Samsung C3510

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Dotykový mobil s 1 Mpix fotoaparátom, kapacitným displejom, EDGE, FM rádiom s RDS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 104 x 55 x 13 mm,

hmotnosť: 92 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 43 x 57 mm, uhlopriečka 2,8'', aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 960 b.), záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 32 MB + microSDHC (do 16 GB), 300 SMS, 1 000 kontaktov, 1 000 záznamov v kalendári,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: 900 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung chrlí jeden model za druhým a často vznikajú modely, ktoré majú nielen podobný dizajn ale aj funkčnú výbavu. C3510 je teda ďalším lacným dotykovým modelom na našom trhu. Je určený nenáročným užívateľom, podobne ako Samsung Corby. Nakoniec, novinka vychádza práve z dizajnu populárneho Corbyho.

Samsung C3510 má teda známy tvar zaobleného vajíčka. Kryty telefónu sú tvorené čiernymi lesklými plastami, ktoré pôsobia lacno. Novinka však nie je určená do rúk imidžových ľudí, a tak jej môžeme jej vzhľad odpustiť. Prednú stranu tvorí 2,8-palcový dotykový displej, pod ktorým sa usídlili tri hardvérové tlačidlá. Pravá strana obsahuje spúšť fotoaparátu a zámok displeja, medzi ktorými sa nachádza aj krytý otvor pre pamäťovú kartu. Tlačidlá sú tak dostatočne oddelené a nevznikajú prehmaty, ktoré som vyčítal Samsungu Corby. Celú zadnú stranu tvorí lesklý čierny plastový kryt, na ktorom sa zachytávajú odtlačky. Napriek tomu, že je veľmi ľahko odnímateľný, drží pevne. V hornom pravom rohu je uložený objektív fotoaparátu, vedľa ktorého leží mriežka reproduktoru. Na ľavej strane nájdete spojené tlačidlo ovládania hlasitosti a krytý Samsung konektor, ktorý slúži na nabíjanie a pripojenie príslušenstva. Zaujímavosťou v tomto low-ende je prítomnosť 3,5 mm jacku, ktorý sa nachádza v hornej stene mobilu. Hmotnosť Samsungu C3510 je príjemných 92 gramov, ktoré som vo vrecku mnohokrát ani necítil.

"Zaujímavosťou v tomto low-ende je prítomnosť 3,5 mm jacku."

Hlavným ovládacím prvkom je kapacitný displej spolu s trojicou hardvérových tlačidiel. Funkcia slúchadiel je každému jasná, stredné tlačidlo vás vráti o úroveň vyššie. Na písanie správ môžete využiť iba jeden typ klávesnice, a to štandardnú alfanumerickú.

"Hlavným ovládacím prvkom je kapacitný displej."

Displej používa QVGA rozlíšenie (240 x 320 bodov) na 2,8-palcovej uhlopriečke. Prekvapila ma prítomnosť kapacitného displeja v mobile tejto triedy. Samsung sa zrejme rozhodol implementovať túto technológiu aj do lacnejších dotykových modelov. Viditeľnosť displeja vo vonkajšom prostredí je priemerná, na priamom slnku som telefón nemal kedy otestovať. Nastavenie displeja umožňuje meniť jas, a to až v piatich stupňoch. Na výber máte aj z dvoch predvolených tém. Chýba možnosť meniť základný font telefónu, ako tomu bolo u Corbyho. Pohotovostný režim je tvorený tromi obrazovkami, medzi ktorými prepínate ťahom prsta do strany. Výhodou je, že sa môžete presunúť z tretej do prvej bez toho, aby ste museli chodiť cez všetky obrazovky. Na každú z nich si môžete umiestniť niekoľko widgetov. Tie však bohužiaľ nemajú uzamknutú polohu a tak nimi môžete pohybovať kedykoľvek. To je nevýhodou najmä pri presúvaní medzi obrazovkami, keď máte každú z nich zaplnenú widgetmi a namiesto prepnutia obrazovky nechtiac presúvate práve polohu widgetov. Samsungu C3510 chýba facebook klient, nahradil ho iba odkaz na wapovú verziu v podobe widgetu. Hlavné menu je tvorené taktiež tromi obrazovkami rozdelenými na základné a doplnkové funkcie. Rozloženie, ani dizajn menu nie je prispôsobiteľný.

