Honor 9X prichádza na Slovensko

Cenovo dostupný dual SIM android s elegantnou úpravou zadnej steny a vysúvacou prednou kamerou sa začal predávať aj na Slovensku. (živé fotografie)

Honor 9X mal premiéru na domácom čínskom trhu už v júli, na Slovensko prichádza práve v týchto dňoch. Zaujme menej náročných zákazníkov, ktorí chcú štýlový vzhľad a moderné funkcie za nízku cenu. Narozdiel od svojho čínskeho súrodenca dostala globálna verzia navyše širokouhlý fotoaparát. Podobný model má v Číne označenie Honor 9X Pro. 

Ide o veľké a ťažké zariadenie, redakčná váha ukázala rovných 200 gramov. Na ovládanie jednou rukou zabudnite. Veľký 6,6-palcový displej s Full HD+ rozlíšením oceníte pri prezeraní webu, sledovaní videí aj pri navigácii. 

Od výroby je na displeji nalepená ochranná fólia, súčasťou balenia je okrem nabíjačky a kábla s USB-C konektorom aj priestvitný kryt. Jeho použitím dorovnáte mierne vystupujúce trio zadných fotoaparátov a lesklá (plastová) konštrukcia sa v ruke nebude tak šmýkať. 

Zaujímavý efekt v tvare písmena X, ktorý sa vytvára na zadnej strane pri dopade svetla, však s puzdrom nebude tak viditeľný. Za istotu pri držaní v ruke a prevenciu proti poškriabaniu však odporúčame puzdro použiť. 

Honor 9X poteší konzervatívnych zákazníkov, ktorí stále uprednostňujú 3,5 mm jack pred Bluetooth konektivitou. Nájdu ho v dolnej stene spolu s USB-C konektorom a reproduktorom. V hornej stene sa okrem výsuvnej prednej kamery nachádza slot na SIM karty. Vypínač a tlačidlá ovládania hlasitosti výrobca umiestnil vpravo, ľavá stena je prázdna. 

Predná strana IPS displeja, ktorý má veľmi dobrú čitateľnosť aj v exteriéri, je bez rušivého výrezu na prednú kameru. Tá sa ukrýva vo výsuvnej konštrukcii. Z toho dôvodu nemôžete na zabezpečenie telefónu využiť rozpoznávanie tváre, ale iba odtlačok prsta. Funguje však rýchlo a bez problémov. Počas niekoľkodňového používania som nezaznamenala výrazné problémy s rozpoznávaním. Snímač má viac funkcií. Poslúži na stiahnutie notifikačnej lišty, prijatie hovoru, zastavenie budíka či nasnímanie fotografie. 

Čo mi ale chýbalo, bolo zasvietenie displeja po zodvihnutí telefónu alebo po poklepaní na zhasnutú obrazovku. Škoda. No možno som len zle hladala a nenašla. Našťastie zobudenie displeja po prijatí notifikácie tu nechýba. Musíte ísť ale až hlbšie do nastavení upozornení. Odporúčam podrobne prejsť všetky položky v nastaveniach, niektoré zaujímavé funkcie sa ukrývajú až v ďalších sekciách. Nechýba filter modrého svetla, ktorý redukuje škodlivé žiarenie a šetrí vaše oči. 

Výkon Honoru 9X zabezpečuje čipset vlastnej výroby Kirin 710F (čínska verzia dostala Kirin 810) a 4 GB alebo 6 GB operačná pamäť RAM. My sme mali v redakcii k dispozícii 4 GB variant, ktorý je dostupný v oficiálnej slovenskej distribúcii. 

Veľké 128 GB úložisko bude zrejme bežnému používateľovi stačiť, a tak ani nevadí, že výrobca použil hybridný slot, ktorý dovoľuje vloženie dvoch nanoSIM kariet alebo jednej SIM a jednej microSD karty do veľkosti 512 GB. Kompletné špecifikácie sa dočítate v našom tradičnom základnom infe

Systém a vopred nainštalované aplikácie zaberajú po prvom zapnutí telefónu približne 13 GB. Zvyšný priestor môžete využiť pre ďalšie aplikácie, nasnímané fotografie, videá a iné súbory. 

