukcia je vynikajúca, zaoblené hrany netlačia do ruky a vďaka unibody vyhotoveniu nikde nič nevŕzga. Na tele prístroja sa ani po dvoch mesiacoch aktívneho používania (a že som ho veľmi nešetrila), neobjavili výraznejšie odreniny. Iba logo Bets Audio na zadnej strane sa každodenným vkladaním do zadného vrecka nohavíc a pokladaním na tvrdú podložku začalo mierne šúchať. Ani na displeji nevidno škrabance, len keď je zhasnutý. Pozorné oko si všimne niekoľko menších čiar, ktoré však pri zasvietenom displeji vôbec nevidno. Rozmiestnenie ovládacích prvkov po bokoch mi vyhovovalo. Len škoda chýbajúceho hardvérového tlačidla pod displejom. Viem, že mnohí si pomyslia, že je to maličkosť a zbytočnosť, no keď v noci, v úplnej tme zoberiem telefón do ruky, kým zistím kde je vypínač, ktorým displej rozsvietim, najskôr ho v ruke musím pekne vyobracať. S mechanickým tlačidlom pod displejom je to oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Displej

Pýchou zariadenia je určite jeho displej. Bez debaty. Veľkosť 4,7 palcov je rozumným kompromisom medzi menšou 4'' uhlopriečkou a dnes tak obľúbenými piatimi palcami. Telefón výborne padne do ruky a bez väčších problémov ho dokážu ovládať aj menšie ženské ruky. No občas sa používaniu pomocou obidvoch rúk nevyhnete. Po prvom zapnutí telefónu na mňa vykukol jemný displej s krásnymi farbami. Keďže mi rukou prešlo už množstvo aj špičkových strojov, musím uznať, že toto sa HTC naozaj vydarilo. Displeje HTC vyššej triedy vždy patrili k tomu najlepšiemu a na výbornú čitateľnosť v exteriéri sa môžete spoľahnúť aj tu. Displej vás nezradí ani v slnečnej páľave a pri fotografovaní, napríklad pri mori na letnej dovolenke s istotou vidíte, čo práve fotíte. Takisto si dokážete vonku prečítať e-mail či prezerať internetové stránky. Nie každý high-end vám tento komfort ponúkne. Keď som vedľa seba porovnala HTC One a Samsung Galaxy S4, ktorý jeho hlavným konkurentom, výsledok bol jasný a i zarytý fanúšik Samsungu musí uznať, že v tomto sa na HTC nechytá.

Systém

Výkon má na starosti štvorjadrový procesor, kde je každé jadro taktované na 1,7 GHz. Za celú dobu používania som nezaregistrovala žiadne zaváhanie, nedajbože mrznutie systému. Len niekedy, pri zvýšenej záťaži, sa mobil zohrial viac než som bola zvyknutá, no pri štvorjadrových smartfónoch je to častý jav. Všetko pracovalo ako má a ani používateľská nadstavba HTC Sense 5 nebola príťažou. Skôr naopak. Obľúbila som si úvodnú obrazovku BlinkFeed. Po zvolení oblastí, o ktorých som chcela byť informovaná, mi potom stačil jediný pohľad na obrazovku a hneď som vedela, čo sa aktuálne kde deje, čo majú moji priatelia na Facebooku nové, či aké pribudli fotografie v Instagrame. Neunikla mi žiadna, pre mňa dôležitá, informácia. Komu však BlinkFeed prekáža alebo mu vadí, že v ňom nenájde slovenské kanály, môže si ako domácu obrazovku nastaviť ktorýkoľvek iný panel. Keď sa mi One-ko dostalo do rúk, bežal na ňom Android vo verzii 4.1.2 Jelly Bean, no len pár dní na to začalo HTC s uvoľňovaním aktualizácie na novšiu verziu 4.2.2, ktorá priniesla niekoľko významných vylepšení.

