Samsung S7070 Diva

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Dotykový mobil s 3 Mpix fotoaparátom, podporou sociálnych sietí, EDGE a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 101 x 55 x 13 mm,

hmotnosť: 94 gramov (zistená: 93 g)

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 43 x 57 mm, uhlopriečka 2,8'' (71 mm), aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 3,2 Mpix, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 40 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 500 SMS, 300 záznamov v kalendári,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (Find Music),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: akcelerometer,

batéria: AB463651BU, Li-Ion, 960 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 500 h pohotovosti,

SAR: 0,993 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

autofókus, xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB (-microUSB) kábel, potrebné dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung koncom minulého roka predstavil novú špeciálnu kolekciu ženských telefónov Samsung Diva Collection 2010. Okrem extravagantného véčka sa na náš trh dostal aj decentnejší dotykový model s označením S7070 Diva.

Diva je telefón, ktorý zaujme skôr ženy...a hneď na prvý pohľad. Biely perleťový kryt dopĺňa elegantný

. Exkluzivitu a dojem luxusného telefónu však dodáva najmä ovládacie tlačidlo na prednej strane v tvare . Pri bližšom kontakte ľahko zistíte, že ide o telefón nižšej strednej triedy. Prednej strane teda okrem ovládacích tlačidiel dominuje aj 2,8-palcový dotykový displej. Pravá strana obsahuje dve tlačidlá, ktoré sú umiestnené v spodnej časti - spúšť fotoaparátu a tlačidlo na uzamykanie displeja. Zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt so zaujímavým vzorom. Ten mi pripomínal módne telefóny série Prism od Nokie. Na prvý pohľad na niektorých pôsobil až odpudzujúco, na iných zase lákavo. V hornej časti zadnej strany je umiestnený objektív fotoaparátu, vedľa ktorého sa nachádza mriežka reproduktoru. Ľavá strana je taktiež bohatá na prvky. Okrem ovládacích tlačidiel hlasitosti na nej nájdete aj otvor pre pútko či krytý microUSB konektor. Diva ma prekvapila nielen po dizajnovej, ale aj po konštrukčnej stránke. Vyhotovenie telefónu, napriek plastovým krytom, je kvalitné a pevné. Telefón nevŕzgal, nepraskal, a aj zadný kryt držal na svojom mieste naozaj pevne.

"Na prvý pohľad pôsobil zadný kryt na niektorých ľudí odpudzujúco, na iných zase lákavo."

Keďže hlavným ovládacím prvkom je displej, na písanie textu využijete iba softvérovú klávesnicu. Tá je prítomná iba v jedinej verzii, a to v klasickej

. Text tak budete musieť zadávať viacnásobným ťukaním do virtuálnych klávesov. Jednotlivé tlačidlá sú pomerne veľké, a tak mi písanie správ nerobilo žiadne problémy. Každopádne, škoda absencie QWERTY klávesnice.

mohol byť väčší, no hlavne jemnejší. Diva sa pýši štýlovosťou, a keďže má reprezentovať svojim vzhľadom, nech reprezentuje aj svojimi možnosťami. Rozlíšenie QVGA na 2,8-palcovej uhlopriečke je v dnešnej dobe mierny podpriemer. Telefónu by oveľa viacej svedčalo jemnejšie HVGA (320 x 480 b.) rozlíšenie. Potešil ma však kapacitný displej, ktorý reaguje pomerne presne a rýchlo. Kapacitný dotykový displej nestláčate ako bežný tlakový dotykový displej. Vyznačuje sa tvrdým, odolnejším sklíčkom a lepšími reakciami na dotyk prsta. Výhodou je tiež minimalizácia rizika, že sa vám displej "postláča" inými predmetmi než prstami a nechtiac vytočí známeho vo vrecku či kabelke. Viditeľnosť na slnku je slabá, až takmer nulová. Toto je klasický neduh všetkých Samsungov. Užívateľské prostredie použité v Dive je tradičný TouchWiz UI. Jeho možnosti sa nezmenili, pribudla len nová . Mnohým mojim priateľom prekážalo na TouchWize v Dive zbytočné veľké písmo a s tým spojené malé množstvo informácií na obrazovke. V nastaveniach chýba možnosť zmeniť veľkosť písma na menšie tak, aby displej zobrazoval viacej položiek v menu. Naopak, nechýba možnosť vybrať si vlastnú tému, pozadie, typ písma (až štyri) či zmeniť jas.

