Samsung Wave (Samsung S8500)

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s OS Bada, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, HD videom, podporou HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Bada + TouchWiz 3.0,

procesor: 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 118 x 56 x 11 mm,

hmotnosť: 118 gramov (zistená: 117 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), Super AMOLED (s podporou mDNIe) 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 43 x 71 mm, uhlopriečka 3,3'' (84 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.), geo-tagging,

pamäť: 2 GB + microSDHC (do 32 GB), 1 300 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps), HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, podpora DivX,

batéria: EB504465VU, A8, 1 500 mAh,

výdrž: do 15 h hovoru / 600 h pohotovosti,

SAR: 0,988 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, potrebné dokumenty

Samsung Wave je prvým telefónom s novým operačným systémom Bada v našich končinách. Prvenstvo má taktiež v použití technológie Bluetooth 3.0, ktorá však nežnie prílišnú popularitu. Každopádne je táto novinka zaujímavým smartfónom s atraktívnou cenou.

telefónu sa Samsungu skutočne vydaril. Páčilo sa mi farebné prevedenie novinky, ktoré pôsobilo dojmom drahého a exkluzívneho modelu, i keď S8500 Wave je telefón zameraný skôr na multimédiá než prácu. Prednej strane dominuje veľký jemný displej, pod ktorým sa usídlila trojica hardvérových tlačidiel. Dve na príjem a ukončenie hovoru a jedno na vstup do menu. Na pravej strane nájdete dve tlačidlá. V spodnej časti sa nachádza spúšť fotoaparátu, v hornej zámok displeja. Časť zadnej strany tvorí hliníkový kryt batérie, pod ktorý sa vkladá pamäťová aj SIM karta. Tesne nad krytom batérie je uložený objektív fotoaparátu spolu s malým LED bleskom. Ľavá strana obsahuje dvojicu tlačidiel pre ovládanie hlasitosti. Konektory boli uložené do hornej steny Waveu. Okrem 3,5 mm jacku a reproduktoru tu nájdete aj microUSB konektor chránený posuvným krytom. Konštrukčne sa nový Samsung Wave podaril. Kryty držia pevne a nikde nič nevŕzga. Vyhovovalo mi aj matné plastové vyhotovenie, ktoré výrazne nezachytávalo odtlačky prstov.

"Matné plastové vyhotovenie telefónu nezachytáva odtlačky prstov."

Keďže je Samsung Wave plnedotykový telefón, na zadávanie textu môžete využiť iba softvérovú klávesnicu. Tá je prítomná v dvoch verziách - QWERTY na výšku a na šírku. Jednotlivé klávesy sú dostatočne veľké a majú adekvátny odstup od seba. Písanie je pohodlné a rýchle. Prekážala mi však absencia základných interpunkčných znamienok. Pre zadanie bodky, čiarky, výkričníka či otáznika je nutné podržať medzerník a vybrať znak, prípadne vojsť do režimu zadávania symbolov. Tento nedostatok sa týka oboch typov klávesníc. Ďalším nedostatkom je, že keď raz klávesnicu aktivujete, už ju nie je možné zasunúť späť. Podobný problém má aj iPhone. Nastavenia klávesnice sú slabé, priradiť môžete iba vibračnú odozvu v piatich stupňoch.

"Na softvérovej klávesnici mi prekážala absencia základných interpunkčných znamienok."

Samsungu Wave je skutočným skvostom. Kombinácia technológie Super AMOLED s HVGA rozlíšením na 3,3-palcovej uhlopriečke hovorí sama o sebe. Displej má ideálne rozmery, je jemný a zobrazovanie farieb je na výbornej úrovni. Škoda však tradične slabej viditeľnosti na priamom slnku. V tomto má iPhone podstatne navrch. Rýchlosť reakcií je výborná, rovnako tak aj plynulosť nového systému. Bada s nadstavbou TouchWiz beží v telefóne skutočne plynule aj pri viacerých spustených aplikáciách. Rýchlosťou by som prirovnal Wave k novým androidovým telefónom s 800 a viac MHz procesorom, iPhone 3GS sa mi zdal byť ešte trochu rýchlejší.

