Samsung L770

PRVÝ KONTAKT s mid-endom 3G slajder s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor:

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 + UMTS + HSDPA

rozmery: 102 x 48 x 12 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 144 mm,

hmotnosť: 86 gramov (zistená: 85 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 32 x 43 mm, uhlopriečka 53 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 40 MB + microSD, 500 SMS, 1 000 kontaktov, 100 + 50 + 50 + 20 udalostí,

správy: SMS, MMS, e-mail (pre MMS a e-mail zdieľaná pamäť),

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (samsungový konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, čiastočný multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

batéria: model AB653039CE, 900 mAh,

výdrž: do 2,5 h hovoru / 200 h pohotovosti,

SAR: 0,629 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS, 3,5 mm jack, minimalizácia (Java) aplikácií,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna, Orange,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung L770 je 3G slajder z akciovej ponuky Orangeu. Plná cena necelých sedemtisíc korún, akciová ku bežným paušálom necelých tisícpäťsto. Z výbavy mu nič podstatné, charakteristické pre strednú triedu, nechýba. Vyniká zopár vlastnosťami typickými pre Samsungy.

Spracovanie a

vôbec určite nemajú v tejto cenovej kategórii konkurenciu. A to je veľkou devízou L770-ky. Pri prvom kontakte pôsobí tento prístroj ako najdrahšie telefóny. Istý čas Samsung zabúdal na otvor pre pútko, ale L770 ho už obsahuje, a dokonca na logickom mieste. Nabíjačku zasúvate spolu s ostatným príslušenstvom do jedného konektora v ľavej bočnej stene. Nad ním sa nachádza dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a priblíženia prehliadaných fotografií. Pravá stena obsahuje krytom chránený slot pre pamäťovú kartu a tlačidlo fotoaparátu. pod displejom sú nielen praktickou, ale aj dizajnovou súčasťou prístroja. Tvorcovia v tomto prípade prejavili citlivý vkus pre technický dizajn.

Po odsunutí horného ramena sa zobrazí ostatná (rovnako príjemná) časť

. Horné prvky sú ľahko nahmatateľné, ale ani na alfanumerickej časti som nemal problémy s orientáciou prsta pri písaní textov. Zaujímavosťou je tlačidlo čiastočného multitaskingu pre prepínanie funkcií hovor / správy / prehliadač / prehrávač hudby bez ich ukončenia. Druhé špeciálne tlačidlo je určené videohovorom.

Domácu obrazovku s pekným obrázkom doplnila

. Niekomu tento nútený prvok prekáža, mne ani nie. Jedinú výhradu mám ku vstupu do menu len cez ľavé výberové tlačidlo. Stredným totiž aktivujete lištu. Keď som mal v L770 SIM kartu O2, Orange lištu vidno nebolo. Zaujímavé. Lišta obsahuje aj prepojenie s rôznymi funkciami - umožňuje nielen rýchly vstup do správ, ale zobrazuje aj počet neprečítaných. Podobne je to so zmeškanými hovormi či udalosťami. Kiež by Orange lišta rýchlejšie reagovala na moje zadania. V nastaveniach telefónu nájdete časť Homescreen, ktorá je venovaná vašim nastaveniam domácej obrazovky. Tu môžete Orange lištu nielen upraviť, ale aj vypnúť. V sa pripravte na prehnane strohé (a podľa mňa aj nevkusné) ikony jednotlivých funkcií či všade prítomnú oranžovú farbu. Páči sa mi, že pri listovaní funkciami vidím stále zobrazený aktuálny čas. Napríklad aj pri nastavovaní budíka.

Ostatné funkcie sú jasne zobrazené v galérii tohto prístroja. Preto stručne popíšem len funkcie, ktoré ma zaujali.