Nad operačným systémom Android 9 Pie beží známa používateľská nadstavba EMUI 9.1. Vydávanie pravidelných bezpečnostných záplat pre tento model asi nie je pre Honor prioritou a spolieha sa na trojmesačný cyklus. Aktuálne, v novembri, nie je pre Honor 9X dostupná novšia než augustová záplata. 

Fanúšikov vstavaného rádia poteší aplikácia FM rádio, hľadajte ju v priečinku Nástroje. Neponúka rozpoznávanie staníc ani práve prehrávanej skladby, iba časovač vypnutia a pridanie stanice medzi Obľúbené. Na jeho použitie musíte mať pripojené káblové slúchadlá, ktoré nahradia chýbajúcu anténu. 

Lákadlom novinky je okrem vysúvacej prednej 16 Mpix kamery trojica zadných fotoaparátov. Hlavný 48 Mpix snímač s clonovým číslom f/1.8 a nahrávaním Full HD videí rýchlosťou maximálne 60 snímok za sekundu, ponúka štandardnú kvalitu, ktorú môžeme v tejto cenovej kategórii očakávať. 

V nastaveniach si môžete zvoliť, či chcete snímať so 48 Mpix rozlíšením alebo uprednostníte odporúčané nastavenie na 12 Mpix. V tom prípade snímač používa technológiu spájania štyroch pixelov do jedného, čo by malo zabezpečiť výslednú fotografiu, ktorá bude mať menej šumu a viac detailov. Počas testovania som stále mala na pamäti, že ide o telefón s cenovkou okolo 250 eur, taže som žiadne zázračné výsledky nečakala. Snímať do formátu 16:9 sa nedá, môžete si zvoliť len pomer 4:3, 1:1 a celú obrazovku, teda 19,5:9. V tom prípade klesne rozlíšenie na 7 Mpix. 

Nechýba 8 Mpix širokouhlý fotoparát so 120° uhlom záberu, na ktorý prepnete v režime Fotografia ťuknutím na "Široké". Funguje to ale iba pri nastavení 12 Mpix hlavného fotoaparátu. Pri 48 Mpix rozlíšení sa na širokouhlý objektív prepínať nedá. Ani pri nahrávaní videa. 

Posledný 2 Mpix snímač s clonou f/2.4 slúži na tzv. bokeh efekt, teda rozostrenie pozadia. V režime clona viete meniť hĺbku ostrosti. Fotoaparátom nechýba podpora umelej inteligencie. Medzi režimami nájdeme aj Noc, ktorý oceníte pri snímaní v zhoršených svetelných podmienkach. Viete si tam manuálne prispôsobit rýchlosť uzávierky a nastaviť ISO. Alebo to môžete nechať na automatiku. 

Pri prepnutí na prednú 16 Mpix kameru si počkáte na jej úplné vysunutie asi dve sekundy. Kameru môžete vysunúť prepnutím z režimu zadného fotoaparátu, ale aj rýchlo, keď pri zhasnutej obrazovke dvakrát stlačíte ovládač hlasitosti nadol. Po krátkej dobe nečinnosti sa kamera zasunie spať do konštrukcie. Keď vám pri vysunutej kamere telefón náhodou spadne, kamera sa automatický skryje dnu. Na ochranu proti poškodeniu. 

Silná 4000 mAh batéria ponúka aj pri zvýšenej záťaži minimálne celý deň používania. Počas víkednu sa viete dostať aj na dvojdňovú výdrž. Rýchle nabíjanie tu výrobca neimplementoval, takže na nabitie z nuly do 100 % si počkáte dve a pol hodiny. Treba upozorniť, že ani globálna verzia Honoru 9X neponúka NFC, takže ho nevyužijete pri bezkontaktonm platení mobilom. 

Honor 9X sa na Slovensku predáva za odporúčanú cenu 279 eur, no v overených obchodoch ho nájdete aj o 30 eur lacnejšie. Na výber je čierna a modrá farba. 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu