Dilema: Lenovo A7010 vs. Huawei P9 Lite

Čitateľka Júlia sa nevie rozhodnúť, či svoje peniaze investovať do Lenova A7010, alebo pridať pár desiatok eur za novší Huawei P9 Lite.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme v rámci našej Poradne venovať formou takéhoto článku. Nie je v našich kapacitách reagovať na každý váš problém, aj keď sa o to občas snažíme. Pred odoslaním otázky si, prosím, ujasnite, koľko peňazí do mobilu chcete investovať. V cenových porovnávačoch alebo u mobilného operátora vyberte dva kúsky, medzi ktorými prosím vás nie je rozdiel 200 eur. Lebo v takom prípade pomôže skôr psychológ než my. Tiež si ujasnite, akú prioritu má pre vás rozmer mobilu, či vám záleží na vysokom rozlíšení displeja, alebo je pre vás najpodstatnejší fotoaparát. Zaujímavou ukážkou je nedávna túžba čitateľa Vila po dual SIM smartfóne do 200 eur s displejom do päť palcov. Taká otázka je pre nás priam výzvou.

Podobný prípad je aj dnešná dilema. Dva rôznorodé telefóny s podobnou cenovkou.

Lenovo A7010 je 5,5-palcový dvojsimkový android s Full HD obrazovkou, čítačkou odtlačkou prstov a výbornými stereo reproduktormi. Tie poslúžia na pozeranie YouTube klipov, videí na Facebooku či občasné počúvanie hudby zo Spotify alebo FM rádia. Zaujímavosťou je, že existuje aj verzia Pro, ktorá ponúka namiesto 32 GB priestoru a 2 GB RAM väčšiu operačnú pamäť (3 GB RAM), ale polovicu interného úložiska (16 GB). Ja by som dal prednosť základnej verzii, pretože na veľkosti pamäte záleží a microSD karta nie je liek na všetko. Uložíte na ňu fotografie, ale na ukladanie aplikácií je vždy lepší interný pamäťový priestor. A väčšia RAM-ka nemusí znamenať rýchlejšie reakcie. Takže ak Lenovo, tak by som si vybral lacnejšiu základnú verziu. Ostatné informácie, napríklad o rozsvietení displeja poklepaním, už nájdete v recenzii Lenovo A7010 (Vibe X3 Lite).

Huawei P9 Lite je oproti A7010-ke o čosi drahší, ale vyzerá lepšie, je o 12 g ľahší, o 4 mm užší (takže sa lepšie drží) a vďaka 5,2-palcovej uhlopriečke ponúka jemnejší Full HD displej. Lenže, nevyniká ani vnútorným priestorom (16 GB), ani RAM-kou (na Slovensko sa oficiálne dováža len s 2 GB), ani čítačkou odtlačkov prstov (prítomná je aj na Lenove), ani batériou (3000 vs. 3300 mAh) a kvôli priemernému reproduktoru stráca v hlasnej reprodukcii hudby. Lenovo navyše ponúka podporu pamäťových kariet v samostatnom slote, pri súčasnou využití dvoch SIM kariet, čo P9 Lite nedokáže. A nedokáže sa ani rozsvietiť po poklepaní. A keby si Júlia chcela na mobile pozrieť film alebo vypočuť skladby z USB kľúča, pomôže jej vďaka podpore USB OTG tiež jedine Lenovo. Ani jeden z telefónov nevyniká procesorom. Pokiaľ však ide o fotoaparáty, predný aj zadný, dal by som prednosť Huaweiu. Na ňom sa mi páči aj spodná lišta na odomykacej obrazovke, zmenšenie obrazu pri použití v jednej ruke či úprava ovládacích tlačidiel. Viac už v recenzii P9 Lite, v ktorej výnimočne nájdete fotografie bielej aj čiernej verzie.

Huawei P9 Lite vyniká príjemnejšími rozmermi, elegantným dizajnom, lepšími fotoaparátmi a niekoľkými softvérovými nápadmi výrobcu, Lenovo je však lepšie vybavené; či už stereo reproduktormi, alebo väčším úložiskom, rozsvieti sa po poklepaní prsta po displeji a ponúka podporu pamäťových kariet popri podpore dvoch SIM.

Možno nám však nejaký dôležitý postreh unikol. Čitatelia dobrí, viete o niečom?

Diskusia k článku:

Michal 15.08.2016 - 17:10

Z tychto dvoch urcite p9lite, ak lenovo tak potom uz rovno A7020.

DoubleG15.08.2016 - 18:25 Trvalý odkaz

A čo tak Honor 7 lite??

Braňo15.08.2016 - 20:33 Trvalý odkaz

Neviem porovnať, lebo mám len lite 9 ale s tým som nadmieru spokojný. Rýchlosť reakcií systému a čítačky bez zaváhania. Foto super. Dizajn palec hore. Umiestnenie reproduktorov dole je super, vždy ma hnevalo keď nebolo počuť lebo som ho zle položil. Keby som mal kúpiť teraz tak určite zase lite 9.

ondrakomous15.08.2016 - 21:52 Trvalý odkaz

trochu off, joza czmar vybalil p9 lite ve zlatem provedeni, titulek na youtube kanale, ve zlatem provedeni je nadherny. cituji: "v tomto pripade mam jasno, ta zlata verze se mi libi vice," jozkovy svetovy kecy.

Michal15.08.2016 - 23:03 Trvalý odkaz

Zlaty som mal doma a je fakt pekny, biely je trochu fadny, cierny elegantny. Ten Honor 7 lite by mala tiez zvazit. Tieto 5,2 palcove su fakt sikovne do ruky a tenucke.

Celá diskusia 8 príspevkov