v Samsungu Diva je len akýmsi doplnkom. Chýba mu totiž autofókus a blesk. Fotografie sú nekvalitné a poslúžia skôr ako momentky do MMS či e-mailu. Fotografuje sa štandardne na šírku. Nastavenia umožňujú vybrať si zo scénických režimov, aktivovať samospúšť, prispôsobiť vyváženie bielej, jas, veľkosť fotografie, farebné efekty či kvalitu. Prekvapila ma možnosť vypnúť zvuk spúšte. Možnosti prispôsobenia pri nahrávaní videa sú takmer totožné, nastaviť si teda môžete jas, vyváženie bielej či farebné efekty. Diva nahráva video v maximálnom rozlíšení 320 x 240 bodov.

Na prezeranie multimediálnych súborov slúži

. Ten dokáže zobraziť súbory vo forme zoznamu, ikon či tzv. posuvníka. Pri prezeraní snímok telefón automaticky s pomocou akcelerometru fotografie a videá otáča. Medzi jednotlivými obrázkami môžete listovať posunom prsta alebo naklonením telefónu.

"Medzi obrázkami môžete listovať naklonením telefónu."

je tradičný. Dokáže roztriediť hudbu, narozdiel od lacných Samsungov, podľa údajov z ID3 tagov. Podporované sú aj playlisty. Počas prehrávania skladieb je zobrazený obrázok albumu, informácie o skladbe a ovládacie tlačidlá. Prítomný je aj ekvalizér, vybrať si môžete až z deviatich nastavení, medzi ktorými nechýba surround. V ponuke hudobných funkcií nájdete aj aplikáciu "nájsť hudbu" a FM rádio. Prekvapila ma prítomnosť RDS a Radio Textu.

"FM rádio podporuje nielen RDS, ale aj RT - zobrazovanie aktuálnej skladby v éteri."

Vnútorná pamäť telefónu hlási dostupných 60 MB. Tie však bohužiaľ nebudete môcť využiť na ukladanie SMS či kontaktov. Táto pamäť slúži len na ukladanie multimediálneho obsahu, MMS či e-mailov. Základnú pamäť je možné rozšíriť microSD kartou. Slot sa nachádza pod krytom v pravom hornom rohu.

V oblasti telefonovania sa nič podstatné nezmenilo.

telefónneho zoznamu môžu byť zobrazené samostatne alebo spoločne z oboch pamätí. Hromadné presúvanie či kopírovanie kontaktov je prítomné. Jednotlivé položky môžete dokonca posielať aj cez Bluetooth. V menu telefónu nájdete aj funkciu "kontatky s fotografiami", kde nájdete najčastejšie používané kontakty zobrazené v prehľadnom grafickom zozname. Funkcie hovoru sú štandardné, hlasité handsfree či zamknutý displej počas hovoru nikoho už neprekvapí. Na výber máte pripravených zopár profilov, ktoré si môžete plne prispôsobiť.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych

je jednotný. Pri písaní správy najprv vyberiete príjemcu, potom píšete text. Ťuknutím na tlačidlo "pridať média" môžete vložiť multimediálny obsah do správy a zmeniť ju tak na MMS. Pri písaní môžete využiť iba vyššie spomenutú virtuálnu alfanumerickú klávesnicu. V nastaveniach môžete zvoliť, či bude telefón ukladať odoslané správy. Výpisy o doručení sú tiež samozrejmosťou. Pamäť uloží až 500 správ. Zabudovaný e-mailový klient vám môže správy sťahovať automaticky každých 30 minút. V nastaveniach si môžete zvoliť maximálnu veľkosť prijatých e-mailov. V Samsungoch je už štandardom tzv. blacklist, teda zoznam adries odosielateľov, od ktorých nechcete prijímať správy.

