Samsung B5722 Duos

RECENZIA low-mid-endu Dotykový mobil s podporou dvoch SIM, 3 Mpix fotoaparátom, LED bleskom, EDGE a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 104 x 55 x 14 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 108 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 43 x 56 mm, uhlopriečka 71 mm (2,8''), aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 3 Mpix, LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 30 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 300 SMS, 1 000 udalostí, 100 úloh,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage, ,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov,

batéria: AB474350BC, 1 200 mAh,

výdrž: do 4,5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia aplikácií, multitasking, videohovor, GPS, akcelerometer

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

neznámy.

Samsung B5722 Duos je telefón, ktorý podporuje prácu s dvomi SIM naraz. Zo základnej funkčnej výbavy mu nechýba nič podstatné, v ponuke nájdete trojmegapixelový fotoaparát s bleskom, podporu EDGE či FM rádio s RDS a nahrávaním. Telefónu však chýbajú univerzálne konektory microUSB a 3,5 mm, ktoré zastupuje samsungový konektor. V nasledujúcich modeloch tejto značky sa už budeme stretávať s microUSB, model B5722 túto zmenu žiaľ ešte nestihol. B5722 neponúka ani Wi-Fi či podporu sietí tretej generácie.

"V nasledujúcich modeloch tejto značky sa už budeme stretávať s microUSB, model B5722 túto zmenu žiaľ ešte nestihol."

Samsung B5722 Duos sa mi páči. Mužom je určená hnedá verzia, ženám táto ružová. Ja hodnotím B5722 Duos ako doteraz najkrajší dual-sim mobil na našom trhu. Predná stena a jej prechod do bočných decentne vyvážený. V spodnej nájdete len ryhu pre "vylúpenie" zadného krytu. Silou. Horná stena prázdna, zadná ukrýva len objektív obyčajného fotoaparátu a slabší LED blesk. V ľavej bočnej stene nájdete chránený samsungový konektor a dobre nahmatateľný dvojitý ovládač hlasitosti. Prvky v pravej bočnej stene sú veľmi dôležité. Tesne nad spúšťou fotoaparátu sa nachádza blokovač dotykového displeja a tlačidiel. Jeho jednoduchým stlačením zablokujete spomínané prvky. Pozor, automatické blokovanie chýba, a tak sa vám môže stať, že na blokovanie zabudnete, displej zhasne a v taške či vrecku niekoho omylom vytočíte. A možno ho tým aj vytočíte. Takže, naučte sa radšej malé tlačidlo nad spúšťou fotoaparátu stláčať pred odložením telefónu do tašky či vrecka. V hornej časti pravej bočnej steny sa nachádza dôležité tlačidlo pre výmenu SIM kariet.

"Na zmenu aktívnej SIM slúži drobné tlačidlo v pravej bočnej stene."

Obidve SIM karty sú aktívne naraz, takže mi mohol kedykoľvek a ktokoľvek volať na O2 aj Orange. Ale ak som volal ja, aktívnu SIM som si, pochopiteľne, musel vybrať. Výber sa označuje modrým pozadím okolo ikony jedného z dvoch indikátorov signálu každej SIM karty. Napríklad: Aktívnu mám kartu Orange, ktorú som si po vložení SIM kariet sám pomenoval, a idem volať bratovi na O2. Drobným tlačidlom hore prepnem modrý rámik na SIM2, nájdem bratov kontakt a stláčam tlačidlo hovoru pod displejom. Vtedy sa kontakt (meno aj číslo) objaví na bielom pozadí v

O2. Sprvu mi pripadali tieto záložky menej výrazné a občas som sa pomýlil a na O2 číslo zavolal zo SIM karty Orange či naopak. Ale časom som sa naučil letmým pohľadom telefonáty na displeji kontrolovať. Po dvoch týždňoch to už nebol najmenší problém. Otvor na pútko je umiestnený, nelogicky, v pravom hornom rohu. Kto nosí telefón týmto spôsobom, alebo má na ňom aspoň šnúrku na ruku, chápe prečo.

je na slnku horšie viditeľný, ale v interiéri či aute to nebol žiaden problém. Jeho reakcie sú pomalšie, rolovanie položiek pohybom prsta je mierne oneskorené a trhané. Ale zvyknete si. Na prepínanie troch domácich obrazoviek vám prezradím jeden fígeľ: nepohybujte prstom zo strany na stranu v strede obrazovky, lebo sa vám občas stane, že otvoríte alebo presuniete nejaký widget. Tie sú, mimochodom, zbytočne veľké ako na všetkých ostatných Samsungoch. Keby boli menšie, zmestilo by sa ich na jedno okno viac. Ale vráťme sa k listovaniu domácimi obrazovkami. Pre ich zmenu odporúčam prejsť prstom v hornej časti obrazovky, po stavovom riadku s časom, stavom batérie, signálu a podobne. Vtedy bude listovanie obrazovkami pohodlné a spoľahlivé. V menu to však už nefunguje, tam musíte listovať pohybom prsta stredom obrazovky. Keďže je displej kapacitný, nereaguje na nechty, ale na brušká prstov. Výhodou je, že sa vám pri nezablokovanom displeji neotvoria v taške či vrecku rôzne funkcie. Na tlak predmetov tak reagujú len tri tlačidlá pod displejom. Stredné z nich slúži na krok späť. Ľavé na volanie či zobrazenie zoznamu posledných hovorov, pravé na ukončenie hovoru či návrat na domácu obrazovku.