Fotoaparát je v prípade Samsungu C3510 len nutným doplnkom. Kvalita fotografií ma na svoje pomery príliš neoslnila. Posúdiť ju môžete zo snímok v našej galérií. Fotografovanie prebieha na šírku, Samsung C3510 využíva celý displej ako hľadáčik. Čo ma však prekvapilo, boli bohaté nastavenia fotoaparátu. Nastavenia videa sú rovnako bohaté. Maximálne rozlíšenie, ktoré telefón zvládne, je QVGA. Negatívne hodnotím galériu, ktorá je pomalá a nezvláda prezeranie snímok na šírku displeja.

"Čo ma však prekvapilo, boli bohaté nastavenia fotoaparátu."

Prehrávač hudby je tradičný samsungovský. Hudbu však netriedi, dokáže ju rozdeliť len na základe playlistov. Pri prehrávaní zobrazuje obal albumu, názov skladby a tri softvérové tlačidlá na ovládanie. Nastavenia ponúkajú automatické vypnutie po 30 - 120 minútach. Pri prehrávaní na pozadí je badateľné mierne spomalenie reakcií telefónu. Samsungu C3510 nechýba ani FM rádio, ktoré podporuje RDS aj RT. Nastavenia rádia ponúkajú taktiež aj automatické vypnutie či nahrávanie.

Pamäť telefónu hlási dostupných 30 MB. Rozšíriť ju môžete microSDHC kartou s maximálnou kapacitou až 16 GB. V základnom balení sa bohužiaľ žiadna karta nedodáva, a tak si budete musieť za ňu priplatiť. Vkladá sa do pravej steny mobilu a vymeniť ju je možné aj počas chodu telefónu. Telefón pojme 1 000 kontaktov, 300 SMS a 1 000 položiek v kalendári.

Displej je počas hovoru uzamknutý. Reproduktor patrí medzi tie hlučnejšie, vďaka čomu budete druhú stranu bez problémov počuť aj v hlučnejších prostrediach. Medzi kontaktami môžete vyhľadávať ťahom prsta alebo zadávaním znakov. Nevýhodou je, že telefón nevyhľadáva plynule. Najprv musíte zadať celé meno (alebo počiatočné písmená), až potom potvrdiť vyhľadanie kontaktu. Kontakty môžete presúvať medzi pamäťami, jednotlivé vizitky posielať cez Bluetooth či e-mailom. Prítomné sú aj profily, ktorých je pripravených celkovo šesť. Samozrejme, nechýba možnosť vytvoriť si ďalšie vlastné. Samsungu C3510 chýbajú časované profily.

"Reproduktor patrí medzi tie hlučnejšie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

SMS a MMS správy zdieľajú nielen spoločný editor, ale aj priečinok doručených správ. Prijaté správy môžete nechať zobraziť taktiež formou konverzácií. Na zadávanie textu je možné využiť iba jeden druh klávesnice. V nastaveniach aktivujete doručenky a ukladanie odoslaných správ. Nechýba ani tradičný blacklist, ktorý filtruje nechcené SMS-ky. Za túto funkciu musím Samsung pochváliť. Okrem tradičnej platenej konverzácie môžete využiť aj bezplatnú - bezdrôtovú. Samsung C3510 totiž podporuje Bluetooth chat.

"Nechýba ani tradičný blacklist, ktorý filtruje nechcené SMS-ky."

Nastavenia e-mailového konta si radšej poriadne prejdite, nakoľko sú mierne nezrozumiteľné. Po úspešnom nastavení sa mi stiahli správy, no telefón ma upozornil na to, že ich zmaže aj zo serveru. Podporované sú oba protokoly - POP3 aj IMAP4. Samsung C3510 zvláda teoreticky aj push notifikáciu (pravidelné sťahovanie správ každú minútu). Reakcie sú pomerne rýchle, prekážal mi iba zbytočne veľký font. Ani e-mailovému klientovi nechýba blacklist a možnosť automatického mazania starších správ. Klient je prepojený s widgetom na domácej obrazovke, ktorý ukazuje náhľad a počet neprečítaných mailov. K aplikácií len dodám, že prílohy dokáže stiahnuť, no nedokáže ich otvoriť. Pri vkladaní snímky do prílohy dokáže Samsung fotografiu automaticky zmenšiť.

