Asus Eee Pad Slider SL101

RECENZIA tabletu Dotykový tablet s unikátnou konštrukciou a integrovanou QWERTY klávesnicou, OS Android 3.1, WXGA IPS displejom s uhlopriečkou 10,1'', 5 Mpix fotoaparátom, slušnou výbavou a USB 2.0.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou

OS: Android 3.1 Honeycomb

procesor: dvojjadrový 1 GHz NVIDIA Tegra 2

rozmery: 273 x 180 x 17 mm,

hmotnosť: 960 gramov (zistená: ???),

displej: IPS panel, LED podsvietenie, dotykový (kapacitný), Gorilla Glass, 1280 x 800 b., 16 mil farieb, uhlopriečka 10,1'' (256 mm), pozorovacie uhly 178°,

fotoaparát: 5 Mpix, autofókus, nahrávanie HD videí (1280 x 720 b.),

predná kamera: 1,2 Mpix

pamäť: 1 GB RAM + 16 alebo 32 GB ROM + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: nie, bez slotu na SIM

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), miniHDMI, USB 2.0,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Pol 25 Wh, 2260 mAh

výdrž: do 8 h použitia

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 490 € / v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, FM rádio, slot na SIM kartu

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 3.1

Obsah balenia: tablet, 2 Ah nabíjačka, USB kábel, dokumenty.

Asus sa na poli tabletov vydal vlastnou cestou. Starý dobrý Transformer bude čoskoro nahradený nástupcom Transformer Prime, otázka nástupcu aktuálne testovaného Slidera je stále otvorená. No treba uznať, že obe konštrukcie boli svojho času jedinečné. Prečo kupovať obyčajný tablet, keď môžete mať tablet a netbook v jednom. S plnohodnotnou klávesnicou, USB-čkom, desaťpalcovou dotykovou obrazovkou...

Z úst významných ľudí u operátorov počúvame už istý čas, že tabletový trh je vo významnej miere trh iPadu, no nikdy nezabudnú dodať, že Asus Eee Pad Transformer spomedzi tých androidových placiek vyniká. Samozrejme, že ani Samsung sa nenechá svojimi tabletmi zahanbiť, no vlastná cesta Asusu si zaslúži nielen obdiv, ale istotne aj vašu výplatu.

Vstup Eee Padu Slider na trh trval neprimerane dlho a dnes už by som očakával skôr jeho nástupcu. Najmä, keď prichádza tenučký Transformer Prime. Ale od toho sa skúsim odosobniť, budem vecný.

Konštrukcia Slidera sa mi páči. Možno aj viac než Transformera, lebo Slider môžete položiť na stolík lietadla či stolík v operadle rodinného auta. To sa vám s Transformerom podarí len po vybratí displeja z klávesnice a nejakého spôsobu uchytenia. Pri raňajkách mám otvorený Slider v ideálnej polohe na čítanie a pritom nemám displej zbytočne ďaleko od očí. Fajn.

Kritiku si zaslúži hrubý rám okolo displeja, najmä z hornej a spodnej strany by mohol byť tenší. Lenže, takto zariadenie pohodlne uchopíte pri prenášaní a manipulácii so zapnutou dotykovou obrazovkou. Hmotnosť je na dnešnú dobu aj môj vkus už trochu vysoká, ale klávesnica aj batérie si žiadajú svoju daň. V ruksaku zložený Slider pôsobil ako zavretý desaťpalcový netbook...v tomto smere nešlo o veľký krok vpred.

Eee Pad Slider ponúka niekoľko užitočných konektorov, od nabíjacieho (vlastný typ) cez miniHDMI až po USB. Klasické USB na tablete je viac než vítané. Môžete doň dokonca zasunúť USB hub a používať USB kľúč a bezdrôtovú myš naraz. Toto sa mi veľmi páčilo.

Klávesnica je pohodlná, obsahuje skratky ako návrat domov a prekvapila ma slovenskou lokalizáciou. Tú pri pohľade na Slider nijak nerozpoznáte, všetko sa deje až pri písaní. Aj QWERTY funguje zrazu ako QWERTZ. Všetko by bolo dokonalé, keby reakcie na písanie na klávesnici neboli príliš oneskorené. Písanie nie je tak prirodzené ako na mojom netbooku. Neviem, či je to chyba operačného systému alebo Asusu. Klávesnica nie je podsvietená a kvôli jedinému sklonu dispeja nie je osvetlená ani obrazovkou.

