Mastercard končí s magnetickými prúžkami na platobných kartách. Stále častejšie platíme bezkontaktne

Od roku 2024 začne firma upúšťať od magnetického prúžku na platobných kartách a o päť rokov na to ho nebudú mať už žiadne novo vydané kreditné ani debetné karty spoločnosti.

Odklon od magnetického prúžku je reakciou na meniace sa návyky spotrebiteľov, ale aj na pokrok vo vývoji najmodernejších technológií, s čím je spojený klesajúci počet transakcií, ktoré sú jeho pomocou autorizované. 

Nástup zmien v spôsobe platenia urýchlila pandémia. Takmer dve tretiny respondentov v nedávnom globálnom prieskume New Payments Index spoločnosti Mastercard uviedli, že si vyskúšali spôsob platenia, ktorý by za normálnych okolností nepoužili. 

Potvrzdujú to aj ďalšie dáta. V prvom štvrťroku 2021 zaznamenala spoločnosť Mastercard o miliardu viac bezkontaktných transakcií než v rovnakom období predchádzajúceho roku. V druhom štvrťroku 2021 bolo globálne plných 45 % všetkých platobných transakcií v kamenných obchodoch uskutočnených bezkontaktne. 

Karty Mastercard postupne od roku 2024 prestanú mať magnetický prúžok, a to najskôr v regiónoch, kde sú čipové karty už značne rozšírené. Týka sa to predovšetkým Európy, vrátane Slovenska a Českej republiky. Obe krajiny sú v používaní bezkontaktnej technológie na najvyššej svetovej úrovni. 

Začiatkom tohto roka vyvinula spoločnosť Mastercard pre bezkontaktné platby novú špecifikáciu zabezpečenia odolnosti proti kvantovým technológiám. Zabezpečí tak ochranu spotrebiteľov a obchodníkov bez toho, aby bolo potrebné meniť fyzické vlastnosti digitálnych peňaženiek, bezkontaktných kariet alebo platobných terminálov. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu