Sony Ericsson W302

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Lacný Walkman mobil s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 100 x 46 x 11 mm,

hmotnosť: 78 gramov (zistená: 79 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b.,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 20 MB + Memory Stick Micro,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (Fast port), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, internetový prehliadač, blogovanie,

batéria: BST-33, 950 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, pravdepodobne ani minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, batéria BST-33, stereo handsfree HPM-64, 512 MB Memory Stick Micro, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Partia žiakov neďalekej základnej školy sedí na lavičke, z ktorej sa ozýva slovenský hip-hop. Basové linky nepočuť ani po priblížení sa ku skupine, ale im to neprekáža. Stačia im intenzívne výšky a text, ktorý aj tak poznajú naspamäť. Medzi nimi je položený maličký Walkman - Sony Ericsson W890i. Omyl, to je nový Sony Ericsson W302!

W302 vs W890i

Na prvý pohľad na nerozpoznanie od W890i, na druhý však nachádzame množstvo rozdielov. Sony Ericsson W890i je maličký hudobný mobil so slušnou výbavou za perfektnú cenu - necelých 5 500 Sk. Wé-tristodvojka ale stojí necelé štyri tisícky, zato ponúka aj slabšiu výbavu.

W302-ky je vytvorená z hliníka. Jeho najvýraznejšou vlastnosťou sú malé rozmery a nízka hmotnosť, nemôžeme mu uprieť ani výrazný kus elegancie. Po odňatí zadného krytu hrubou silou sa vedľa seba naskladané: SIM karta, silná batéria a 512 MB pamäťová karta. Vkladám SIM-ku, zavieram a v ruke mám opäť jeden z najmenších telefónov na trhu.

V pohotovostnom stave je jeho

úplne zhasnutý - klasika Sony Ericssonu. Po stlačení akéhokoľvek tlačidla sa rozsvieti čas a návod k odomknutiu klávesnice. Odomknem. Z domácej obrazovky sa na mňa vyvalí logo Walkmanu. Po stlačení bočného tlačidla s rovnakým symbolom sa dostávam do špičkového . Pustím si obľúbenú pesničku, stlačím červené tlačidlo a...ticho. Tak ešte raz! Stlačím tlačidlo Walkman, spustím hudbu a volím funkciu Minimalizovať. Vtedy vidím na domácej obrazovke aj názov interpreta či skladby. Moje slúchadlá AKG ku W302 pripojím vďaka redukcii z Fast portu v balení na štandardný 3,5 mm jack. Ak nemáte doma žiadne kvalitné slúchadlá, potešíte sa aj dodávaným HPM-64. Aj ja ich mám celkom v obľube. W302 ponúka aj svetelné efekty, ktorými však nie je nič iné než blikanie klávesnice do rytmu hudby.

"Zvláštnosťou Sony Ericssonu W302 je, že sa po asi tridsiatich sekundách nečinnosti vráti z otvorenej funkcie na domácu obrazovku. Neplatí to napríklad pre rozpísanú správu, ale pri iných funkciách ma to skutočne hnevalo."

Na domácej obrazovke, s rozlíšením slabším než som čakal, zbadáte okrem vstupu do menu aj funkcie Hudba a Kontakty priradené výberovým tlačidlám.

zobrazí priečinok "Hudba" v správcovi súborov. Keď zvolím niektorú skladbu, nespustí sa Walkman prehrávač, ale otvorí sa len v rámci správcu súborov. To je dôvod, prečo som vstup do neho z domácej obrazovky nepochopil. Keď už sme pri hudobných funkciách, spomeniem FM rádio s RDS. Klasika. Zabudnúť nemôžeme ani na užitočnú a bezplatnú funkciu , ktorá vyžaduje len pripojenie k internetu. Mimochodom, z domácej obrazovky môžem vstúpiť aj do vybraných uložených pod špeciálnym tlačidlom, ktoré v lacných Sony Ericssonoch nahrádza šikovné Menu činností.

Vstupujem do menu prístroja. A rovno do

... Preboha, hovorím si, OpenWave! Po pár minútach skúšania síce musím uznať, že jeho tvorcovia urobili kus práce, ale na NetFront v drahších Sony Ericssonoch jednoducho nemajú.

