Aligator A800

PRVÝ KONTAKT s low-endom Telefón pre seniorov s farebným displejom, svietidlom, FM rádiom aj fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: GSM 900 / 1800

rozmery: 115 x 52 x 15 mm,

hmotnosť: 123 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 220 x 176 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: 1 Mpix (1200 x 900 b.).

pamäť: ??? MB + microSD, 500 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS,

globálny prenos dát: -

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, microUSB,

hudba: MP3 prehrávač, FM rádio, snáď aj 3,5 mm jack,

ostatné: SOS funkcia, svietidlo,

batéria: 1200 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 360 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí, MMS, e-mail, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, Java, multitasking, internetový prehliadač, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, stolová nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, potrebné dokumenty.

Aligator A800 patrí k najmodernejším telefónom pre seniorov. Okrem rakúskej značky Emporia, ktorej logo nesú prístroje vyrábané aj na základe vedeckých pozorovaní starších používateľov mobilných telefónov, sa tieto telefóny vyvíjajú a vyrábajú v Číne. Aligator však patrí medzi značky, ktoré majú aspoň čiastočne európsky pôvod. Tieto telefóny majú českú a slovenskú lokalizáciu, plnohodnotnú záruku a zázemie. Výsledkom tohto obchodného modelu - "brandovania" čínskych telefónov európskymi firmami - je väčšinou nižšia cena.

Model Aligator A800 patrí medzi seniorskými telefónmi medzi tie najlepšie vybavené, čím útočí aj na skupinu slabšie vidiacich dospelákov, ktorým doteraz vždy stačila Nokia po synovi, no už na jej tlačidlá a displej tak dobre nevidia.

Hoci ja mám najradšej modely A290, A300 či A330, ktoré patria medzi najjednoduchšie, model A800 prináša oproti najlacnejším Aligatorom niekoľko zaujímavých vylepšení.

Rozmery mierne narástli, zväčšený bol aj displej, nad ktorým sa nachádza perfektný nápad - tlačidlo s nastaviteľnou funckiou: narodeniny, kalkulačka, kalendár, Bluetooth, budík alebo FM rádio.

V bočnej stene je pre skúseného používateľa možno FM rádio výhodou, ale pre babičku skôr problémom. Takže posuvný ovládač FM rádia z ľavej bočnej steny zmizol. Ostalo tu len jedno dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti, ktoré už vaša mama či starká nejako nahmatá. Pravdepodobne bude mať aj tak hlasitosť stále na maxime, takže je možno aj lepšie, že je toto tlačidlo zapustené takmer do roviny s okolitým krytom. V hornej stene nájdete nelogicky umiestnený otvor na pútko, ktorý pravdepodobne ostane nevyužitý (nepáči sa mi, keď otvory pre pútko umiestňujú dizajnéri, ktorí šnúrku k mobilu nikdy priviazanú nemali), a diódu svietidla (funguje aj pri zablokovanej klávesnici). Svetlo používateľ zapne jednoduchým posunom ľahko nahmatateľného ovládača v pravej bočnej stene. To sa oproti minulým modelom zlepšilo. Zlepšenie tiež nastalo v tvarovaní posuvného zámku klávesnice, ktorý je navyše červený. Vidno, že výrobca (či firma Aligator) naozaj rozmýšľa, ako prístroje zdokonaľovať. V spodnej stene nájdete univerzálny nabíjací microUSB konektor - ktorý sa už nachádza aj na vynovenom modeli A500i, čo je prakticky A500 s microUSB konektorom - a tenký jack pre jednoduché dodávané slúchadlá. To najpodstatnejšie v spodnej stene je dvojica kovových plieškov pre nabíjanie prístroja v stolovej nabíjačke. Ďalšie vylepšenie, ktoré zjednoduší používanie telefónu staršími majiteľmi. V spodnej časti sa nachádzajú dve informačné diódy, dozadu sa pripája nabíjací adaptér.

Zadná stena prístroja obsahuje objektív jednoduchého fotoaparátu a už typické SOS tlačidlo. Je trochu menšie a zapustené, čo bráni zbytočným omylom. Pod batériou sa nachádza nielen slot pre SIM kartu, ale aj microSD.

Po prvom zapnutí si vyberiete jazyk. Trochu nešťastná je však hneď prvá ponuka: Language: English, Czech, Slovak. Naozaj si je výrobca istý, že slovenský alebo český používateľ, teda pravdepodobne senior, pochopí, že ide o výber jazyka? Vyberám "Slovak" a pokračujem už po slovensky. Nastavenie času, dátumu a je to. Domáca obrazovka je prehľadná a príjemne kontrastná. Skúsim zadať nejaké telefónne číslo, ozve sa: nula, deväť, nula... Aligator A800 sprevádza vytáčanie vymenovávaním zadaných čísel. Perfektné.

