Samsung B7610 Omnia PRO

RECENZIA smartfónu Vysúvací smartfón s Windows Mobile, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, Wi-Fi, GPS, HSDPA, 3,5 mm jackom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Windows Mobile 6.5, TouchWiz 2.0,

procesor: Samsung S3C6410, 800 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 113 x 58 x 16 mm,

hmotnosť: 159 gramov (zistená: 166 gramov),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), AMOLED 16 777 216 farieb (65 536 obmedzenie WM), 480 x 800 b., 47 x 78 mm, uhlopriečka 90 mm (3,5''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2592 x 1944 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (720 x 480, 30 fps),

pamäť: 256 MB RAM + 512 MB ROM + 2 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, TV-Out,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, podpora DivX,

batéria: 1 500 mAh, EB504465VU,

výdrž: do 6 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: 0,41 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna.

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, USB kábel, stereo slúchadlá, náhradný stylus, potrebné dokumenty.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung B7610 sa na našom trhu objavil už dávnejšie. Ide o alternatívu Omnie II s hardvérovou QWERTY klávesnicou. Keďže oba modely používajú rovnaký operačný systém a majú takmer identické špecifikácie, zaujímalo ma, čo Samsung na novšom modeli vylepšil.

oboch prístrojov nejdem porovnávať. Samsung B7610 je vďaka klávesnici oveľa hrubší a ťažší, a sa navyše na Omniu II vôbec nepodobá. Prednej strane dominuje 3,5-palcový dotykový displej, pod ktorým nájdete trojicu hardvérových tlačidiel. Nenápadné prostredné tlačidlo slúži na vstup do menu. Na pravej strane nájdete hneď niekoľko prvkov. Okrem spúšte fotoaparátu a tlačidla na zamknutie displeja sa v hornej časti prístroja nachádza aj reset tlačidlo. Nemusíte sa báť nechceného stlačenia, je zapustené dostatočne hlboko. V pravom hornom rohu je ukrytý teleskopický stylus. Jeho umiestnenie musím hodnotiť negatívne, keďže po niekoľkých vybratiach stylus v tele už nedržal tak pevne. Celú zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt batérie. Páčil sa mi jeho zaujímavý . Mnohých ihneď upúta objektív päťmegapixelového fotoaparátu, vedľa ktorého nájdete LED blesk. Po odňatí zadného krytu sa dostanete k slotu pre pamäťovú kartu. Na jej výmenu nie je nutné vyberať batériu. Na ľavej strane môžete nájsť dvojicu tlačidiel ovládania hlasitosti a tlačidlo "W&L". To slúži na prepínanie medzi režimami domácej obrazovky - pracovným a domácim. Nemenej zaujímavou je aj vrchná strana, na ktorej sa nachádza dvojica krytých konektorov - microUSB a 3,5 mm jack. Konštrukcia Samsungu B7610 patrí medzi tie kvalitnejšie. Telefón nevŕzga ani nepraská. Vysúvací mechanizmus je pevný. Zo začiatku má malý odpor, a tak sa vám môže vrchná strana v rukách mierne vysúvať. Hmotnosť telefónu je vyššia, na čo si budete musieť zvyknúť.

"Konštrukcia Samsungu patrí medzi tie kvalitnejšie, ku microSD karte sa ale dostanete len odlupnutím elegantného zadného krytu."

Hardvérová

je hlavným dôvodom pre kúpu tohto Omnie Pro B7610. Prvým pozitívom, ktorý som postrehol, boli ovládacie šípky s enterom a backspacom. Tlačidlá môžete využiť aj na pohyb a potvrdzovanie akcií v menu. Chýbalo len tlačidlo na priamy vstup do Štart menu. Potešilo ma aj tlačidlo s ceruzkou a papierom, ktorého stlačením spustíte rýchle menu na vytvorenie novej správy, mailu, položky v kalendári, poznámky či spustenie vyhľadávača. Jednotlivé klávesy sú dostatočne veľké, no nemajú takmer žiadny zdvih. Klávesnica Samsungu B7610 mi pripomínala Nokiu E75. Ak by som ich však mal porovnať, Samsung je na tom o niečo lepšie. Čo sa týka rýchlosti písania, to mi robilo spočiatku menší problém. Po pár správach sa však preklepy strácali a ja som písal presnejšie a rýchlejšie.

