Sony Xperia Z1 (C6906)

  • Michal 04.09.2013 - 21:37

    Na to aké majú Japonci malé telíčka, majú dost veľke ruky. Trend zvačšovania rozmerov pokračuje, výrobcovia si nedajú s tým pokoj a na ovladanie jednou rukou a zároveň slušným HW v tejto dobe možme asi zabudnut. Začínam prudko a čoraz viac favorizovat Xiaomi. Povedzme si na rovinu, toto je pádlo ako sa patrí, jeho multifunkčnost a odolnost voči vode spočíva v tom, že ho možte pri vodnej rekreacii použit ako nahradné veslo. Mam rad SONY, vždy som mal rád SONYERICSSON a stale beriem tuto značku ako vývojara nových technologii s najvačsím potencialom spomedzi značiek telefonov/smartfonov a s najvačším množstvom patentov. Ale Z1 je pre mna sklamanie. Pri 14,5cm a 70gramoch, dakujem neprosim (i ked mi ho samozrejme nikto zatial neponuka :). Predbežne informacie, a to som sledoval progres neoficialnych informacii niekolko mesiacov, slubovali naozaj niečo nove, revolučne, pokrokove, nieco comu sa hovori posuvanie hranic. Narozdiel toho však vidim len posuvanie rozmerov a hmotnosti. Bez ohladu na prakticke využitie ci realnu potrebu Honami slubovalo 4k video, stereo reproduktory, infraport na ovladanie domacich spotrebičov, xenon blesk či 3gb ramky. Ano boli to neoficialne dedukcie avšak pri tomto by som si povedat, že OK. ten telefon je fakt nabuchaný a prinesie všetko najlepsie co momentalne trh ponuka. Pre mna sklamanie, skutočne som očakaval viac. Vacsia kapacita baterie potesi, rovnako tak ako kvalitnejsi fotoaparat, význam 2,2ghz procesora so 4rmi jadrami akosi na telefone nechapem. Taký výkon nema ani moj PC, vzhladom ku aplikaciam ktore android ponuka, zostava tento procesor skutocne nevyužitý a pride mi to viac ako marketingový tah. Dizajn je však pekný, uhladený, len to sklo na zadnom kryte je neprakticke, lebo telefon ako je elegantný tak je uťapkaný od odtlačkov 2x5palca. Uprimne co ma tesi asi najviac je hardwerova spušt fotaku a reproduktor s vývodom na spodnej hrane, takže si ako v pripade Z-tka človek reprak nezakryje pri bežnom držaní dlanou. Horlivo čakam na zmenšenú verziu. I ked pri tých obrovských okrajoch sa obavam, že aj zmenšena verzia, ak vobec bude, s 4,3 palca obrazovkou bude dost velka. Neviem si zatial predstavit co znamena X-reality na displayi ale Triluminous (ktoreho zobrazenie som mal možnost vidiet) to asi nebude. Tak len dufam, že SONY opat nesklame svojim displayom s velmi nevyraznou bielou i čiernou farbou, i ked som zastanca radsej takýchchto TFTčiek ako prepalených, presvietených omalovavanik s menom Amoled.

  • Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease04.09.2013 - 22:41 Trvalý odkaz

    Revolúciu sotva kto mohol čakať, informácie a parametre boli známe takmer pred mesiacom. Menšiu či väčšiu evoluciu ponúkajú aj ostatní vyrobcovia. Sony sa rozhodlo inovovať top model 2x do roka. Takže vylepšenia vyzerajú byť v pohode. Zetku bola v prvom rade vyčítaná výdrž, kvalita fotoapratu (+ absencia spúšte), displej, reproduktor. Ako tak pozerám, nedostatky odstránené.

    Narásť síce nemusel, ale asi je to daň za bateriu a väčší snímač.

    Michal04.09.2013 - 23:18 Trvalý odkaz

    Autor clanku medzitym doplnil udaj o displayi Triluminous, takze moj predosly prispevok zacina byt uz teraz odveci. Ano Sony sa posnazilo odstranit to co mu bolo vycitane, urcite je plus lepsi display, bateria, fotak a audio. I ked nazivo som to ja ani ty a asi zatial nikto co cita tento web overit nemohol. Dufajme, ze to neostane len na papieri. Co sa tyka tych predbeznych info, narazal som skor na velmi neoficialne udaje este z pred leta a dufal, ze tie oficialnejsie udaje zname par tyzdnov budu kacica.. Celkom najivne, priznavam. Nedostatky su sice papierovo doladene a asi prave to mi vadi, ze Z1 namiesto yvoju priniesla akurat podarenejsi, nazvyme to bugfix Zetka. I ked treba vsakzohladnit fakt, ako si napisal, ze Sony vyraba vlajko e lode s vacsou kadenciou ako ostatni vyrobcovia. Avsak neviem sa prekusnit cez tie rozmery a za najlepsiu xperiu stale pokladam V, pripadne ZR.

