Sony Ericsson C902

RECENZIA high-mid-endu + VIDEO Cyber-Shot s 5 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 108 x 49 x 11 mm,

dĺžka v otvorenom stave: 116 mm,

hmotnosť: 107 gramov (zistená: 108 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 bodov, 31 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm,,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 bodov), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (MPEG4, 320 x 240 bodov),

pamäť: 150 MB + MemoryStick Micro,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, blogovanie,

batéria: BST-38, Li-Pol, 930 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 380 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, 3,5 mm jack (adaptér v balení), aktívny pohotovostný režim, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

batéria, nabíjačka, kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson modelom C902 dopĺňa svoj rad fotomobilov označených ako Cyber-shot.

je vecou vkusu, výrobca sa drží svojho dlhoročného štandardu. Pravidelné tvary a striedmosť sú hlavnou charakteristikou vonkajšieho vzhľadu. Použitým materiálom je v tomto prípade kov, čo hodnotím ako veľké pozitívum. Celé telo mobilu je pevné a vŕzgania sa vôbec nemusíte obávať. Povrch je navyše matný, takže ani odtlačky nebudú nijak výrazne znepríjemňovať používanie. Horná a spodná stena sú úplne prázdne, vypínacie tlačidlo sa žiaľ zlúčilo s tlačidlom ukončenia hovoru. Ľavá stena je na tom podobne, jediným prvkom je tu opäť systémový konektor. S tým sa budeme musieť vysporiadať, pretože už takmer na všetkých nových modeloch je jeho umiestnenie rovnaké. Pravá stena obsahuje v spodnej časti spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. Zadná stena je na prvý pohľad prázdna a okrem reproduktoru nie je vidno žiadny ďalší prvok. Objektív fotoaparátu je šikovne ukrytý, spôsob otvárania je najlepšie vidno na našich fotografiách, prípadne videu.

"Vypínacie tlačidlo sa žiaľ zlúčilo s tlačidlom ukončenia hovoru"

Takmer polovicu prednej časti zaberá

a ovládacie prvky. Tie sú sústredené okolo štvorsmerového tlačidla s potvrdzovacím stredom a vytvárajú obdĺžnik. Odlišný sklon a vystúpenie podporujú pomerne pohodlné ovládanie, ľudia s väčšími prstami si však budú musieť dávať väčší pozor. Klávesy alfanumerickej časti majú vystúpenú hornú časť pre pohodlnejšie písanie a lepšie rozoznávanie pri písaní. Sú však pomerne tuhé, takže dlhšie texty prsty rýchlo unavia.

Druhú polovicu prednej časti zaberá

. Teda, vo vypnutom stave to tak môže vyzerať. Skutočné rozmery sú však menšie a hodnota uhlopriečky sa zastavila na čísle 51 mm. Pri priamom porovnaní so Sony Ericssonom K850 sa naskytá otázka, prečo výrobca urobil takýto krok a nechal veľkú plochu zbytočne prázdnu. Odpoveď sa dočítate ďalej. Čitateľnosť patrí špičke za akýchkoľvek okolností a jas displeja dodatočne reguluje svetelný senzor. Ten pracuje rýchlo a presne a vždy bleskovo zareaguje na zmenu. Menu dostalo do vienka nové ikony a možnosť zmeny zobrazenia. Na výber sú tri bežne dostupné a jedno Flash menu, ktoré musí byť podporované témou. Je teda len na vás, či sa rozhodnete pre klasické usporiadanie vo forme matice 12 ikon, kruhové zobrazenie, alebo jednu veľkú ikonu na celú plochu displeja. Vlastné preskupovanie však nečakajte. Zmeny sa dotkli aj animácií, takže každé vyskakovacie okno, či zobrazenie stavovej ikony, sú pekne a plynulo animované.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

"Menu dostalo do vienka nové ikony a možnosť zmeny zobrazenia. "

poskytuje rozlíšenie 5 Mpix a je v neaktívnom stave ukrytý. Tým je objektív chránený pred nečistotami a náhodným poškriabaním. Aktivuje sa vysunutím hornej časti. Nad objektívom si svoje miesto našla aj prisvetľovacia dióda a pod ním sa usídlilo malé zrkadielko pre autoportréty. Spustením fotoaparátu sa však udeje aj jedna zvláštnosť - pod a nad displejom (v stave na ležato) sa rozsvietia , ktoré nahradili klávesové skratky. Ovládajú sa dotykom prsta a poskytujú spätnú reakciu v podobe miernej vibrácie. Práve toto bol dôvod zmenšenia rozmerov samotného displeja. Musím povedať, že nápad je to zaujímavý a pracuje sa s tým pohodlne. Takto máte neustále k dispozícii voľbu režimu snímania, scény, časovač, prisvetlenie, spôsob zaostrovania, či rýchle prepínanie medzi fotením, nahrávaním videa a prezeraním fotografií. Všetky ostatné nastavenia je možné vykonať aj prostredníctvom menu fotoaparátu. Tu však novinky nekončia.