Nový operačný systém neprináša nič prevratné, Bada s nadstavbou TouchWiz 3.0 mi pripomína akýsi hybrid iPhone OS a Androidu. O tom však až o pár riadkov ďalej. Začnem odomykaním displeja. Ten je možné aktivovať dlhším podržaním hardvérového tlačidla na boku telefónu, prípadne odsunutím do strán akéhosi tieňového obdĺžnika na displeji. Po odomknutí na vás čakajú tri

(maximálne ich môže byť sedem), na ktoré si môžete umiestniť widgety. Na jednu obrazovku sa zmestí väčšinou jeden, maximálne dva widgety - podľa veľkosti. Štandardne majú uzamknutú polohu, premiestňovanie či odstraňovanie je možné len v režime . Ponuka obsahuje 15 základných widgetov, ďalšie si môžete stiahnuť prostredníctvom internetu. Okrem miniaplikácií sa v spodnej časti displeja nachádza trojica ikon, ktoré slúžia na spustenie vytáčania, kontaktov či správ. V operačnom systéme Bada ma prekvapila horná lišta, ktorá sa dá roletovo stiahnuť, podobne ako v Androide. Slúži aj na rovnaký účel, teda na zobrazovanie systémových oznamov. Okrem toho poskytuje aj rýchly prístup k spusteniu Wi-Fi, Bluetoothu a tichého režimu. Naopak, telefónu si bralo inšpiráciu z iPhonu. Ikony sú uložené v matici 3 x 4, pričom opäť nechýba ani spodná lišta s prístupom ku klávesnici, kontaktom a správam. Jednotlivé položky sú uložené na troch základných obrazovkách. Ikony je možné ľubovoľne presúvať, zložky však nevytvoríte. V režime editovania menu je možné doinštalované aplikácie rovno vymazať - opäť rovnakým štýlom ako na iPhone. Matica ikon je jediným možným zobrazením menu, na zoznam či nebodaj 3D kruh môžete zabudnúť. Vstup do menu zabezpečuje prostredné hardvérové tlačidlo. Jeho dlhším podržaním aktivujete správcu bežiacich aplikácií. V hlbšom menu či jednotlivých programoch mi chýbalo tlačidlo krížika, šípky späť či iné podobné softvérové tlačidlo, ktorým by ste sa vrátili o krok naspäť. Pomôcť si môžete iba červeným slúchadlom (vypne aplikáciu a vráti vás na domácu obrazovku) alebo tlačidlom menu (aktivuje menu, aplikácia ostane spustená na pozadí). Kontextové menu vyvoláte kliknutím na virtuálne tlačidlo so symbolom "..." v spodnej časti obrazovky, po ktorého dotyku sa vyroluje jednoduché mini menu s možnosťami (opäť podoba s Androidom). Nechýba ani akcelerometer, ktorým môžete otáčať celé prostredie telefónu s výnimkou hlavného menu a domácej obrazovky.

"Bada s nadstavbou TouchWiz mi pripomína akýsi hybrid iPhone OS a Androidu."

Nastavenia displeja umožňujú meniť tapetu, tému, typ písma (3 druhy) či jas a čas podsvietenia. Taktiež môžete aktivovať vibračnú odozvu na dotyk, automatické zamykanie displeja po určitom čase či zvoliť si, ktorým tlačidlom rozsvietite zamknutý displej.

Päť megapixelov doplnených autofókusom a LED bleskom je v dnešnej dobe slušný priemer. Fotografie sú kvalitné nielen na displeji, ale aj na obrazovke počítača.

si bezproblémov poradí s ďalekými aj blízkymi objektami. Možnosti prispôsobenia fotografovania sú skutočne nadštandardne široké. Vybrať si môžete z režimov snímania (jednoduché, sériové, panoráma, detekcia úsmevu, a pod.) či scénických režimov (západ slnka, interiér, šport, krajina, text, protisvetlo...). Okrem fotografií štandardných pomerov strán môžete fotografovať aj vo wide režime, kedy telefón ponúkne na výber z troch veľkostí: W6M (2560 x 1536 b.), W2,4M (2048 x 1232 b.) a W1.5M (1600 x 960 b.) a W0,4M (800 x 480 b.). Fotografovať teda môžete nielen v tradičnom, ale aj v širokouhlom režime. Pozor pri fotografovaní bledých objektov v noci, silný LED blesk totiž blízke objekty presvetľuje, a tak sa môže stať, že namiesto objektu sa na displeji objaví len biela škvrna. Treba tiež používať režim makro. V nastaveniach si môžete zapnúť aj časovač, farebné efekty, prispôsobiť vyváženie bielej, ISO či meranie expozície a automatický kontrast. Ako správnemu modernému fotomobilu, ani Samsungu Wave nesmie chýbať pomôcka vo forme detekcie žmurkania či stabilizátoru. Veľkým sklamaním je posielanie fotografií e-mailom v plnej veľkosti.