Medzi najvýraznejšie novinky patrí vylepšená notifikačná lišta s rýchlym prístupom k 12-tim najpoužívanejším skratkám, tlačidlo Domov sa dá nastaviť ako virtuálne tlačidlo Menu, vo funkcii Video Highlights pribudlo šesť nových motívov a na pohotovostnú obrazovku si môžete pridať niektorú z vybraných miniaplikácií. Podrobnosti o tom, čo Android 4.2.2 priniesol, nájdete v našom článku.

ikona

HTC One dostáva Android 4.2.2HTC začalo s uvoľňovaním aktualizácie na Android 4.2.2 pre svoj aktuálny high-end. Používatelia sa môžu, okrem iného, tešiť na panel rýchlych nastavení, vylepšené vlastnosti tlačidla Domov či nové funkcie fotoaparátu.

Používateľské prostredie Sense som si obľúbila už pri svojom prvom modeli od HTC - Hero. Staršie verzie občas spomaľovali systém, čo bolo jedným z hlavných dôvodov, prečo si túto nadstavbu niekedy používatelia na svojich HTC-čkách vypínali. Tu sa žiadneho spomalenia alebo problémov obávať nemusíte. Sense 5 je vyladené a nijako neprekáža.

Vyzdvihnúť musím aj citlivosť Wi-Fi, ktorú som ocenila pri "chytaní" hotelového pripojenia na zahraničnej dovolenke. Tam, kde ostatné naše zariadenia strácali signál a márne vyhľadávali dostupné siete, moje One sa, hoci s jednou paličkou, pripojilo a mohla som si prečítať poštu, pozrieť na internete čo je nové alebo odoslať na Facebook najnovšie fotografie. Aj automatické pripájanie k známym sieťam prebehlo vždy hladko.

Ocenila som prítomnosť silnej, na zeleno svietiacej, indikačnej LED diódy, ktorej blikanie sa nedá prehliadnuť. V noci jej svetlo až otravuje. Na rozdiel od Samsungu Galaxy S4, kde som si slabé svetlo modrej LED-ky spočiatku ani nešimla.

Multimédiá

Pochváliť treba vynikajúce stereo reproduktory na prednej strane displeja, ktorých kvalita prehrávania nemá zatiaľ na trhu konkurenciu. Počúvanie hudby či rádia cez reproduktory alebo pozeranie filmov na Full HD displeji je zážitkom. Poteší prítomnosť FM rádia s RDS, ktoré je prepojené s aplikáciou SoundHound, cez ktorú si môžete vyhľadať názov aktuálne prehrávanej skladby. Funkciu RT, ktorá by vám pri počúvanej stanici zobrazila aj meno interpreta a názov skladby tu nenájdeme. Ani časovač vypnutia. Škoda. Hlasitosť rádia môžete, samozrejme, ovládať bočnými tlačidlami aj pri zablokovanej obrazovke.

Aplikácia Hudba je pekne graficky spracovaná a prináša štandardné možnosti a zobrazenia uloženej hudby. Pri prehrávanej skladbe si môžete nechať zobraziť obal albumu alebo aj text pesničky, pokiaľ sa táto informácia v uloženej skladbe nachádza. Pri prehrávaní si môžete zapnúť aj vizualizér. Časovač vypnutia chýba aj tu. Odporúčam mať zapnutú funkciu Beats Audio. Rozdiel v kvalite je naozaj počuť.

Na adresu inovatívneho fotoaparátu sa už toho popísalo veľa. 4-megapixelový snímač s prívlastkom Ultrapixel a natívnym pomerom strán 16:9 si od niektorých recenzentov vyslúžil aj kritiku, no podľa mňa pre bežného používateľa, ktorý si prezerá zhotovené snímky hlavne na displeji mobilu, občas i v počítači, úplne stačí. Veľkou výhodou je optická stabilizácia obrazu. Tú vám zatiaľ ponúkne iba málo telefónov. Čo som si však obľúbila najviac, bol automatický zostrih videa z daného dňa. HTC One zostrihá zo zhotovených fotografií a videí určitého dňa krátke 30-sekundové video, priradí mu motív, hudbu (od verzie Android 4.3 si budete môcť vybrať aj vlastnú skladbu) a máte krásnu spomienku, o ktorú sa môžete podeliť s priateľmi alebo rodinou cez e-mail, Facebook alebo súbor odošlete na online úložisko. Ja som túto funkciu využila hlavne cez dovolenku. Po výbere vhodného motívu ( na výber ich je 12) som cez hotelovú Wi-Fi sieť odoslala krátky zostrih rodine, ktorá tak mala prehľad o našich aktivitách a tom, ako si užívame more a slnko.

