HP iPAQ 614

PRVÝ KONTAKT so smartfónom 3G mobil s OS Windows Mobile 6 Professional, HSDPA, Wi-Fi, 3 Mpix fotoaparátom s AF, GPS a unikátnym ovládaním.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Windows Mobile 6 Professional,

procesor: Intel XScale PXA270, 520 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 117 x 60 x 18 mm,

hmotnosť: 145 gramov (zistená: ???),

displej: dotykový, aktívny, 65 536 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 71 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 128 MB RAM, 256 MB ROM + microSD(HC), zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 7,2 Mbps,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, prehliadač dokumentov, GPS,

batéria: Li-Ion, 1 530 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS, HSUPA, IrDA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, videohovor, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá (do miniUSB), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

HP iPAQ 614 je pomerne unikátny smartfón s klasickou klávesnicou, dotykovým QVGA displejom a ovládacou páčkou v ľavej bočnej stene. Trocha ma na ňom mrzí absencia hudobného konektora, ale aj chýbajúce FM rádio naznačuje, že iPAQ 614 určite nemôžeme považovať za hudobný smartfón.

Prvý kontakt s HP iPAQ 614 sme prevzali zo servera PDA.sk. Prečítajte si, čo o ňom napísali:

Čo je v krabici

Pred tým ako začnem vymenovávať príslušenstvo, treba povedať, že na slovenskom trhu sa môžete stretnúť s dvoma verziami HP iPAQ 614. Líšia sa len v zabudovanej kamere a tým aj cenovým rozdielom v prospech verzie bez fotoaparátu. My sme mali k dispozícii "plnú" verziu. Čo teda nájdeme pod farebným krytom balenia od spoločnosti HP? Pokiaľ ste už niekedy mali zariadenia s logom HP, tak vám netreba rozprávať o doslova chudobnom balení. Nový iPAQ 614 nie je výnimkou a okrem nabíjacieho a synchronizačného kábla, handsfree slúchadiel a zariadenia, nič iné nedostanete. O puzdre alebo navigačnej sade do auta si môžete nechať iba zdať.

Ako vlastne vyzerá

Zariadenie pôsobí na fotografiách menšie ako v skutočnosti je. Keď si však uvedomíme spojenie 2,8'' displeja a telefónnej klávesnice, slušné rozmery sú na svete. Materiál bol zvolený plast, ale v čiernom prevedení vyzerá elegantne. Čo ma však trochu zaskočilo je prevedenie klávesnice. O tom ale až neskôr. Zadná strana okrem krytu na 1 590 mAh batériu skrýva aj 3 MP fotoaparát a LED diódu blesku. Zaujímavejšie vyzerá HP po stranách. Na tej pravej je umiestnená spúšť fotoaparátu a na ľavej okrem záznamníka hlasových poznámok aj veľmi praktický a obľúbený Jog-Dial spolu s tlačidlom OK. Aby som nezabudol na vrchnú hranu, je na nej umiestnené zapínanie tichého režimu. Ten sa dá nastaviť na vibráciu alebo úplne ticho všetkých zvukov a zvonení. Ostáva už len USB konektor a dierka na soft reset. Tým sa ušlo miesto na spodnej hrane zariadenia. Celkové spracovanie je na dobrej úrovni a pri každodennej práci sa neozývali žiadne pazvuky ani škrípanie. Všetko sedí ako má a to je len dobre.