"Hardvérovú klávesnicu môžete využiť aj na pohyb v menu a potrdzovanie akcií."

novších Samsungov zobrazujú údaje v interiéroch na výbornú. Nemám čo vyčítať ani AMOLED displeju s rozlíšením 480 x 800 bodov. Zobrazovanie je jemné a jasné. Klasickým problémom je viditeľnosť na priamom slnku, ktorou ale trpí takmer každý Samsung. Pomôcť by mohla bledšia téma, tú však v základnej ponuke nenájdete. Displej sa oproti Omnii II zmenšil, a to z 3,7 na 3,5 palca. To však užívateľ príliš nepostrehne. Jas displeja riadi automatický senzor umiestnený nad displejom. Silu podsvietenia je možné nastaviť aj manuálne, v nastaveniach.

Operačný systém použitý v B7610-ke je starý známy Windows Mobile 6.5 Professional. Ako nadstavba bol použitý TouchWiz vo verzii 2.0. Možnosti kombinácie týchto dvoch systémov sú mnohým známe. Od Omnie II sa veľmi nerozšírili, a tak operačný systém ponúkne rovnaké funkcie. Novinkou je azda iba prepínanie medzi režimami, podobne ako ponúka Symbian. Prispôsobiť si tak môžete nastavenia pracovného a domáceho režimu a prepínate medzi nimi jednoducho podržaním tlačidla na ľavom boku prístroja. Možno by sa zišlo automatické prepínanie režimov podľa aktuálne využívanej (skupiny) BTS. Po príchode domov z práce by sa tak automaticky aktivoval režim Life (L) a v práci zase Work (W). Toto využívajú napríklad niektoré aplikácie na automatické prepínanie profilov.

Informácie zobrazené na domácej obrazovke môžete jednoducho meniť v nastaveniach. Okrem tradičného Windows Mobile pohotovostného režimu je na výber aj widgetový, známy z TouchWiz-u. Milým prekvapením bola pre mňa prítomnosť Samsung Today, ktorý prehľadne zobrazí všetky potrebné informácie, programy a skratky k aplikáciám na jednej domácej obrazovke. K jednotlivým zástupcom môžete pristupovať cez menu Štart alebo prostredníctvom klasického menu. To je rozdelené na štyri sekcie - moje menu, multimédiá, internet a kancelária. V spodnej lište ďalej nájdete prístup k ostatným aplikáciám, manažérovi úloh a editácii menu.

Takisto ako v prípade Omnie II, aj reakcie Omnie Pro B7610 ma sklamali. Vstup do menu zdĺhavý, aj odozva na spúšťanie niektorých programov bola niekedy rovnako nepochopiteľne dlhá. Toto sú argumenty, ktoré ma od telefónu odrádzali. Windows Mobile sa má čo-to učiť od rýchleho Androidu.

"Klasickým problémom je viditeľnosť displeja na slnku a rýchlosť systému."

Kvalita fotografií vytvorených OmniouPRO je dobrá. Pri dobrých svetelných podmienkach ma niektoré snímky svojou kvalitou príjemne prekvapili. Možnosti prispôsobenia

sú široké. Nastavenia ponúkajú výber z niekoľkých scénických režimov, nastavenie vyváženia bielej, farebných efektov, ISO, kvality či aktivovanie stabiliztora a časovača. Nechýba ani tzv. geotagging, teda zapisovanie GPS súradníc do EXIF-u fotografie. V tmavých priestoroch pomôže LED blesk. Nahrávanie videa umožňuje rovnaké možnosti prispôsobenia. Pri nahrávaní môžete ponechať zapnutú LED diódu. Samsung B7610 dokáže nahrávať video v rozlíšeni až 720 x 480 bodov pri tridsiatich obrázkoch za sekundu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3 MB, MPEG4; obraz: 720 x 480 b., 27 fps, 1 861 kbps; zvuk: AAC, 27 kbps; celkovo: 14 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

som odjakživa považoval za jeden z najlepších hudobných prehrávačov v mobiloch. V Samsungu B7610 som konečne bez problémov aktualizoval knižnicu a pokojne mohol ihneď počúvať skladby z pamäťovej karty. Možnosti sú naozaj široké, mobilný Media Player má veľa funkcií zhodných s desktopovou verziou. Nechýba teda spomalené či zrýchlené prehrávanie, ekvalizéry, vydarená hudobná knižnica či zvukové efekty SRS. Po zapnutí WoW HD efektu sa digitálne pozmenená kvalita zvuku niekoľkonásobne zlepšila. Hifista nadšený nebude, bežný poslucháč vyžadujúci výrazné hĺbky aj výšky určite áno. K telefónu sú dodávané aj kvalitné stereo slúchadlá, ktoré zaručia dobrý zvuk. O bezdrôtový prenos hudby z telefónu sa postará nielen Bluetooth, ale aj Wi-Fi - prostredníctvom technológie DLNA.