Otvorím Eee Pad Slider a rovno napíšem: Peter. Automaticky sa začne vyhľadávanie v Googli aj v kontaktoch. Šikovné. Lenže, často sa mi stalo, že po napísaní F(ony.sk) sa v riadku vyhľadávania objavilo len "F" a musel som do pola pre text prstom ťuknúť, že v písaní chcem pokračovať.

Z hardvéru je nutné spomenúť aj slot na pamäťovú kartu microSD. Slot na SD si musím vynahradiť čítačkou do USB konektora. Absencia SD slotu je pre mňa záhadou, lebo takýto tablet je ideálny na prezeranie fotografií z fotoaparátov, ktoré stále preferujú používanie SD kariet pred microSD. Tie malé sú zbytočne drahšie a manipulácia s nimi tiež nie je najlepšia.

Poslednou hardvérovou záležitosťou je fotoaparát. V zadnej stene sa nachádza jeho hlavná časť - objektív s 5 Mpix snímačom. Bez blesku. Ach... Kvalita fotografií je slabá, postačí na základnú dokumentáciu. Nechýba ani zaostrovanie, ktoré však využijete len pri statických záberoch. Počas záznamu videa nepoužijete ani zoom. Video môžete zaznamenávať vo vysokej (1280 x 720), nízkej (640 x 480) a YouTube (1280 x 720) kvalite, pričom kvalita zvuku je najvyššia pri tej prvej. Kvalita záznamu zvuku by ma odradila od záznamu videa v nízkej kvalita, ktorá je navyše s pomerom strán 4:3, ktorý displej nevyužíva naplno. YouTube kvalita je zvukovo neatraktívna, pričom neponúka žiadnu výraznú dátovú úsporu, a tak aj na ňu môžete kľudne zabudnúť. V prednej stene sa nachádza 1 Mpix kamera na autoportréty. Prekvapením je veľká citlivosť predného snímača v tme, a tak videohovory v tmavšej miestnosti nebudú problém.

UKÁŽKA VIDEA - vysoká kvalita (súbor 8 MB, 3GP; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 60 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA - nízka kvalita (súbor 4 MB, 3GP; obraz: 640 x 480 b., 30 fps; celkovo: 30 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA - YouTube kvalita (súbor 8 MB, 3GP; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 60 MB / min.)

Displej má dostatočné rozlíšenie, len je typicky lesklý. V lete vonku to nebude žiadna zábava. Teraz v pochmúrnom počasí je to jedno. Pozorovací uhol aj reakcie na dotyk sú príkladné.

Operačný systém sa nijak zvlášť neodlišuje od "honykombov" (Android 3.x) v iných tabletoch. Prítomná je aj virtuálna klávesnica, ktorá má význam najmä v polohe na výšku. Inštalácia widgetov a skratiek na domácu obrazovku funguje ako má, jednotlivé možnosti sú umiestnené do rohov. Vľavo dole nájdete kroky domov, späť a spustené aplikácie. Ponuka možností aktuálne využívanej aplikácie je vpravo hore. Vpravo dole sú dôležité informácie a nastavenia, teda, horná lišta zo smartfónových androidov sa presunula doprava dole. S týmto však nemám žiadny problém. Rýchle ovládanie jasu obrazovky či okamžitá možnosť zmeny klávesnice alebo prezeranie práve vloženého USB kľúča som si pochvaľoval. Vľavo hore je priestor vyhradený informáciám o aplikácii.

Načo však toľko slov, pozrite si našu Galériu a je to. Tam je všetko dôležité nafotené.

A čo sa vám nebude páčiť, doplníte aplikáciou z Marketu. Tých je tam už viac než dosť.

Prehliadač dokumentov ponúka aj editáciu. K tomu sa zíde slovenská QWERTZ klávesnica. Toto je hlavný účel Eee Padu Slider - čítanie a úprava dokumentov.

