Huawei Vision (Huawei U8850)

Dotykový smartfón s OS Android 2.3, hliníkovým telom, výborným 3,7'' WVGA displejom a priemerným 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED diódou.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android Android 2.3 Gingerbread

procesor: 1 GHz Qualcomm Snapdragon MSM 8255

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 118 x 59 x 10 mm,

hmotnosť: 123 gramov overenédisplej: TFT, Super Clear LCD, 480 x 800 b., dotykový (kapacitný), 262 144 farieb, rozmery 48 x 80 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm),

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1 280 x 720 b.),

predná kamera: 0,3 Mpix

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 2 GB celková + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 400 mAh, vstavaná

výdrž: do 6,6 h hovoru / do 400 h pohotovosti

SAR: 0,617 W/kg (norma 2 W/kg), telo 0,761 W/kg

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 280 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, tlačidlo spúšte, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.5

Obsah balenia: telefón, stereo slúchadlá, microUSB kábel, nabíjačka, dokumenty

Spoločnosť Huawei to so svojim príchodom na slovenský trh so smartfónmi myslí naozaj vážne, čo potvrdzuje ďalší model, tentokrát s označením Vision.

Model Vision si ma hneď získal. Pevné telo zhotovené z jednej časti hliníka (unibody) sa príjemne usadilo v mojej ruke a už asi po piatich minútach som vedel, že tento kúsok tak skoro z ruky nepustím.

Hladké línie prednej steny nenarúšajú žiadne hardvérové prvky. Štvorica dotykových tlačidiel pokrýva už tradičné funkcie, a to kontextové menu, domov, späť a hľadať. Nad nimi sa pýši výborný 3,7-palcový dotykový displej. O ňom si však povieme neskôr. Na displejom ešte nájdeme prednú kameru, slúchadlo, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Hrany prednej steny sa smerom ku krajom konštrukcie prehlbujú. Prst pekne skĺzne z displeja a nenatrafím na ostré ukončenie prednej plochy ako napríklad na modeli SE Xperia Ray. Mriežka slúchadla je v porovnaní s modelom Ideos X5 o čosi menšia, a to je asi aj príčinou, prečo pod ňou LED notifikáciu nenájdeme. Pravá stena ostala prázdna, na ľavej nájdeme tlačidlo ovládania hlasitosti. Horná stena obsahuje 3,5 mm konektor a tlačidlo zapnúť / vypnúť, ktoré slúži aj na rozsvietenie zhasnutého displeja. V spodnej stene si svoje miesto našli mikrofón a microUSB konektor.

Hliníkovú konštrukciu dopĺňajú plastové kryty v hornej a dolnej časti zadnej steny. Pod dolným sa schováva microSD a SIM karta. Hneď ako odstránime tento kryt sa zariadenie automaticky vypne. Obidve karty sú ukryté pod ďalším plastovým krytom. V hornej časti nájdeme objektív fotoaparátu, LED blesk a reproduktor. Po dizajnovej a konštrukčnej stránke mu nie je naozaj čo vytknúť, skôr naopak.

Super Clear LCD displej je taktiež príjemným prekvapením. S pomocou automatickej regulácie jasu si poradil aj som slnečnými podmienkami v exteriéri. Čitateľnosť bola na veľmi dobrej úrovni, podobne ako aj pozorovacie uhly. Sklo displeja sa smerom k hranám znižuje, čo vytvára príjemný dojem pri používaní.

Huawei vsadil na osvedčenú kvalitu a ako prostredie použil SPB Shell, ktoré určite poznáte aj z iných OS. Štýlová nadstavba ponúkne prepracované tematické (počasie, sociálne siete...) plochy a ich 3D zobrazenie, pekné widgety, ktoré si môžete prezrieť v dynamickom režime a prácu s priečinkami. Zariadenie je lokalizované do češtiny. Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť (v našom prípade čítať),nasledujúce video ponúkne podrobnú ukážku tohto prostredia.

Podobne ako v modeli Ideos X5, aj tu som bol častým svedkom neočakávaného ukončenia prostredia. Je však zaujímavé, že ide o odlišné aplikácie.

V zariadení však nájdeme aj klasické Android prostredie. Ak vám SPB Shell nebude vyhovovať, stiahnite si z Marketu aplikáciu Home Switcher, v ktorej je možné prepínať medzi jednotlivými prostrediami.

Huawei neponúka inteligentné vytáčanie kontaktov. Môžeme však použiť tlačidlo hľadať, ktoré prehľadá obsah zariadenia, alebo si umiestniť daný kontakt ako widget na plochu. Samozrejmosťou je aj prepojenie s kontami sociálnych sietí.

SMS a MMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií. Huawei Vision ponúka okrem klasickej klávesnice aj Vstup TouchPal. Klávesnica vyzerá na prvý pohľad rovnako ako iné, no nájdeme tu pár zaujímavých vylepšení. Potiahnutím po danej klávese nahor napíšete zvolené písmeno ako veľké a v opačnom smere sa napíše znak alebo číslo, ktoré prislúcha danej klávese. Ďalšie režimy sa zobrazia ak posuniete celú klávesnicu do strany.

O e-maily sa už tradične postarajú dve aplikácie E-mail a Gmail.

Internetový prehliadač si poradí s viacerými oknami, záložkami, históriou, flash animáciami a prevzaté súbory zobrazí v položke "Stažené".