"Fotografovať môžete nielen v tradičnom, ale aj širokouhlom režime."

Samsung Wave sa pýši taktiež dvomi čarovnými písmenami HD, ktoré znamenajú podporu nahrávania videa v HD kvalite. Novinka dokáže nahrávať video v rozlíšení 1280 x 720 bodov. Video je nielen na displeji, ale aj na monitore počítača skutočne pekné. Telefón podporuje aj formát DivX. Škoda však slabej vnútornej pamäte.

"Telefón podporuje aj formát DivX."

telefónu je rovnaká ako v ostatných novších telefónoch od Samsungu. Obrázky je možné prezerať na celom displeji. Akcelerometer pomáha pri otáčaní snímok. Prezeranie fotiek je plynulé, rovnako tak aj multitouch zoomovanie. Prekážal mi však presun medzi fotografiami naklonením telefónu. Vždy keď som chcel niekomu ukázať nejakú fotografiu, tak kým si telefón dotyčný vzal do rúk, galéria sa presunula o niekoľko obrázkov ďalej. Neskôr som prišiel na to, že v menu telefónu je možné túto funkciu akcelerometra vypnúť.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 8,8 MB, MPEG4; obraz: 720 x 480 b., 30 fps, 426 kbps; zvuk: AAC, 62 kbps; celkovo: 29,3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

patrí medzi to najlepšie, čo môžete nájsť dnes v mobilných telefónoch. Svojou funkčnou výbavou ma prekvapil. Hudbu dokáže roztriediť podľa albumov, interpretov a žánrov. Podporované sú aj playlisty. Ku každému albumu je pri výbere skladieb zobrazený obrázok. Počas prehrávania hudby je zobrazený obal albumu, tri tlačidlá na ovládanie prehrávača a viacero informácií o aktuálne prehrávanej skladbe. Po ťuknutí na obal sa zobrazí priebeh skladby a štvorica softvérových tlačidiel na aktivovanie informácií o skladbe, 5.1 kanálového zvuku, shuffle a opakovania prehrávania. Nastavenia sú bohaté, ponúknu rozpoznávanie hudby, možnosť vybrať si ekvalizér, zvukový efekt či jednu z troch vizualizácií. V balení sa nachádzajú kvalitné stereo slúchadlá, pripojiť si môžete aj vlastné vďaka 3,5 mm jacku v hornej stene.

"Hudobný prehrávač patrí medzi to najlepšie čo môžete dnes v mobilných telefónoch nájsť."

Hudobnú výbavu dopĺňa

s RDS a Radio Textom. Okrem názvu stanice tak uvidíte aj názov aktuálne prehrávanej skladby. Opäť ma prekvapili široké možnosti rádia. Ponúka kvalitné nahrávanie vo formáte MP3 i funkciu sleep s možnosťou nastaviť automatické vypnutie na 30, 60 či 120 minút. Hlasitosť reproduktora je výborná.

v telefóne sme bohužiaľ nemali šancu vyskúšať. Aplikácia, ktorá sa štandardne nachádza v pamäti má názov Route 66. Mapy však v pamäti nenájdete. Po zadaní licenčného kódu je možné stiahnuť všetky mapy do telefónu, až potom bude možné aj navigovanie. Bada zatiaľ v obchode s aplikáciami neponúka žiaden navigačný softvér.

Samsung Wave ponúka 2 GB internej pamäte, ktorá je rozdelená na viacero sekcií. Po úvodnom spustení telefónu hlásil okolo 1 500 MB dostupnej pamäte. Tú môžete rozšíriť pamäťovou kartou microSDHC s kapacitou až do 32 GB. Karta sa však vkladá pod batériu, a tak pri jej výmene je nutné telefón vypínať. Pripojenie telefónom k PC pomocou kábla si vyžiada vypnutie všetkých aplikácií na pozadí. Telefón v USB režime pracuje online.