Zo zábavných funkcií mi chýbalo prepojenie odomykacej obrazovky s hudobným prehrávačom a pri prezeraní YouTube videí ma sklamal vysoký kontrast príliš tmavého obrazu. Zvuk z reproduktorov je dostatočne hlasný, ale na hĺbky zabudnite. V tomto smere som od Slidera čakal viac. Na filmy v posteli to bude len tak-tak.

Spoločnost ASUS vybavila tablet aplikáciami ako MyNet, MyCloud a MyLibrary. MyNet slúži k bezdrôtovému streamovaniu digitálnych médií na ostatné domáce sieťové zariadenia, takže umožňuje prehrávanie HD videa či hudby na HDTV alebo na stolnom počítači. Aplikácia MyLibrary je určená k správe stiahnutých kníh, časopisov a novín. MyCloud poskytuje prístup k digitálnemu obsahu cloudu, k hudbe, video súborom a fotografiám. Prostredníctvom aplikácie MyCloud môžu používatelia vzdialene pristupovať k svojmu PC.

Výdrž na jedno nabitie sa mi hodnotí ťažko. Všetko záleží od používania. Keďže Eee Pad Slider nemá slot na SIM kartu, najväčším žrútom energie bude v pohotovostnom režime asi Wi-Fi na kontrolu správ a prítomnosť na Gtalku. No i tak bude výdrž na jedno nabitie určite lepšia než s bežným tabletom. Treba však povedať, že na dlhú výdrž batérie sa orientuje práve kolega Eee Pad Transformer, resp. Transformer Prime.

Výhody:

+ konektory miniHDMI a USB s podporou USB hubov

+ normálna podpora počítačovej myši

+ integrovaná klávesnica so slovenskou lokalizáciou

+ vyhľadávanie slov priamo písaním na klávesnicu

+ pozorovacie uhly obrazovky

Nevýhody:

- absencia slotu na SIM kartu,

- veľké rozmery a hmotnosť,

- fotoaparát bez blesku

- pomalšie reakcie na klávesnicu

- chýba slot pre SD kartu

Orientačná cena: 490 €

Záver

Mne sa Asus Eee Pad Slider páči. Je to jedinečná konštrukcia vhodná do lietadla a na malé priestory, kde sa klasický notebook či netbook s otvorenou obrazovkou nezmestí. Aj klávesnica je fajn, dokonca so slovenskou lokalizáciou a hardvérová klávesnica, keďže je relatívne malá, nijak významne nebráni dotykovému ovládaniu na obrazovke. Chcelo by to len modernejšie telo - tenšie, s menším rámom okolo displeja a nižšou hmotnosťou.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.12.2011 - 13:34

Milan: veľmi pekný :)lenže čo z toho ked to stojí 490e a ja som si kupil NTB za 400e a pustím na nom všetko. Pre mna tablet nemá využitie ale je pekný :)

anonymous03.12.2011 - 15:15 Trvalý odkaz

K: velmi pekna hracka ale nekupil by som si to maximalne sa s tym par dni pohral

anonymous03.12.2011 - 20:36 Trvalý odkaz

rtg: inak som doteraz nepochopil vyznam fotoaparatu na tabletoch... :D vlastne som doteraz nepochopil vyznam tabletov :DDD ..snad sa nedozijem toho ze tablety budu zaroven aj telefony a budem si tu pekarnicu radioaktivnu prikladat ku gebuli :D

anonymous03.12.2011 - 22:55 Trvalý odkaz

ZVP: rtg: ale ved vyrobcovia nas pomaly pripravuju na prechod na tablety... len si to ludia neuvedomuju, ako sa pomaly zvacsuju telefony. Zasa sa vraciame k vysokym hmotnostiam, vydrzi baterky na jeden den a noseniu "tehliciek" na opaskoch :)))

anonymous04.12.2011 - 14:32 Trvalý odkaz

Excelsior: mal som moznost si ho skusit nazivo na IT EXPO 2011, paci sa mi hlavne hvalita displeja ale za tu cenu mozem mat aj tablet s windowsom cize plnohodnotny PC

Celá diskusia 6 príspevkov