iRobot Roomba j7+ - umelá inteligencia v praxi

Recenzia prémiového robotického vysávača s automatickou vyprázdňovacou stanicou, vylepšenou navigáciou, pokročilou umelou inteligenciou a množstvom nastavení v mobilnej aplikácii.

Spoločnosť iRobot už dlhé roky prináša aj na slovenský trh robotické vysávače a mopy v rôznych cenových reláciách, z ktorých si yvberie každý. V portfóliu nájdete modely s dobrým pomerom cena / výkon aj zariadenia určené najnáročnejším zákazníkom. 

Medzi také patrí novinka Roomba j7+, ktorú navyše môžete vyhrať, ak sa zapojíte do hlasovania v súťaži Mobil roka 2021.

Každá ďalšia generácia vysávačov značky iRobot prináša nové technológie a vynovené funkcie, ktoré posunú zariadenie o úroveň vyššie. Inak tomu nie je ani pri Roombe j7+, ktorá prichádza s novou úrovňou inteligencie - s technológiou iRobot Genius 3.0. 

Robotické vysávače tejto značky doma používam už dlhé roky a naspäť k ručným vysávačom by som sa už vrátiť nechcela. 

Aktuálne používam model Roomba i7+ so stanicou Clean Base, takže sa nemusím starať o ručné vyprázdňovanie povysávaných nečistôt. Ak sa nádoba na nečistoty naplní, vysávač ju v stanici sám vyprázdni a pokračuje v úklidu tam, kde prestal. Ako spokojný používateľ musím konštatovať, že je to silne návykové. 

Rovnaký systém využíva aj novinky Roomba j7+. Len dostala stanica Clean Base iný dizajn, je nižšia, ale širšia. Miernou zmenou dizajnu prešiel aj vysávač, má elegantný povrch v matnom prevedení a subjektivne sa mi páči viac než moja Roomba i7+.

Medzi nové technológie, ktorými disponuje Roomba série j7 patrí PrecisionVision. Vďaka nej vysávač rozpozná prekážky v ceste, ako je pohodené oblečenie, nabíjacie káble a podobne. Prekážke sa vysávač dokáže vyhnúť z dostatočnej vzdialenosti. Už sa vám tak nestane, že "nehody" domácich miláčikov skončia rozvozené po celom byte. 

Zaujímavo znie oficiálny prísľub firmy majiteľom zvierat P.O.O.P. (z ang. Pet Owner Official Promise), ktorým sa firma iRobot pochválila vo svojej tlačovej správe. V ňom deklaruje svojim zákazníkom, že ak robotický vysávač Roomba série j7 v priebehu jedného roka od kúpy prejde cez pevný exkrement domáceho zvieraťa, robotický vysávač bude zákazníkovi bez zbytočných otázok vymenený za úplne nový kus.

Rozpoznávanie prekážok je už súčasťou aj mobilnej aplikácie iRobot Home. Ak vysávač rozpozná počas upratovania prekážku, nasníma ju a fotografia sa uloží v aplikácii. Budete mať na výber z troch možností. Buď ju označíte ako dočasnú prekážku, nastavíte tam bezpečnú zónu alebo potvrdíte, že to vlastne žiadna prekážka nie je. 

Keďže vlastním Roombu i7+, môžem potvrdiť, že pri rozpoznávaní predmetov je Roomba j7+ preborník. Do prekážok nenaráža tak, ako môj starší vysávač, ale z primeranej vzdialenosti ich obíde. Problémom nie je ani vysávanie v tme či za zhoršených svetelných podmienok. Novinka disponuje svetlom v prednej časti, ktoré jej pomáha v orientácii. Jeho intenzitu si vysávač nastavuje sám podľa aktuálnych potrieb. 

iRobot Roomba j7 je vybavený unikátnym trojstupňovým čistiacim systémom AeroForce, ktorý sústredí prúd vzduchu medzi rotujúce kefy. V kombinácii s výkonným motorom sa môžete spoľahnúť na kvalitné povysávanie najmä tvrdých podláh. Koberce s vysokým vlasom odporúčam ešte ručne dočistiť. 

Bočná kefka robota pomáha vyčistí miesta okolo nábytku, pozdĺž stien, rohy miestností a iné ťažko dostupné miesta. O filtráciu vzduchu sa stará efektívny HEPA filter AeroForce. 

Po prvom zapnutí si Roomba j7+ vytvorí mapu vašej domácnosti a neustále ju pri ďalšom upratovaní dopĺňa. Vo vytvorenej inteligentnej mape máte možnosť rozdeliť si a pomenovať jednotlivé miestnosti a poschodia v dome, a určíte si aj zakázané zóny, ktorým sa Roomba nabudúce vyhne. 