Trojmegapixelový fotoaparát Samsungu B5722 Duos je vhodný na bežné dokumentačné snímky. Na makro zabudnite, záznam videí s QVGA alebo nižším rozlíšením (podľa nastavenia) je vhodný akurát na ich prezeranie priamo v mobilnom telefóne. Listovanie snímkami prebieha pohybom prsta po obrazovke. B5722 ponúka jednoduchý editor obrázkov, vhodný napríklad pre tvorbu výrezov do MMS-iek a podobne.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,7 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 353 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je jednoduchý, prepojený s widgetom na domácej obrazovke. Nechýba ekvalizér, opakovanie či náhodný výber skladieb, poteší automatické vypnutie napríklad po 30 minútach. Prehrávač lacných dotykových Samsungov neobsahuje triedenie skladieb podľa interpreta či albumu. Zoznamy skladieb si musíte vytvoriť sami. FM rádio vyniká nahrávaním záznamu. Nahrávanie môžete použiť aj klasickým spôsobom, formou diktafónu so záznamom MP3 súborov vo veľmi slušnej kvalite až 128 kb/s. Zo zábavných funkcií tu nájdete aj dve trial verzie Java hiery: PyramidBloxx a BrainChallenge2.

"Prehrávač lacných dotykových Samsungov neobsahuje triedenie skladieb podľa interpreta či albumu."

Pamäťovú kartu microSD vkladáte do pravej bočnej steny pod zadný kryt.

Z bežných funkcií je základnou telefónny zoznam. Kvôli jeho pomalosti a komplikovanému vyhľadávaniu som ho ani nepoužíval. Na oboch SIM kartách mám niekoľko desiatok mien, a preto som sa potešil, keď som objavil funkciu

. Na domácej obrazovke dám zobraziť Klávesnicu, stlačím 7-3-8, potom Ďalšie, a potom Jednoduché vyhľadávanie. Hneď nato vidím na displeji všetkých Petrov (P je na tlačidle 7, E je na tlačidle 3, T je na tlačidle 8) z oboch SIM kariet a jedného Juraja Petroviča. Vyberiem posledného a volám. Vyhľadávanie funguje spoľahlivo, hľadá mená aj priezviská, čo mi je v prípade kontaktov na SIM karte trochu záhadou. Ale funguje to.

"Na oboch SIM kartách mám niekoľko desiatok mien, a preto som sa potešil, keď som objavil funkciu Jednoduché vyhľadávanie."

Na domácej obrazovke, resp. troch domácich obrazovkách, som si vypol všetky widgety a na každej som ponechal aktívny len jeden: profily na prvej, prvé tri obľúbené kontakty na druhej a mesačný náhľad kalendára na tretej. Takže trom ľuďom som vždy volal alebo písal SMS-ku priamo z domácej obrazovky, ostatných som vyhľadal bleskovo pomocou inteligentného vyhľadávania. Len som si vždy musel dať pozor, ako som už spomínal vyššie, aby som volal zo správnej SIM karty.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync. Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

sú samostatná kapitola Samsungu B5722 Duos. Nepísal som ich na ňom práve najradšej. Bežne odošlem len pár správ mesačne, ale na MWC 2010 v Barcelone to bol,vďaka regulácii roamingových cien za SMS, náš hlavný dorozumievací prostriedok. Časté preklepy, umiestnenie medzery pod backspaceom...kapacitný displej by sa mohol správať spoľahlivejšie. Ale na pár SMS-iek mesačne to stačí a s použitím T9 to nie je nič strašideľné. Viac za bežných okolností nepotrebujem.

Odoslané e-maily môžu obsahovať automatický podpis, v ponuke nájdete aj zoznam blokovaných adries či automatické mazanie starých správ. Nové e-maily sa môžu sťahovať automaticky, napríklad len v domácej sieti každých 5 minút. Alebo aj každú minútu, ak chcete. Internetový prehliadač je obyčajný. Neponúka ani rýchly prenos dát, ani žiadne extra funkcie.