Ďalšou zábavnou funkciou je HTC Zoe, no tú som nezapínala často. Nejak ma neoslovila. Zoe vám zosníma 20 fotografií v rýchlom slede za sebou a k tomu jedno trojsekundové Full HD video. Výsledná, pohyblivá snímka má veľkosť okolo 30 MB, čo nie je málo. Keďže sa vnútorná 32 GB pamäť (kde reálne je dostupných asi 25 GB) bohužiaľ nedá rozšíriť pamäťovými kartami, treba na to pri používaní tejto funkcie myslieť. Fotoaparátu a jeho funkciám sme sa venovali aj v našej dávnejšej recenzii.

ikona

Recenzia: HTC One - smartfón, ktorý ma bavilRecenzia špičkového smartfónu s OS Android 4.1.2, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 4,7'' Full HD displejom, 4 Mpix kamerou s unikátnymi možnosťami fotogalérie a špičkovými stereo reproduktormi.

Výhodou HTC One je aj infraport v hornej stene, ktorý nájde využitie pri ovládaní kompatibilnej domácej techniky. Aplikácia TV, ktorá vás má previesť základnými nastaveniami však nepozná slovenský trh, takže sa ďaleko nedostanete. No keď si budete vymýšľať a ako svoj región uvediete napríklad Rakúsko a niektorého z rakúskych providerov, dostanete sa k televíznemu programu i zoznamu vlastných videí. HTC One môžete nastaviť ako diaľkový ovládač televízora, káblového boxu alebo aj domáceho kina.

Výdrž

Batériu s kapacitou 2 300 mAh nemôžete nahradiť silnejšou, pretože je ukrytá v unibody konštrukcii. Tu majú používatelia konkurenčného Galaxy S4 výhodu. Takže pokiaľ chcete výdrž na jedno nabitie aspoň o niečo predĺžiť, neostáva vám nič iné, než používať Šetrič energie. V aplikácii si určíte, ktoré funkcie telefónu sa v prípade nízkej kapacity batérie obmedzia. Pri mojom používaní, ktoré zahŕňalo približne 20 - 30 minút hovoru, 20 minút prezerania internetu, sem tam nejakú fotografiu, stálu synchronizáciu s Google účtom, zapnuté Wi-Fi, Gtalk a vypnuté 3G, som sa dostala maximálne na dva dni výdrže. Zvyčajne som nabíjala po 1,5 dni používania.

Na jeden záber: HTC One detailne


V tomto videu detailne opisujeme najmä možnosti domácej obrazovky, fotoaparátu a galérie

Záver

Dvojmesačné spolunažívanie s HTC One bolo bezproblémové. Veď na dobré sa rýchlo zvyká. S telefónom som bola veľmi spokojná a poskytol mi všetko potrebné, čo na mobile využívam. Navyše vo vysokej kvalite. Nechcem aby to vyznelo ako bezbrehé ospevovanie One-ka, ale naozaj som nenašla nič závažné, čo by sa dalo tomuto telefónu vytknúť. Výkon? Bezproblémový. Displej? Nádherný, navyše s výbornou čitateľnosťou na priamom slnku. Fotoaparát? Dostatočný a aj zábavný. Výdrž? Mohla by byť dlhšia, no ani konkurencia na tom nie je oveľa lepšie. Konštrukcia? Pevná a kvalitná. Potešilo by ma hardvérové tlačidlo pod displejom a slot na pamäťové karty. No žiadny telefón zatiaľ nie je ideálny. Keby som sa mala rozhodnúť medzi HTC One a Samsungom Galaxy S4, jednoznačne zvíťazí One. Galaxy S4 je síce tenší a ľahší, za čo vďačí plastovej konštrukcii, ale ja radšej uprednostním jednoliatu, kovovú konštrukciu. V displeji tiež vyhráva One a čo sa týka používateľkej nadstavby, tu ide hlavne o osobnú skúsenosť a preferencie. Niekto nedá dopustiť na TouchWiz, ja mám radšej Sense. Treba uznať, že aj fotoaparát es-štvorky má množstvo zaujímavých funkcií a ponúka kvalitnejšie fotografie za denného svetla, mne by však chýbal automatický zostrih videa. Pre niekoho zbytočnosť, pre mňa zábavný prvok. S One-kom sa budem lúčiť ťažko.