Čarovné koliesko

Ako prvé som hneď začal skúmať čarovné koliesko alebo tiež oficiálne Smart-Touch Wheel. Podobnosť so známym ovládačom od HTC Artemis je viac ako nápadná. Keďže som nejaký mesiac HTC Artemis používal, tešil som sa na skvelé ovládanie aj pri HP. No už po prvom dotyku som vedel, že vývojári od spoločnosti HP to nezvládli na 100%. Práve pohyb prstom po kruhu je síce pohodlný, nie však úplne presný. Preto sa mi stávalo, že napriek pohybu sa na displeji nič neudialo prípadne namiesto jedného skoku iPAQ urobil posun o dve políčka. Na druhej strane, po pár dňoch používania som sa zlepšoval v ovládaní a verím, že za pár týždňov by to už bolo dokonalé. Čo sa však nedá odstrániť ani po týždňoch tréningu je výber označenej položky. Koliesko totiž nemá žiadnu potvrdzovaciu klávesu a tak budete musieť vždy prehmatávať na okraj klávesnice, kde sídli ENTER.

Klávesnica

Možno by niekto čakal osadenie QWERTY alebo QWERTZ klávesnice, iPAQ 614 si však bude musieť vystačiť s klasickou telefónnou klávesnicou. Tej po stranách sekundujú ovládacie prvky systému, prijatie a odmietnutie hovoru alebo dokonca tlačidlo na rotáciu displeja. To sa môže pri prehliadaní Word dokumentu alebo surfovaní po internete hodiť. Nad klávesnicou zostalo miesto na dve softvérové klávesy. Samozrejme plne konfigurovateľné. Poďme si troch popísať. Ak vlastníte klasický telefón, nebudete mať so zadávaním znakov žiadny problém. Čo však môže zaskočiť je materiál klávesnice. Nejedná sa totiž o plast ale akési pogumovanie, ktoré na prvý dotyk nepôsobí príjemne. Tohto pocitu som sa nezbavil ani po týždni používania. Pri písaní sa mi občas stalo, že som pri zadávaní znaku prešiel prstom po koliesku a hneď nastal neželaný pohyb kurzora. Inak reakcie na stisk sú dobré a aj odozva na displeji nemá najmenšiu chybičku. Ak by ste sa náhodou s Touch-Wheel neskamarátili, stále je tu stylus a Jog-Dial. Oba pracujú bezchybne, až na ťažšie vysúvanie teleskopickej paličky z jej úkrytu.

Čo sa skrýva pod kapotou?

Procesor bol zvolený Intel XScale PXA270 so slušným taktom 520 Mhz. Pri Windows Mobile zariadeniach sa však vždy jedná o papierové hodnoty a až chod celého systému, beh aplikácii v pozadí a spúšťanie náročných programov ukáže ako na tom zariadenie je. Pri novom HP iPAQ 614 sa všetko podarilo skĺbiť celkom dobre a systém reaguje na každý pohyb svižne. 128 MB pamäť RAM zabezpečuje slušný priestor pre spustené programy, aj keď má užívateľ po hard resete k dispozícii len niečo okolo 85 MB. Systém bol zvolený Windows Mobile 6 vo verzii Professional. Rozloženie jednotlivých ikoniek je štandardné a pokiaľ ste niekedy PDA používali, rýchlo sa naučíte pracovať aj s HP. S plne nabitou batériou vydržalo HáPečko necelé dva dni. Na prvý pohľad slabom výsledku sa podpísalo najmä stále zapnuté HSDPA.

Telefonovanie a dáta

HP iPAQ 614 podporuje GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, čiže dovolať sa na každom kontinente nebude problém. Čo sa týka hovoru, nemal som s telefonovaním žiadne problémy, až na trochu tichší mikrofón. Ale to je len môj subjektívny pocit. Posielanie SMS a e-mailov cez defaultné Windows Mobile aplikácie prebieha úplne bez problémov. Osobne používam na elektronické správy radšej ProfiMail, no nebol problém ani s ním. Skúšal som telefonáty aj s Bluetooth Plantronics 665 a všetko sa tvárilo normálne.

Čo asi najviac poteší, sú dáta. Podpora siahajúca od GPRS až po HSDPA má čo ponúknuť aj náruživým surferom. Pokiaľ používate dátový paušál, cez jednoduché nastavenia dokážete využiť dátový potenciál aj na tomto komunikátore. Windovsácka aplikácia zasa premení iPAQ na dátový modem a pri dobrom pokrytí sa dajú dosahovať slušné rýchlosti.