Menu telefónu je jednoduché, položky sú zoradené pod sebou a naraz vidíte hneď štyri z nich. Pri písaní a čítaní správy oceníte väčší displej, rovnako aj pri listovaní telefónnym zoznamom. Vyhľadávanie kontaktov podporuje viacero počiatočných znakov a nechýba ani rýchla voľba. Profily už nie sú časované, zrejme to starší používatelia nevyužívali. To ma trocha mrzí.

Zaujímavosťou je tzv. plán zapnutia a vypnutia telefónu. Prístroj sa môže automaticky vypnúť v určitom večernom čase a ráno sa v určený čas zase automaticky zapnúť.

FM rádio funguje len s pripojenými slúchadlami. To je oproti predchodcom zmena k horšiemu. Inak ponúka všetky základné funkcie, teda tie najzákladnejšie - napríklad fungovanie na pozadí či hlasný odposluch. To fungovanie na pozadí je našťastie možné deaktivovať, ak by s tým mal starší používateľ problémy. Novinkou je prehrávač hudby, ktorý však na mojej 2 GB microSD karte nevedel nájsť žiadnu MP3 skladbu, ani keď bola umiestnená v hlavnom adresári. Fotoaparát (1200 x 900 b.) je úplne jednoduchý, ale podľa mojich skúseností zo života viem, že nenáročnému používateľovi bude na odfotenie vnučky a prezeranie snímky v mobile úplne stačiť. Nezabudnite po prvom spustení nastaviť jeho parametre podľa vašich, resp. predstáv vášho dôchodcu.

Aligator A800 ponúka aj štyri budíky. Ideálny počet na ranné budenie a tri dávky liekov počas dňa. A800 ponúka aj funkciu "zdriemnuť si". Kalkulačka je jednoduchá, kalendárom je len zobrazenie mesačného náhľadu bez možnosti zapisovania udalostí. Diktafónom si môže babička nahrať vnučku, ako recituje najnovšiu básničku, a potom si záznam pustiť v týždni. SIM Toolkit môže byť pre dôchodcu tiež zaujímavou možnosťou ako zistiť predpoveď počasia či najnovšie spravodajstvo z domova.

Výhody:

- nastaviteľné modré tlačidlo,

- vylepšená ergonómia,

- veľký kontrastný displej,

- nabíjacia kolíska.

Nevýhody:

- FM rádio nefunguje bez pripojených slúchadiel,

- chýba jasné tlačidlo pre vstup do menu,

- chýbajú časované profily,

- prehrávač hudby zrejme vyžaduje špecifické umiestnenie súborov na karte.

Orientačná cena: 74 € (epicentrum.sk)

Záver

Hoci som bol voči A800-ke sprvu skeptický, už po prvých minútach ma tento model presvedčil, že je to dobrá investícia. Vylepšené posuvné ovládače v bočných stenách, nabíjacia kolíska, veľký displej. Už len vyriešiť jednoznačný vstup do menu, možno aj sprehľadniť jeho rozloženia a počet funkcií, no a možno by to už chcelo aj nejaký dotykový mobil pre seniorov. Veľký (kľudne aj tlakový) displej, zopár funkcií, jasné menu...to by nemusel byť zlý nápad. Uvidíme. A800 je krok správnym smerom a musím povedať, že nevýhody, o ktorých som písal, nebudú zrejme drvivej väčšine používateľov prekážať. Teda, až na ten nejednoznačný vstup do menu.

Produktová stránka: Aligator.cz

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.01.2011 - 22:27

Varvara: Nie pre seniorov ale pre senilnych seniorov.

anonymous20.12.2010 - 16:52 Trvalý odkaz

Lubino: nechápem prečo vyčítate telefónu pre seniorov, že má starší BT, slabší foták alebo nemá microSD.
Drtivá seniorov nevie ani sms poslať, nie to aby ešte niečo fotili a nahrávali do PC!
Podľa mňa, ideálny telefón pre seniorov!
btw. videl som niečo podobné a malo to dokonca kryt na klávesnicu v podobe starého Ericsson T10-T29 a v tom kryte bola zabudovaná lupa.

anonymous20.12.2010 - 17:05 Trvalý odkaz

samuello: Uplne dzignuti su ti vyrobcovia neviem naco take one vyrabaju

anonymous20.12.2010 - 17:23 Trvalý odkaz

Luriel: a nema to nahodou 2 MPix?? kuknite si sosvku fotaku

* dakujeme za upozornenie, chyba opravena - redakcia

anonymous20.12.2010 - 17:30 Trvalý odkaz

:-): Naozaj to ma 2 MPix maš pravdu .-)mali by si to opravyt .Príde mi to celkom obstjný telefon pre starších ktorým padne dobre ked nebudu musiet hladať pod lupuo tie male pismenka kedže zrak v pokročilom veku nebude už ako zamladi.-)

Celá diskusia 23 príspevkov