AsteroidOS 1.0: stabilná náhrada za Wear OS

Nový operačný systém poteší fanúšikov open source. Zatiaľ ponúka len základné možnosti pre nositeľné príslušenstvo. Funguje však vraj veľmi dobre a stabilne. Aktuálne podporuje len niekoľko vybraných hodiniek a môžete ho používať aj v slovenčine.

Problém operačného systému Wear OS, ktorý dnes beží na väčšine nositeľnej elektroniky je, že sa stáva rýchlo zastaraným. Riešením by mal byť nový AsteroidOS, založený na báze open source. To znamená, že jeho zdrojový kód je verejne dostupný, vývojári ho môžu ľubovoľne upravovať a zachovať tak dlhšiu podporu. Vo verzii 1.0 ide podľa autora o veľmi dobre a stabilne fungujúci systém. Ponúkne však zatiaľ len základné funkcie.

Nechýbajú notifikácie telefónu, diár, budík, kalkulačka, ovládanie hudby, stopky, časovač, predpoveď počasia či nastavenia prispôsobenia. Synchronizácia s telefónom funguje pomocou Bluetooth vďaka aplikácii AsteroidOS Sync. Podporované sú zatiaľ len vybrané hodinky Asus ZenWatch, Asus ZenWatch 2, Asus ZenWatch 3, LG G Watch, LG Watch Urbane, LG G Watch R, a Sony Smartwatch 3. Funkcie, ktoré na nich AsteroidOS ponúkne sa môžu líšiť.

Ak si chcete nový operačný systém nainštalovať, môžete buď vymazať Wear OS a postupovať tak, ako pri vlastnej ROM, alebo jednoducho skopírujete inštalačný image súbor do svojich hodiniek, ktoré potom spustíte cez fast boot menu. Tým sa Wear OS zachová a AsteroidOS môžete len vyskúšať.

Predtým je nutné svoje hodinky zálohovať. Okrem základných funkcií je k dispozícii solídny výber tapiet a štýlov ciferníkov. AsteroidOS podporuje 20 jazykov, vrátane slovenčiny a češtiny. Autor sa chce s ďalšou verziou zamerať na podporu always on displeja, skupinových notifikácií, synchronizáciu kalendára a ďalších aplikácií pre ďalšie platformy. Wear OS podporuje aj pripojenie k iPhonu. V prípade AsteroidOS sa podpora vôbec nespomína.

Zdroj: asteroidos.org

Diskusia k článku:

Začať diskusiu