Ostatné zábavné funkcie môžeme rozdeliť na hry (3D Rollercoaster, QuadraPop) a funkcie spojené s

. Ten patrí medzi najslabšie 2 Mpix aparáty na trhu. Má však tlačidlo spúšte, funguje na ležato, a to je hlavné. Prezerané fotografie nie je možné priblížiť, môžete ich však odoslať do blogu (služba Blogger). Záznam videa je slabý, vhodný akurát do MMS.

Ponuka pre tvorbu a prijímanie

je štandardná - od SMS, cez MMS až ku e-mailom. Editory správ sú pre rôzne typy samostatné. Slovník T9 je vyslovene úbohý, ja neviem, či tvorcom v Sony Ericssone vypadla polovica slov, ale slovník nenašiel ani slová ako "písanie". Pri písaní so slovníkom T9 sa pripravte na obmedzenie 70 znakov / SMS. je slušná, s jej používaním som nemal jediný problém, aj keď musím priznať, že moje prsty patria k tým tenším.

Vyhľadávanie mien v telefónnom zozname funguje tradične, podľa viacerých počiatočných znakov. Zapamätá si minimálne 1 000 kontaktov (11 kontaktov tvorilo 1 %) a zobrazovať môže obidve pamäte, alebo len SIM či len kontakty v mobile.

Z

nechýba jednoduchý budík, kalendár so šiestimi typmi pripomienok, úlohy, časovač, stopky či pohodlná kalkulačka (znamienka priradené štyrom smerom hlavného tlačidla). V Java aplikáciách nájdete Converter (premena jednotiek) a World Clock (svetové hodiny).

W302 ma prekvapil mass storage režimom, ktorý funguje pri normálne zapnutom mobile. Sony Ericssony dnes bežne ponúkajú offline mass storage a online iba prenos médií.

Výhody:

- rozmery a dizajn,

- hudobné funkcie,

- silná batéria, výborná výdrž.

Nevýhody:

- nie je to pravý Sony Ericsson,

- slovník T9 je slabý a skracuje správy,

- chýba 3,5 mm jack.

Orientačná cena: 3 590 Sk / 119,17 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W302 je sympatický svojimi rozmermi aj vzhľadom, no odrádza ma svojimi "nesonyericssonovskými" vlastnosťami. Je vidieť, že ho nevyrába priamo Sony Ericsson, ale zrejme ho vyrobil Sagem (Sagem bude pre Sony Ericsson vyrábať low-endy - 26. 3. 2007). Niektoré jeho drobné nedostatky mi prekážajú (fonty písma, nedokonalý slovník T9 a pod.), ale vo všeobecnosti sa mi W302 páči. Maličký pekný telefónik s kovovou prednou stenou a kvalitným spracovaním, ktorý ponúka veľmi dobré hudobné funkcie - prehrávač, FM prijímač aj rozpoznávanie hudby. Čo si viac priať?

A konkurencia? Sony Ericsson W350i bol a je pre mňa zaujímavejšou alternatívou bez vážnejších nedostatkov, určite stojí za zamyslenie aj fotomobil K550i za podobnú cenu. Konkurencia hudobný mobil pod štyritisíc korún ani neponúka.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.12.2008 - 20:08

mailox: neviem, ako vam, ale mne sa paci velmi vyzorovo...

anonymous10.12.2008 - 22:01 Trvalý odkaz

Phil: ano velmi pekny mobil vydaril sa :)

anonymous10.12.2008 - 23:48 Trvalý odkaz

mišo: Naozaj ve?mi pekný mobil. Na Vianoce by som ním chcel prekvapi? mamu a nahradi? jej 5 ro?ný Siemens C55.

anonymous11.12.2008 - 01:12 Trvalý odkaz

Mailox: To by si jej mal spravit tymto radost

anonymous11.12.2008 - 10:20 Trvalý odkaz

deszka: nechapem ze pri podporach je napisane ze podporuje 3,5mm jack a do nyvhod pisete ze nepodporuje

Celá diskusia 34 príspevkov