Základom dobrého telefónu je prepracovaný telefónny zoznam, a ten Samsung Wave (až na pár výnimiek) má. Prekvapilo ma prepojenie s Facebookom. Po kliknutí na "získať priateľov" sa stiahnu všetky kontakty aj s fotografiami. Tie potom môžete prepojiť manuálne s kontaktami z telefónneho zoznamu. Po otvorení kontaktu sa zobrazí jeho posledná aktivita. Nepodarilo sa mi synchronizovať kontakty pomocou Google konta. Túto možnosť vyriešil až kolega Rišo, všetko potrebné nájdete na snímkach displeja v galérii. Vstupom do telefónneho zoznamu cez položku Kontakty sa zobrazí prvých šesť kontaktov. Uvítal by som väčší počet položiek na displeji. Nechýba rýchly odkaz na hľadanie. Už po zadaní prvého znaku sa vyhľadá kontakt. Vyhľadávanie zahŕňa aj priezviská, no ostatné položky nie. Do kontaktov sa dá dostať aj iným spôsobom - cez

. Po kliknutí na ikonu zoznamu sa zobrazia kontakty aj s vyhľadávacím panelom. V tomto prípade už nie je možné vyhľadávať v priezviskách. Vrátim sa ešte k vytáčaciemu displeju. Tomu totiž chýba inteligentné vyhľadávanie kontaktov, čo považujem za zásadný nedostatok. Pri zozname s 300 kontaktami je vyhľadávanie neefektívne pomalé a nijakým spôsobom som nedokázal vyhľadať kontakty podľa firiem či poznámok. V nastaveniach nájdete päť profilov bez možnosti vytvoriť ďalší nový. K tichému režimu sa dostanete aj prostredníctvom horného vysúvacieho menu. Časovanie profilov chýba.

"Telefónny zoznam je prepojený s Facebookom. Po otvorení kontaktu tak vidíte jeho poslednú aktivitu na webe."

Zaujímavosťou je zobrazovanie zmeškaného hovoru či SMS správy pri zamknutom displeji. Udalosť sa zobrazuje ako dielik puzzle, ktorý je nutné presunúť na správne miesto. Telefón následne zobrazí zmeškaný hovor či správy detailne.

O vyhľadávanie kontaktov, detailov či iných položiek v menu sa stará aplikácia

. Okrem pamäti telefónu dokáže prehľadávať aj internet.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych správ je v Samsungu Wave spoločný. Prijaté správy sa zobrazujú v konverzáciách. Pri písaní správ môžete využiť spomínanú QWERTY klávesnicu v režime na výšku a na šírku. Jej výhody a nevýhody som popísal vyššie. Po pridaní predmetu sa správa automaticky zmení z textovej na multimediálnu. Do správ sa môžete dostať aj cez položku

, ktorá združuje textovú komunikáciu prostredníctvom viacerých aplikácií. Nastavenia správ umožňujú aktivovať doručenky či možnosť ukladať odoslané správy. Nechýba ani automatické mazanie. Čas, po ktorom sa správy automaticky vymažú nemôžete meniť.

dokáže pracovať s viacerými kontami. Nechýba pomocník pri vytváraní kont na svetových serveroch. Práca s e-mailami je rýchla. Automatické sťahovanie správ začína na tridsiatich minútach. Mnohých isto poteší aj tzv. blacklist - teda filtrovanie správ podľa adresy alebo predmetu. Klient si poradí aj s dokumentami. dokáže otvoriť dokumenty Office aj PDF. Už tradične sa môžeme stretnúť s automatickým zalamovaním riadkov. Nechýba ani multitouch približovanie a otáčanie dokumentov na ležato.

"E-mailový klient si poradí aj s dokumentami."