Samsungy sú typické polohou kurzora v menu na poslednej použitej pozícii. Ak ste predtým nastavovali budík, po vstupe do menu sa ocitnete s kurzorom na budíku. Ak bola vaša posledná činnosť v správach nastavenie e-mailu, po vstupe do správ sa ocitnete na nastaveniach správ. Je to zvláštnosť, na ktorú si treba zvykať. Po čase môže byť skôr výhodou.

prekvapil citlivým vyvážením farieb. Výhodu je v zavretom stave chránený objektív. Opäť, ako pri ostatných Samsungoch, upozorňujem na to, aby ste si nastavili hľadáčik so štandardným pomerom strán. Inak pri zameriavaní nikdy neuvidíte celú snímku. Na autofókus aj blesk zabudnite. Aspoň, že fungujú klávesové skratky. Záznam QCIF videí je vhodný akurát do MMS-iek.

aj fungujú na pozadí. Celkovo ich hodnotím pozitívne, ale bez hudobného konektora sa môžete spoľahnúť len na obyčajné stereo slúchadlá v balení. Páči sa mi hodnotenie skladieb, potom môžete počúvať len tie najlepšie. Chýba tu však ekvalizér. Prehrávač hudby umožňuje vytvoriť viacero zoznamov skladieb (sedem bez problémov), do jedného som dal až 95 súborov. FM rádio prekvapí nielen podporou RDS, ale aj funkciou Radio Text. Hlasná reprodukcia zodpovedá strednej triede.

V L770 nájdete len dve demá vydarených hier. Obmedzené verzie vás však dlho baviť nebudú.

Správy SMS a MMS majú jednotný editor. Páči sa mi, že sa dokáže prijatá správa pripomínať opakovane v niekoľkominútových intervaloch. E-mail môže obsahovať automatický podpis, odpoveď môže obsahovať text pôvodnej správy. Limit pre sťahovanie správ je 500 kB. Automatická kontrola je k dispozícii od intervalu 30 minút. Jednu snímku veľkú 390 kB som do e-mailu vložiť mohol, druhú už nie.

Konektivita Samsungu L770 prekvapí nielen podporou UMTS, ale aj HSDPA. Škoda absencie univerzálneho konektora pre káblové spojenie. Internetový prehliadač je veľmi vydarený, ponúka aj

na stránku a bezproblémové zobrazovanie aj stránok typu www.fony.sk.

Organizačne je na tom L770 dobre. Poznámky ponúkajú priestor len pre sto znakov, podobne aj úlohy. Kalkulačka prekvapila zátvorkami pod mriežkou. Dokonca aj zápisy "2(5+6)" alebo "2+2x3" boli vypočítané správne (22 a 8)!

je tradičný - päť typov udalostí, pre každý z nich 20 až 100 pozícií, tri typy náhľadu. Budíkov môže byť až 10! V nastavení každého je melódia, hlasitosť, dni použitia, termín ranného odloženia aj budenie FM rádiom.

Pri slabej batérii si neužijete zábavné funkcie, prednosť dostávajú len tie tradičné.

Výhody:

- čiastočný multitasking,

- ovládanie a klávesnica,

- FM rádio s RDS a RT.

Nevýhody:

- (žiaľ už tradičné) zásahy Orangeu,

- chýba hudobný konektor a ekvalizér,

- čitateľnosť displeja na slnku.

Orientačná cena: 6 990 Sk

Záver

Samsung L770 je vydarený mobil určený najmä do akciovej ponuky mobilného operátora. Páči sa mi jeho kvalitné spracovanie, pohodlné ovládanie. V ponuke Orangeu ohrozuje L770-ku Samsung D900i, ktorý má viacero starých vlastností a morálne ho už považujeme za zastaraný. Fotoaparát má však lepší. Priamym konkurentom je mu LG KF310, ale ten má slabší displej a neobsahuje ani FM rádio. Za najsilnejšieho konkurenta Samsungu L770 považujem Motorolu U9 - elegantné véčko. Jeho devízou je dizajn, slabinou funkcie, batéria a meno značky.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.08.2008 - 17:59

Libertarian: Chalani naozaj dobrý dizajn. Inak fi?i.

anonymous16.02.2008 - 01:44 Trvalý odkaz

People: aj mne sa paci. Ma nieco do seba.

anonymous28.05.2008 - 22:48 Trvalý odkaz

sasenka: kto vie ko?ko stojíí??prosím súrne

anonymous06.06.2008 - 21:28 Trvalý odkaz

mazo: v baleni je vsetko okrem karty :(
Teda mobil, nabijacka, data kabel (nejaky SAMSUNG konektor), stereo handsfree, CD+navod

anonymous10.06.2008 - 00:04 Trvalý odkaz

kika: v baleni je len handsfree abo aj sluchatka do mp3...?

Celá diskusia 23 príspevkov