Ak chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky a uľahčiť Roombe prácu, musíte si prispôsobiť podlahy v byte. Nenechávať na zemi pred upratovaním žiadne zbytočné veci (papuče, hračky, oblečenie), tenké káble a ideálne sú izby bez prahov. 

Občas sa mi stalo, že robot pri upratovaní nešťastne ťukol do otvorených dverí a tie sa privreli. Vysávač sa tak nevedel z izby dostať von. Vtedy mi prišla notifikácia, že robot uviazol, stačilo otvoriť dvere, stlačiť tlačidlo Clean a Roomba pokračovala vo svojej práci. 

Samozrejmosťou je načasovanie vysávania a využiť môžete aj lokalizačnú službu v mobilnom telefóne. Ak odídete z bytu, Roomba sa môže pustiť do práce a kým sa vrátite domov, máte povysávané, prípadne aj umytú podlahu. Ak vlastníte napríklad robotický mop jeta m6. 

Zariadenia spolu vedia komunikovať cez Imprint Link a v mobilnej aplikácii si nastavíte, či a aké miestnosti sa majú po vysávaní aj umyť. Zariadenie môžete spustiť cez mobilnú aplikáciu, ručne stlačením tlačidla Clean, ale aj hlasovým povelom cez asistenta od Amazonu alebo Googlu. 

Po skončení upratovania a "odparkovaní" v dokovacej stanici, vám príde na spárovaný mobil notifikácia, kde si pozriete celkovú dĺžku upratovania, plochu, akej sa Roomba venovala a na mape bytu si overíte, či nič nevynechala. Jazykovo menej zdatní používatelia sa nemusia báť, mobilná aplikácia iRobot (pre Android a iOS) je aj v českej lokalizácii. 

Bývam vo veľkom štvorizbovom byte, ktorý moja Roomba i7+ na jedno nabitie nezvládne upratať. Minimálne raz sa vráti do stanice, počká na doplnenie energie a úlohu dokončí. Nová Roomba j7+ to vďaka silnejšej batérii zvládne na jedenkrát. 

Tak, ako pri všetkých robotoch značky iRobot, aj kúpou novej série Roomba j7 získa zákazník nadštandardné servisné služby iServis Premium.

Malý postreh na záver. Keďže som v jednom čase používala dva robotické vysávače s dvomi stanicami Clean Base, nastal malý problém v dokovaní. Stalo sa mi, že Roomba j7+ tvrdohlavo chcela po skončení upratovania odparkovať v dokovacej stanici, kde bola staršia Roomba i7+. Niekoľko minút krúžila okolo, narážala do zaparkovanej Roomby a snažila sa ísť "domov". 

Vlastnej prázdnej stanice si Roomba j7+ nevšímala. Pomohlo až odpojenie stanice i7+ od elektrickej siete, kedy prestala vysielať signál. Vtedy sa j7+ už dokázala odparkovať správne. Zrejme doma nebudete v jednom čase používať dva vysávače, takže sa s týmto úsmevným problémom nestretnete. Ak áno, riešením je umiestniť vysávače v dostatočnej vzdialenosti od seba. Nie blízko seba, ako som to mala ja. 

Orientačná cena: 999 eur

Výhody:

+ automatické vyprázdnenie nečistôt z vysávača v stanici Clean Base

+ výborná mobilná aplikácia iRobot Home

+ presná navigácia

+ rozpoznávanie prekážok na zemi

+ možnosť časovania upratovania

+ upratovanie podľa miestností

+ možnosť využitia virtuálnej steny

+ dlhá výdrž batérie na jedno nabitie

+ senzory bránia pádu zo schodov

+ prisvetlovacie LED svetlo

+ vrecko na prach stačí meniť približne raz za mesiac

Nevýhody:

- cena

- ručné dočistenie pri kobercoch s vysokým vlasom

- pre najlepšie výsledky musí byť domácnosť mierne prispôsobená

Záver

Robotické vysávače oceňujem ako moderného pomocníka domácnosti, ktorý mi šetrí môj čas. Ten už nemusím tráviť ručným vysávaním, ale môžem ho venovať svojim záľubám, oddychu alebo rodine. Ponuka je dnes už bohatá a vyberať môžete aj medzi cenovo dostupnými modelmi. Ak však chcete to najlepšie, musíte si priplatiť. A Roomba j7+ vám to ponúkne.

Za tisíc eur získate robotický vysávač aj s vyprázdňovacou stanicou Clean Base. Ak chcete ušetriť 200 eur a zmierite sa s ručným vyprázdňovacím zbernej nádoby, ktorá sa dá umývať, kúpte si Roomba j7. Ak sa v budúcnosti rozhodnete, že chcet kompletný komfort, môžete si stanicu Clean Base dokúpiť neskôr. Predáva sa aj samostatne. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu