Motorola W205

RECENZIA low-endu Úplne jednoduchý mobil pre mobilných začiatočníkov.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 MHz

rozmery: 107 x 43 x 15 mm,

hmotnosť: 78 gramov (zistená: ???)

displej: pasívny, 128 x 128 b., 65 536 farieb, 27 x 27 mm, uhlopriečka 39 mm,

fotoaparát: -

pamäť: 500 kontaktov, 750 SMS,

správy: SMS (iTAP)

globálny prenos dát: -

lokálny prenos dát: -

hudba: polyfonické melódie,

ostatné: 3 hry,

batéria: BQ50, Li-Ion, 850 mAh,

výdrž: ???

SAR: 0,48 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

jednoduchý telefón so základnými funkciami

V balení nájdete:

mobil, nabíjačku, handsfree s jedným slúchadlom, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola W205 je veľmi jednoduchý telefón, ktorý padne akurát do ruky. Matné čierne sfarbenie ho robí trochu elegantným, špeciálny plast zase trochu odolným. W205 poslúži najmenej náročným používateľom, ktorí chcú mobil len na telefonovanie a vybavovanie SMS.

Ovládanie komplikuje zbytočne nekvalitná klávesnica, na ktorú sa však dá zvyknúť. Väčšiu kritiku si zaslúži stredové tlačidlo Menu. Raz slúži na potvrdenie funkcie, inokedy vyvolá špeciálne pomocné menu. Uvediem príklad:

- stlačením tlačidla Menu vstúpim do hlavnej ponuky - následným stlačením Menu otvorím správy - následným stlačením Menu však už nepotvrdím prvú položku "Vytvoriť správu", ale otvorím pomocné menu (v ktorom je naštastie opäť prvou položkou "vytvoriť správu"). Pre Vytvorenie správy teda musíte stlačiť ľavé výberové tlačidlo s funkciou "vybrať". Skrátka si myslím, že menu Motoroly W205 navrhoval človek, ktorý nepočúva potreby starších ľudí a neskúsených používateľov mobilných telefónov. Podobne ako v prípade Motoroly MOTOFONE F3, som aj v tomto prípade sklamaný nepohodlným ovládaním. Ako je možne, že Nokia i Sony Ericsson ponúkajú oveľa intuitívnejšie ovládanie, než Motorola? Alebo sa opýtam naopak. Ako je možné, že Motorola doteraz nezmenila toľko kritizované nepohodlné menu vo svojich najlacnejších prístrojoch? Oproti MOTOFONE je však ovládanie značne pohodlnejšie, čítanie správ lepšie a zadávanie číslic na displeji prehľadnejšie. Blokovanie klávesnice je automatické aj ručné - treba po sebe rýchlo stlačiť menu a hviezdičku.

Podsvietenie môžete nastaviť na 5 až 20 sekúnd, po minúte či dvoch displej úplne zhasne. Nastavenie kontrastu nie je tak výrazné, ako by som čakal. Zaujímavosťou je funkcia Lampa, ktorá displej rozsvieti na bielo. Ale nemám pocit, že by biely displej osvietil okolie pred ním výraznejšie než hlavná ponuka menu, ktorá sa skladá z 9 ikon na bielom pozadí. Lampa má skôr výhodu, že svieti stále a nezhasne ani po 20 sekundách. Displej je na túto cenovú kategóriu obstojný, na slnku však na ňom veľa neuvidíte. Motorola W205 sa vyznačuje pomalšími reakciami, ale pochybujem, že by túto vlastnosť veľmi kritizoval majiteľ telefónu tejto kategórie. Keď displej úplne zhasne a potrebujete zistiť čas, stlačíte niektoré tlačidlo. Na displeji sa objaví spomalená informácia o postupe pre odblokovanie klávesnice. Po troch sekundách zmizne a vy máte asi sekundu na zistenie aktuálneho času na domácej obrazovke. Potom displej opäť zhasne.

Motorole W205 nechýbajú štýly (profily), a čo ma teší ešte viac, aj tento model pravidelne vibráciou či pípnutím upozorňuje na zmeškanú udalosť (neprijatý hovor, prijatú správu a pod.). W205 zvláda aj súčasné zvonenie a vibrovanie.

Na mediálne funkcie zabudnite, neprijmete ani MMS, neponúka ani wapový prehliadač, obrázky a zvuky nemáte kam ukladať.