Fotoaparát je asi jediná vec, ktorá pri tomto zariadení zamrzí. Raz sú snímky pomerne kvalitné a inokedy podpriemerné. V nastaveniach nájdeme bohatú ponuku prispôsobení. LED blesk poslúži v slabšie osvetlených podmienkach. Vision zvládne aj nahrávanie HD videí, no bez možnosti priblíženia.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 197 kB, 3.gp; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 30 MB / min.)

Huawei sa vyhol úpravám prehrávača, a tak v zariadení nájdeme ten základný. Skladby rozdelí podľa interpretov a albumov. Za dobrý základ prehrávača považujem ekvalizér, ktorý však tomuto zariadeniu chýba. Nenájdeme tu ani ovládanie na zablokovanej obrazovke a vo výsuvnej lište. Zmena hlasitosti je možná aj v zablokovanom stave. V porovnaní s modelom Ideos X5 má menej kvalitnú hlasnú reprodukciu, chýbajú mu najmä hĺbky.

Hudobným fajnšmekrom odporúčam navštíviť Market a za pár eur si kúpiť výborný prehrávač Poweramp Music Player.

Zaujímavosťou je, že video súbor mi aplikácia nezobrazila, no cez správcu súborov som ho spustil. Voči prehratiu .avi súboru nemal žiadne námietky, iba s titulkami si akosi nerozumel. Veľa zaujímavých prehrávačov nájdete na Markete, spomeniem napríklad MX Video Player.

FM rádio má pekné prostredie. A to je asi tak všetko. Nezobrazuje ani názov stanice, a pritom túto možnosť v nastaveniach nájdeme. Taktiež nedokáže prehrať vysielanie cez reproduktor.

Aplikácia Documents To Go súbory Office iba zobrazí. Editácia a vytvorenie nových položiek si vyžiada zakúpenie licencie.

Používatelia s obmedzeným dátovým balíkom isto ocenia aplikáciu Chytrý správce, ktorá zobrazí štatistiku prenesených dát v mobilnej sieti. Aplikácia beží na pozadí, čo indikuje ikona vo výsuvnej lište. Ak aplikáciu ukončíme, meranie sa pozastaví.

Na synchronizáciu telefónu a PC je určený program Hi Suite. Pri prvom prepojení sa objaví na obrazovke PC možnosť spustiť inštaláciu tohto programu. Po inštalácii je potrebné zapnúť v nastaveniach telefónu funkciu Ladenie USB, inak sa bude pripájať ako úložisko dát (mass storage). Program ponúka tieto funkcie:

- synchronizácia kontaktných údajov a kalendára,

- záloha a obnova - vytvorenie kópie celého obsahu,

- inštalácia aplikácií z PC,

- kontakty - spravovanie a úprava,

- SMS - možnosť posielania správ z PC priamo z programu,

- snímanie aktuálnej obrazovky a vytvorenie snímky

Prepojenie s PC funguje aj prostredníctvom Wi-Fi siete, podobne ako Kies Air v Samsungoch.

Batéria s kapacitou 1 400 mAh odviedla slušnú prácu. Počas dvoch dní som uskutočnil 50 minút hovorov, poslal 5 SMS správ, stiahol pár aplikácii z Marketu a presurfoval asi 20 minút. A stále ešte bola na úrovni 10 %.

Výhody:

+ pútavý dizajn

+ kvalitná unibody konštrukcia

+ Super Clear LCD displej

+ prostredie SPB Shell

+ synchronizačný program Hi Suite (kábel, Wi-Fi)

Nevýhody:

- slabší fotoaparát

- FM rádio bez RDS a hlasnej reprodukcie

- časté padanie prostredia

Orientačná cena: 280 €

Záver

Týmto modelom ma Huawei naozaj presvedčil. Ak by som si vyberal androida do 280 € určite by to vyhral, aj keď v porovnaní s konkurenciou v určitých veciach zaostáva. Napríklad model Xperia Ray ponúkne kvalitnejší fotoaparát, Xperia Neo V aj hardvérovú spušť fotoaparátu.Páči sa mi ale jeho dizajn, výborné hliníkové zhotovenie a pekný Super Clear LCD displej. Prirovnal by som to k sympatiam na prvý pohľad. Aj keď ste na blond a modré oči, no zrazu sa objaví hnedooká "okaňa” s čiernymi vlasmi a vy si proste neviete pomôcť.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.08.2011 - 13:36

"Ak by som si vyberal androida do 280 € určite by to vyhral, aj keď v porovnaní s konkurenciou v určitých veciach zaostáva." HTV Evo 3D je teraz tiez do 280€ a predpokladam, ze je lepsi. :) I ked Sense na mna extra dojem nespravil a SPB Mobile Shell som predtym mal na N5800XM. Trvalo mi 2 tyzdne, kym Sense pripominal predchadzajuci SPB Shell. :) Ale myslim, ze aspon papierovo je Evo lepsie.

anonymous03.08.2011 - 14:03 Trvalý odkaz

eetfuk: a takto dačo o Huawei Glory nevieme? myslím či sa dostane na náš trh alebo len na Cricket

anonymous03.08.2011 - 16:43 Trvalý odkaz

lukas: no ten Glory aj mňa dosť zaujíma :))

anonymous03.08.2011 - 18:30 Trvalý odkaz

LUBO: Dufam, ze tam bude cisty android. Velmi by som sa potesil a ako sa píše, že možno bude dostupný v Orangi, za priateľnú cenu, tak by som nad ním vážne uvažoval.

anonymous03.08.2011 - 19:08 Trvalý odkaz

Lenka: Keby si cital poriadne, docital by si sa, ze tam bude pouzivatelske rozhranie s 3D animaciami, takze cisty Android tazko.:)

Celá diskusia 16 príspevkov