Plantronics Voyager 855

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Špičkové bezdrôtové slúchadlo, ktoré ľahko premeníte na stereo slúchadlá.

Základné parametre:

zistená hmotnosť: 12 g + 5 g (hlavný modul + druhé slúchadlo),

rozmery: 58 (81) x 31 x 15 mm,

výdrž: do 7 h hovoru / 160 h pohotovosti,

zistená výdrž: 6 h hudby na strednej hlasitosti,

párovanie: Plantronics QuickPair,

digitálne spracovanie zvuku: AudioIQ.

A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) - technológia umožňujúca odosielať stereozvuk prostredníctvom Bluetooth.

AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - profil, ktorý zabezpečuje bezdrôtové ovládanie audio/video prehrávača.

Špičkové handsfree, ktoré sa skladá z klasického slúchadla a pripojitelnej časti - druhým slúchadlom pre vytvorenie stereo slúchadiel.

V balení nájdete okrem nabíjačky a spomínaného druhého slúchadla aj niekoľko typov nástavcov do uší a viaceri háčikov.

Pohodlie nosenia Plantronics Voyager 855 hodnotím na výbornú - nikdy som nemal v ušiach pohodlnejšie slúchadlá. Problém bol len s háčikom ku hlavnému slúchadlu, od ktorého viedol kábel k druhému. Háčik nie je prispôsobiteľný a vôbec sa mojej pravej ušnice nedotýkal. Keby sa do microUSB konektora (v mojom prípade) pravého slúchadla len pripojil kábel s ľavým slúchadlom, považoval by som toto riešenie za ideálne. Slúchadlá totiž vôbec nevyžadujú ďalší systém zavesenia na ušnici - sú malé, ľahké a držia len zasunutím do ucha. Keď som však použil najmenší nástavec, slúchadlo som mohol zasunúť hlbšie do ucha a háčik už plnil svoju funkciu aspoň z polovice.

Vďaka funkcii multipoint dokáže Voyager 855 súčasne pracovať s dvomi telefónmi naraz...aspoň teoreticky. Ja som ho používal s Nokia N95 8GB a Sony Ericssonom K810i. Z Nokie bol prenášaný zvuk z hudobného prehrávača na vysokej úrovni, zo Sony Ericssonu som s kvalitou hudby spokojný nebol. A to nie vinou slúchadiel. Aj keď Plantronics pracuje s dvomi telefónmi naraz, nedeje sa tak úplne bez problémov. Keď som slúchadlo spojil s Nokiou, potom dal do párovacieho režimu a vyhľadal ho Sony Ericssonom, všetko fungovalo správne. Ale po vypnutí a zapnutí slúchadla sa toto spojilo napríklad len s Nokiou. Po viacerých pokusoch a omyloch som nakoniec Voyager 855 používal len s jediným mobilným telefónom.

Plantronic Voyager 855 má vysúvacie rameno s mikrofónom. Vysunutím hovor prijmete, zasunutím ukončíte. Ja som to však nevyužíval, priblíženie mikrofónu k ústam už i tak špičkovú kvalitu hovoru totiž nijak zásadne nezvýšilo.

Sony Ericsson prenášal pri prichádzajúcom hovore do slúchadla / slúchadiel typický tón, Nokia do slúchadla nepreniesla žiaden zvuk, ak som počúval hudbu, došlo k jej prerušeniu.

Páči sa mi použitie microUSB konektora, ktorý sa stáva univerzálnym aj medzi mobilnými telefónmi (Nokia, Motorola, Samsung).

Ovládacie prvky sú tu tri:

- hlavné tlačidlo pre zapnutie / vypnutie / prijatie hovoru / ukončenie hovoru / párovanie (dlhým podržaním) / opakovanie posledného hovoru (dvojitým stlačením)

- dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti (podržaním slúži na preskakovanie skladieb),

- tlačidlo mute / play / pause pri počúvaní hudby.

Okolo hlavného tlačidla je farebné osvetlenie informujúce o rôznych stavoch.

Preskakovanie skladieb podržaním tlačidla na reguláciu hlasitosti s Nokiou N95 8GB nefungovalo.

Výhody:

- výborná kvalita zvuku a hudby,

- jednoduché riešenie mono / stereo.

Nevýhody:

- multipoint nefungoval správne,

- neprispôsobitelný háčik na ušnicu.

Orientačná cena: 2 000 - 3 000 Sk

Záver

Plantronics Voyager 855 považujem za jedno z najlepších Bluetooth handsfree, aké som mal kedy možnosť používať. Žiaľ, nefunguje správne s dvoma telefónmi, ale čo sa týka kvality nosenia, telefonovania či počúvania hudby, nemám sa na čo sťažovať. Zistená výdrž dosiahla 6 hodín prehrávania hudby z Nokie N95 8GB.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.04.2008 - 11:28

graffoo: toto sa mi paci. riso v porovnani s tymi AKG sluchadlami co mas, aky to ma zvuk? rovno sa spytam, ze ci je moc horsi alebo nie :D

anonymous30.04.2008 - 16:31 Trvalý odkaz

riso: tazko hodnotit. AKG K24P su na usi...ale ludovo povedane "ovela horsi nie je". :) hraju krajsie nez kablove Sony Ericsson HPM70 aj HPM64.

anonymous30.04.2008 - 19:18 Trvalý odkaz

mental.disease: vskutku zaujimave riesenie. chcelo by to zrovnat s HBH-DS 205, ale tam si vlastne dam ake chcem, takze by to voyager prehral :lol:

anonymous30.04.2008 - 19:50 Trvalý odkaz

riso: no porovnanie..zvuk sluchadiel z balenia je lepsi pri Plantronics, ale na DS205 pripojis aj vlastne, lepsie, ako si uz povedal.
mne sa viac paci menej kablov => Voyager. Menej sa to zamotavalo. Ale ak mam nosit stale po vreckach kablik s hacikom, tak neviem. DS205 mám štipcom stále pripnutý na košeli a slúchadlá len zavesené okolo krku.
Obe riešenia sú ve?mi dobré. Voyager dokáže spolupracova? s dvoma telefónmi, aj ke? s chybami, DS205 to nedokáže. Takže to nie je také jednoduché.
Bolo by to ?ažké rozhodovanie.

anonymous08.05.2008 - 17:43 Trvalý odkaz

KlonnK: Skusal niekto pripojit tieto sluchatka s pda a mobilom zaroven? chcel by som cez N560 pocuvat hudbu a s E65 telefonovat/primat hovory.
Je kvalita zvuku porovnatelna s plugmi??

Celá diskusia 9 príspevkov