Zabudovaný

si poradí s jednoduchšími webovými stránkami. Podporovaná je aj RSS čítačka. O prehliadanie internetu sa starajú technológie GPRS a EDGE, na rýchle 3G zabudnite. Mnohí z ľudí, ktorí si mali možnosť Divu počas testu prezrieť spomínali, že by im chýbala prítomnosť Wi-Fi. S prehliadačom Opera Mini 5 by to bolo pomerne lákavou kombináciou. Vystačiť si však budete musieť len s predplatenými dátami. O lokálnu konektivitu sa postará Bluetooth či microUSB konektor.

zobrazuje v mesačnom náhľade, no lištu s aktuálnymi dennými záznamami pod ním nenájdete. Kapacita kalendára je obmedzená na 300 záznamov a 50 výročí. Z ostatných organizačných funkcií nájdete v telefóne úlohy, poznámky, svetový čas, kalkulačku, prevodník, diktafón, časovač a stopky. Budíkov si môžete nastaviť viac. Každý z nich môže mať vlastné nastavenie opakovania, posunutie budenia, počet opakovaní, vlastnú melódiu aj jej hlasitosť.

Zaujímavou aplikáciou, ktorá určuje tento mobil do rúk žien, je aj tzv.

. Do tejto aplikácie si môžete uložiť zoznam darčekov, ktoré si chcete kúpiť alebo by ste chceli dostať. K jednotlivým položkám je možné pridať fotografiu, cenu, názov či dôležitosť. Pomocou tejto aplikácie tak môžte svojmu milovanému nenápadne ukázať, čo by ste si priali k najbližšiemu sviatku.

"Zaujímavou aplikáciou, ktorá predurčuje tento mobil do rúk žien, je aj tzv. zoznam prianí."

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž 960 mAh batérie považujem ju za dobrú. Pri bežnom dennom používaní na jedno nabitie vydržal dva až tri dni.

Výhody:

- kvalitné spracovanie,

- kapacitný displej,

- FM rádio s RDS a RT,

- zoznam prianí.

Nevýhody:

- hrboľatý zadný kryt môže pôsobiť odstrašujúco,

- slabá viditeľnosť údajov na slnku,

- virtuálna klávesnica len ako alfanumerická,

- slabý fotoaparát.

Orientačná cena:165 € (4 970,80 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung S7070 Diva považujem napriek jeho nevýhodám za atraktívny telefón určený pre ženskú časť populácie. Mnohé z nich nepotrebujú výborné fotoaparáty či extra jemné displeje a vystačia si aj s jednoduchším telefónom s netradičným dizajnom. Za konkurenciu Samsungu Diva považujem trio od Nokie vo verzii Illuvial Pink, najmä však Nokiu 5530 XpressMusic. Tie náročnejšie môžu siahnuť aj po Nokii N97 mini Gold Edition, to už je ale úplne iná kategória.

Druhý názor

Richard Hombauer: Skutočne elegantných telefónov za pár korún na našom trhu nemáme veľa. Diva túto medzeru môže dobre vyplniť a ponúknuť mladým ženám pomerne jednoduchý mobil s dobrou funkčnou výbavou, hoci slabším fotoaparátom a možno aj trochu pomalšími reakciami, než na aké boli zvyknuté na svojom starom klasickom mobile. Oproti prvým lacnejším "dotykáčom" v štýle Cookie je to ale určite krok vpred. Na Dive mi jednoznačne chýba 3,5 mm jack pre slúchadlá, aj keď je pravdou, že nepoznám veľa žien, ktoré menia slúchadlá z balenia mobilu za lepšie. Väčšine na kvalite zvuku nezáleží, hlavne, že si svojho Cmoríka vypočujú kedykoľvek chcú. Bez urážky. Takže, ak vám nevadí písanie správ na dotykovej virtuálnej klávesnici a Diva sa vám páči, pokojne si ju kúpte.

Produktová stránka: Samsung S7070 Diva

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

anonymous02.12.2009 - 14:13 Trvalý odkaz

:-): no aj mne sa tak vydi

anonymous02.12.2009 - 15:09 Trvalý odkaz

NINX: no skor je to krizenec medzi Corbym a Starom..

anonymous16.03.2010 - 15:27 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT. Diskusia premazaná.

anonymous17.03.2010 - 22:50 Trvalý odkaz

mirec: premazana sak tu toho ani moc nebolo :D

Celá diskusia 33 príspevkov