"Mobilný Media Player má veľa funkcií zhodných s desktopov verziou."

V ponuke hudobných funkcií nechýba

s podporou RDS. Pri prvom spustení automaticky vyhľadá všetky dostupné frekvencie a uloží ich do pamäte. Vysielanie rádia môžete aj nahrávať, a to vo výbornej kvalite 192 kbps vo formáte MP3.

GPS navigácia fungovala bez problémov. Testovanie prebehlo so zabudovanými Google mapami. Vyhľadávanie polohy so zapnutým asistovaným GPS bolo rýchle. Modul môžete využiť nielen na navigovanie, ale aj na tzv. geo-tagging. Platené a kvalitnejšie aplikácie na navigovanie pre Windows Mobile nájdete v Marketplace.

Vnútorná pamäť testovaného kusu dosahovala 2 GB. Dopĺňa ju 256 MB vyhradených pre RAM. Úložný priestor môžete rozšíriť pamäťovými kartami microSDHC až do výšky 32 GB. Slot na kartu sa nachádza pod zadným krytom. Nakoľko je Samsung B7610 smartfón, pamäť pre SMS správy a kontakty je zdieľaná, a teda prakticky takmer neobmedzená.

V oblasti

sa nič podstatné nezmenilo. Neobmedzená kapacita, detailnosť jednotlivých kontaktov či vyhľadávanie postupným písaním, ktoré funguje na mená aj priezviská ma opäť presvedčili, že telefóny s Windows Mobile patria v tejto oblasti k špičke. Typické je aj inteligentné vytáčanie kontaktov z domácej obrazovky, ktoré na "Windows fónoch" funguje už roky. Počas hovoru je displej po zakrytí senzoru zamknutý, takže sa nemusíte báť, že by ste počas hovoru niečo aktivovali. Samsungu chýbajú profily, typ vyzváňania si budete musieť meniť sami.

"Nechýba inteligentné vytáčanie kontaktov z domácej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

V oblasti

taktiež nedošlo k žiadnym zmenám. SMS-ky a MMS-ky používajú rovnaký priečinok aj editor. Po prijatí správy sa na domácej obrazovke zobrazí odosielateľ a text správy, po niekoľkých sekundách sa aktivuje widget (v prípade režimu widgetovej domácej obrazovky), ktorý zobrazuje počet zmeškaných hovorov, správ a e-mailov. Prijaté správy sa zobrazujú vo forme koverzácií a zoradiť si ich môžete podľa rôznych faktorov. Na písanie môžete využiť okrem hardvérovej klávesnice aj dva typy softvérovej QWERTY. Nastavenia umožňujú aktivovať výpisy o doručení.

"Prijaté správy sa zobrazujú vo forme konverzácií."

Výhodou

smartfónov s Windows Mobile je možnosť využiť MS Outlook. Okrem neho si taktiež môžete pridať vlastné konto. Po rýchlom a jednoduchom nastavení sa aplikácia pripojila a spustila. Práca s klientom je rýchla a bezproblémová. Na veľký dotykový displej v kombinácii s klávesnicou som si okamžite zvykol. Klient, vďaka podpore Microsoft Office, nemá problém s akoukoľvek prílohou. Nastavenia umožňujú aktivovať automatické sťahovanie od 5 minút. Aplikáciu som používal dva dni s hodinovou kontrolou správ bez akýchkoľvek problémov.

"Spojenie dotykového ovládania s hardvérovou klávesnicou je pri práci s e-mailom chytľavé. "

Na prehliadanie internetu poslúžia hneď dva prehliadače -

a Opera Mobile. Ten druhý je však na prezeranie webu oveľa vhodnejší - Opera je rýchlejšia, pohodlnejšia a narozdiel od Internet Exploreru ponúka prácu s viacerými oknami naraz. Podpora flashu chýba aj Samsungu B7610. Naďalej je podporovaná dátová konektivita od GPRS po HSDPA, žiaľ, rýchle odosielanie dát cez HSUPA chýba. Nechýba ani podpora Wi-Fi. Na lokálne prenosy poslúži Bluetooth či USB kábel v balení. V hlavnom menu nájdete hneď niekoľko aplikácií využívajúcich internet. Medzi ne patrí Messenger, čítačka RSS, aplikácia Podcast, MSN Weather, Marketplace, Windows Live, Active Sync či internetový vyhľadávač. Užívatelia, ktorí využívajú mobilný internet určite ocenia zabudovanú aplikáciu na zdieľanie internetového pripojenia cez USB alebo Bluetooth - Internet Sharing. Možnosť vytvoriť Wi-Fi hotspot bohužiaľ chýba.