Navigácia mohla byť lepšia

Spoločnosť HP si nenechala ujsť ani stále viac populárne navigačné zariadenia a svoj model osadila 20 kanálovým čipom. Parametre vyzerajú dobre a so skúsenosti s inými značkami som očakával bezproblémový chod. Na testovanie som používal program NavRoad, ktorý sa mapovým pokrytím vyrovná známemu iGO. Na začiatok som mal trochu problém so studeným štartom. Trval nezvykle dlho a ani po 5 min. sa signál nechytil. Po tomto trápení to vyzeralo už lepšie. Prešiel som s ním tri kratšie, asi 60 kilometrové trasy. Počet satelitov pri navigácii bol v priemere o 2-3 nižší (iPAQ zobrazoval dáta so 4-5 satelitov) ako som pri vstavaných GPS zvyknutý. To však navigácii moc neprekážalo. Najviac ma však zaskočili rekcie pri prepočítavaní a prekresľovaní mapy. Aj na použitý procesor a jeho takt 520 Mhz som čakal svižnejšie reakcie. Mali sme k dispozícii komerčnú vzorku a preto bude záležať na prípadných opravných patchoch alebo ROM, ktoré dúfam zlepšia reakcie systému pri navigácii. Je však možné, že si iPAQ nerozumel práve so samotným programom NavRoad. Nanešťastie som nemal k dispozícii iný navigačný softvér, aby sa táto informácia potvrdila.

Fotoaparát

Kapitola sama o sebe je fotoaparát. Ten disponuje síce 3 MP s podporou AF, ale na ukážkových fotkách, najmä z interiéru vidno, že zlé svetelné podmienky sú preň neprekonateľný problém. LED dióda to nezachráni. Absencia makro režimu tiež naznačuje, kde sú limity tohto objektívu. HP osadilo svoj komunikátor 4x digitálnym zoomom a výsledný formát je možný 640 x 480 (VGA) a 1280 x 1024 (SXGA). Čo sa týka videa, jedná sa o slabé QVGA rozlíšenie (320x240).

Bonusové aplikácie

V továrenskej ROM objavíte hneď niekoľko aplikácii, ktoré sú vytvorené špeciálne pre modelový rad iPAQ. Ako prvý spomeniem HP Data Connect. Pomocou tejto utilitky si jednoducho výberom svojej krajiny nakonfigurujete dátové služby. Ďalšou v poradí je HP Shortcuts. Ak potrebujete zmeniť mapovanie hardvérových tlačidiel, viete kde kliknúť. HP Photosmart Mobile má nahradiť východiskovú aplikáciu na správu fotografií. Podľa nášho názoru je o niečo lepší ako Windows prehliadač, samozrejme plateným aplikáciám sa nevyrovná.

Záverom

Celkove zhodnotenie nebude ľahké a po prečítaní celej recenzie si dokážete urobiť obraz sami. Inak výborné zariadenie trochu degraduje problém s navigáciou a horší fotoaparát. Na druhej strane, výborné dáta, dobrá klávesnica a celkové spracovanie môžu rozhodnúť o kúpe. Najmä ak sa problémy s navigáciou môžu vytratiť pri použití iného mapového softvéru. Pri cene trinásť a pol tisíc Slovenských korún by to však mohlo byť dokonalejšie.

Výhody:

- zabudované GPS,

- ovládanie pohybmi prsta po klávesnici,

- špeciálne tlačidlá na klávesnici,

- veľká pamäť RAM.

Nevýhody:

- chýba audio konektor,

- microSD(HC) pod nabériou,

- slabý fotoaparát.

