Fony.sk bilancujú: najdôležitejšie služby mobilných operátorov 2015

So smartfónmi sú úzko späté služby mobilných operátorov. Každý z redaktorov vybral služby, ktoré v roku 2015 považoval za extra dôležité.

Richard Hombauer

Kvôli signálu na chalupe (GPRS vs. HSDPA) som minulý rok zmenil svoju hlavnú SIM z Telekomu na Orange. Najviac oceňujem podstatne väčší dátový balík a šikovnú aplikáciu Orange Go.

Po príchode štvrtého operátora som si uvedomil, aké dôležité sú mnohé jednoduché služby. Napríklad SMS pri prečerpaní 90 % dát z predplateného balíka či zablokovanie dát v národnom roamingu.

Stále je pre mňa dôležitá stabilita siete a pokrytie rýchlymi dátami. LTE som považoval za zbytočnosť, ale keď už je pokrytá aj moja obľúbená Banská Štiavnica alebo mi táto ikona svieti doma na dedine, vidím v long term evolution význam. Rýchle načítavanie pesničiek na Spotify, okamžité stiahnutie aplikácie Hopin, keď to práve potrebujem, to všetko dnes považujem za veľmi príjemné.

Teším sa teda zo znižovania cien, z lacných hovorov na SIM kartách tradičných operátorov aj trebárs Tesco Mobile, radosť mám z cenovo dostupných dát pre zákazníkov 4ky, no pre mňa je stále dôležitejšie čo najlepšie pokrytie, a to nielen 2G sieťou, ale dnes už aj 3G a 4G. A k tomu poriadne dátové balíky, jednoduchú kontrolu spotreby a čo najlacnejšie dáta v zahraničí.

Matej Krajčovič

Orange ma tento rok potešil rozšírením svojho pokrytia LTE aj do menších obcí, kde sa vyskytujem cez víkend. Náhla zmena z ikony EDGE na bezproblémové pripojenie zo dňa na deň naozaj potešila. Po veľmi dlhej dobe operátor aktualizoval aj svoju aplikáciu pre kontrolu spotreby na iOS a Androide. Bol najvyšší čas. Výborných 0,09 € za 1 MB dát v rámci EÚ s balíkom Európa dáta som tiež použil viackrát za posledných 12 mesiacov.

Telekom zas zaujal darovaním predplatného pre streamovaciu službu Deezer v rámci balíkov Happy XL a vyšších. Síce preferujem Spotify, no vďaka predplatnému skrytému v poplatku za paušál by som zvažoval prechod.

Matúš Riško

Najlepším produktom od operátora je pre mňa doplnková služba "Zrýchlenie na 768 kbit/s" od Orangeu, ktorá udrží rýchlosť dát po prečerpaní balíka na komfortných hodnotách. Stojí 3 eurá a používam ju k paušálu Sova 10. V základnom balíku mám 800 MB dát, ktoré miniem niekedy aj v priebehu pár dní. Drvivú časť mesiaca tak fungujem na tejto rýchlosti. Hravo pokryje každodenné prehliadanie webu a používanie dátovo závislých aplikácií. S touto rýchlosťou počúvam aj hudbu cez Spotify alebo sledujem videá na YouTube (v HD kvalite).

Nekonečné volania, SMS a podobné ponuky od operátorov sú pre mňa nezaujímavé a nepotrebné. Vyžadujem najmä množstvo dát, a tie mi dokáže ponúknuť práve tento šikovný balíček. Menej nároční používatelia si možno vystačia s lacnejším variantom "Zrýchlenie na 256 kbit/s" za jedno euro.

Lenka Ivančíková

Medzi top službu jednoznačne zaraďujem roamingový dátový balíček Travel&Surf od Telekomu. Má niekoľko balíčkov, no podľa mňa najvýhodnejší je balíček XL Plus, v ktorom zákazník získa 500 MB dát za 30 eur na 30 dní. Oplatí sa do exotických destinácií mimo EÚ, u mňa to boli Čína, Egypt a Kapverdské ostrovy, kde sa inak za 1 MB dát platí až 9 eur. A čo je výborné, funguje aj na Easy kartách. Takže balíček môžete využiť aj bez nutnosti mať u operátora hlasový paušál.

U O2 oceňujem zdieľanie Neobmedzených volaní s až 4 číslami. Volania tak môžu získať zákazníci aj s Modrým O2 Paušálom s mesačným poplatkom 15 eur (s bonusom za prenos zaplatia len 10 eur) a majú tak neobmedzené volania do všetkých sietí v SR aj do celej EÚ. Takže flat za 10 eur je super. V O2 Paušáloch sú aj neobmedzené SMS-ky, tak sa nemusia obmedzovať takmer v ničom. Až na dáta. Aj tu by som ocenila zdieľanie dát. Snáď v budúcnosti.

Aké sú vaše tipy na to najlepšie, čo naši operátori ponúkajú? Budeme radi, keď sa so svojím názorom podelíte s ostatnými v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

Manobb 31.12.2015 - 12:47

Za najdôležitejšiu službu, či skôr udalosť roka 2015 považujem príchod 4ky a zreálnenie (možnej) cenovej politiky: 4centy/min. pri 1+1 tarifikácii v rámci celej EÚ + 1GB za 1€ v LTE sieti. Áno, súhlasím, pokrytie je slabé, ale to nič nemení na tom, že dnes v roku 2015, či od zajtra v roku 2016 (rozumej v 21. storočí) sú už ceny za 500 MB nad 5€ proste prestrelené a neadekvátne a ponúkanie základných balíčkov v paušáloch na úrovni 100 MB, či 200 MB sú obyčajným výsmechom do očí svojich vraj vážených zákazníkov. OK, teraz trochu mimo mobilnej komunikácie: Prajem všetkým úspešný rok 2016. :-)

paul31.12.2015 - 14:15 Trvalý odkaz

no podla mna je lepsie dat 10 eur za 1 GB ktory vyuzijem takmer po celom slovensku ako 1 euro za 1 GB ktory nepouzijem takmer nikde...to je ako porovnavat kolko dat ti ponukne mobilny operator za napriklad 15eur a kolko dat ti ponukne poskytovatel pevneho internetu napriklad optiky alebo adsl. Ani jeden z troch operatorov po prichode stvorky nijako nenavysil svoje datove balicky, ani neznizil ich cenu...cim to asi bude vsak ;)

Martin31.12.2015 - 14:22 Trvalý odkaz

Mňa zaujala tá ponuka zrýchlenia od orange ale na ich stránkach som nič také nenašiel viete mi niekto poradiť či tá služba ešte funguje alebo ako sa k nej dostať

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy31.12.2015 - 14:29 Trvalý odkaz

Fmartin ano funguje cca pred mesiacom som to dcere aktivoval. v podstate ma 800MB za 2€ a potom "nekonecny" rychlostou 3/4MB za dalsie 3€.

galaxi31.12.2015 - 18:59 Trvalý odkaz

oxy to je jediná dobrá vec na orange.

Celá diskusia 5 príspevkov