    Lenka Ivančíková05.09.2013 - 00:06 Trvalý odkaz

    V texte bola technologia Triluminos spomenuta od zaciatku, kedze su vsak citatelia, co prebehnu len tabulku so specifikaciami a podrobnosti v texte prehliadnu, radsej som to doplnila aj hore. :-)

    A prave kvoli spekulaciam a domnienkam, ktore sa neskor nepotvrdia, sa novinkam venujeme zvycajne az po oficialnom predstaveni. Neradi zavadzame citatelov nespravnymi informaciami.

    Nightmare05.09.2013 - 00:19 Trvalý odkaz

    a cenu bude cez 700€ nie?

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease05.09.2013 - 01:30 Trvalý odkaz

    Start price ma byt 629€. Ale ako je u Sony zvykom za pol roka je aj 200€ dole, viď. Zetko. A minuloročné Téčko už atakuje hranicu 250€! No nekup to ;-)

    Michal05.09.2013 - 01:40 Trvalý odkaz

    Ja som co sa tyka noviniek velmi horlivy, sledujem to od zarodku aspon co sa znacky Sony tyka, takze pre mna zdrojom info su skor zahranicne weby na cele s gsmarenou. Uprimne, clanok som cital a myslim, ze aj 2 krat, neviem ale asi som musel byt velmi nesustredeny ked som si udaj o Triluminous nevsimol ani tam. Triluminous bol sice avizovany a z pohladu vyvoja uz by som vyvojarov v sony kopol do.zadnice keby spravili krok dozadu a opat po.......li display. Doteraz nechapem co tym sony chcelo dokazat, uz minuly rok spravili display sfunkciou whitemagic. Fantasticky display, verne farby, uzasne pozorovacie uhly, skvela viditelbost v exterieri. Trilumious mi pripomina skor cipset z xperie V, stale to nema na whitemagic ale treba uznat, ze i ked farby niesu mozno tak carovne, aspon su verne, ako som spomenul vyzsie radsej Tft s nevyraznymi ako amoled s presytenymi. Skoda, no, strasne som fandil veril, spavat nemohol, vyzera dobre, specifikacie su uctyhodne, ale ta hmotnost a rozmery.. Achjaj.

    *v texte urcite Triluminos bolo spomenute. :-) (Lenka)*

    Pavol05.09.2013 - 10:59 Trvalý odkaz

    No tak startovacia cena na urovni Z pred polrokom, uvidime, ako klesne po Vianociach, dovtedy sa bude urcite drzat. Kurnik, teraz neviem, o pol roka idem na novy fon a moj Arc S je uz teraz po roku a pol o 4 generacie starsi (Xperia S, Xperia T, Xperia Z, Xperia Z1...). Ale na druhej strane, predstavovanie "vlajkovej" lode kazdeho pol roka ma za nasledok znizenie ceny tej predoslej, takze zaujemcovia o Z si asi coskoro pridu na svoje.

    marek05.09.2013 - 12:38 Trvalý odkaz

    A čo Z1 mini? Dočkáme sa? :-)

    nerd05.09.2013 - 16:46 Trvalý odkaz

    dnes predstavene xiaomi mi3 so snapdragon 800, exmor rs, 2GB ram, 5" fullHD ips.... zacina cenou na 327USD

    viperman08.09.2013 - 12:02 Trvalý odkaz

    nie je TFT ako TFT, mne osobne staci v mobile aj twisted nematic panel, pozorovacie uhly neriesim tak ak by tam ostal ten tak mi to nevadi, hen v tom z1 by mal byt uz IPS panel, takze by sa mali zlepsit pozorovacie uhly.(aj IPS je tft, ako kazde lcd;)

    ale take veci su skor dolezitejsie mozno v TV, monitoroch ci tabletoch, na mobil staci aj nejaky lepsi TN..aspon mne.