"Spustením fotoaparátu sa však udeje aj jedna zvláštnosť - pod a nad displejom (v stave na ležato) sa rozsvietia dve štvorice ikon, ktoré nahradili klávesové skratky."

Ku štandardným režimom zaostrovania pribudlo aj rozoznávanie tváre. Pri fotografovaní portrétov je to veľmi užitočná funkcia. Navyše tu máme aj podporu geo-taggingu, teda zaznamenávania GPS polohy pri snímaní. Nakoľko však C902 nemá interný GPS modul, je nutné použitie externých prijímačov. V opačnom prípade sa poloha zaznamená len podľa polohy BTS vysielačov. Prezeranie vytvorených snímok je rovnaké ako u všetkých nových modelov a sústreďuje sa do mediálnej galérie. Pre pohodlnejšie pozeranie je možné využiť zabudovaný akcelerátor a schopnosť otáčania obrazovky podľa polohy telefónu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

"Ku štandardným režimom zaostrovania pribudlo aj rozoznávanie tváre a geo-tagging."

Video sa v prípade Sony Ericssonu ustálilo na rozlíšení 320 x 240 bodov a zázname 30 obrázkov za sekundu. Na prezeranie prostredníctvom mobilného telefónu je to určite postačujúce. Zvuková stopa je našťastie v kvalitnom AAC formáte, v prípade modelu C902 navyše podporená stereo záznamom. Áno čítate správne. C902 obsahuje dvojicu mikrofónov. Tento krok jednoznačne vítam a dúfam, že sa bude čoraz častejšie objavovať. Kvalite záznamu to rozhodne prospieva. O prehrávanie sa stará mediálna galéria.

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.
TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

"C902 obsahuje dvojicu mikrofónov."

zostal prakticky bez zmien. Obsahuje kompletnú hudobnú knižnicu s viacerými možnosťami radenia skladieb, vyhľadávaním, či tvorbou vlastných zoznamov. Obsahuje tiež niekoľko nastavení ekvalizéra aj s možnosťou úpravy vlastného.

Profily samozrejme nesmú chýbať, ale zmena konštrukcie hornej časti spôsobila zmeny aj tu. Sony Ericsson u svojich modelov umožňuje výber profilu stlačením vypínacieho tlačidla. To sa ale v prípade C902 zlúčilo s tlačidlom ukončenia hovoru, čo malo za následok vypustenie tejto voľby. Rýchle prepínanie profilov je nutné nastaviť na niektorú zo skratiek. Inak je ich k dispozícii celkovo sedem s možnosťou vlastnej úpravy. Stále chýba možnosť časovania a aj výber samostatných melódií pre jednotlivé profily.

"Profily už neprepnete vypínacím tlačidlom, pretože to na C902 chýba."

neprináša žiadne novinky. Stále sa však jedná o kvalitný prijímač s podporou RDS s automatickým hľadaním alternatívnych frekvencií či podporou funkcie Track ID.

Vnútorná pamäť sa oproti iným modelom zväčšila a v základe poskytuje 150 MB úložného priestoru. Ten je možné rozšíriť pamäťovými kartami Memory Stick Micro. Ako je u Sony Ericssonu zvykom, je možné celú kapacitu ľubovoľne využívať.

Telefónny zoznam zostal tiež rovnaký. Ponúka miesto na 1000 viacpoložkových kontaktov, ktoré sú dostatočne podrobné. Zachovaný zostal aj systém inteligentného vyhľadávania v pohotovostnom režime - stačí v pohotovosti zadať 2-6-3 a C902 zobrazí prvého Andreja v zozname. Postupným písaním číslic sa teda automaticky filtrujú prípadné zhody. Zamrzí, že sa tento spôsob neobjavuje aj priamo v zozname. Kvalita hovoru si zachováva stále rovnakú úroveň. Reproduktor je dostatočne hlasný aj v hlučnom prostredí, poteší prítomnosť hlasitého odposluchu a záznamníka.

"Stačí v pohotovosti zadať 2-6-3 a C902 zobrazí prvého Andreja v zozname."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textu na alfanumerickej klávesnici je mierne obmedzené jej tuhosťou. K dispozícii je samozrejme aj slovník T9 s možnosťou učenia sa nových slov a automatický návrh ďalšieho slova.

je stále rovnako kvalitný, jednoduchý a prehľadný. SMS a MMS správy majú spoločnú schránku bez obmedzenia počtu či kapacity. Aj odpočítavanie znakov sa stále objaví až pri zostávajúcich 25 znakoch.

sa na prvý pohľad nelíši od iných modelov. Drobná zmena sa však udiala aj tu. Je ňou možnosť zobrazovania prijatého mailu rovnako ako doručenej SMS a MMS správy. Doteraz sa pri automatickej kontrole schránky zobrazovala iba ikona v hornom stavovom riadku. Tu však akékoľvek zmeny končia. Pracovanie s viacerými kontami naraz alebo prehliadač dokumentov stále chýbajú.