Budíkov môžete mať nastavených aj päť, každý s vlastným časom budenia, melódiou (s alebo bez vibrácie), zobudiť vás môže aj FM rádio. Budíku tiež určujete hlasitosť a dni budenia. Posunutie budenia môže byť o 1 - 10 minút, opakovanie jeden- až desaťkrát. Radosť sa prebúdzať. Kalendár má stále svoj typický samsungový nedostatok. Ak zmením začiatok udalosti z 8:00 napríklad 10:30, stále je pripravený čas ukončenia udalosti na 8:59 a tento musím pred uložením udalosti zbytočne prepisovať. Je to otravné, veď si často ukladám udalosť bez dôrazu na jej čas ukončenia.

"Budíky sú veľkou prednosťou Samsungu B5722 Duos."

Ďalšie funkcie:

- položka Komunity v hlavnom menu odkazuje na webové stránky MySpace, Facebooku, Flickru...

- kalkulačka je tradičná, nezaslúži si nijakú kritiku,

- poznámky môžu mať maximálne 1000 znakov,

- prevodník, svetový čas, stopky a časovač sú bežného charakteru.

Výdrž Samsungu B5722 Duos na jedno nabitie považujem za prekvapivo dobrú. Bežne ho používam 4 - 5 dní na jedno nabitie, pričom z každej karty za ten čas uskutočním niekoľko hovorov dlhých maximálne 10 minút.

"Výdrž Samsungu B5722 na jedno nabitie je prekvapivo dlhá."

Výhody:

- pekný dotykový dual-sim,

- ľahké prepínanie SIM kariet,

- výdrž na jedno nabitie.

Nevýhody:

- menej výrazné označenie aktívnej SIM karty,

- menej pohodlné písanie správ,

- trhané pohyby, pomalšie reakcie.

Orientačná cena: 195 eur (epicentrum.sk)

Záver

Farba testovaného Samsungu je ružová, ale v predaji je aj hnedá. Takže B5722 Duos nie je určený len ženám. Ja ho používam ako sekundárny mobil už vyše mesiaca a musím povedať, že po tom, ako som prišiel na všetky fígle s rýchlym vyhľadávaním kontaktov či listovaním domácimi obrazovkami naň nepoviem veľa krivých slov. Reakcie mohli byť rýchlejšie, ale veď je to dual-sim postavený na lacnom dotykovom Samsungu. Písanie správ nie je úplne podľa mojich predstáv, ale kto vie používať slovník T9, tak s B5722 nebude mať vážnejší problém. A výdrž na jedno nabitie je aj po pár týždňoch pre mňa stále veľkým prekvapením. Na štyri dni výdrže sa prakticky spolieham. Nabíjačku som nebral na štyri dni v horách ani na štyri dni v Barcelone. Ak nemáte radi dotykové telefóny, nebude pre vás ani B5722. To si radšej kúpte starší model C5212 Duos alebo nový slajder C6112 Duos. Z lepšie vybavených dual-sim telefónov je k dispozícii B5702 Duos.

Produktová stránka: Samsung B5722 Duos

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre:Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.02.2010 - 01:00

huron: tento samsung ma vsetko co ma mat,, na 3g sa im vyprdnem,je na 2 simky,,blesk,fotak, wifi nepotrebujem lebo mam mobilny net,uvidime aka bude cena,, keby je tak okolo 140 evri,, no nechme sa prekvapkat :)

anonymous27.01.2010 - 18:34 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: Cena by mala byt 199 eur. Pouzivam ho uz par dni a k iPhonu je to v mojom pripade vyborne "volátko". Prepínanie SIM kariet sa uskutocnuje malym tlacidlom v hornej casti pravej bocnej steny. Reakcie su pomale, ale to je na dotykovy mobil tejto triedy normalne. Dnes som objavil aj rychle vyhladavanie v telefonnom zozname, zvykol som si aj na rozne zvonenia pre kazdu SIM, a ocenujem aj dlhu vydrz na jedno nabitie (5 dni pri dvoch-troch hovoroch denne). Ale je to fakt lacny Samsung, prakticky v style Corby. Takze ak vam nevyhovuje Corby, nebude ani toto. Recenzia bude coskoro.

anonymous28.01.2010 - 10:51 Trvalý odkaz

duro8: Neviem pre?ouž nedávajú do každych mobilov seriovo wifi...?!

anonymous28.01.2010 - 17:21 Trvalý odkaz

hellwet159: telefon s dvoma simkamy a s tymto vybavenim co ine dodat za tu cenu je to podla mna dobry fon pre tych co chcu dve sim kartyy v jednom

anonymous28.01.2010 - 19:34 Trvalý odkaz

tomas: skoda toho wifi... Raz to mam v mobile wifi a uz nikdy o tuto funkciu nechcem prist... Chcem dotyk,wifi,aspon 5 fotak aspon LED blesk,FM radio, dvojsim. A samozrejme dobru cenu ,chcem vela???asi ano

Celá diskusia 30 príspevkov