Zabudovaný

na svoje spustenie potrebuje približne sekundu. Prehliadač sa síce spustí okamžite, no kým vás pustí k zadávaniu adresy, na necelú sekundu zobrazí nápis "Initializing". Podporuje prácu s viacerými oknami naraz. Problém mu nerobí ani vyhľadávanie textu. Naopak, kopírovať ho nedokáže. Obmedzená je aj podpora Flashu. Na niektorých stránkach mi flashové banery nezobrazilo. Páčilo sa mi plynulé multitouch zoomovanie. Pri prehliadaní webu večer v posteli oceníte skratku na rýchlu zmenu jasu displeja. Táto funkcia je skutočne užitočná a cenná. Podarilo sa mi nainštalovať aj Operu Mini 5, ktorá síce fungovala bez väčších problémov, no používala nízke rozlíšenie. Kompatibilita so Samsungom Wave teda nie je stopercentná. Každopádne, na bežné prezeranie internetu zabudovaný prehliadač poslúži dobre. Na prenos dát využijete všetky aktuálne dostupné technológie. Okrem UMTS teda aj HSDPA, HSUPA a Wi-Fi. Na lokálne spojenia poslúži Bluetooth vo verzii 3.0 a microUSB konektor nachádzajúci sa v hornej stene.

"Webový prehliadač podporuje prácu s viacerými oknami naraz."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budenie, časovač odpočítavania a stopky zabezpečuje aplikácia Hodiny. Budení si môžete vytvoriť viacero. Každému nastavíte vlastný čas, opakovanie, typ melódie a jej hlasitosť. Samsung Wave vás rádiom nezobudí.

zobrazuje udalosti štandardne v mesačnom náhľade. Nechýba ani lišta s aktuálnymi dennými záznamami. Zvoliť si môžete aj denný prehľad, týždenný chýba. Pripomienka z kalendára (pri zamknutom displeji) upozorňuje vyzváňaním približne jednu minútu. Potom vás telefón upozorní už iba ikonou zmeškanej udalosti v hornej lište. Kalendár je možné synchronizovať s aktívnymi kontami. Udalosti môžete mazať po jednej, prípadne všetky staré. Z kancelárskej výbavy nesmú chýbať ani úlohy či poznámky. Tie sú prítomné iba v textovej verzii. Každej poznámke však môžete meniť farbu pozadia. Na základnej obrazovke aplikácie poznámky vidíte až päť miniaturizovaných poznámok. Po kliknutí na ne sa poznámka roztiahne na celý displej. V telefóne taktiež nájdete aj jednoduchú kalkulačku, ktorej však chýbajú pamäťové funkcie, a hlasový záznamník.

"Kalendár môžete synchronizovať s aktívnymi kontami."

Na sťahovanie ďalších programov a hier slúži online obchod s aplikáciámi -

. Momentálne ponúka iba 88 bezplatných programov, platená sekcia zatiaľ pre Slovensko nie je dostupná. Samsungovský obchod však zatiaľ iba nedávno spustili, aplikácie by preto mali pribúdať každým dňom. Menu obchodu je rozdelené na tri základné časti, a síce: odporúčané, obľúbené a kategórie. Medzi aplikáciami je možné jednoducho hľadať pomocou klávesnice. Obchod sa náramne podobá na AppStore od Applu. Rovnako riešené je aj sťahovanie aplikácií. Po kliknutí na stiahnuť sa obchod minimalizuje, v menu sa objaví ikona hry a nápis inštalácia. Výhodou aplikácie Samsung Apps je, že nemusíte mať zaregistrované žiadne konto. Zaujímavosťou je, že ikona Samsung Apps upozorňuje aj na prítomnosť a počet aktualizácií pre vami stiahnuté programy, podobne, ako to robí iPhone. Android tiež takúto možnosť ponúka, ale trochu iným spôsobom.

"Platená sekcia v obchode s aplikáciami je zatiaľ pre Slovensko nedostupná."

Keďže je Samsung Wave smartfón, zvláda aj minimalizáciu a multitasking aplikácií. Do správcu bežiacich aplikácií sa dostanete najjednoduchšie podržaním stredového tlačidla. Chod viacerých aplikácií naraz telefónu problém nerobí. Spomalenie reakcií som badal až pri spustení webového prehliadača, ktorý pre svoj chod zrejme potrebuje viacej pamäte.