    Erik Vojtek06.10.2013 - 01:02 Trvalý odkaz

    Vlastním tento telefon a preto sem dávam, ako človek, ktorý s ňou už manipuloval a použíl túto xperiu.
    -
    Spracovanie tela telefonu je dokonalé. Dodržanie simetrie tvarov mu dodáva neopakovatelný tvar lahodiaci oku. Materialy su tak tiež zvolené na jedničku s hviezdičkou. Bál som sa toho, že bude zachytaný, keď že má lesklý zadný povrch. Ale otlačky ostávajú málo. Podstate keď nemáte od ničoho ruky zabrblané tak ani nie su vydieť a utrieť to ide lahunko bez šmuh. Sklamalo ma však sklíčko na displeji. Mám ho tretí deň a mám na ňom jemný sklabanec. Nie je vydieť. Musíte zvoliť správny uhol pri ostrom slnku. Ale aj tak som sklamaný. Folia na neho nie je nikde, teda originál. Púzdro neponúka zatial žiaden operátor ani predajca tohoto telefonu. Bolo mi povedané, že za dva týždne. Mám zatial koženné púzdro na Xperiu Z. Trochu vyčnieva, ale to je zanedbatelné. Čo sa týka hudby má naozaj skvelý zvuk. Škoda, že konštrukcia telefonu nedovolila dať reproduktor aj na opačnú stranu telefonu. Dodalo by mu to na simetrií k dokonalosti. Nevadí to však, keď že fotoaparát ktorému musl byť vrch telefonu plne podriadený robí dokonalé fotografie. Pozor, však 20,7 MPix nepodporuje 16:9, ale 4:3. Ale to nie je žiaden problém. 4:3 je štandratný formát pre vyvolávanie fotografí. Fotenie v šere je dotiahnute zatial asi najlepšie medzi mobilmy. Pokial chcete telefon na fotografovanie, tak tento musí byť pre Vás jasná voľba. Mobilný telefon má OS Android 4.2.2. Walkman nepodporoval tlačítka na sluchátkach. Však ešte večer 01.10.2013 mi prošla 6 megová aktualizácia a tlačítka su podporované. Tak pre prípad, že si ho kúpite a nepojdu Vám, tak si vyhladajte aktualizácie. Inak vlasne Vám vybehne v priebehu dňa. Spracovanie Androidu od Sony je skvelé a wignety sa nenachádazjú na konci ponuky ikon. Treba podrzať displej na hlavnej domovskej stránke a zobrazí sa Vám nastavenie wignetov, tapiet, motívov a skratiek. Štvor jadrový procesor o takte 2.15 reálnych a RAM 1,7 GB reálnych dodáva telefonu neskutočnú rýchlosť vo všetkom. Nainštaloval som si hru Asphalt 8 a zatial som nezaznamenal ani sebemenší lag. Samozrejme telefon sa rozžhavý. Ale s tým sa ráta. S porovnaním s Samsung Galaxy S4 (Porovnávam s reálnou skúsenosťou) je Xperia Z1 rohozhodne o pár krokov ďaléj. Cena telefonu je nižšia, ako som očakával. S internej pamäte je pre užívatela dostupných 12 GB, ale to nie je žiaden problém. Telefon ma Micro SD slot. Teraz o batérií. Tú musím vychváliť až do neba. 3000 mAh je vážne slušná nádielka pre mobilný telefon. A však ma milo prekvapila, lebo na jedno nabitie vydrží viac, ako si môžeme želať. Pre lepšiu predstavu. Prvé nabitie bolo ukončené 02:00 cca a telefon mi vydržal nabitý až do ďalšieho dňa večera. To je takmer dva dni a to som majstroval s chybou servera na google playu. Sťahovaním aplikácií. Hraním hier. Fotografovaním a neviem čím všetkým ešte. Telefon keď necháte hodinu zo zhasnutým displejom tak miniete vážne mizerne málo baterky. Takže sa nemôže stať, že máte telefon celý deň v šuplíku v práci a večer si už pýta nabitie.
    -
    Moje hodnotenie:
    Spracovanie telefonu : 90 % (kvôly tomu škrabančeku, ktorý ma mrzí, aj keď je nosený stále v púzdre)
    Vybavenie telefonu : 95 % (Odcenil by som zvlášť HDMI konektor, ale to je len môj pohlad)
    Výdrž telefonu : 100%
    Realcie telefonu : 100%
    Podpora aplikácií : 100%
    -
    Na záver.
    Sony Xperia Z1 je asi to najlepšie čo môže momentálne gigant Sony ponúknuť a to ešte v dokonalom dizajne. Cena nie je napriek tomu astronomická. Tento telefon je prvá vec, ktorú vyslovím, keď sa ma niekto pýta, aký si má kupiť telefon. Treba už len počkať, ako dopadne súboj Sony Xperia Z1 vs. Samsug Galaxy NOTE III vs. LG G2. Z1 zatial vyhrala na poly fotoaparátov. Ak som na niečo zabudol a máte otázku tak vojtek.erik@gmail.com
    -
    Dnes mi prišla otázka ohladne vodeodolnosti. Za otázku ďakujem.
    Telefon je vodeodolný a uz som to aj odskúšal. Nenastalo žiadne zatečenie a ani porucha spôsobená vodou. Pokial sa Vám stane, že sa po namočení poškodí. Je to konštrukčná vada práve toho jedného zariadenia a s uplatnením záruky by nemal byť problém. A však pozor. Keď si dôkladne prezriete záklapky po bokoch. Majú gumové tesnenie. Tu môže asi nastať problém.