"Na prehliadanie internetu poslúžia hneď dva prehliadače - Internet Explorer a Opera Mobile."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Aj prepracovaný

patrí medzi to najlepšie čo môžete v smartfónoch nájsť. Prvý sa ukrýva pod názvom Plán. Ponúka triedenie udalostí do rôznych kategórií a nechýba mu ani lišta aktuálnych denných záznamov. Ten druhý nájdete pod položkou Kalendár a ukrýva tradičný "windowsácky" kalendár, ktorý je známy z ostatných zariadení. Organizačnú výbavu dopĺňajú poznámky (aj s možnosťou kreslenia), úlohy, prevodník jednotiek, vedecká kalkulačka, či záznamník. Budíkov môže byť viacero. Budenia si môžete plne prispôsobiť a naplánovať.

V menu taktiež nájdete aj niekoľko jednoduchých aplikácií ako digitálny rámček, vyhľadávač, prepínač režimov, prieskumník súborov, správca úloh. Pripravené sú aj tri klasické hry - kocky, solitaire a Bubble Breaker. Ostatné aplikácie a hry si môžete stiahnuť prostredníctvom Windows Marketplace.

Výdrž telefónu pri nižšej záťaži bola úctyhodná. Batéria s kapacitou 1 500 mAh mi na jedno nabitie vydržala až tri-a-pol dňa. Pri častejšej kontrole mailov a intenzívnejšom testovaní výdrž klesla na dva dni.

Výhody:

- výborný hudobný prehrávač,

- hardvérová klávesnica slúži aj na pohyb v menu,

- FM rádio s nahrávaním,

- 3,5 mm jack,

- veľký AMOLED displej,

Nevýhody:

- slabá čitateľnosť displeja na slnku,

- miestami pomalé reakcie,

- nadstavba TouchWiz,

- vysoká hmotnosť.

Orientačná cena: 399 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung B7610 OmniaPRO ponúka bohatú funkčnú výbavu vrátane päťmegapixelového fotoaparátu s autofókusom a LED bleskom, GPS, HSDPA a Wi-Fi. Nechýba ani 3,5 mm jack a populárne FM rádio s RDS. Svojou funkčnou výbavou ma teda prehovoril, v jeho prospech taktiež hovorí aj výborný e-mailový klient, prepracovaný hudobný prehrávač, kalendár či silná 1 500 mAh batéria. Naopak, v jeho neprospech hovorí občas spomalený operačný systém so zbytočnou nadstavbou, väčšie rozmery a slabá viditeľnosť displeja na slnku. Napriek tomu považujem Samsung B7610 OmniaPRO za výborný pracovný nástroj. Konkurenčným modelom, či už rozmermi alebo funkčnou výbavou, je Nokia N900.

Druhý názor

Richard Hombauer: Ak sa zameriame na cenu, tak Omnia Pro B7610 má jednoznačne čím konkurovať. Je to moderný pracovný nástroj za dobrú cenu. Ak sa ale bavíme o telefóne všeobecne, musím spomenúť jeho hlavný nedostatok - ozrutný a spomalený operačný systém, ktorý s procesorom pod 1 GHz akosi stále nechce spolupracovať. Verím, že Windows Phone 7 series bude so slabšími procesormi pracovať lepšie. Ak ste na Windows Mobile zvyknutí a Omnia Pro vás presvedčí cenou, silnou batériou, jemným displejom, kvalitnejším fotoaparátom (aký modelom HTC dlhodobo chýba) a ponukou zábavných funkcií (viď podpora DivX), tak vás od jej kúpy v žiadnom prípade odhovárať nebudem. Ale ja som si už od tých presýpacích hodín a slabej čitateľnosti displeja vonku počas letných dní akosi odvykol.

Produktová stránka: Samsung B7610 OmniaPRO

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows mobile

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.04.2010 - 12:54

kusko46: radsej tuto omniu ako N900, krajsi dizajn za lacnejsi peniaz a funkciami totozna

anonymous31.12.2009 - 19:05 Trvalý odkaz

Worker: Prosim Vas je tento stroj pomalsi ako dajme tomu i8910 HD? vdaka... inac fajny stroj

anonymous31.12.2009 - 19:19 Trvalý odkaz

jakub: naozaj radsejj omniu pro ako n97 a je k tomu owela lepsia cena

anonymous31.12.2009 - 19:47 Trvalý odkaz

Sagittarius: chodte niekam s wm a aj so symbianom,archaicke veci patria do muzea :)

anonymous31.12.2009 - 20:45 Trvalý odkaz

cena: stoji 411€ na epicentrum.sk

Celá diskusia 46 príspevkov