Výdrž nového Samsungu Wave ma prekvapila. Napriek aktívnemu používaniu mi batéria vydržala v priemere dva dni, čo považujem za veľmi dobrý výsledok. Samozrejme, teoretické čísla výdrže na jedno nabitie udávané výrobcom sú prakticky nedosiahnuteľné a výrazne nadhodnotené.

Výhody:

- sedem domácich obrazoviek,

- rýchle reakcie,

- podpora HD videa a DivX,

- výborný hudobný prehrávač,

- telefónny zoznam prepojený s Facebookom,

- prehliadač dokumentov,

- HSPA, Wi-Fi,

Nevýhody:

- po aktivovaní klávesnice ju nie je možné skryť,

- zatiaľ bez možnosti doinštalovať navigačný softvér,

- pamäťová karta sa vkladá pod batériu,

- nemožnosť synchronizácie kontaktov s Google kontom,

- absencia Push mailu,

- obmedzená podpora Flashu.

Orientačná cena: 349 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung S8500 Wave ma spočiatku prekvapil. Za pomerne nízku cenu ponúkal prekvapivo veľa funkcií. Veľký pekný displej, kopa multimediálnych funkcií, otvorený operačný systém a plná dátová konektivita. Za 350 € je to predsa ideálny dotykový mobil. Wave, alebo skôr aj Bada, ma sklamali v rôznych drobnostiach - slabá viditeľnosť displeja na slnku, microSD karta pod batériou, neúplná podpora Flashu, (zatiaľ) málo aplikácií...Pre multimediálne založeného človeka však táto novinka môže byť atraktívna. Mne sa páčil najmä výborný hudobný prehrávač, FM rádio s narhávaním a funkciou sleep, podpora DivX či výborný päťmegapixelový fotoaparát s HD videom.

Druhý názor

Richard Hombauer: Wave je zaujímavý mobil so zaujímavým operačným systémom Bada. Už po pár sekundách som si však uvedomil, že Samsung sa nedokáže poučiť v niektorých veciach. Prečo sú widgety také veľké, neefektívne a na jednu obrazovku umiestnite jeden - maximálne dva? Prečo si na domácu obrazovku nemôžem umiestniť aj jednoduché skratky k obľúbeným aplikáciám a nastaveniam? Čitateľnosť (v interiéri úžasného) displeja sa roky nezmenila - je slabá. Pamäťová karta pod batériou je taktiež sklamaním. Bada je tak určená nenáročnému zákazníkovi, ktorý vyžaduje elegantný, rýchly a kvalitne spracovaný mobil. Je určený tiež mladým, ktorí vyžadujú bohaté možnosti hudobného prehrávača, FM rádia, a ocenia tiež prehrávania DivX-ov či nahrávanie veľmi pekného HD videa. Wave je plnohodnotným nástupcom nedoceneného modelu UltraTOUCH. Škoda len, že Samsung v systéme Bada zanedbal mnohé pracovné funkcie.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s iným OS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.06.2010 - 02:57

ahojte,chcem vás poprosit o radu mam samsund S8500 wave ...vyskytol sa mi taky problem už ani neviem ako..hral som s aktualizacoiu a podarilo sa mi toto : ked som v programe samsung apps na stahovanie aplikacii a mam vybratu danu vec na stiahnutie dam získat....a pýta mi to heslo...samozrejme ja neviem čo som kde robil a neviem heslo..nad tym je moj email...skusal som aj od neho a nič...viete poradit? či to nejako zmenit alebo prenastavit ...prosim moc..:( dakujem vopred

anonymous14.02.2010 - 22:59 Trvalý odkaz

eddie: som zvedavy co je zac ten os bada... Zasa dalsia prkotina :) ale inak slusny foniik :)

anonymous14.02.2010 - 23:22 Trvalý odkaz

graffoo: ked tak pozeram na tie specifikacie fonov predstavenych na MWC, tusim uz kazdy vyrobca uvadza telefoniky len s microUSB. konecne to ujednotenie teda prislo...

anonymous15.02.2010 - 11:20 Trvalý odkaz

NortySP: Ako to zeby bada nebol OS ved samsung sam komentoval ze chystaju vlastny open source OS a to Bada pochybujem zeby to bola len nadstavba alebo nieco podobne....mozno teraz v tomto modeli ale ma to byt plnohodnotny OS. Idem precitat ten clanok.

Celá diskusia 905 príspevkov