"E-mailový klient prílohy dokáže stiahnuť, no nedokáže ich otvoriť."

Internetový prehliadač si poradí s webovými stránkami. Jeho možnosti sú však slabé, neponúka prácu s viacerými oknami naraz, kopírovanie textu či prehliadanie na ležato. Pohyb po stránke nie je plynulý, zoomovanie taktiež trhá.

Kalendár dokáže zobrazovať udalosti v mesačnom, týždennom a dennom prehľade. Chýba mu zobrazovacia lišta, ktorá upozorňuje na aktuálne denné záznamy. Kapacita kalendára je 1 000 záznamov. Budík ponúka bohaté možnosti prispôsobenia. Upozornení môže byť viacero. FM rádio však nemôžete použiť na budenie. Z ostatnej funkčnej výbavy nájdete v ponuke aj Gmail a Google search (ktoré však odkazujú len na webové stránky), aplikácia Palringo (slúži ako messenger), jednoduchý editor obrázkov (ktorý sa postará o zmenu efektov a rozmerov fotografií), textové poznámky, úlohy, svetový čas, časovač, stopky a jednoduchú, no praktickú kalkulačku.

Java samozrejme nechýba v ponuke. Samsung C3510 však nedokáže minimalizovať aplikácie.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Kapacita 900 mAh batérie postačuje na dva až tri dni bežného používania.

Výhody:

- kapacitný displej,

- 3,5 mm jack,

- FM rádio s RDS, RT a nahrávaním,

- blacklist,

Nevýhody:

- galéria,

- zbytočne veľké písmo,

- hudobný prehrávač nedokáže triediť hudbu,

Orientačná cena: približne 110 €.

Záver

Samsung C3510 je ďalším lacným dotykovým mobilom. Svojou ponukou moc nezaujme, no verím, že fanúšikov si na trhu určite nájde. Ja by som však radšej priložil zopár eur a zvolil iný model - napríklad Corby-ho či populárny Star. Práve tieto dva modely budú hlavnými konkurentmi C3510-ky.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.02.2010 - 14:13

Tino: Zaujímavý kúsok. Kapacitný displej, škoda že taký malý a s malým rozlíšením. Taktiež škoda fo?áku. A chýbalo by mi aj WiFi. Ak budú rýchle odozvy systému, kapacitný displej bude výhodou. Tým pádom to bude velmi pohodlný mobil, ale kapacitný displej od Samsungu by si skôr zaslúžili iné kúsky. :)

anonymous17.01.2010 - 19:03 Trvalý odkaz

Valaroma: dotykovy lowendík :-)

anonymous17.01.2010 - 20:15 Trvalý odkaz

[]: akoze nech sa na mna nikto nehneva ale zaujimalo by ma NACO alebo AKY maju vyznam taketo telefony onicom - ved to nic take nema! Jedina vyhoda ze je dotykovy ale aj to v akej kvalite! Viem az taku cenu toho netreba cakat vela ale podla mna zaberaju na trhu len zbytocne miesto a navrhari by mali prist radsej s niecim zaujimavym co sa tyka vybavy pretoze z hladiska efektivnosti dopytu to bdue prepadak!!

anonymous17.01.2010 - 20:50 Trvalý odkaz

NexuS: Pochybujem ze to bude prepadak. Vies kolko je ludi co potrebuje mobil len na volania, SMS a nejaku tu muziku? Samsung to asi vie :D

anonymous17.01.2010 - 21:14 Trvalý odkaz

abc: no ak by mobil potrebovali len na volania, sms a nejaku tu muziku tak si nebudu predsa kupovat dotykac ;)

Celá diskusia 36 príspevkov