"Pracovanie s viacerými kontami naraz alebo prehliadač dokumentov stále chýbajú."

je v tomto prípade NetFront vo verzii 3.4 s ovládaním pomocou virtuálnej šípky. Umožňuje plnohodnotné prezeranie webu, podporuje jednoduché flash animácie a zobrazenie náhľadu stránky. Pribudla tu však aj možnosť otočenia obrazovky jednoduchým otočením mobilu. Konečne sa teda rozhodli v Sony Ericssone zapracovať výhody akcelerátora aj do prehliadača. Jediné, čo mu chýba je už len práca s viacerými oknami a možnosť fungovať na pozadí.

"Pribudla aj možnosť otočenia obrazovky jednoduchým otočením mobilu."

V oblasti prenosu dát panuje z mojej strany spokojnosť. Podpora technológií GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA sa objavuje u každého nového Sony Ericssonu strednej a vyššej triedy. Lokálne sa s PC viete pripojiť prostredníctvom dodávaného USB kábla, prípadne Bluetooth. U všetkých nových modelov sa objavuje aj možnosť lokálneho zdieľania dát. Ak je mobil pripojený k PC, tak môže jednoducho využívať jeho pripojenie na internet. To všetko len za pomoci štandardne dodávaného programu PC Suite.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nezabudlo sa ani na

. Tých je štandardne päť s rôznymi možnosťami nastavení, ale bez vytvorenia ďalších. V predchádzajúcich modeloch ak začal niektorý zvoniť, tak hlasitosť sa stupňovala až do maximálnej hlasitosti. Tu konečne pribudla možnosť nastaviť hlasitosť v štyroch krokoch od Potichu až po Veľmi nahlas. Ak si teda zvolíte prijateľnú úroveň a ako tón FM rádio, tak si kľudne môžete vypočuť ranné spravodajstvo bez zobudenia susedov. Rádio ako budík sa nevypne po minúte, ani po piatich.

"Budíky sú vynovené, s nastavením hlasitosti a rádiom hrajúcim vyše 5 minút."

Kalendár ponúka všetky bežné funkcie. Záznamy majú možnosť nastavenia dátumu, času, opakovania, miesta, alebo poznámky. Doteraz sa však jednalo len o jeden typ pripomenutí. Teraz sa opäť vracia doba kategorizovania na udalosti, narodeniny, dovolenku a iné.

sú pre Sony Ericsson typické. Nechýbajú úlohy, poznámky s možnosťou zobrazenia na displeji, časovač, stopky, kalkulačka a pamäť kódov. V menu objavíte ešte jednu položku, a to . Tá obsahuje predinštalovanú aplikáciu Google Maps a po pripojení externého GPS umožňuje aj sledovanie ďalších ukazovateľov.

V prípade podpory Java aplikácií si švédsko-japonský výrobca udržiava popredné pozície. Samozrejmosťou je podpora multitaskingu, či kvalitných 3D hier. Tie sú predinštalované tri, z toho najzaujímavejšia je asi Need For Speed Pro Street. Jedná sa o automobilové závody s kvalitnou grafikou a možnosťou ovládania pohybom mobilu za využitia akcelerátora.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Batéria typu BST-38 s kapacitou 930 mAh udrží mobil pri živote niečo okolo dvoch dní. Pri častom využívaní dát, fotení a neustálom sa hraní s mobilom sa stále udržala na hodnote jedného dňa. Upozorňujem, že mobil bol so zapnutou 3G sieťou, nastavenou maximálnou hodnotou jasu a zapnutých vibráciách.

VIDEO:

Výhody:

- pevná konštrukcia,

- dotykové tlačidlá ako skratky fotoaparátu,

- podpora dát od GPRS až po HSDPA,

- nové budíky.

Nevýhody:

- chýba pamäťová karta v balení,

- absencia aktívneho pohotovostného režimu,

- chýba xenónový blesk,

- malý displej.

Orientačná cena: 11 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson C902 je plnohodnotným zástupcom kategórie Cyber-shot. Disponuje pomerne kvalitným fotoaparátom so zaujímavým ovládaním, dobrým videom so stereo zvukom a prepracovanými multimediálnymi funkciami. Určite bude zaujímavou alternatívou k modelu K850, oproti ktorému ponúka klasické ovládanie a menšiu hrúbku. Konkurovať mu však budú aj dobre vybavené smartfóny od Nokie, ktoré sa postupne dostávajú na rovnakú cenovú úroveň.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.07.2008 - 12:29

wufu: na prvy pohlad to je celkom podareni mobil.uvidime co bude dalej.

anonymous15.06.2008 - 16:46 Trvalý odkaz

xaf: video je celkom dobre QVGA, ale aj tak by bolo naj super keby to bolo VGA!!!!

anonymous04.07.2008 - 12:33 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na RECENZIU + VIDEO.

anonymous04.07.2008 - 13:44 Trvalý odkaz

ORION: V nadpise mate C902i no SE uz upustil od tohto znacenia uz nepridava i takze je to iba C902.

Chyba v nadpise opravena, dakujeme za upozornenie! - redakcia Fony.sk

anonymous04.07.2008 - 14:36 Trvalý odkaz

Atlis: Krasny telefonik. SE nema v dumboch konkurenta.

Celá diskusia 192 príspevkov