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease09.10.2013 - 08:11 Trvalý odkaz

    "Z1 zatial vyhrala na poly fotoaparátov"
    Ľutujem, ale LG G2 fotí lepšie. Stačí pozrieť mnoho testov na webe. A Lumiu 1020 škoda spomínať, to je iná liga (v dobrom aj zlom)

    Laky777709.10.2013 - 11:41 Trvalý odkaz

    Nema Z1 origo foliu na displeji rovnako ako malo Z-ko?

    Inak pokial nema telefon slot na pamatovu kartu, tak nemam zaujem. Preto som si nekupil Nexus a toto velke minus aj pri G2

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease09.10.2013 - 12:34 Trvalý odkaz

    Z1 má origo foliu z výroby, po jej odstránení pridete o logo Sony (vraj i o záruku).

    Laky jasné, chápem. U mňa je to tiež elementárny problém (absencia slotu) navyše keď ázijská verzia podporu pamatoviek má (HTC One detto). Ale nemám problém uznať ak to lepšie fotí..

    Laky777709.10.2013 - 14:51 Trvalý odkaz

    Kvalita fotoaparatu nie je uplne rozhodujce kriterium pri vybere noveho mobilu. Ale napr. HTC One hlavne kvoli snimacu by som nechcel. Mozno ked zlacnie Z1 budem zvazovat vymenu za Razr.

    Samsungy mi nie su moc sympaticke. Nexus zariadenia nepodporuju pamat. karty. Takze toho moc na vyber nie je. Mozno este Z1 mini

    Nightmare21.10.2013 - 15:23 Trvalý odkaz

    Ak bude Xperia Z1 mini s takymito parametrami tak asi ju kupim...
    Technické parametry Sony Xperia Z1f
    Konstrukce 127 × 65 × 9,4 mm, 140 g, konstrukce: klasická
    Sítě GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, 3G: 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz, LTE: ano
    Displej TFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px), dotykový: kapacitní
    Chipset Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
    Paměť RAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
    Datové funkce HSDPA: ano, HSUPA: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ano
    Operační systém Android 4.2
    Organizační funkce kalendář (Google Calendar, MS Exchange), poznámky, budík, e-mailový klient, prohlížeč: Google Chrome
    Multimédia hudba: ano (mp3, aac, wav, ogg, flac), výstup: 3,5mm jack, video: ano (mp4, 3gp, wmv, avi), FM rádio
    Fotoaparát ano, 20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: ano (1 920 × 1 080 px, 30 FPS)
    Navigace vestavěná GPS: ano (A-GPS), Google Mapy, elektronický kompas
    Akumulátor a výdrž 2 300 mAh, pohotovostní doba: 880 hodin, doba hovoru: 900 minut
    Dostupnost a cena , ?

    Roland20.11.2013 - 14:36 Trvalý odkaz

    odlepil som original foliu a nemam logo sony ale folia bola uz uplne znicena a neviem ze ci pada zaruka aj ked tu niekto spomina ze ano... mam telefon poisteny proti hociakej manualnej chybe neviete mi povedat ci mi ked nahodou rozbijem display daju nove ...myslim tu original foliu dakujem

    Gabriel28.04.2015 - 18:36 Trvalý odkaz

    Vedeli by ste mi poradiť ? ktorý by ste si vybrali vy kôli prednej kamere ? Sony Xperia z1/z2/z3 compact ? kvalita+širokouhlosť sú hlavné pre mňa :) díky moc ;)

    Michal28.04.2015 - 20:18 Trvalý odkaz

    Z tych troch ziadnu,nijaka sirokouhlost a ani extra rozlisenie sa nekona. Jedine tak C3 ktora sa na svk oficialne nepredava a m4aqua, ktora v predaji ani nieje zatial.