Diskusia k článku:

petris 04.10.2013 - 14:41

"Vyzdvihnúť musím aj citlivosť Wi-Fi, ktorú som ocenila pri "chytaní" hotelového pripojenia na zahraničnej dovolenke. Tam, kde ostatné naše zariadenia strácali signál a márne vyhľadávali dostupné siete, moje One sa, hoci s jednou paličkou, pripojilo a mohla som si prečítať poštu, pozrieť na internete čo je nové alebo odoslať na Facebook najnovšie fotografie. Aj automatické pripájanie k známym sieťam prebehlo vždy hladko." no asi by pani v htc mali porozmyslat ci sa radsej nevrhnut na pestovanie ryze. nech sa snazia ako chcu strata hovori jasne. navyse potom co uspesne zakomponovali nokiacky mikrofon do svojho one akurat ze zabudli nokiu o to poziadat a nasledne sa vyhovarali na dodavatelov ze teda oni veru zli nie su ale to dodavatelia su na vine tak podla poslednych sprav sa prislo na to ze v tom istom modeli maju aj radiovy cip na ktory vlastni patent zhodou nahod opat nokia. http://www.engadget.com/2013/10/02/htc-nokia-radio-patent-dispute/ ale uz ich maju. vyzera to tak ze aj tato znacka uz umiera. podvadzat pri benchmarkoch ako samsung sa tiez naucili velmi rychlo.

lupopd04.10.2013 - 23:17 Trvalý odkaz

nechápem prečo sa hráš na proroka... keď sa ti nepáči značka, tak ju ignoruj, ale neprezentuj svoju detinskú neznalosť a zaujatosť...

Me_Gusta05.10.2013 - 00:59 Trvalý odkaz

Super článok!
No musím sa podeliť o skúsenosti s odolnosťou telefónu. Hliník je to najnáchylnejšie, čo môže byť. Vypadol mi z vačku, keď som vystupoval z auta dva krát za sebou (som asi kripel) a také deformácie som u žiadneho fonu nezažil. Moja ex-S4 pri podobnom páde sa ani neoškrela. Takže nabudúce plast jednoznačne. Inač ako telefón lepší jednoznačne ako S4, až na ten foťák, ktorý fotí hádam horšie ako HTC Wildfire.

Áno HTC je v stratách, ale z kaše sa ešte môže dostať, ale NOkia už nie ;)

Lenka Ivančíková05.10.2013 - 10:40 Trvalý odkaz

Me_Gusta, ano ked sa mi telefon dostal do ruk, mal na kovovej hrane dva mensie zarezy, asi od padu. Neviem, co s nim predcahdzajuci majitel robil. :-) Ja som sa onho starala ako o vlastneho a nepribudlo mu ziadne zranenie. Takze moj nazor je, ze obvodova kovova lista je viac nachylnejsia na poskodenie, nez zadny kryt. Ten fakt vyzera skoro ako novy. :-)

q0s05.10.2013 - 11:45 Trvalý odkaz

Podla mna tiez vyborny clanok.Ale do hlavy mi nejde ta dioda.Na One je lepsia ako na S4? Imho, urcite nie.Ved One ju ma "skrytu" a mensiu ako S4( ak berieme do uvahy napr v noci,ako si pisala:))

Celá diskusia 30 príspevkov