Mrzí ma, že si W205, na rozdiel od vyspelejších Motorol, nepamätá dĺžku jednotlivých hovorov, len posledného. Lacný telefón vlastnia často menej majetní ľudia, ktorí si často kontrolujú náklady a od poslednej kontroly spotreby by si tak ľahko spočítali, koľko už pretelefonovali. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte len volané čisla. V menu Posledné hovory sa dostanete aj do prijatých hovorov. Ak sa telefonát uskutočnil, je pri danom mene aj "fajka". Ak ste dvakrát po sebe volali jednému človeku, uvidíte v registri oba hovory, to sa mi páči. V telefónnom zozname vidíte 4 mená pod sebou, vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých znakov. K jednému menu môžete uložiť len jedno číslo, nie sú k dispozícii ani skupiny volajúcich. Pri každom mene vidíte aj zrýchlenú voľbu (od 1 do 500 sú čísla v telefóne, od 500 vyššie na SIM karte), napríklad po stlačení 505# v pohotovostnom stave sa zobrazia kontaktné údaje kamaráta Romana, ale podržaním päťky (piata pozícia na SIM) v pohotovosti sa Roman vytočí automaticky. Je to zvláštnosť Motoroly, na ktorú keď si zvyknete, budete si ju pochvaľovať.

Zo správ ponúka Motorola W205 len SMS-ky. V nastaveniach nájdete aj predvolenú pamäť na SMS (SIM, mobil) a nehýba tiež hromadné mazanie správ. Písanie na gumenej klávesnici nepatrí k najpohodlnejším, ale zvykol som si. Stačí písať pomalšie. Podržaním tlačidla sa napíše číslica a editor ostane v režime zadávania číslic. Potom je nutné podržať zase nejaké tlačidlo pre zadanie písmena. Opäť tradičné správanie Motoroly. Prepínanie iTAP, TAP a číslic uskutočňujete aj po stlačení stredného tlačidla Menu. Znaky sa odpočítavajú od 0 do 360.

Z kancelárskych nástrojov je k dispozícii kalkulačka, budík, kalendár, stopky, pevná voľba a vlastné menu.

Z hier nájdete vo W205 Rebeli, Šialenstvo a Futbal.

Orientačná cena: 1 990 Sk (Roden)

Záver

Motorola W205 je skutočne primitívny telefón. Zvoní nahlas, ponúka tiež silné vibrácie, vďaka príjemným rozmerom i tvarom sa s ním dobre telefonuje. Batéria je nadpriemerne veľká. Za cenu Motoroly W205 zoženiete slabšie vybavenú Nokiu 2310, ale aj Motorlu W220, štýlové lacné véčko s FM rádiom za veľmi výhodnú cenu. Práve W220 bude veľmi silným konkurentom W205-ky.

Diskusia k článku:

anonymous01.08.2007 - 17:57 Trvalý odkaz

People: kde? ktory mas na mysli? V tejto cenovej kategorii by si si ho vybral/odporucal znamemu? ruku na srdce..

anonymous02.08.2007 - 17:30 Trvalý odkaz

Quo: Je to uvadzacia cena ak si si nevsimol, a tie byvaju vysoke a obzvlast u motky. cena klesne, a ye sa mi dizajnovo paci? co je na tom? ked napisem ze ma pohoda cenu/na to, ze ze to hot new/ a ze sa mi paci nemusi hned znamenat, ze by som ho niekomu odporucal.

anonymous02.08.2007 - 17:32 Trvalý odkaz

Quo: btw: people, porovnam to napr s W220 - najdi si niekde na nete, kolko stala pri predstaveni a kolko stoji teraz :)

anonymous02.08.2007 - 18:17 Trvalý odkaz

People: cena po case vzdy klesne. To je jasne. az na F3, ktora si drzi startovaciu cenu. Uz ked si idem kupit nejaky lowend-ov tak ocakavam, ze je urcity pokrok medzi novinkou a 3 mesacnym modelom. w205 je pre koho? Starsi ludia? ee. nekvalitna klavesnica, nepohodlne ovladanie, zlozitejsie menu.slabsi displej. Pre nastrocnych? ee.. ani oblubenu mp3 si nedaju ako zvonenie, frajer/ frajerka im neposle fotku mmskou. Co sa o w220 neda povedat. w205 Riso pekne nafotil, tak asi preto sa ti paci. Srdce by aj chcelo, ale rozum vravi urcite NIE. Je to take 4.volatko do rodiny. :)

Celá diskusia 9 príspevkov