Orientačná cena: 14 000 Sk

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.08.2008 - 18:30

585: ja osobne vlastnim tento iPAQ, nestazujem si na nic. samozrejme, fotak je NEpouzitelny!!! nechyta sa (a to ani z daleka !!!) na foto z K750i. to myslim uplne vazne. no a ze mu chyba citacka RSS? to akoze je problem si jednu z miliona aplikacii stiahnut z netu, kedze ide o WM6? (dokonca rusiska uz spravili ROM s WM6.1 a pridali tam defaultne nejake programiky). co sa tyka Smart-Wheelu (SW), tak nemam najmensi problem s prasnostou, jednoducho sila zvyku, asi to bude individualne pre roznych jedincov :-) Akurat potvrdim, ze ak je SW zapnute a clovek sa snazi pisat (trebars SMS), tak je to (pre mna) dost problem, pretoze to obcas zareaguje na stlacanie klaves, teda ked prstom hladam tlacitka. odporucam pri akomkolvek pisani SW deaktivovat (dlhsie podrzat vrchne tlacidlo OK). jednotlive (bocne) tlacidla sa daju lahko zmenit, teda priradit im rozne funkcie ci spustanie programov atd, ale to nie je nic nove. s GPS, no ono je to tak, pouzivam TT7 a mapy vychodnej europy. s presnostou problem nie je, mozno reakcia nie je top, ale inak som spokojny. prve spustenie obcas neprinesie zelany efekt-najdenie satelitov alebo to trva dlhsie. no nie je to zas tak strasne. do auta odporucam "Universal Car Cradle" ako aj externu antenu, potom pisat o problemoch so spojenim je irelevantne. je to rychlejsie (subjektivne) a najde satelity v pohode. onee spomenutie "tazke vysuvanie teleskopickej palicky", teda vola sa to ze STYLUS, nie je vobec tazke. opat subjektivny pohlad na danu vec. pre mna to je lahke. mozno som iny. vyhody oproti nevyhodam by som rozdelil mozno na 80:20, ozaj zalezi len na uzivatelovi, ci NUTNE potrebuje pocuvat MP3 na "bezjackovom (3.5) PDA". ako je spomenute, su k nemu sluchadla a kupit redukciu tiez uz nie je problem. zvuk v sluchadlach nie je typu "SE Walkman", ale pre priemerneho usera to staci. a este mam vyhrady k dvom soft tlacidlam-mne sa stlacaju dost nepohodlne, tiez mohli byt kludne vacsie a hlavne umiestnenie (zarovnanie nad klaves 1 resp. 3) nepovazujem za najrozumnejsie co sa tyka vyuzitia priestoru. prislusenstvo: ano, pre niekoho chudobne, pre ineho standard. cez internetove obchody sa da na iPAQ 614 toho dokupit celkom dost (od spominaneho drziaka do auta, folie, puzdra, i take akesi pogumovane "navlecky", cez usb-mini dobijacku do auta, externu GPS antenu, ale da sa napr rozsirit zaruka na 3 roky... cena zariadenia je: 13172 Sk s DPH. ale bez oznacenia "c" 614c, teda iba 614 to vyjde este lacnejsie avsak bude v nom absentovat "kamera". ja sa ju "bojim" vyuzit co i len na momentky... fakt des a hruza... tolko na zaciatok :-) ale nie, asi nie je uz o com pisat, ostatne bolo spomenute.

anonymous05.08.2008 - 21:45 Trvalý odkaz

hulo92: Jakoze bez urazky, ale vy ste zaspali? ved tento komunikator je uz pol roku na trhu a racenzie su uz dobre 2 mesiace tiez voknu

anonymous05.08.2008 - 22:05 Trvalý odkaz

milan: ako mozes napisat nieco take na najlepsiu wapstranku na svete :-)

anonymous05.08.2008 - 22:19 Trvalý odkaz

585: na Slovensku veru je uz od marca! a vtedy sa nan cakalo veru ale :-)

anonymous05.08.2008 - 23:50 Trvalý odkaz

kokos: co je naberia? :))))

Celá diskusia 12 príspevkov